اخبار دام طیور آبزیان ۱۶ دی ۱۴۰۲
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور از افزایش ۵۰ درصدی بهرهوری واحدهای دامپروری عشایری و روستایی در صورت بهکارگیری توصیهها و دستورالعملهای ترویجی خبر داد.
نادر پاپی در گفتوگو با خبرنگار ایانا ضمن اشاره به عوامل متعدد تأثیرگذار در بازده حرفه دامپروری، نقش حاکمیت و سیاست گزاری و عملکرد انواع نهادهای متولی و آگاهی و همچنین تجربیات خود دامداران را در این فرایند حائز اهمیت قلمداد کرد.
نقش حاکمیتی در طرحهای ترویجی
کارشناس مروج ارشد سازمان تات افزود: حاکمیت با تعیین قیمت نهاده و ستانده (محصول)، نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری بر عملکرد اقتصادی و حتی تداوم واحدهای پرورش دام دارد، بهطوریکه ادامۀ فعالیت آنها را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهد.
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و کارشناس مروج ارشد سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بابیان اینکه نهادهای متولی مثل مراکز تحقیقاتی و سازمان آموزش و ترویج هم نقش قابلتوجهی در این زمینهدارند گفت: این مجموعهها میتوانند با بهکارگیری روشهای متعدد به توسعه و بهرهوری واحدهای تولیدی کمک کنند.
کارشناس مروج ارشد سازمان تات ضمن تأکید بر اهمیت ترویج روشهای توسعه بهرهوری بین تولیدکنندگان گفت: بهکارگیری توصیهها و دستورالعملهای ترویجی در واحدهای دامپروری روستایی و عشایری، میتواند تا ۵۰ درصد بهرهوری در این واحدها را افزایش دهد.
اصول ترویج موفق در حوزه دامپروری چیست؟
وی یادآور شد: قبل از هر موضوعی، کارشناس ترویج باید کاملاً به آدابورسوم و فرهنگ دامدار آشنا بوده و بتواند با او رابطه برقرار کند. به عبارتی زبان دامدار را خوب بفهمد. همچنین لازم است اعتماد دامدار بهطور کامل جلب شود تا توصیهها و دستورالعملهای کارشناس ترویجی را به کار گیرد.
وی ادامه داد: بهطور خلاصه بخش ترویج میتواند با روشهایی شامل تربیت کارشناس ترویج (ترجیحاً از بین روستائیان و عشایر) برای ارتباط مستمر و دائمی با دامدار، برگزاری کلاسهای آموزشی برای بهرهبرداران در زمینههای تبیین اهمیت و جایگاه دامپروری کشور و نقش آنها در تولید و ایجاد ثبات امنیت غذایی ایفای نقش کند.
پاپی آگاه کردن بهرهبرداران از دانش و فنآوریهای روز در حوزۀ دامپروری کشور و انتقال آن به سطح جامعۀ روستایی و عشایری، ارائه بستههای ترویجی شامل دستورالعملهای بهکارگیری دانش دامپروری در زمینههای مختلف مثل اصلاح دام، تولیدمثل، تغذیه، بهداشت و جایگاه به دامداران را نیز در توسعه و بهرهور کردن تولیدات بهرهبرداران روستایی و عشایری مؤثر دانست.
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور گفت: انتقال دانش جیره نویسی دام و طیور با استفاده از جیرههای خوراک دام کامل مثل خوراک کامل تخمیری و خوراک کامل پلت شده و جلوگیری از روشهای تجربی قدیمی خوراک دادن، همچنین بهکارگیری دستورالعملهای چندقلوزایی و چندبارزایی دام در شرایط روستایی میتواند بهرهوری را بهطور قابلتوجهی افزایش دهد.
وی خاطرنشان کرد: تشویق دامداران برای تولید بیشتر در واحد دام باقیمت گذاری بر اساس کیفیت محصول و خرید تضمینی محصولات در صورت مازاد بودن و نبود بازار مصرف، ارزشگذاری و تجاریسازی محصولات دامپروری روستایی و عشایری (سنتی) بر اساس کیفیت محصولات محلی و ارائه تسهیلات ارزانقیمت به دامداران خردهپا بهویژه در شرایط بحرانی برای جلوگیری از ورشکستی دارای اهمیت است.
پاپی با اشاره به لزوم آگاه کردن دامداران از بهکارگیری برخی شیوههای غلط که بر اساس عادت بین آنها موروثی شده و حاضر به ترک آنها نیستند گفت: بهعنوانمثال در پرواربندی بره، برخی دامداران تا چاق شدن کامل دام، آن را نگهداری کرده و سپس به کشتارگاه میفرستند و این در صورتی است که دامدار در این وضعیت در حال ضرر کردن است ولی خودش متوجه موضوع نیست.