کمبود نهاده های دامی تحت تأثیر محدودیت های ترافیکی ناشی از شیوع ویروس کرونا و در پی آن عدم حمل به موقع و کافی کالاها، منجر به ایجاد مشکلات برای واحدهای تولیدی نیازمند به نهاده های دامی شده است.
رئیس انجمن خوراک دام و طیور گفت محدودیت های ترافیکی مشکلاتی را در بازاررسانی نهاده های دامی ایجاد کرده است. همچنین با توجه به تعطیلی ادارات و شیفتی شدن آنها به منظور مهار شیوع ویروس کرونا عملیات واردات نهادههای دامی تولید خوراک دام و طیور به کندی صورت میگیرد.
در واردات الکل و مواد ضدعفونی کننده سالنهای مرغداری، دامداری و کارخانجات خوراک دام و طیور اقدامی صورت نگرفته است و این امر در شرایط کنونی بسیار حیاتی است و ما قصد داشتیم قبل از سال جدید آن را عملیاتی کنیم.
رئیس انجمن خوراک دام و طیور با اشاره به اینکه معمولاً واحدهای تولید شیر، گوشت و تخم مرغ قبل از ۱۵ اسفند اقدام به ذخیره سازی نهاده میکنند تا در ایام عید دچار کمبود نهاده های دامی نشوند گفت: بنابراین باتوجه به مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا، حتماً بعد از تعطیلات در روند توزیع نهادههای دامی چالش جدی ایجاد میشود.
وی با تاکید بر اینکه وجود سامانه بازارگاه از اتفاقات خوبی است که باعث شفافیت توزیع و کنترل سفته بازی و واسطهها میشود، افزود: اما این سامانه زمانی میتواند کارایی مناسب داشته باشد که کالا به میزان کافی در آن توزیع شود تا بتواند نیاز بازار را تأمین کند و بازار با کمبود نهاده های دامی روبرو نگردد. همچنین از آنجا که هنوز قیمت جو دامی در بازار و بازارگاه دو نرخی است پس عدم کارایی بازارگاه در این نهاده دامی مشهود است.
وی گفت: همچنین با توجه به انحصار سامانه توسط یک بانک عامل و فعالیت پایین ۵۰۰۰ مزرعه (این آمار مربوط به یک ماه پیش است) به نسبت حدود ۲۰۰۰۰ مزرعه موجود، مشخص است سامانه هنوز عملکرد لازم را ندارد یا به نظر میرسد هنوز زورش به ساماندهی بازار و کنترل قیمتها نرسیده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه ذرت دامی در بازار آزاد دو نرخی و عرضه آن پایین است، افزود: متأسفانه ارز مربوط به آذر ۹۸ هنوز در حال تخصیص و تأمین از طرف بانک مرکزی است ضمن اینکه قیمت مصوب ذرت دامی ۱۳۵۰ و متوسط قیمت بازار آزاد ۱,۸۵۰ تومان است.
قدیری افزود: قیمت کنجاله سویا به دلیل عرضه بالا متعادل بوده و به کمتر از قیمت مصوب نیز رسید ولی آینده آن به دلیل عدم ورود کنجاله سویا و دانه سویا نگران کننده است. پیش بینی میشود که در اردیبهشت ماه در خصوص این نهاده دامی با چالش جدی تر مواجه شویم.
وی با بیان اینکه جو دامی به تازگی وارد سامانه بازارگاه شده است، گفت: قیمت مصوب جو به ازای هر کیلو گرم ۱,۳۵۰ تومان و متوسط قیمت بازار آزاد تا ۱,۸۵۰ تومان نیز رسیده است ولی به دلیل بارندگیهای مناسبی که در کشور داشتیم و استفاده دامها از مراتع انتظار کاهش تقاضا برای این نهاده و متعادلتر شدن قیمت آن را داریم.