داوود کیانزاد در این ارتباط به خبرنگار ایانا گفت: پرورش الاغ در کشور با هدف کّره گیری و همچنین تولید شیر، روغن و عنبر نسارا برای استفاده درمانی در طب سنتی انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه تاکنون تحقیق و بررسی خاصی برای شناسایی و مطالعه نژادهای الاغ در کشور انجام نشده است، توضیح داد: الاغهای ایران بیشتر تحت سویههای جغرافیایی و منطقه پراکنش خود شناخته و نامگذاری میشوند. این سویهها براساس مناطق جغرافیایی استانهای همدان، سیستان، البرز، سمنان، خراسان، گنبد، شیراز، بختیاری، عشایری و عربی شهرت بیشتری دارند.
کیانزاد افزود: الاغهای مناطق کوهستانی بیشتر در نواحی غربی و شمال غربی و الاغهای دشتی و کویری در نواحی شرقی پراکنده هستند. الاغهای زاگرسی نیز بیشتر برای برنامه کوچ عشایر مورد استفاده قرار میگیرند.
کارشناس مدیریت اصلاح نژاد دام معاونت امور تولیدات دامی اضافه کرد: تاکنون بودجهای برای تحقیقات و خالصسازی نژاد الاغ تخصیص پیدا نکرده، و روی اصلاح نژاد الاغهای ایران کاری انجام نشده است. نامگذاری نژادی الاغها مستلزم مطالعه دقیق ساختار کروموزومی و انتقال صفات است. از این رو ما از عنوان نژاد برای نامگذاری الاغهای کشور استفاده نکرده و به همان سویه جغرافیایی بسنده میکنیم.
وی با بیان این که هنوز در مرحله حفظ تعداد، تکثیر و افزایش جمعیت الاغ در کشور هستیم؛ ادامه داد: در حال حاضر برنامههای اصلاح نژادی در اولویت ما نیست.
کیانزاد گفت: قیمت الاغ بر اساس تیپ، سلامت، تولید شیر و قدرت حمل بار بین پنج تا ۳۵ میلیون تومان متغیر است و الاغهای شیروار با قدرت تولید شیر حدود ۷۰۰ گرم تا دو کیلوگرم، بیشترین قیمت را دارند.
وی افزود: از آنجایی که الاغ، دامی کم تولید (از نظر تولید شیر) بوده و طب جدید در ایران نیز مطالعه چندانی روی خاصیتهای درمانی آن نداشته است، بخش خصوصی برای تولید و پرورش صنعتی آن اقدام به سرمایهگذاری نکرده است. این در حالی است که خواص درمانی شیر و روغن الاغ همچنین عنبرنسارا تا حد زیادی شناخته شده است و حتی برخی از کشورهای اروپایی بر روی خواص درمانی شیر الاغ مطالعات جدی انجام داده و از آن برای درمان بیماریها استفاده میکنند.
کیانزاد با تاکید بر این که پرورش الاغ برای تولید شیر و عنبر نسارا کاملاً توجیه اقتصادی دارد، گفت: دستورالعملهای فنی پرورش الاغ تدوین شده است. البته برنامه و دستورالعمل خاصی برای صادرات یا واردات الاغ وجود ندارد ولی مکاتباتی برای ایجاد امکان صادرات الاغهای مازاد و واردات الاغهای پر تولید برای تولید شیر و قدرت کّره دهی بالا در دست انجام است.