اخبار دام طیور آبزیان. یک مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی گفت: به دلیل عدم طی شدن مسیر قانونی برای واردات ذرت شرکت بازرگانی تعاونی های کشاورزی، هیچ مجوزی برای تخلیه و ترخیص محموله ذرت این شرکت صادر نشده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در پی انتشار مطلبی با عنوان «هشدار به وزیر جهاد کشاورزی درباره تخلف احتمالی در واردات ذرت » یک مقام مسئول در وزرات جهاد کشاورزی به فود پرس، گفت: شرکت واردکننده بدون ثبت سفارش اقدام به واردات ذرت کرده است که به دلیل طی روند غیرقانونی برای واردات، وزارت جهاد کشاورزی هیچ مجوزی برای ترخیص و تخلیه آن صادر نکرده است و طبق قانون در صورت تخلیه این کالا در بنادر کشور، ذرت وارداتی مصداق کالای قاچاق بوده و با آن بر اساس ضوابط برخورد می شود.
وی افزود: به رغم فشارهای فراوان به وزارت جهاد کشاورزی برای سرپوش گذاشتن این امر و صدور مجوزها برای واردات و ترخیص این ذرت ها، خوشبختانه بخشی از دولت و مدیران وزارت جهاد کشاورزی با مقاومت زیاد مانع عملی شدن این تخلف و دادن رانت شده اند.
اخبار دام طیور آبزیان. اتحادیه واردکنندگان نهاده های دامی در نامه ای به وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد: مجموعه ای از تخلفات و تبعیضها در زمینه واردات چندین فروند کشتی پاناماکس ذرت، توسط مجموعه ای که هیچگونه سابقه ای در واردات کالای اساسی صورت گرفته است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم محمد مهدی نهاوندی دبیر و عضو هیات مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور و آبزیان در نامه ای به محمد علی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی در خصوص تخلفات و تبعیض های متعدد در زمینه واردات چندین فروند کشتی پاناماکس ذرت به بندر امام خمینی نوشت:اخیرا مجموعه ای که هیچگونه سابقه ای در واردات کالای اساسی به کشور ندارد، مبادرت به واردات چندین فروند کشتی پاناماکس ذرت به بندر امام خمینی نموده و بر اساس اطلاع واصله، حجم زیادی ذرت خریداری شده نیز در راه دارد.
قطعا با توجه به اینکه این مجموعه، سابقه واردات در این حجم ندارد، لذا به طور طبیعی رعایت ضوابط سقف و سابقه که تمام واردکنندگان ملزم به اجرای آن می باشند، برای آنان در نظر نگرفته شده است و طبعا همانند شرکت آریو تجارت سهیل باید با دستور مقامات بالایی، از رعایت ضوابط سقف و سابقه معاف شده باشند که تبعیض و ظلمی آشکار به دیگر واردکنندگان کالای اساسی است.
حضرتعالی استحضار دارید که در حال حاضر شرکت های وارد کننده کالاهای اساسی ، برای انجام ثبت سفارش با چه مشکلات جدی از نظر رعایت سقف وسابقه مواجه هستند.
از سوی دیگر کالاهای وارداتی مذکور بنابر اطلاع واصله از مسیر عادی ثبت سفارش برای واردات کالا و تایید وزارت جهاد کشاورزی وارد کشور نشده و یا اساسا ثبت سفارش نشده است. اگر ثبت سفارشی وجود نداشته باشد، چگونه کالاها اجازه تخلیه در بندر داشته اند و اگر از مسیر جاری ثبت سفارش نشده باشند، چگونه این فرمان برای آنان صادر شده است که طبعا تاریخ بار نامه ها مقدم بر ثبت سفارش باشد؟
اخبار دام طیور آبزیان. رییس شورای تامین دام با بیان اینکه مردم نگران وضعیت بازار گوشت قرمز نباشند، گفت: بهطور قطع قیمت گوشت قرمز با توجه به حجم بالای واردات و افزایش جمعیت دامی تولید داخل، روند کاهشی به خود می گیرد و قیمت ها متعادل میشود.
«منصور پوریان» امروز (دوشنبه) در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت بازار دام زنده و گوشت قرمز داخلی افزود: طبق گزارش اخیر مرکز آمار ایران، جمعیت دام سبک بیش از ۷۱ میلیون راس برآورد شده که عرضه گسترده آن منجر به کاهش قیمت گوشت قرمز داخلی خواهد شد.
وی بیانداشت: وضعیت جمعیت دام سنگین کشور نیز به دلیل واردات دام زنده و گوشت قرمز در پاییز و زمستان سال ۱۴۰۲ به نقطه مطلوب رسیده است و بر این اساس انتظار می رود که قیمت گوشت تولید داخلی در هفته های آتی کاهشی شود.
این مقام صنفی با اشاره به اینکه در فصل زمستان چهار تا ۴.۵ میلیون راس دام زنده میش و مولد یعنی کمتر از سه درصد جمعیت آنها کشتار شده است، اظهار داشت: با توجه به افزایش زایش دام ها در فصل بهار، روند جمعیت دامی افزایش می یابد که این مهم به نفع مصرفکنندگان داخلی است.
وی گفت: در ماههای اخیر با افزایش جمعیت دامی و رشد توزیع دام زنده در مراکز عرضه، قیمت گوشت قرمز روند کاهشی به خود می گیرد و می تواند با گوشت وارداتی قابل رقابت باشد.
پوریان تصریحکرد: طبق آمار امروز میانگین کشوری قیمت دام زنده گوسفندی بره نر درجه یک حداکثر کیلویی ۲۱۵ هزار تومان و دام سنگین حداکثر ۲۰۰ هزار تومان است.
وی با بیان اینکه بهطور معمول قیمت دام زنده و گوشت قرمز در استان خوزستان همیشه بالاترین نرخ را دارد، گفت: طی روزهای اخیر به دلیل افزایش عرضه دام زنده داخلی، قیمت گوشت قرمز گوسفندی داخلی در فروشگاه ها و قصابی های این استان به ۵۳۰ تا ۵۵۰ هزار تومان و گوشت نر گوساله به ۴۰۰ تا ۴۲۰ هزار تومان رسیده است.
رییس شورای تامین دام افزود: عرضه گسترده دام زنده داخلی در نهایت منجر به دستیابی به قیمت واقعی گوشت قرمز تولید داخل می شود.
وی درباره وضعیت نهاده های دامی، گفت: در دولت سیزدهم اتفاق خوبی در زمینه تامین و عرضه مداوم نهادههای دامی افتاد، به طوری که استمرار عرضه در واردات و توزیع نهاده ها باعث شد این نهاده مهم تولیدات دامی در دسترس دامداران و دامپروران باشد و آنان برای تامین نهاده ها مانند سالهای گذشته در مضیقه نباشند.
به گزارش ایرنا، پیشتر مرکز آمار ایران اعلام کرده بود: بر اساس نتایج حاصل از طرح آمارگیری اندازهگیری فصلی تعداد و تولیدات دام سبک، در اسفند ماه سال ۱۴۰۲ تعداد دام سبک موجود در دامداریهای کشور ۷۱ میلیون و ۱۶۰ هزار راس برآورد شده که شامل ۵۳ میلیون و ۶۶۰ هزار راس گوسفند و بره و ۱۷ میلیون و ۵۰۰ هزار راس بز و بزغاله است.
اخبار دام طیور آبزیان. عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، مطرح کرد: یکی از محققان علوم دامی کشور، از امکان اجرای برنامه ترمینال کراس (تلاقی بین نژادهای دام) برای افزایش تولید گوشت قرمز خبر داد.
اخبار دام طیور آبزیان. وزارت جهاد کشاورزی درباره افزایش قیمت جوجه یکروزه گوشتی به انجمن مربوطه هشدار و خبر از برخورد با واحدهای متخلف مرغ مادر گوشتی داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت تولید جوجه یکروزه بهعنوان یکی از نهادههای اصلی تولید، درباره افزایش قیمت جوجه یکروزه به انجمن مربوطه هشدار و خبر از برخورد با واحدهای متخلف مرغ مادر گوشتی داد.
در این نامه اشاره شده است: بهخلاف توافقات قیمت جوجه گوشتی یکروزه بالا رفته است که باعث تنش در بازار و دلسردی مرغداران میشود.
اخبار دام طیور آبزیان. فناوران یکی از شرکتهای فناور بر اساس پساب سیستمهای آبشیرینکنها طرحهایی را برای پرورش آرتمیا به عنوان یکی از چالشهای جهانی صنعت آبزیپروری پیادهسازی کردند.
به گزارش ایسنا، یکی از شرکتهای فناور با هدف ارائه خدمات در حوزه تولید و پرورش آرتمیا و ارائه مشاوره در این حوزه با تجربه ۳۰ سال خود ایجاد شد و توانست طیفی از محصولات مختلف آرتمیا را نظیر سیست (تخم) خشک آرتمیا، سیست دکپسوله آرتمیا، جنین آرتمیا و بیومس منجمد آرتمیا را تولید کند.
در ایران صنعت آبزیپروری به خصوص پرورش ماهیان سردآبی، گرم آبی، میگو، ماهیان دریایی، خاویاری و ماهیان زینتی رشد قابل توجهی داشته و این در حالی است که میزان تولید سیست آرتمیا در ایران در حال حاضر حدود ۲ تن و مقدار تولید بیومس آن حدود ۳۰ تن و مراکز تکثیر و پرورش میگو، ماهیان دریایی، خاویاری و زینتی سالانه حدود ۴۵ تن سیست و ۲۰۰ تن بیومس آرتمیا نیاز دارند.
از سوی دیگر میزان تولید و پرورش میگو و ماهیان در کشور در سالهای اخیر روند صعودی داشته است که این به نوبه خود میزان مصرف آرتمیا را افزایش خواهد داد. از این رو در طرح اجرا شده در این شرکت با بهکارگیری روشها و تکنولوژیهای نوین، تلاش بر آن است تا نیازهای داخلی برای تهیه و تامین آرتمیا برای توسعه این صنعت پاسخ داده شود.
یکی از منابع آبی بسیار مهم برای پرورش آرتمیا، پساب خروجی از تاسیسات آب شیرینکنها است. اهمیت این موضوع از آن است که هم اکنون طرحهای تامین آب متعددی برای رفع نیاز استانهای جنوبی، مرکزی و شرقی کشور از طریق شیرینسازی آب خلیج فارس و دریای عمان در حال اجرا است. با اجرای این پروژههای بزرگ شیرینسازی آب دریا حجم وسیعی از پساب با شوری دو برابر تولید میشود که باید با صرف هزینه بسیار بالایی از طریق لولهگذاری در بستر دریا در مناطق عمیقتر دریا رهاسازی شود، در حالی که از این پساب میتوان برای پرورش و تولید محصولات استراتژیک صنعت آبزیپروری یعنی آرتمیا بهره برد.
همچنین در سالهای گذشته این شرکت طرحهای تحقیقاتی و نیمهصنعتی تولید و فرآوری آرتمیا را در استانهای خوزستان، بوشهر، هرمزگان، کرمان، فارس، آذربایجان شرقی و غربی اجرا کرده، ولی با توجه به وسعت کم تولید، تنها بخش کوچکی از نیاز کشور را تامین کرده است.
آرتمیا محصول استراتژیک صنعت آبزیپرروری است و غذای اصلی مراحل اولیه نوزادان میگو، ماهیان دریایی، خاویاری و زینتی است و هیچ جایگزین دیگری ندارد؛ از این رو آرتمیا چالش بزرگ صنعتآبزی پروری در ایران و کل دنیا به شمار میرود و از سوی دیگر هزینه خرید آرتمیا با کیفیت نیز بسیار بالا است. در این طرح برای پرورش آرتمیا از پساب آبشیرینکنها استفاده خواهد شد که خود، مشکل نحوه دفع این پساب را مرتفع خواهد کرد.
صنعت میگو، ماهیان دریایی و خاویاری و زینتی به طورکامل وابسته به آرتمیا است که متاسفانه به علت تولید کم در حال حاضر حدود ۹۵ درصد نیاز کشور با صرفه هزینههای بالایی در سال از خارج خریداری میشود؛ از این رو پرورش آرتمیا یکی از فعالیتهای پردرآمد تولیدی است که میتواند علاوه بر تامین کلیه نیازهای داخلی برای توسعه صنعت آبزیپروری، اشتغال مولدی را نیز برای جوانان در کشور ایجاد کند.
این شرکت در پی آن است تا با احداث مزارع و استخرهای پرورش آرتمیا به تولید سالانه ۵۰ تن سیست و ۲۰۰ تن بیومس آرتمیا فرانسیسکانا دست یابد. در اولین گام این برنامه، راهاندازی مزارع ۳۰۰ هکتاری آرتمیا را با استخرهایی به ابعاد ۲۰۰ هکتار برنامهریزی کرده است.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس سازمان دامپزشکی گفت: برای احیای کارکرد اصلی روستا و برای تسهیل تولیدات آن نیازی به مجوز دامپزشکی نیست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت: طبق قانون روستا تعریفی دارد که تمامی تولیدات مصرفی روستا میتواند در خود روستا تولید شود؛ بنابراین برای تولید محصولات دامی در روستا دیگر نیاز به مجوز یا پروانه کسب دامپزشکی نیست و این موضوع به ادارات کل ابلاغ شده است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت: برای رفع مشکلات تولیدات دامی، آبزی پروری و کشاورزی ذیل قانون فواصل بهداشتی مقرر شد پس از تشکیل کار گروههای تخصصی با مشارکت تولید کنندگان و کارشناسان طرحی بر اساس مناطق جغرافیای کشور تدوین و پس از تصویب نهایی ابلاغ و اجرایی شود.
او در پاسخ به سوال اختصاصی خبرنگار صدا و سیما در خصوص بلاتکلیفی و انتظار ۴ هزارو ۴۰۰ متقاضی کسب و کار در کشور که منتظر صدور مجوزشان هستند گفت: تا پایان فروردین پرونده فواصل بهداشتی بسته خواهد شد.
نوروزی افزود: با توجه به شعار سال و ضرورت مشارکت مردمی در جهش تولید تلاش میکنیم شرایط صدور مجوز های کسب و کار با سرعت بیشتر و زمان کمتر انجام شود.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور تاکید کرد: کارکرد اصلی روستا تولید؛ شیر، پنیر، کره، ماست، عسل، خامه و دیگر محصولات روستایی است که با اجرای برخی از طرحها و تغییر چهره روستا، این کارایی از دست رفته است و ضروری است با اتخاذ روشهای مقتضی و تسهیل در تولید و حذف قوانین دست و پاگیر، روستاها دوباره به کارکرد واقعی خود بازگردند.
اخبار دام طیور آبزیان. مشاور عالی رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: در نشست بررسی زمینههای همکاری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و مؤسسه تحقیق و توسعه کشاورزی مالزی این کشور متقاضی مرغ آرین شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از روابط عمومی سازمان تات؛ محسن مردی اعلام کرد: در این جلسه مؤسسه تحقیق و توسعه کشاورزی مالزی (MARDI) مالزی علاوه بر گفتوگوهای مهم با رئیس و معاون پژوهشی این مؤسسه بینالمللی، زمینههای مشترک همکاری سازمان و مؤسسه بررسی شد.
وی خاطرنشان کرد: طرف مالزیایی در این نشست با اشاره به توانمندیهای سازمان تات بهویژه پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور خواستار همکاریهای مشترک و بهرهمندی مرغ لاین آرین در زنجیره تولید گوشت مرغ مالزی و استفاده از تجارب و دانش محققان ایرانی در زمینه ارتقای ژنتیکی مرغ لاین آرین و برگزاری دورههای آموزشی شد.
گفتنی است در پایان این نشست ضمن اعلام آمادگی همکاریهای مشترک مقرر شد درخواست رسمی از طریق وزیر کشاورزی مالزی به وزارت جهاد کشاورزی برای موارد مطروحه ارسال گردد.
اخبار دام طیور آبزیان. دبیر فدراسیون طیور با ارسال نامه ای به وزیر جهاد کشاورزی گفت: قیمت ارزی و ریالی نهادهها بهگونهای تعیین شود که واردات آن اقتصادی بوده و ضمانت واردات منظم آن از سوی بخش خصوصی دچار چالش و بحران نشود.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: به منظور حفظ آب و خاک، تجدید حیات پوشش گیاهی و حفظ ارزشهای زیست محیطی مراتع، رعایت نکاتی در چرای دام در مراتع ضروری است.
ترحم بهزاد در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه مراتع کشور با وسعت ۸۴/۸ میلیون هکتار حدود نیمی از سطح کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: این زیست بوم ارزشمند نه تنها با ارائه خدمات اکوسیستمی متنوع از جمله ترسیب کربن، تولید اکسیژن، تلطیف هوا، تامین و ذخیره آب سالم، حفظ ذخایر ژنتیکی (فون و فلور) با تضمین امنیت غذایی (خصوصاً تولید گوشت قرمز و آبزیان) و مقابله با سیل و طوفانهای گرد و غبار بر پایداری حیات جوامع انسانی ساکن شهرها و روستاها اثرگذار است بلکه معیشت و ارتزاق بیش از یک میلیون خانوار دامدار و بهره بردار محصولات فرعی غیر علوفه ای به آن وابستگی تام دارد.
وی افزود:با توجه به گره خوردگی نحوه مدیریت عرصههای مرتعی با مسائل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی کشور، نگاه صرف کاربری دام و دامداری به مراتع، دیدگاهی بس نادرست و نیازمند تغییر بنیادی است.
ابلاغ دستورالعملهای اجرایی چرا از سال ۹۹
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: بدیهی است اولین و کم هزینهترین گام در مدیریت پایدار مراتع کشور، حفظ ظرفیت و وضعیت موجود از طریق مدیریت اثر بخش چرای دام است که دستورالعمل اجرایی آن تهیه و تدوین و به استان ها با عنوان مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ در سال ۱۳۹۹ از سوی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ابلاغ شده است.
وی تصریح کرد: از آنجایی که تعداد دام زیاد، چرای مفرط و غیر اصولی از قبیل چرای زودرس بهاری و عدم رعایت ظرفیت و زمان ورود دام به موقع به مرتع خصوصا در خشکسالیها مهمترین عامل تخریب مراتع محسوب میشود، لذا به منظور حفظ آب و خاک، تجدید حیات پوشش گیاهی و حفظ ارزشهای زیست محیطی مراتع، رعایت نکاتی ضروری است.
بهزاد در ادامه گفت:با آغاز و شروع فصل رویش از حرکت عشایر و کوچ زود هنگام و زودرس از مراتع قشلاقی به مراتع ییلاقی پیش از آمادگی مراتع و قبل از موعد مقرر مندرج در پروانه های چرای دام و طرح های مرتعداری، خودداری شود.
به گفته وی جهت آمادگی گیاهان مرتعی و جلوگیری از لگدکوبی و فشردگی خاک، از ورود هرگونه دام به مراتع روستایی بایستی برابر تاریخ مندرج در پروانه چرای دام و طرح های مرتعداری صورت گیرد و هر گونه چرای دام در مراتع مذکور، قبل از تاریخ مندرج ممنوع بوده و در صورت مشاهده توسط یگان حفاظت و همکاران منابع طبیعی برابر با مقررات برخورد خواهد شد.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد:تمامی بهره برداران مکلف اند پیش از ورود دام به مرتع با مراجعه به ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ها نسبت به پرداخت حقوق و عوارض قانونی و تمدید پروانه چرای دام اقدام کنند در غیر این صورت برابر مقررات برخورد خواهد شد.
دام مازاد وارد مراتع نشوند
این مقام مسئول در سازمان منابع طبیعی کشور عنوان کرد:از ورود هر گونه دام مازاد بر پروانه های چرای دام و طرح های مرتعداری به مرتع خودداری کرده و چاره اندیشی و تدبیر به موقع برای تهیه علوفه این گونه دام ها از طرق دیگر صورت گیرد. همچنین دامدارانی که فاقد پروانه مرتعداری هستند تحت هیچ عنوانی درصدد اجاره کردن مراتع دیگران نباشند در غیر این صورت برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
بهزادخاطر نشان کرد: در صورتی که صاحبان پروانه تحت هر عنوان (فروش، اجاره و واگذاری بدون کسب مجوز از ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری) پروانه چرای خود را در اختیار سایر دامداران قرار دهند طبق وفق مقررات اقدام خواهد شد.
وی اظهار کرد: البته مهمترین محدودیتها، چالشها و مشکلات در اجرای این پروژه تغییر اقلیم، خشکسالی و کاهش توان بازیابی طبیعی مراتع، خلاء موجود ( ۵ ماهه) بین زمان بهرهبرداری مجاز از مراتع ییلاقی و قشلاقی (ممنوعیت استفاده از مراتع در این خلاء و نیاز به تأمین نهاده دامی مورد نیاز دامداران) و عدم تناسب اعتبارات، امکانات و نیروی متخصص با سطح وسیع و صعب العبوری مراتع است.
راهکارهایی برای بهتر شدن وضعیت مراتع
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه راهکارها و پیشنهاداتی می تواند در بهتر شدن اجرای پروژه مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ کمک کند، افزود: تبین جایگاه مرتع در قوانین، شورای عالی، کمیسیونها و قرارگاههای مرتبط با امنیت غذایی کشور، تشکیل شورای ملی مدیریت چرا و ساماندهی کوچ در راستای ایجاد دیدگاه فرا وزارتخانهای در امر مدیریت مراتع کشور و جلب مشارکت بهرهبرداران، تقویت اعتبارات و تجهیزات متناسب با سطح و سختی کار در مراتع، جذب نیروهای متخصص متناسب با پستهای سازمانی تعریف شده، آموزش و فرهنگ سازی در راستای حفظ و صیانت از عرصههای منابع طبیعی در رسانههای پر مخاطب، تأمین علوفه، آب و نهادههای دامی به مقدار کافی متناسب با نیاز تولید گوشت کشور در زمان مناسب به منظور جلوگیری از کوچ زودهنگام و بهرهبرداری غیرمجاز از مرتع علی الخصوص در خلاء زمانی بین ییلاق و قشلاق و بالعکس که بهرهبرداری از مرتع جایز نیست و توجه ویژه استانداران به مدیریت پایدار مرتع و جدیت و تداوم در تشکیل کارگروه استانی مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ و پیگیری اجرای مصوبات آن می تواند تاثیر گذار باشد.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک گفت: مکانیزمی که سال ۱۴۰۱ پیش از حذف ارز ترجیحی نهادههای دامی، سخن از آن بود یعنی قرار گرفتن گوشت قرمز تولید داخل در کالابرگ الکترونیک باید اجرایی شود.
به گزارش خبرنگار مهر، سال گذشته در روزهای پایانی سال قیمتها هر کیلو دام زنده روی ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار تومان بود که با قیمت تمام شده در آن مقطع زمانی منطبق بود.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در دی ماه ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ حدود ۱۸ درصد کاهش پیدا کرده است. ضمن اینکه این کاهش هر ماه نسبت به ماه قبل هم مشهود است. به عنوان مثال میزان کشتار در دی نسبت به آذر ماه حدود ۹ درصد کاهش داشت.
اگر به آمار ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۲ نگاه شود شاهد کاهش ۲۲ درصدی میزان کشتار یعنی تولید داخلی نسبت به مدت مشابه سال قبل هستیم.
کاهش سرانه مصرف گوشت
افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور در این خصوص به مهر گفت: تمام این موارد نشان میدهد اقداماتی که درباره واردات گوشت قرمز برای تعادل بازار انجام شده خیلی کارآمد نبوده است.
وی عنوان کرد: سال ۱۴۰۱ با وجود اینکه صادرات انجام میشد و واردات کشور هم ۴۸ هزار و ۵۰۰ تن بود، مصرف سرانه ۷.۵ کیلو گرم بوده است.
وی ادامه داد: سال ۱۴۰۲ نیز واردات با حجم بالاتری ادامه یافت و ۱۰۲ هزار تن گوشت قرمز (۹۰ هزار تن گوشت گرم و منجمد و ۲۵ هزار تن دام زنده) وارد کشور شد و صادراتی انجام نشد؛ اما مصرف سرانه به ۶ کیلو گرم رسید.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور با بیان اینکه منبع این آمار، مرکز آمار ایران و گمرک کشور است، یادآور شد: این اعداد نشان میدهد با وجود اینکه واردات انجام میشود مصرف روند کاهشی داشته چون تولید داخل کاهش پیدا کرده است.
وی گفت: واردات حتی به عنوان مسکن هم عمل خوبی نداشت و دولت باید به دنبال راهکار دیگری باشد.
راهکار چیست؟
صدر دادرس درباره راه برون رفت از وضعیت فعلی گفت: هر راهکاری که دولت دنبال میکند اگر در ابتدا بازار را احیا نکند و به وضعیت آن رسیدگی نکند، موفقیتی کسب نخواهد کرد.
وی توضیح داد: کشور ۶۱ میلیون نفر در ۷ دهک جمعیت یارانه بگیر دارد. بخش زیادی از این جمعیت متقاضی گوشت قرمز نبوده و توان خرید گوشت داخل را ندارند؛ زیرا هزینه تولید و قیمت تمام شده بالا است. اگر شاخص قیمت مصرف کننده مورد بررسی قرار گیرد تمام این مساله ناشی از سودجویی و دلالی نبوده و نرخها واقعی است. بنابراین مکانیزمی که سال ۱۴۰۱ پیش از حذف ارز ترجیحی نهادههای دامی، سخن از آن بود یعنی قرار گرفتن گوشت قرمز تولید داخل در کالابرگ الکترونیک باید اجرایی شود.
این کارشناس بازار گوشت اظهار کرد: با حذف ارز ترجیحی یارانه از بخش کشاورزی خارج شد و قرار بود از طریق کالابرگ الکترونیک مجدد به بخش تولید برگردد که این طور نشد. نتیجه آن هم اکنون در بازار دیده میشود. این پول باید برای هدفی که در نظر گرفته شده بود صرف شود.
وی افزود: اگر این اتفاق رخ دهد و تقاضا بالا برود تولید هم روند افزایشی خواهد داشت. به طور قطع تولید که افزایش پیدا کند قیمت تعدیل میشود و دیگر برای هر کیلو گرم دام زنده بیش از ۲۶۰ و ۲۷۰ هزار تومان هزینه نمیشود. به این ترتیب نرخ گوشت قرمز در قصابیهای سطح شهر ۷۰۰ هزار تومان نخواهد بود.
روزهای پایانی سال گذشته هر کیلو گرم گوشت قرمز با قیمت دولتی بین ۲۹۹ تا ۳۹۰ هزار تومان بود. گوشت تولید داخل نیز بین ۵۵۰ تا ۷۸۰ هزار تومان در قصابیهای مناطق مرکزی شهر به فروش میرسید.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: هر میلی متر افزایش یا کاهش بارندگی، به ۰.۸کیلوگرم افزایش یا کاهش تولید علوفه در مراتع کشور منجر می شود. ترحم بهزاد در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه ۸۴.۸ میلیون هکتار وسعت مراتع کشور است، گفت: بیش از ۵۲ درصد سطح کشور را مراتع کشور تشکیل می دهند. وی افزود: از این میزان مرتع، ۷.۲ میلیون هکتار مراتع متراکم وجود دارد که بیش از ۵۰ درصد تاج پوشش گیاهی است. همچنین میزان ۲۱.۴ میلیون هکتار مراتع نیمه متراکم بین ۲۵ تا ۵۰ درصد تاج پوشش گیاهی و ۵۶.۲ میلیون هکتار نیز مراتع کم تراکم و فقیر وجود دارد که بین ۲۵ تا ۵ درصد تاج پوشش گیاهی هستند.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: با توجه به برنامه ریزی برنامه هفتم توسعه قرار است برای۲۰ میلیون هکتار از مراتع عملیات احیا، اصلاح و مدیریت مراتع در سطح کشور صورت گیرد؛ به طوری که یک میلیون هکتار عملیات بیولوژیک، یک میلیون ۲۵۰ هزار هکتار عملیات بیومکانیک و ۵۰۰ هزار هکتار تبدیل دیمزار کم بازده، ۲۴۵۰ هزار هکتار حفاظت و قرق و مابقی به صورت مدیریت چرا در عرصه های مرتعی صورت گیرد.
بهزاد تصریح کرد: هر میلی متر افزایش یا کاهش بارندگی منجر به ۰.۸کیلوگرم افزایش یا کاهش تولید علوفه در مراتع کشور می شود.
این مقام مسئول در سازمان منابع طبیعی با بیان اینکه هر سال پایان اردیبهشت ماه براساس اعلام سازمان هواشناسی میانگین بارندگی اعلام و نسبت به سنوات گذشته سنجیده می شود، گفت: در شرایط نرمال میزان تولید علوفه در مراتع ۱۰.۷ میلیون تن با ۲۴۰ میلی متر بارندگی بوده که معمولا در اردیبهشت ماه گزارشهای هواشناسی بررسی و با این آمارها مقایسه و میزان تولید علوفه و ظرفیت مراتع اعلام می شود.
اخبار دام طیور آبزیان. به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، عادل حقیقی در خصوص مزایای این تولید صنعتی در داخل کشور اظهار داشت: این اقدام هم به دلیل صرفه جویی ارزی در خرید نمونه مشابه خارجی و هم به دلیل اثربخشی بهتر آنتیژن تولید داخلی (به دلیل تطبیق بسیار بیشتر با سویه داخلی کشور) حائز اهمیت بسیار است. رییس مرکز ملی تشخیص آزمایشگاههای سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: تولید آنتیژن غیر فعال شده (H۵N۸) در سطح صنعتی سه هزار ویال از آنتیژن آنفلوانزا برای آزمون HI در حجم ۱ml از بذر ویروس تهیه شده در داخل کشور (سال ۱۳۹۹ ) طراحی و تولید شده است.
وی با اشاره به برنامهریزی صورت گرفته با رویکرد تولید سه هزار ویال در سه مرحله هزارتایی، افزود: در مرحله اول این طرح هزار ویال آنتیژن (H۵N۸) با آرم سازمان دامپزشکی کشور(IVO)، مرکز ملی تشخیص ( NRLASD) و مشخصات محصول تولید شده جهت استفاده در فروردین ۱۴۰۳تولید شده است.
وی تصریح کرد: تمام سه هزار ویال طبق برنامهریزی انجام شده تا پایان خرداد ۱۴۰۳ تولید میشود و در اختیار سازمان دامپزشکی کشور قرار خواهد گرفت تا در پایشهای منظم گلههای اجداد، مادر، گوشتی و تخمگذار کل کشور مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
حقیقی با بیان اینکه در دومین تجربه تولید این آنتیژن، از تجربه دوره نخست در سال ۱۳۹۹ استفاده شده است، افزود: آنتیژنها در تخم مرغهای SPF تولید شدهاند که علاوه بر تیتر بالا دارای کیفیت مشابه نمونه خارجی هستند. به این منظور پنل گذاری مخصوص خلوص آنتیژن و همچنین بررسی غیر فعال شدن ویروس آنفلوانزا H۵N۸ موجود در آنتی ژن، طبق استانداردهای بین المللی انجام و در نتیجه با تلاش بسیار زیاد یک محصول سالم و ایمن تولید شده است.
رییس مرکز ملی تشخیص آزمایشگاههای سازمان دامپزشکی کشور تاکید کرد: این مهم با همکاری کارشناسان مرکز ملی تشخیص و مساعدت معاونت توسعه مدیریت و منابع سازمان دامپزشکی کشور دستیافتنی شده است.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس مجمع صادرکنندگان دام زنده گفت: واردات سال قبل توانست به بخش زیادی از حوزه دام تنفس بدهد و جمعیت مولد به کشتار نرود که سبب زایش شده لذا در سال جدید میزان دام زنده و گوشت تولید داخل زیاد خواهد بود. منصور پوریان رئیس مجمع صادر کنندگان دام زنده کشور در گفتگو با بازار در خصوص آنچه در این صنعت در سال ۱۴۰۲ گذشت گفت: از پاییز اقدامات خوبی در حوزه دامپروری صورت گرفت و باعث شد یکبار دیگر شاهد رشد در برخی از مقاطع این صنعت باشیم؛ یکی از این موضوعات این بود که بخش پرواربندی در پاییز و زمستان فعال شد که عمدتا به دلیل بالا بودن قیمت دام و گوشت بوده که بسیاری راغب شدند به این صنعت رو بیاورند. ضمن اینکه میزان تامین نهاده در کل پاییز سال قبل خوب و بدون نقص بود و لذا در بخش دام سبک با استمرار روبرو شدیم.
پوریان افزود: در بحث گوشت گوساله هم سال قبل حدود ۵۰ تا ۶۰هزار راس گوساله پروار وارد شد که در دامداری ها هنوز وجود دارد و برای ماه های یک و دو سال جدید آماده کشتار می شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت دام و گوشت سال قبل منطقی بود یا خیر گفت: قیمت دام تابع عرضه و تقاضا است با این وجود سال قبل با وجود میزان گوشت موجود در بازار شاهد بودیم که عرضه و تقاضا حکمران نبود و متاسفانه فضاهای غیر عرضه ای یا غیر تقاضایی یک بازار کاذب و قیمت کاذب ورود کرد و این ورود قیمت های کاذب سبب شده شاهد آزار و اذیت برخی از هموطنان در بخش مصرف باشیم. این در حالی است که زمانی می توان گفت صنعت دامداری پویا است که مثل صنعت آبزیان تقاضا منطقی باشد؛ یعنی قیمت برای مصرف کننده و برای عرضه کننده همزمان منطقی باشد. وقتی این دو در بازار وجود داشته باشد می توان استمرار تولید را ببینید.
پوریان، فعال صنعت دام: سال قبل برخی مواقع قیمت های بازاری گوشت بقدری غیر منطقی و بالا بود که بعضا سبب می شد حوزه تولید دچار اشکال شود؛ در واقع میزان تقاضا برای دام پایین آمد که نشان از قیمت بالایی است که در بازار گوشت وجود داشت و هیچگونه نفعی برای تولید کننده نداشته و ندارد.
این فعال صنعت دامداری افزود: سال قبل برخی مواقع قیمت های بازاری گوشت بقدری غیر منطقی و بالا بود که بعضا سبب می شد حوزه تولید دچار اشکال شود؛ در واقع میزان تقاضا برای دام پایین آمد که نشان از قیمت بالایی است که در بازار گوشت وجود داشت و هیچگونه نفعی برای تولید کننده نداشته و ندارد چون سبب می شود تقاضا برای دام پایین بیاید. اما وقتی قیمت گوشت یک قیمت منطقی در بازار باشد سبب می شود خرید برای دام زنده بیشتر شود و می توانیم وارد فضای درست عرضه و تقاضا بشویم.
قیمت بالای دام زنده بیانگر موفق بودن این بخش نیست
وی در خصوص قیمت دام زنده افزود: بنده به عنوان تولید کننده در بخش تولید دام سبک و سنگین معتقدم اینگونه نیست که هر چقدر قیمت دام زنده بالاتر باشد ما حوزه موفق تری باشیم؛ یعنی بالا رفتن قیمت به نفع تولید کننده نیست چون تقاضا برای کالا و تولیدات ما پایین می آید آن هم در شرایطی که تولیدات ما حساس است و باید به وقت خود وارد بازار و کشتار شود اگر زمان بگذرد دام زنده شرایط خوب خود را از دست می دهد. با این وجود الان در بازار فروش دام متاسفانه میدان داران جلو هستند و میدان دار برای سود خود حاضر است هر کاری کند در صورتی که دامدار و تولید کننده ما نفعی از این کار نمی برد.
این فعال صنعت در خصوص تاثیر واردات دام پروار در سال گذشته بر این صنعت گفت: اصلی ترین تاثیر آن این بود که در اواخر پاییز و زمستان قبل شاهد کاهش کشتار در بخش ماده و دام مولد بودیم چون همه ساله ماده و مولدهای زیادی در این ماه ها کشتار می شد. اما این پایین آمدن درصد کشتار از بخش این میزان دام سبب شد شاهد رشد تولید در دامداری ها باشیم و زایش بالا رفت.
بالا بودن قیمت دام زنده ایران نسبت به بازارهای اطراف موجب شده مزیت بازرگانی و مزیت تجاری را از دامدار بگیرد.
وی ادامه داد: با این وجود بالا بودن قیمت سبب شده قیمت های دام ما به نسبت بازارهای اطراف یک مقدار بالاتر باشد و این سبب می شود مزیت بازرگانی و مزیت تجاری را از دامدار بگیرد. بنابراین باید این نگاه را داشته باشیم که تولیدی موفق است که سبب شود کالایی که من تولید می کنم مزیت بازاری داشته باشد به این صورت که خرید و فروش راحت باشد، نه اینکه قیمت کالا افزایشی باشد و انتظار داشته باشیم همه این کالا را از من تولید کننده خریداری کنند.
پوریان گفت: ما باید در هماهنگی کامل با بازارهای اطراف و تولید کننده های کشورهای اطراف باشیم. به خصوص اینکه همه کشورهای اطراف پتانسیل بالایی دارند و به نسبت دام ما قیمت ها پایین است بنابراین نمی توانیم با تولید گران و عرضه آن امکان اینکه این تولید پا بگیرد را داشته باشیم.
وی ادامه داد: در واقع سال قبل شاهد بودیم قیمت گوشت های وارداتی فاصله زیادی با گوشت داخلی داشت و این فاصله نشان می دهد هزینه تولید در کشور ما بالا رفته و عملا کالایی که به نام دام زنده تولید می شود گران است و گران بودن مزیت را از تولید ما می گیرد.
روزهای روشن پیش روی صنعت دامپروری در سال ۱۴۰۳
این مقام صنفی در خصوص چشم انداز دامداری و دامپروری کشور در سال ۱۴۰۳ نیز گفت: همانطور که گفته شد تولید نسبت به گذشته بسیار خوب شده و واردات توانست به بخش زیادی از حوزه دام تنفس بدهد و آن تنفس سبب شد که جمعیت مولد به کشتار نرود یا با تاخیر برود که سبب زایش شده است. بنابراین در سال جدید باید مدیریت بخش به خوبی اجرا شود که بتوانیم با خروج از وضع التهابی دام و گوشت به وضعیت نرمال یا وضعیت ثابت برسیم.
پوریان تصریح کرد: به عبارت دیگر چون ذخایر گوشت و عرضه زیاد است در سال جدید صنعت دام هم میزان دام زنده و هم گوشت تولید داخل زیاد خواهد بود و شرایط ما خیلی بهتر از ۱۴۰۲ خواهد بود. ضمن اینکه اگر قیمت گوشت داخلی منطقی باشد تقاضا به سمت کالای داخلی می شود و مصرف کننده پشت به تولید ما نمی کند.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل دفتر بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان سازمان شیلات ایران گفت: سه مرکز بازسازی ذخایر آبزیان خلیج فارس و دریای عمان با اختصاص اعتبارات دور نخست سفر استانی رییس جمهوری به استان هرمزگان در حال احداث است. به گزارش ایرنا از وزارت جهادکشاورزی، ناصر کرمیراد با اشاره به روند احداث مراکز بازسازی ذخایر آبزیان، اظهار داشت: با اعتباراتی که تامین شده سه مرکز بازسازی ذخایر آبزیان خلیج فارس و دریای عمان در منطقه جاسک، بندر لنگه و جزیره قشم در حال ساخت و ساز است.
مدیرکل دفتر بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان سازمان شیلات ایران ادامه داد: ما وظیفه داریم در آب های تحت حاکمیت ایران در خلیج فارس و دریای عمان، بازسازی ذخایر را انجام دهیم، اما تاکنون در استانهای جنوبی کشور، مراکز بازسازی ذخایر آبزیان را نداشتیم.
وی با بیان این که در سفر استانی سیدابراهیم رئیسی، رییس جمهوری به استان هرمزگان، مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان برای احداث این مراکز اختصاص داده شده بود، تصریح کرد: انتظار داریم در دور دوم سفر استانی رییس جمهوری اعتبار بیشتری به ساخت و تکمیل این مراکز زیربنایی تخصیص یابد.
کرمی راد اضافه کرد: مرکز جاسک ظرفیت تولید ۱۰۰ میلیون قطعه بچه میگو و حدود ۵ میلیون قطعه بچه انواع ماهیان دریایی، مرکز بندر لنگه ۵ میلیون قطعه انواع ماهیان دریایی و مرکز قشم ظرفیت ۲ تا ۳ میلیون قطعه بچه ماهی و ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون قطعه بچه میگو را دارند.
وی بازسازی ذخایر آبزیان را یک اقدام ملی خواند و گفت: این امر به فرهنگسازی و توجه به مسئولیتهای اجتماعی صنایعی که در دریا و ساحل دریا فعالیت میکنند، نیاز دارد.
مدیرکل دفتر بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان سازمان شیلات ایران ادامه داد: حفظ ذخایر گونههای ارزشمند و پایداری ذخایر دریایی به کمک سایر دستگاهها و صنایع به ویژه صنایع پتروشیمی و نفت و گاز که آلودهکننده آب دریا هستند، نیاز دارد.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام ضمن معرفی رویکردهای جدید شرکت مذکور در مدیریت بازار مرغ، کمک به تعدیل آسیبهای سه سال اخیر نظام بهره برداری دام کشور؛ تامین گوشت قرمز منجمد و تأمین نهاده های دامی، از انجام برنامهریزی لازم با هدف حمایت از تولیدکنندگان داخلی و گسترش و بازیابی جمعیت دامی کشور خبر داد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از روابط عمومی شرکت پشتیبانی امور دام کشور، دکتر حسین شیرزاد مدیر عامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور ابراز نمود: در پنج ماه گذشته ۱۸ فروند کشتی حامل محمولههای وارداتی شرکت با وزن تقریبی بیش از یک میلیون تن در بندر امام خمینی (ره) و بندر چابهار تخلیه شده است که عملیات حمل ۹۸۳ هزار تن از محمولات مذکور پس از ترخیص، به نمایندگیهای استانی شرکت انجام شده است.
وی افزود: در حال حاضر ۳ فروند کشتی حامل نهاده کنجاله سویا با وزن تقریبی ۱۹۵ هزار تن، یک فروند کشتی ذرت به میزان بیش از ۶۶ هزار تن در لنگرگاه بندر امام خمینی (ره) و یک فروند کشتی به میزان حدود ۷۲ هزار تن در بندر چابهار موجود میباشد که به محض تأمین ارز مورد نیاز، مراحل ترخیص، پهلو دهی و حمل آنها به مقاصد تعیین عملیاتی خواهد شد.
شیرزاد با تأکید بر اینکه خرید نهادههای این شرکت بهطور مستمر ادامه دارد گفت: در ادامه خریدهای گسترده شرکت پشتیبانی امور دام کشور، این شرکت نسبت به خرید ۴ فروند کشتی کنجاله سویا اقدام کرده است و خوشبختانه با توجه به حمایتهای وزارت جهاد کشاورزی و اتخاذ تصمیمات راهبردی و تلاشهای مضاعف شرکت، موجودی فعلی و خریدهای صورت گرفته، در ماه مبارک رمضان و ایام عید کمبودی در زمینه تأمین احتیاجات تولیدکنندگان داخلی و نیز تأمین ذخایر راهبردی نخواهد بود.
مدیر عامل پشتیبانی امور دام کشور در تشریح خط مشی جدید این شرکت و رویکرد حمایتی آن گفت: کمک به بازسازی جمعیت دامی، تهیه علوفه دام خَشَبی مُکفی پس از کاهش بی سابقه کمیت علوفه، تعدیل پیامدهای ناشی از کشتار دام مولد در سالیان اخیر و کمک به تولیدکنندگان دام و طیور در کاهش صعوبت ناشی از خشکسالی ادواری کشور، از دلایل اجرای بسته کمکهای ویژه حمایتی شرکت پشتیبانی امور دام کشور است.
در واقع برای نخستین بار برای مصلحت کشور در زمینه کمک به بازسازی جمعیت دام کشور در فقدان علوفه خشبی مکفی، پس از کاهش بی سابقه کمیت علوفه مرتعی، کشتارگله دام مولد و بروز خشکسالی دوسال اخیر و صعوبت ناشی از افزایش قیمت نهادههای دام و طیور، شرکت تصمیم گرفت از مهرماه ۱۴۰۲ نهادههای دامی را به صورت مدت دار با چک و سفته عرضه کند. با وجود قلت منابع سرمایه ای، علیرغم ضوابط و مقررات سخت، این سیاست منجر به امید آفرینی در جامعه دامداران کشور، نگهداشت دام، دیر کشتارگیری و گوشت گیری دام و جلوگیری از زود کشتاری دام مولد را بدنبال خویش آورده است. هیأت مدیره در راستای رسالت شرکت در حمایت، صیانت و پشتیبانی از تولید داخلی افزایش تولید پایدار گوشت مرغ این مسئولیت را بعهده گرفت.
وی افزود: در تحویل نهادههای دامی به صورت نقدی و مدت دار با پذیرش ریسک حداکثری از طرف شرکت پشتیبانی امور دام، از مهر ماه سال جاری تاکنون بیش از ۶۵۳ هزار تن جو و بیش از ۸۴۱ هزار تن ذرت و بیش از ۴۹۱ هزار تن کنجاله سویا بین دامداران و مرغداران توزیع شده است. در مجموع طی ۵ ماه گذشته بیش از یک میلیون و ۹۸۵ هزار تن نهاده بین جامعه تولیدکنندگان کشور توزیع شده است که طی سالهای گذشته یک رکورد بی سابقه محسوب میشود.
شیرزاد با اشاره به کمبود منابع سرمایهای و سیطره نظام دیوان سالاری سنتی و لزوم حرکت به سمت و سوی یک حاکمیت شرکتی انعطاف پذیر، در بطن مناسبات تجاری و حمایتی شرکت پشتیبانی امور دام کشور، بیان کرد: سازو کارهای قراردادهای کنونی به تسهیم ریسک، رضامندی بیشتر جامعه هدف مرغداران، تعامل سازنده و پایدار با تشکلها و تشویق تولیدکنندگان به حفظ واحدهای تولیدی در مزارع انجامیده، چنانکه هم اکنون بیش از یک میلیون و ۹۸۵ هزار تن نهاده مدت دار در بازارگاه عرضه شده و این یک جریان کالایی پایدار و مستمر است.
وی اجرای طرح تحویل نهاده مدت دار را امیدی تازه در جامعه نظام دامپروری و مرغداری کشور دانست و افزود: نتایج زودرس این طرح با دیرکشتاری و نگهداشت ذخایر گوشت نمایان شده است.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام گفت: در راستای حمایت از مصرفکنندگان و تنظیم بازار محمولات پروتئینی کشور، این شرکت تاکنون ۱۳۹فقره تفاهمنامه سهگانه با شرکتهای واردکننده با محوریت واردات گوشت گرم (گوسفندی و گوساله) و دام زنده منعقد کرده است که تاکنون قریب به ۷۰ درصد از محمولههای موردنظر با دستورالعملهای ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی وارد کشور شده و مابقی نیز در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام با تأکید بر نظارت بر کیفیت ذخایر و محمولههای وارداتی نهادههای دامی بیان کرد: اداره کل کنترل کیفی این شرکت در راستای پایش مستمر کیفیت محمولهها، مطابق با شاخصهای تعیینشده از ابتدای آبان ماه سال ۱۴۰۲، ضمن بازنگری در دستورالعملهای نمونهبرداری از نهادههای دامی، نگهداری نهادههای دام و طیور، نگهداری جو و ذرت در سیلو، چیدمان کالا در سردخانهها و … از ابتدای آبان ماه مجموعاً ۱۳۷۷۰ بازدید نظارتی بهداشتی و ۲۲۹۵ بازدید توسط مسئولین کنترل کیفی استانی از سردخانهها، انبارها و سیلوهای سراسر کشور انجام داده است.
وی توضیح داد: محمولهها از زمان بارگیری از مبادی ورودی تحت نظارت مسئول فنی بهداشتی به عنوان نماینده سازمان دامپزشکی مورد بازرسی و پایش دقیق سازمان حفظ نباتات و ارزیابی سازمان استانداردکشور قرار میگیرند و پس از تایید کیفیت، از انبارها و سردخانهها خارج میشوند. این محمولهها در زمان ورود به انبارها نیز مجددا توسط مسئول فنی بهداشتی مجموعه مورد بررسی قرار گرفته و پس از حصول اطمینان از کیفیت محموله بر اساس مفاد دستورالعملهای ابلاغی ذخیرهسازی میشود.
حسین شیرزاد ادامه داد: محمولهها در دوره نگهداری نیز بهطور روزانه توسط مسئول فنی بهداشتی انبار یا سردخانه و بهطور هفتگی توسط مسئول کنترل کیفی استان بهعنوان ناظر عالی مورد بازدید قرار میگیرد و در صورت مشاهده هرگونه مشکل مراتب به ادارات ذیربط جهت هماهنگی و انجام اقدامات پیشگیرانه منعکس خواهد شد.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام بابیان اینکه گامهای پایداری صنعت مرغ کشور از نگاه حاکمیتی شرکت پشتیبانی امور دام خرید مازاد تولید، قراردادهای خرید آتی و تقویت و تشویق صادرات هستند توضیح داد: نخستین گام، خرید مرغ تولیدی مازاد و جمعآوری بیشبودها از بازار است که دستورالعمل آن صادر و به استانها ابلاغ شده و بر اساس آن، تاکنون بیش از هشت هزار تن مرغِ مازاد خریداری و از استانها جمعآوری گردیده است.
وی افزود: شرکت پشتیبانی امور دام کشور در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی با توجه به روند افزایش تولید جوجه ریزی و امکان کاهش قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ در دو مقطع مبادرت به خرید از محل مازاد تولید داخل کرده است که در مقطع اول حدود ۸ هزار تن و در مقطع دوم نیز بیش از۱۲ هزار تن خرید تنظیم بازاری برای تأمین ذخایر از محل تولید داخلی انجامشده است و با تمهیداتی که در وزارت جهاد کشاورزی و شرکت پشتیبانی امور دام کشور اندیشیده شده هیچ نگرانی درزمینه تأمین، عرضه و توزیع مرغ در ماه مبارک رمضان و ایام عید وجود ندارد. این مقام مسئول گفت: خریدهای صورت گرفته توسط شرکت پشتیبانی امور دام از مرغداران مستقل، زنجیرههای تولید، اتحادیههای تحت نظارت سازمان تعاون روستایی و تحت پوشش اتاق تعاون و تشکلهای تولیدی است.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور، رسالت این شرکت را حمایت از تولید نهادهها و فرآوردههای پروتئینی داخل اعلام کرد و گفت: از برنامههای جدید، حمایت از شرکتهای دانشبنیان تولید علوفه است که طرح پسزمینه شالیزاری بهعنوان یکی از این پروژهها در حال پیگیری است.
وی بابیان اینکه در رویکرد جدید با سیطره و دمیدن روح حمایتی در سیاستها و برنامههای جدید شرکت پشتیبانی امور دام کشور، دانشبنیانها هم از حمایتهای ویژه برخوردار میشوند، تأکید کرد: حمایت از فعالیت شرکتهای دانشبنیان در راستای بازدهی بیشتر و تقویت ذخایر ژنتیکی دامی، چندقلوزایی و حاملگی خارج از فصل در دستور کار شرکت پشتیبانی امور دام کشور قرار دارد.
شیرزاد تصریح کرد: محصولات دانشبنیان خرید تضمینی میشود، شرکتهایی که تنوع در خوراک دام و طیور به وجود آورند، تولیدکنندگان نهادههای جدید و غیرمتعارف و پسماندمحور البته با بهرهوری مشابه، در اولویت خرید محموله نهاده قرار میگیرند.
به گفته وی، عشایر، دامداران و مرغدارانی که از خوراک آماده تولیدی شرکتهای دانشبنیان استفاده میکنند، مشمول حمایتهای یارانهای و قیمتی شرکت پشتیبانی امور کشور قرار خواهند گرفت.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان گفت: موضوع اعطای کد یکتا در سامانه بازارگاه به مزارع خرد آبزیپروری برای دریافت نهاده به انجام رسید. به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «عباس مختاری آبکناری» با همکاری اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ارزیابی دورهای بررسی وضعیت کیفی آبزیان در بازار به انجام رسید افزود: انجماد در صنایع فرآوری آبزیان فرآیندی حیاتی است زیرا علاوه بر افزایش ماندگاری محصول، به حفظ کیفیت کمک کرده و ذخیرهسازی و حمل و نقل را تسهیل میکند.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان اظهارداشت: کنترل فرآیند یخ پوشی در محصولات منجمد از آبزیان برای حصول اطمینان از این که در محدوده بهینه کیفی قرار داشته باشد، از مصادیق تقلب و کم فروشی به شمار نمیرود، برهمین اساس با تشکیل تیمهای تخصصی از کارشناسان سازمان شیلات ایران، سازمان دامپزشکی و اتحادیه تولید و تجارت آبزیان، نمونه محصول میگوی پرورشی منجمد شرکتهای مختلف از محل سردخانه های نگهداری در دو نوبت در ماههای بهمن و اسفند جمعآوری و مورد بررسی قرار گرفت.
مختاری تصریح کرد: پس از بررسیهای انجام شده، شرکتهای پایبند به رعایت میزان بهینه یخ پوشی تعیین و در مواردی که انحراف از سطح مطلوب وجود داشت، اخطار مقتضی صادر شده است.
بررسی آخرین تحولات مربوط به مراحل اجرایی پروژه توسعه زنجیره ارزش تون ماهیان
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان از برگزاری جلسه پیگیری اجرای فعالیتهای پروژه توسعه زنجیره ارزش تون ماهیان چابهار خبر داد و گفت: نشستی به صورت مجازی با حضور مدیر پروژه توسعه زنجیره ارزش تون ماهیان چابهار، معاون صید و مدیر کل امور صید سازمان شیلات به صورت مجازی برگزار شد.
وی افزود: در این جلسه آخرین تحولات مربوط به مراحل اجرایی پروژه مورد بررسی قرار گرفت و برنامههای آتی اجرایی در چارچوبهای تعیین شده، از سوی مدیر پروژه توضیح داده شد.
مختاری ادامه داد: پیگیری موضوع اعطای کد یکتا سامانه بازارگاه به مزارع خرد آبزیپروری برای دریافت نهاده به انجام رسید و طی پیگیری های به عمل آمده در سطح وزارت جهاد کشاورزی، مقرر شد طی سازوکاری مشخص، مزارع پرورشی فاقد پروانه شناسایی و به طور موقت جهت تخصیص کد یکتا به این مزارع اقدام شود.