اخبار دام طیور آبزیان. رییس سابق اتحادیه سراسری صنعت مرغداران کشور از افزایش میزان جوجهریزی و کاهش قیمت گوشت مرغ در بازار به نرخ مصوب و حتی کمتر از آن خبر داد و گفت: با توجه به اقدامات وزارت جهاد کشاورزی جوجهریزی در شهریور ماه تا سقف ۱۴۰ میلیون قطعه انجام شده و کمبودی در این زمینه نداریم. «حسین فاطمی» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت تولید و بازار گوشت مرغ در کشور، اظهار کرد: پیش از این به دلیل کاهش نقدینگی، سرمایه در گردش و مشکل تأمین نهادههای طیور، میزان جوجه ریزی در کشور کاهش یافته بود تا جایی با ۹۰ میلیون قطعه جوجه ریزی قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ در بازار به ۱۰۰ هزار تومان رسیده بود.
رییس سابق اتحادیه سراسری صنعت مرغداران کشور افزود: اما با ورود وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر افزایش جوجه ریزی و رفع برخی از مشکلات، میزان جوجه ریزی بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ میلیون قطعه در سهماهه اخیر رسید؛ بنابراین همین موضوع موجب کاهش قیمت گوشت مرغ در بازار شده تا جایی که امروز قیمتها به نرخ مصوب و گاهی به کمتر از آن نیز رسیده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر تولیدکنندگان بــــا مشـکل نهادههای طیور ازجمله کنجاله سویا روبه رو هستند، به طوری که کنجاله سویا تحویل تولیدکنندگان نمیشود و حتی در صورت تأمین از بازار تولیدکنندگان باید این نهاده را کیلویی ۳۵ تا ۳۷ هزار تومان خریداری کنند که رقم قابل توجهی است.
فاطمی اضافه کرد: با توجه به حجم جوجه ریزی در ماههای اخیر، باید نهادههای مورد نیاز صنعت طیور نیز افزایش مییافت، اما حجم فعلی تأمین شده کفاف رشد تولید در سه ماه اخیر را نمیدهد و تولیدکنندگان با مشکل جدی روبهرو هستند.
خرید مازاد مرغ از شرکت پشتیبانی امور دام
این مقام صنفی گفت: با توجه به عدم هماهنگی بین تولید و فروش گوشت مرغ، اکنون تولیدکنندگان با مرغ مازاد روبرو هستند و به طور مثال در برخی استانها قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده بین ۴۸ تا ۵۱ هزار تومان است، در حالی که قیمت تمامشده هر کیلوگرم از این محصول با احتساب نهادههای دولتی با نرخهای مصوب بین ۶۰ تا ۶۲ هزار تومان است؛ بنابراین هر مرغدار بین ۱۰ تا ۱۱ هزار تومان ضرر میدهد.
وی ادامه داد: البته شرکت پشتیبانی امور دام برای حمایت از نژاد مرغ آرین، مرغ مازاد نژاد آرین را ۱۲ درصد گرانتر از سایر نژادها و نرخ مصوب مرغ زنده خریداری میکند، البته طبــــق آمارهای موجود جوجه ریزی واقعی آرین در کشور کمتر از ۲۰ درصد است هر چند آمارهای منتشره بیش از ۳۳ درصد را نشان میدهد یعنی ۱۰ تا ۱۵ درصد جوجه آرین که تولید نشده نهادههایش در بازار عرضه شده است.
رییس سابق اتحادیه سراسری صنعت مرغداران کشور اظهار داشت: این در حالی است که کشتارگاهها جوجه مرغ آرین را ۵ هزار تومان زیر قیمت مصوب مرغ زنده خریداری میکنند که همین امر باعث بلاتکلیفی تولیدکنندگان شده است.
فاطمی بر این باور است که با توجه به هزینههای تمامشده تولید، دستمزد کارگری، کرایه حمل و نقل قیمت واقعی هر کیلوگرم مرغ زنده بین ۶۰ تا ۶۲ هزار تومان و گوشت مرغ برای مصرفکنندگان بین ۷۲ تا ۷۵ هزار تومان باید باشد تا برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ زنده ۵۲ هزار تومان و گوشت مرغ برای مصرفکنندگان در حوالی ۷۳ هزار تومان تعیین شده بود و از وزارت جهاد کشاورزی درخواست اصلاح قیمت مصوب مرغ زنده و گوشت مرغ را برای حمایت تولیدکنندگان داخلی و صنعت طیور کشور داریم.
اخبار دام طیور آبزیان. رییس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار میهن با اعلام اینکه قیمت مصوب تخم مرغ الان کیلویی ۴۷۳۰۰ تومان است، گفت: از وزارت جهاد کشاورزی درخواست اصلاح قیمت تخم مرغ درب واحدهای تولیدی به نرخ ۵۷ هزار و ۸۰۰ تومان را ارایه دادهایم. به گزارش خبرگزاری تسنیم، حمیدرضا کاشانی درباره وضعیت تولید و بازار تخممرغ و شرایط تولیدکنندگان، افزود: اکنون قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ درب واحدهای تولیدی بین 44 تا 45 هزار تومان یعنی 2 تا 3 هزار و 300 تومان زیر قیمت مصوب به فروش میرسد. به گفته وی، قیمت مصوب هر کیلوگرم تخم مرغ درب واحدهای تولیدی 47 هزار و 300 تومان تعیین شده بود.
این مقام صنفی شایعاتی مبنی بر اینکه هفته گذشته قیمت هر شانه تخم مرغ به 160 هزار تومان رسیده بود را تایید نکرد و اظهار داشت: طی ماههای اخیر قیمت تخم مرغ به دلیل وضعیت مناسب تولید ثبات داشته یا با اندکی نوسان روبرو بوده است، اما قیمت 160 هزارتومانی هر شانه تخم مرغ صحت ندارد؛ زیرا همچنان تولیدکنندگان تخم مرغ را با زیان زیر قیمت مصوب میفروشند.
کاشانی تصریح کرد: طبق آمارها روزانه 350 تا 400 تن نیاز مصرف تخم مرغ تهران است که بالغ بر 220 تن یعنی 55 درصد این نیاز در فروشگاههای زنجیرهای عرضه میشود، که طی هفتههای اخیر قیمت این فروشگاهها بین 10 تا 15 درصد زیر قیمت مصوب نیز بوده است؛ بنابراین افزایش قیمتی در محصول تخم مرغ نداشتهایم.
وی گفت: اکنون تخم مرغ طبق روال در حال تولید است، اما از وزارت جهاد کشاورزی درخواست اصلاح قیمت تخم مرغ درب واحدهای تولیدی به نرخ 57 هزار و 800 تومان را ارایه دادهایم، زیرا ادامه این روند برای برخی تولیدکنندگان ممکن نیست و اگر قیمتها اصلاح نشود برای ایام نوروز پیش رو با مشکل جدی روبرو شویم.
رییس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار میهن اظهار داشت: از ابتدای سال تاکنون بیش از 85 هزار تن محصول تخم مرغ به ارزش 100 میلیون دلار به کشورهای هدف ازجمله عراق، افغانستان، قطر، عمان و ترکمنستان صادر شده است.
کاشانی اضافه کرد: طبق آمارها سال گذشته یک میلیون و 70 تا یک میلیون 100 هزار تن تخم مرغ در کشور تولید شده است.
اخبار دام طیور آبزیان. سرپرست سازمان امور عشایر ایران گفت: با اجرای طرح تولید قراردادی، تا پایان سال شاهد تامین و عرضه ۴۵۰۰ تن گوشت قرمز توسط عشایر خواهیم بود. به گزارش ایرنا از سازمان امور عشایر ایران، «سیاوش احمدی میرقائد» در نشست با مدیران امور عشایر استانهای کشور، اظهار داشت: در طرح تولید قراردادی برای هر راس دام ۱۸۰ کیلوگرم نهاده جو در نظر گرفته شده که با اجرای کامل طرح، تا پایان سال شاهد تامین و عرضه ۴۵۰۰ تن گوشت قرمز توسط عشایر خواهیم بود.
وی بیان داشت: طرح تولید قراردادی آغاز یک روش جدید در کشور است که سنگ بنایی خواهد شد برای اقدامات بعدی در حوزه عشایر و اگر بتوانیم به اهدافی که در این طرح پیشبینی شده برسیم، دولت در دوره بعد حمایت بیشتری خواهد کرد.
احمدی میرقائد توضیح داد: دولت از اجرای طرح تولید قراردادی گوشت دام عشایر دو هدف را دنبال میکند یکی تامین گوشت مورد نیاز کشور و دوم حمایت از جامعه تولیدکننده عشایری که ما باید با تمام توان برای اجرای موفق این طرح اقدام کنیم.
سرپرست سازمان امور عشایر ایران با بیان این که ۱۵ مهر ماه آخرین فرصت برای انعقاد قرارداد مرحله اول اجرای این طرح است و فرایند پرواربندی دام باید از این تاریخ آغاز شود، بیان داشت: در طرح تولید قراردادی یک میلیون راس دام عشایر پروار میشود و شرکت پشتیبانی دام آمادگی خود را برای اجرای تعداد بیشتری دام در قالب تولید قراردادی اعلام کرده است.
وی با بیان این که اجرای طرح تولید قراردادی میتواند موجب افزایش درآمد عشایر شود تا همچنان در عرصه تولید بمانند، خاطرنشان کرد: مرحله دوم اجرای طرح تولید قراردادی گوشت دام عشایر از ابتدای زمستان آغاز میشود.
احمدی میرقائد گفت: در سالی که از سوی مقام رهبری به نام سال رشد تولید و مهار تورم نامگذاری شده، دولت سیزدهم اقدامات خوبی را برای ارتقای سطح زندگی و معیشت عشایر آغاز کرده است.
سرپرست سازمان امور عشایر ایران در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اهمیت پنجمین نمایشگاه توانمندیهای روستاییان و عشایر که از ۱۲ تا ۱۸ مهرماه در مصلی تهران برگزار میشود، اظهار داشت: ۱۵ مهر ماه، روز عشایر است و باید از این فرصت و برگزاری نمایشگاه توانمندیهای روستاییان و عشایر استفاده کنیم تا ظرفیتها و توانمندیها و حتی مشکلات و دغدغههای عشایر را در جامعه مطرح کنیم.
اخبار دام طیور آبزیان. مرغ در تهران و برخی از شهرستان ها در محدوده نرخ مصوب خود یعنی هر کیلوگرم ۷۳ هزار تومان به فروش میرسد اما نرخ این محصول در برخی از شهرستانها حتی کمی به زیر نرخ مصوب رفته است. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم قیمت مرغ در بازار به نرخ مصوب خود رسیده است و این محصول در برخی از شهرهای کشور حتی زیر نرخ مصوب خود به فروش میرسد.
براساس مشاهدات میدانی هر کیلوگرم مرغ گرم در تهران 75 تا 78 هزار تومان به فروش میرسد اما در شهری مانند ارومیه نرخ این محصول 73 تا 75 هزار تومان است. در این شهر هر کیلوگرم مرغ خود شهرستان 75 هزار تومان و مرغ سایر شهرستان ها 73 هزار تومان است که این به معنی آن است که نرخ مرغ در برخی مناطق کمتر از نرخ مصوب را نیز تجربه کرده است.
افزایش جوجه ریزی به بیش از 130 میلیون قطعه در ماه و تامین نهاده های دامی از جمله دلایل کاهش دوباره قیمت مرغ در بازار است؛ اسفند ماه سال گذشته میزان جوجه ریزی کمتر از 100 میلیون قطعه در ماه بود.
قیمت تخم مرغ همچنان بالا نرخ مصوب
بنابر این گزارش قیمت تخم مرغ با نزدیک شدن به فصل سرما افزایش یافته است به طوری که در دو هفته گذشته هر شانه 30 عددی از این محصول از 87 هزار تومان به بیشتر از 110 هزار تومان رسیده است.
بر اساس مشاهدات میدانی حداقل قیمت مصوب یک شانه تخم مرغ 30 عددی فله 110 هزار تومان است اما این محصول با قیمت های متفاوت 120 هزار تومان تا 135 هزار تومان به فروش می رسد و در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران این محصول یافت نمیشود.
درباره دلایل افزایش قیمت تخم مرغ در بازار نیز میتوان به تغییر فصل و افزایش تقاضا در بازار و صادرات این محصول اشاره داشت؛ از طرفی همواره در نیمه دوم شهریور ماه صنایع تولید کننده کیک و شیرینی با توجه به نزدیک بودن به بازگشایی مدارس، اقدام به خرید عمده تخم مرغ برای افزایش تولید میکنند.
اخبار دام طیور آبزیان. کاهش امروز قیمت انواع نهادهها و کالاهای اساسی در بازارهای جهانی فرصت استثنایی را برای وارد کنندگان فراهم کرد. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، کاهش قیمت انواع نهاده ها و کالاهای اساسی کشاورزی در بازارهای جهانی فرصت استثنایی را فراهم کرد که وارد کنندگان می توانند از آن استفاده کنند، معمولا کشورهای وارد کننده مترصد زمانی هستند که قیمت ها در بازار کاهش یابد زیرا ارز کمتری را برای آن پرداخت خواهند کرد.
بر اساس گزارش بلومبرگ در بازار جهانی امروز کاهش 5.5 دلاری قیمت گندم، 14 دلاری یولاف، 5.5 دلاری دانه روغنی سویا، و 5.2 دلاری گیاه روغنی کانولا رقم خورد که می تواند وارد کنندگان این کالاهای اساسی را برای واردات بیشتر وسوسه کند.
ایران هم از کشورهای وارد کننده این گونه محصولات نظیر خوراک دام و روغن است، سالانه حدود 18 میلیارد دلار واردات بخش کشاورزی است که 25 درصد آن مربوط به روغن است و حدود 5.5 میلیارد دلار هم واردات خوراک و دام و طیور انجام می شود، بدیهی است که واردات در زمان خودش می تواند باعث خروج کمتر ارز از کشور خواهد شد.
کارشناسان بهترین گزینه را کاهش وابستگی به واردات عنوان می کنند که در ثبات تامین و قیمت داخلی هم تاثیر مضاعفی خواهد داشت، بازاری که متکی به واردات باشد پرنوسان خواهد بود و قیمت ها مدام تغییر می یابد.
علی عزیزی کارشناس کشاورزی به خبرنگار فارس گفت: ایران به دلیل دارا بودن تنوع آب و هوایی، ظرفیت تولید همه این محصولات را دارد و باید برنامه ریزی دقیق تری شود، برنامه های کاهش خود اتکایی سالهاست برای روغن تدوین می شود اما همچنان وابستگی ما در این بخش بیش از 90 درصد است.
وی طرح الگوی کشت را طرحی مفید عنوان کرد و گفت: متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی گزارشی از این روند پیشرفت این طرح ارائه نمی دهد اما ظاهرا آنطور که از استانها گزارش می رسد توفیق چندانی نداشته است.
به گزارش فارس؛ برنامه ها تولید دنیا به ویژه پس از جنگ روسیه و اوکراین و پاندمی کرونا به سمت افزایش تولید محصولات اساسی در داخل متمرکز شده است و برنامه های خود را بر این اساس تدوین و روی آن سرمایه گذاری می کنند.
اخبار دام طیور آبزیان. قائم مقام وزیر جهادکشاورزی از واردات یک روز در میان محموله های گوشت از کنیا خبر داد و گفت: همچنین تا اواخر آبان ماه ۱۵۰ هزار راس گوساله پایه پرواری که ۲ تا ۶ ماه برای پرواربندی زمان نیاز دارند، از پاکستان وارد میشود. به گزارش خبرگزاری تسنیم، علیرضا پیمان پاک با بیان اینکه در 3 ماه گذشته به طور متوسط روزانه حدود 180 تن گوشت گرم گوسفند و گوساله وارد شده است، گفت: در روزهای پیش رو هم میزان واردات گوشت افزایش یافته و به 230 هزار تن میرسد.
او گفت: هم اکنون در میادین میوه و تره بار، لاشه گوسفند از قرار هر کیلوگرم 280 هزار تومان عرضه میشود که در فروشگاههای زنجیرهای به دلیل قطعه بندی و بسته بندی گوشت قیمتها مقداری بیشتر است.
قائم مقام تجارت و تنظیم بازار وزیر کشاورزی افزود: با این حجم از واردات امیدواریم تا اواسط آبان ماه بازار گوشت به ثبات برسد. تاکنون 2 محموله 10 تنی گوشت گرم گوسفندی وارد شده است که برنامه ریزی شده تا یک روز در میان از کشور کنیا واردات داشته باشیم.
پیمان پاک گفت: تا اواخر آبان ماه 150 هزار راس گوساله پایه پرواری که 2 تا 6 ماه برای پرواربندی زمان نیاز دارند، از پاکستان وارد میشود.
اخبار دام طیور آبزیان. قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در حال حاضر هیچ مشکلی در تامین کنجاله سویا نداریم و منابع خوبی برای آن تخصیص داده شده است، گفت: تا اواسط مهرماه روزانه بیش از ۱۴ هزار تن کنجاله بارگیری خواهیم کرد. علیرضا پیمان پاک در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به چرایی کمبود کنجاله سویا اظهار کرد:کمبود و تاخیر یک ماهه در تامین کنجاله سویا به دلیل مشکلی بود که برای یکی از بانکها اروپایی اتفاق افتاد.این بانک وظیفه انتقال منابع درآمدی ما را به حساب تامین کنندههای اصلی کنجاله سویا در کشورهای آمریکای لاتین برعهده داشت. وی ادامه داد: این تاخیر یک ماهه که از اواسط اردیبهشت تا اواسط خردادماه طول کشید باعث بهم خوردن تعادل بازار شد اما ما به طور هماهنگ با بانک مرکزی پیگیری و مشکلات را مرتفع کردیم.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: کشورهای اروپایی برنامه ریزی کردهاند که امنیت غذایی ما را به خطر بیندازند اما با مسیرها ایجاد شده روند واردات دانه و کنجاله سویا سرعت گرفت و بارگیری روزانه کنجاله سویا که در حال حاضر انجام میشود از قبل از فروردینماه نیز بیشتر است. وی با بیان اینکه سعی داریم با افزایش میزان جوجهریزی بازار مرغ را کنترل کنیم، گفت: این افزایش ظرفیت تولید، افزایش تقاضای کنجاله سویا را به همراه آورد. در کنار آن نیز تاخیر یک ماهه باعث شد تاخیر در تحویل صورت گیرد.
پیمان در ادامه گفت: در حال حاضر هیچ مشکلی در تامین کنجاله سویا نداریم و منابع خوبی برای آن تخصیص داده شده است. از منابع TBI عراق هم بخش قابل توجهی را برای کنجاله سویا پرداخت کردیم و واردات نیز صورت میگیرد. شرکت پشتیبانی امور دام ۱۰ کشتی کنجاله خریداری کرده است. حدود چهار کشتی رسیده و در حال تحویل است. حدود یک میلیون تن دانه سویا ترخیص و ارز آن نیز پرداخت شده است.
وی اضافه کرد: تا اواسط مهرماه بیش از روزانه ۱۴ هزار تن کنجاله بارگیری خواهیم کرد. مبادی ورودی وارداتی کنجاله سویا را نیز متنوع کردیم و در حال حاضر نیز از ترکیه، هند و آمریکای لاتین واردات انجام میشود.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی گفت: اتحادیهها و تولید کنندهها از برنامههای وزارت جهاد کشاورزی آگاه هستند و میدانند مشکلات کنجاله سویا طی دو سه هفته آینده حل میشود. در حقیقت اینگونه نیست که کنجاله سویا موجود نباشد یا تحویل نشود بلکه تاخیر این مدت باعث شده تحویلها با تاخیر باشد.
پیمان پاک با بیان اینکه بدهی کنجاله سویا را تا خردادماه صفر در سامانه بازارگاه کردیم، گفت: این هفته هم ۱۲۰ هزارتن تحویل جدید صورت میگیرد و هفته آینده نیز به همین شکل است. همچنین نگرانیای در این زمینه وجود ندارد. به گفته وی هم برای کنجاله و هم برای ذرت برنامه ریزی سنگینی داریم تا بتوانیم نهاده مورد نیاز برای افزایش حجم جوجهریزی را تامین کنیم. این پایداری در تامین باعث ثبات قیمت مرغ تا پایان سال میشود.
وی در پاسخ به این که گفته میشود قیمت کنجاله سویا در سامانه بازار ۲۵ درصد افزایش یافته است و علت آن چیست؟ گفت: یکی از مشکلاتی که در نظام توزیع سویا اختلال ایجاد میکرد این بود که قیمتها تغییر پیدا نکرده بود. در حال حاضر هم با افزایش جهانی مواجه هستیم و هم افزایش نرخ پایه ارز نیمایی را داریم. قیمت ارز نیما سال گذشته ۲۳ تا ۲۴ هزار تومان بود اما اکنون به ۲۸ هزار و ۵۰۰ رسیده و همین موضوع در نرخ ها نیز تاثیرگذار است.
اخبار دام طیور آبزیان. سفیر ایران در کنیا از ارسال نخستین محموله گوشت از کنیا به سمت ایران خبر داده است. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، نخستین محموله گوشت گرم گوسفندی از آفریقا به سمت ایران ارسال شد، این خبری است که سفیر ایران در کنیا خبر داده و گفته است،محموله دوم هم فردا به سمت ایران ارسال خواهد شد.
جعفر برمکی سفیر ایران در برزیل امروز اعلام کرده است: « اولین محموله گوشت گوسفندی امروز از کنیا به مقصد ایران ارسال شد.» البته به میزان این محموله اشارهای نشده است. بر اساس گزارش تریدینگ اکونومیک ایران در سال 2010 هم ایران از کنیا گوشت وارد کرده بود. ارزش کل صادرات کنیا به ایران در سال 2021 به رقم 19.83 میلیون دلار رسیده است.
توافق واردات گوشت از کنیا، در سفر تیرماه رئیس جمهور به قاره آفریقا صورت گرفت در این سفر توافق هایی از جمله در حوزه های کشاورزی، دامداری بین ایران و سه کشور آفریقا، کنیا و اوگاندا انجام شد.
جعفر برمکی در این ارتباط در مطلبی نوشت :«خدا را شاکرم که پس از یک سال و نیم تلاش همکارانم در سفارت ایران در کنیا و دیگر عزیزان در شرکت جهاد استقلال، شاهد ارسال اولین محموله گوشت گرم گوسفندی به ایران باشیم. دومین محموله نیز فردا ارسال خواهد شد و محمولههای دیگر بصورت مستمر در راه خواهد بود. انشاءالله کاهش قیمت گوشت در کشور را شاهد باشیم.قابل توجه اینکه گونه غالب گوسفندی در کنیا، قره گل ایران است که بیش از ۲۵ سال پیش وارد کنیا شد و به Persian Black Head معروف است. امیدوارم طعم گوشت کنیایی مورد پسند مردم عزیز کشورم واقع شود.»
علیرضا پیمان پاک قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی پیش از این گفته بود: میتوانیم بخشی از نیاز پروتئینی کشور را به واسطه واردات از این کشورها تامین کنیم و در این راستا نیز توافقات و مذاکراتی برای واردات گوشت و دام زنده انجام شده و طی ماههای آینده یعنی (مرداد و شهریور) واردات گوشت و دام از این کشورها انجام خواهد شد.
وی همچنین در خصوص واردات گوشت از کنیا عنوان کرده بود که مرکز بهداشت جهانی دامپزشکی در قاره آفریقا در کنیا مستقر است و در کنیا همه پروتکلهای بهداشتی رعایت میشود. همچنین استانداردهای دامپزشکی آنها از بسیاری از کشورهای دیگر که با آنها تعاملات دامی داریم جلوتر است.
اخبار دام طیور آبزیان. موضوع “ذرت های آلوده در سیلوی اسدآباد” این روزها حسابی در فضای مجازی بازتاب پیدا کرده است، با این حال وزیر جهاد کشاورزی روز گذشته در جریان سفر به همدان چنین مساله ای را نادرست دانست و در پی انتشار مطالبی در رد صحبت های وزیر در یکی از رسانه ها امروز سازمان دامپزشکی اطلاعیه ای در این خصوص صادر کرد و بر عدم وجود مشکل در این محصولات تاکید کرد. به گزارش ایرنا، در بیانیه سازمان دامپزشکی که امروز چهارشنبه در اختیار خبرگزاری جمهوری اسلامی قرار گرفته، تاکید شده است: ذرتهای موجود در انبارهای همدان مشکلی ندارند و ذرت قارچزده، سالمسازی و به مصرف دام میرسد.
این اطلاعیه خاطرنشان کرده است: ادعای وجود ذرت فاسد در انبارهای همدان، ناشی از ناآشنایی با ادبیات تخصصی در تشخیص سلامت محصول و همچنین امکان سالمسازی بهوسیله فرآیندهای مشخص انجام شده است و انتظار میرود با پرهیز از هرگونه اظهار نظر غیرتخصصی، آرامش و امنیت اذهان مخاطبین در صدر اولویتهای مدیران محترم باشد. در این اطلاعیه همچنین آمده است: انتظار میرود با پرهیز از هرگونه اظهار نظر غیرتخصصی، آرامش و امنیت اذهان مخاطبین در صدر اولویتهای مدیران محترم باشد.
در این اطلاعیه آمده است: پیرو مصاحبه وزیر محترم جهاد کشاورزی مورخ ۱۴۰۲/۰۶/۲۱ در ارتباط با ذرت دامی موجود در انبارهای استان همدان، اعلام میدارد کلیه محمولههای نهادههای وارداتی خوراک دام در مبادی ورودی توسط پستهای قرنطینه سازمان دامپزشکی نمونه برداری و مورد آزمایشهای لازم قرار میگیرند که در صورت انطباق کامل بهداشتی، اجازه ورود و توزیع خواهند داشت، در غیر این صورت یا عودت داده میشوند یا با اخذ دستور از مقام محترم قضایی، امحا خواهند گردید.
محمولههای دپو شده در انبارها، تحت نظارت بهداشتی سازمان دامپزشکی قرار گرفته و به مجرد مشاهده تغییرات ظاهری (ارگانولپتیکی) میبایست تحت آزمایشهای لازم قرار بگیرند.
بالا رفتن درصد خاکستر و سوختگی سطح مانع از مصرف محموله نمی شود
این اطلاعیه خاطرنشان می سازد: برخی از معیارهای کیفی مانند بالارفتن درصد خاکستر و سوختگی سطحی، مانع از مصرف محموله نمیگردند بلکه بر اساس نتایج آزمایشگاهی حاصله، نوع مصرف تغییر خواهد کرد. به عنوان مثال ذرت دارای سوختگی به کارخانجات خوراک دام جهت انجام فرایند اکسترود و حرارت دهی جهت تهیه پلیت انتقال مییابد.
امکان استفاده از ذرت های دارای آلودگی با فرایند حرارت دهی و سالم سازی
در این اطلاعیه همچنین آمده است: در صورتی که قارچ بیش از حد مجاز باشد، به شرط عدم تولید توکسین، تحت فرایند حرارت دهی و سالم سازی قرار گرفته و از نظر مصرف کاملا بیخطر خواهد بود. در پایان این اطلاعیه نیز آمده است: لذا شفاف سازی این فرآیند و اطمینان بخشی به بهره برداران و تولیدکنندگان گرامی از وظایف خادمین ملت بوده و انتظار میرود با پرهیز از هرگونه اظهار نظر غیرتخصصی، آرامش و امنیت اذهان مخاطبین در صدر اولویتهای مدیران باشد.
بررسی وضعیت نهاده های دامی سیلوی اسدآباد از سوی دستگاه قضا
اما ماجرا و داستان ذرت های ذخیره سازی شده در همدان پیشتر و از آنجا شروع شد که یازدهم شهریور ماه جاری رییس قوه قضاییه طی تماس با رئیس کل دادگستری همدان خواستار بررسی فوری وضعیت نهاده های دامی (ذرت) ذخیره سازی شده در سیلوی پشتیبانی دام اسدآباد شد. به دنبال این دستور، رئیس کل دادگستری همدان به همراه گروهی از کارشناسان برای بررسی موضوع از این سیلو بازدید به عمل آورد.
رئیس کل دادگستری استان همدان در جریان این بازدید که در رسانه ها منعکس شد، گفته بود: در این سیلو از شهریور ماه سال گذشته ۲۳ هزار تن نهاده دامی ذخیره شده بود که ۱۰ هزار تن آن توزیع شده است و ۱۳ هزار تن باقی مانده نیز باید به تولیدکنندگان، دامداریها و مرغداریها داده میشد و به جهت طولانی شدن پروسه تحویل این نهادهها که عمدتا هم مسئولیت آن برعهده نهادهای خارج از استان از جمله شرکت پشتیبانی امور دام کشور، وزارت جهاد کشاورزی و ستاد تنظیم بازار میشود، کار توزیع نهادهها انجام نشده است و طبق مقررات برای توزیع نهادهها باید کار ثبت سفارش انجام و اعلام شود که با این شرایط عملا اختیارات از استانها سلب شده است.
این مسئول در ادامه اظهار کرده بود: در حال حاضر ۱۳ هزار تن ذرت دامی در این سیلو نگهداری میشود که ۶ هزار تن آن دچار آلودگی شده است و باید فرآوری روی ذرت های آلوده انجام شود و حدود هفت هزار تن آن در معرض فساد قرار دارد که پس از بازدید میدانی صورت گرفته اقدامات لازم برای توزیع آن آغاز شده است.
مطابق صحبت های رئیس کل دادگستری همدان در این بازدید و تاکید بر فرآوری بخشی از محصول ذخیره شده که دچار آلودگی شده است، این مطلب را می رساند که امکان استفاده از این محصول با انجام برخی فرآوری ها وجود دارد. در ادامه سخنگوی دادگستری کل همدان نیز اعلام کرد: بخشی از محموله یاد شده به میزان هفت هزار تن برای استفاده در اختیار یکی از واحدهای تولید کننده کالاهای اساسی در استان گلستان قرار گرفت.
این موضوع با سفر محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی به همدان همراه شد، اظهارات این عضو کابینه در جریان این سفر پیرامون ذرت های دپو شده در اسدآباد بازتاب زیادی داشت و منجر به واکنش هایی نیز شد، البته آقای وزیر اظهار نظر مستقیمی در این رابطه نداشت و در پاسخ به سوال خبرنگاران توضیحاتی در این خصوص ارایه داد.
اظهارات وزیر جهاد کشاورزی در خصوص موضوع ذرت های همدان
وزیر جهاد کشاورزی در این خصوص گفت: هیچ ذرت آلوده ای در همدان وجود ندارد، این محصولات گواهی بهداشت دارند و آزمایش آنها در چندین نوبت انجام شده است. وی ادامه داد: اگر این ذرت ها دارای مشکل بودند از مبداء اجازه بارگیری به آنها داده نمی شد.
نیکبخت افزود: همدان استان پایلوت ذخایر استراتژیک نهاده دامی در غرب کشور محسوب می شود و حدود ۲۰۰ هزار تن نهاده در این استان نگهداری میشود، نهاده های مورد اشاره بهمن ماه پارسال تخلیه شده که گواهی سلامت از استاندارد و دامپزشکی دارد. وی با بیان اینکه حجم این نهاده ها ۲۱ هزارتن بوده است،افزود: سه هزار تن هم از قبل در انبار موجود بوده که پیش از بارگیری و فروش در محل نمونه برداریشده و فاقد آفت و آلودگی بوده است.
وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: افزود: از اسفند پارسال کار توزیع این نهاده ها انجام شده و تاکنون تنها سه هزار تن از ۲۱ هزار تن آن باقی مانده است و با اطمینان خاطر باید گفت محموله های بارگیری شده دارای گواهی سلامت بوده و مشکلی نداشتند. این صحبت های وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به خبرنگاران واکنش هایی را در پی داشت و یکی از رسانه ها نیز با عنوان “گزارش اشتباه به وزیر جهاد کشاورزی” اظهارات مطرح شده را نادرست عنوان کرد و در ادامه تصویر مکاتبات اداری دستگاه های مربوطه نظیر دامپزشکی و پشتیبانی امور دام را در ذیل این خبر منتشر کرد.
انعکاس این مسایل نگرانی و دغدغه خاطر مردم را به دنبال داشت و در پی آن سازمان دامپزشکی کشور به عنوان مرجع تخصصی و قانونی تشخیص بهداشت نهاده های دامی اطلاعیه ای را صادر کرد که متن آن در صدر این گزارش آورده شده بود.
اخبار دام طیور آبزیان. رییس شورای تامین دام کشور گفت: با توجه به روند کاهشی قیمت دام زنده، نرخ هر کیلوگرم گوشت قرمز گوسفندی و گوساله در کشور باید در محدوده ۴۰۰ هزار تومان به دست مصرف کنندگان برسد و نرخهایی بیش از این گرانفروشی است. «منصور پوریان» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت تولید و بازار گوشت قرمز، افزود: در حال حاضر هر کیلوگرم دام زنده به طور متوسط در سراسر کشور بین ۱۷۰ تا ۱۹۵ هزار تومان به فروش می رسد که با توجه به نرخ دام زنده، باید قیمت این محصول برای گوشت گوسفندی و گوساله با نرخی در محدوده ۴۰۰ هزار تومان عرضه شود.
رییس شورای تامین دام کشور اظهار داشت: با توجه به شرایط فصلی با رکود در بازار دام زنده و گوشت قرمز روبهرو هستیم، بهطوریکه با توجه به تامین گوشت از محل واردات، دام زنده تولید داخل تقاضای چندانی ندارد؛ بنابراین شاهد روند کاهشی قیمت دام زنده در کشور هستیم و انتظار می رود نرخ گوشت نیز در بازار کاهشی شود.
افزایش جهانی نرخ دام زنده و گوشت قرمز
پوریان گفت: بهتازگی قیمت دام زنده و گوشت قرمز در بازارهای جهانی نیز افزایش یافته است، به طوری که قیمت هر کیلوگرم دام زنده گوسفندی و گوساله از ۲.۴ یورو به ۲.۸ یورور و گوشت گوساله و گوسفندی از ۵.۵ دلار به ۵.۷ دلار افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط حاکم بر صنعت دامی کشور، مشکلات دامداران و پرواربندی ها زیاد است و هنوز به طور کامل رفع نشده است، اما با این وجود تولیدکنندگان سعی دارند شرایط تولید داخلی را به حالت اولیه بازگردانند تا تولید تداوم پیدا کند.
انتظار کاهش قیمت گوشت در ماههای آینده
رییس شورای تامین دام اضافهکرد: اکنون به دلیل دو نرخی بودن گوشت قرمز در داخل کشور هنوز قیمت اصلی گوشت داخلی مشخص نشده است، اما با این وجود در ایام اربعین حسینی با افزایش آنچنانی قیمت ها روبهرو نشدیم و بعد از این ایام نیز شاهد ثبات نسبی در دام زنده هستیم. انتظار می رود در ماه های آینده با توجه به افزایش عرضه دام زنده قیمتها روند کاهشی به خود بگیرد.
وی به رکود در بازار گوشت قرمز نیز اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به سیاستگذاری های اخیر در تامین گوشت قرمز از محل واردات، گوشت منجمد با حجم بالایی در کشور موجود است که در ثبات قیمت آن تاثیر داشته است زیرا مدتی است که شاهد افزایش قیمت گوشت نیستیم.
پوریان درخصوص اینکه چرا با توجه به حجم واردات قیمت این محصول در بازار کاهش محسوسی نداشته است، گفت: برخی فروشندگان به شکل خودسرانه قیمتهایی برای عرضه گوشت قرمز در بازار اعلام می کنند، اما این قیمت ها واقعی نیست بلکه نرخ واقعی هر کیلوگرم گوشت قرمز گوسفندی و گوساله برای مصرف کنندگان باید در محدوده ۴۰۰ هزار تومان باشد و نرخ های بیش از این به طور حتم کاذب است.
وی بر این باور است که گوشت وارداتی با حجم گسترده در حال تامین است تا کشور کمبودی در این زمینه نداشته باشد که البته به نسبت تامین این محصول تقاضا برای آن نیز زیاد است. بنابراین دولت تلاش دارد با تامین و عرضه مناسب گوشت گوسفندی و گوساله از محل واردات، علاوه بر حفظ ذخایر داخلی موجب تنظیم بازار این محصول شود.
رییس شورای تامین دام کشور افزود: اکنون بخش عمده گوشت وارداتی گرم و منجمد در بخش های خاص از جمله مراکز دولتی و درمانی و فروشگاه های زنجیره ای و شرکت های بسته بندی عرضه می شود که بیشتر آنها مربوط به استان تهران است و به برخی استان ها تخصیص داده نمی شود، در حالی که برای تنظیم بازار این محصول باید گوشت گوسفندی و گوساله به طور گسترده و مستمر در بطن بازار عرضه شود تا قیمت ها روند کاهشی به خود بگیرند تا جلوی گرانفروشی برخی گرفته شود.
وی درباره بازار گوشت قرمز در ماه های آینده گفت: دولت برای حفظ ذخایر و تامین بازار داخلی، واردات گوشت گرم و منجمد را همچنان در دستور کار دارد و با وجود مشکلات عدیده دام زنده و گوشت قرمز داخلی نیز در حال تولید است؛ بنابراین در ماه های آینده با مشکلی در این بخش روبهرو نخواهیم شد.
اخبار دام طیور آبزیان. بیشترین میزان افزایش قیمت در میان اقلام مرغداریهای صنعتی، مربوط به «جوجه یک روزه» (۹۷.۱ درصد) و بیشترین میزان کاهش قیمت مربوط «تخممرغ خوراکی» (۸.۴- درصد) است. به گزارش خبرنگار مهر، نرخ تورم قیمت تولید و خدمات را افزایش داده و به تبع آن با افزایش قیمت تمام شده، نرخ محصولات برای مصرف کننده هم روند افزایشی دارد. در حال حاضر هر شانه تخم مرغ ۳۰ عددی بین ۸۵ تا ۱۰۵ هزار تومان در نوسان است و قیمت هر کیلو گرم گوشت مرغ گرم در بازار حدود ۷۸ هزار تومان به فروش میرسد.
بنا بر آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران در فصل بهار ١٤٠٢ تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش مرغداریهای صنعتی کشور نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) به ۳۲.۵ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (٢.٢- درصد)، ٣٤.٧ واحد درصد افزایش یافته است. بیشترین میزان افزایش قیمت در میان اقلام مرغداریهای صنعتی، مربوط به «جوجه یک روزه» (۹۷.۱ درصد) و بیشترین میزان کاهش قیمت مربوط «تخممرغ خوراکی» (۸.۴- درصد) است.
در همین راستا دبیر انجمن صنفی جوجه یک روزه قیمت جوجه یک روزه گوشتی را ۵ تا ۹ هزار تومان اعلام کرد که قیمت مصوب آن بین ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان است. در همین راستا رئیس هیأت مدیره انجمن مرغداران میهن نرخ جوجه یک روزه مرغ تخم گذار را حدود ۲۰ هزار تومان اعلام کرد.
افزایش تورم نقطه به نقطه
در فصل بهار ١٤٠٢ تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش مرغداریهای صنعتی کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۹۷.۴ درصد بوده است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (٧٨.١ درصد) ١٩.٣ واحد درصد افزایش داشتهاست. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات مرغداریهای صنعتی به ازای تولید قلمهای خود در داخل کشور، در فصل بهار ١٤٠٢ نسبت به فصل بهار ١٤٠١، ٩٧.٤ درصد افزایش دارد. در بین قلمهای مرغداریهای صنعتی، کمترین تورم نقطه به نقطه مربوط به قلم «تخم مرغ خوراکی» (۲۶.۸ درصد) و بیشترین آن مربوط به قلم «جوجه یک روزه» (۱۵۴.۱ درصد) است.
افزایش تورم سالانه
در بهار ١٤٠٢ تغییرات میانگین شاخص قیمت تولیدکننده محصولات مرغداریهای صنعتی در داخل کشور در چهار فصل منتهی به این فصل نسبت به مدت مشابه در سال قبل به ۸۸.۷ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در فصل قبل (٧٦.٦ درصد)، ١٢.١ واحد درصد افزایش نشان میدهد. در فصل مورد بررسی، در میان قلمهای مرغداریهای صنعتی کشور، کمترین تورم سالانه مربوط به «کود» (۴۶.۷ درصد) و بیشترین آن مربوط به «مرغ گوشتی» (۱۰۶.۲ درصد) است.
شاخص استانی
بررسی شاخص قیمت تولیدکننده محصولات مرغداریهای صنعتی کشور در بهار ١٤٠٢ نشان میدهد که بیشترین میزان افزایش شاخص کل نسبت به فصل قبل مربوط به استان خراسان رضوی با ۷۴.۷ درصد و بیشترین میزان کاهش مربوط به استان تهران با (٤.٣- درصد) بوده است.
بررسیها نشان میدهد که شاخص کل در فصل جاری نسبت به فصل مشابه سال قبل، در همه استانها با افزایش روبهرو بوده است. بیشترین میزان افزایش مربوط به استان اردبیل با ۲۴۶.۶ درصد و کمترین میزان افزایش آن مربوط به استان تهران با ٤٠.١ درصد است.
اخبار دام طیور آبزیان. بهار ١٤٠٢ تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش گاوداریهای صنعتی نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) به ۱۹.۶ درصد رسید. به گزارش خبرنگار مهر، نرخ تورم قدرت خرید جامعه را تحت شعاع قرار داده و قدرت خرید را کاهش میدهد. هزینه تولید و مصرف با نرخ تورم روند نزولی و صعودی دارد و در حال حاضر این امر قیمت تمام شده را در کشور افزایش داده است. به عنوان مثال در بخش غلات، بهار امسال متوسط قیمت کشت یک کیلو گرم گندم ۱۱۴ هزار و ۹۰۹ ریال تمام شده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۲۶.۵ درصد افزایش یافته است. یا در بخش حبوبات، در سه ماه اول سال ١٤٠٢، متوسط قیمت کشت یک کیلو گرم نخود ۴۵۰ هزار و ۸۶ ریال و متوسط قیمت کشت یک کیلو گرم عدس ۴۸۶ هزار و ۴۵۷ ریال بوده که نخود نسبت به فصل مشابه سال قبل ۲۶.۳ درصد افزایش و عدس نسبت به فصل مشابه سال قبل ١٤.٤ درصد افزایش داشتهاند. در ادامه هزینه تولید گوشت در کشور میآید.
افزایش تورم فصلی
بنا بر گزارش مرکز آمار ایران در فصل بهار ١٤٠٢ تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش گاوداریهای صنعتی نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) به ۱۹.۶ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (٩.٩ درصد)، ٩.٧ واحد درصد افزایش دارد. در میان اقلام گاوداری صنعتی، کمترین تورم فصلی مربوط به قلم شیر (۱۶.۷ درصد) و بیشترین آن مربوط به قلم «گوساله نر زیر چهار ماه» (۴.۵ درصد) است.
کاهش تورم نقطه به نقطه
در فصل بهار ١٤٠٢ تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش گاوداریهای صنعتی نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) به ۴۵.۷ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (٨٣.٧ درصد)، ٣٨.٠ واحد درصد کاهش داشتهاست. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات گاوداریهای صنعتی به ازای تولید قلمهای خود در داخل کشور، در فصل بهار ١٤٠٢ نسبت به فصل بهار١٤٠١، ٤٥.٧ درصد افزایش دارد.
در بین اقلام گاوداریهای صنعتی، کمترین تورم نقطه به نقطه مربوط به «شیر» (٢٧.٢ درصد) و بیشترین آن مربوط به قلم «گوساله نر زیر چهار ماه» (١٠٧.٨ درصد) است.
کاهش تورم سالانه
تغییرات میانگین شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در داخل کشور در چهار فصل منتهی به فصل بهار ١٤٠٢ نسبت به مدت مشابه در سال قبل به ۶۶.۵ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در فصل قبل (٨١.٥ درصد)، ١٥.٠ واحد درصد کاهش نشان میدهد. در فصل مورد بررسی، در میان اقلام گاوداریهای صنعتی در کشور، کمترین تورم سالانه مربوط به «کود» (٤٧.٥ درصد) و بیشترین آن مربوط به «گاو شیری» (٧٤.٨ درصد) است.
شاخص استانی
بررسی شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی کشور در بهار ١٤٠٢ نشان میدهد که عدد شاخص در همه استانها نسبت به فصل قبل با افزایش روبهرو بوده است. بیشترین میزان افزایش مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ۶۱.۲ درصد و کمترین میزان افزایش مربوط به استان اردبیل با ٤.٣ درصد است.
مقایسه شاخص کل استانها در فصل جاری نسبت به فصل مشابه سال قبل نشان میدهد که بیشترین درصد تغییر مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ۱۲۴.۹ درصد (افزایش) و کمترین آن مربوط به استان گلستان با ١٥.٥ درصد (افزایش) است.
اخبار دام طیور آبزیان. وزارت جهاد کشاورزی در اطلاعیه ای اعلام کرد که در نظر دارد با تسهیلگری، تامین بخشی از نهاده را از طریق شرکتهای واردکننده با تاکید بر شرایط مشخص شده اجرایی کند. به گزارش ایسنا در متن این اطلاعیه آمده است: در راستای تحقق شفافسازی، افزایش رقابتپذیری و تقویت نقشآفرینی تشکلها و بخش خصوصی در فرایند تامین نهاده مورد نیاز صنعت دام و طیور، وزارت جهاد کشاورزی در نظر دارد با تسهیلگری، تامین بخشی از نهاده را از طریق شرکتهای وارد کننده با تاکید بر شرایط ذیل اجرایی کند.
– نهاده کنجاله سویا وارداتی باید دارای استانداردهای لازم و گواهی تاییدیه از سازمانهای ذیربط (دامپزشکی، استاندارد، حفظ نباتات و قرنطینه) باشد.
– در انتخاب منابع تامین (کشور مبدا) ملاک عمده انطباق کیفیت نهاده وارداتی با شاخصهای کیفی و استانداردهای سازمانهای نظارتی و بهداشتی است.
– تخصیص و تامین ارز پس از حصول اطمینان از ورود کالا به کشور و تخلیه در انبار بنادر و اخذ استعلام از سازمان بنادر و دریانوردی میباشد.
– تامین ارز مبنا یورو نیکو حداکثر ۳۰ روز و TBI وهالک بلافاصله و فورا با ملحوظ کردن کارمزد انجام گیرد.
– سپردن تضمین “تعهد تامین به موقع” چک صیادی (ثبت در سامانه) به ارزش ۵ درصد ارزش محموله است.
– همچنین کنجاله سویا وارداتی براساس قیمت مصوب و ابلاغی ستاد تنظیم بازار و از طریق بازارگاه عرضه خواهد شد.
اخبار دام طیور آبزیان. بازار مرغ پس از چند ماه نوسان قیمتی، این روزها به ثبات نسبی رسیده است، به گفته کارشناسان افزایش 44 درصدی جوجهریزی و واردات مرغ گرم و منجمد، موجب ایجاد ثبات در بازار مرغ شد. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، قیمت مرغ در بازار پس از نوسانات ماههای گذشته بالاخره به ثبات نسبی رسید، در حال حاضر مرغ گرم با قیمت کیلویی 78 هزار تومان در مغازههای پروتئینی عرضه میشود، مسئولان قول دادهاند این ثبات قیمتی پایدار باشد چون هم جوجهریزی به اندازه کافی انجام شده و هم خوراک مرغها به صورت کامل تامین است.
در حالی بازار این روزها به ثبات نسبی رسیده است که در هفتههای اخیر قیمت مرغ از کیلویی 100 هزار تومان هم عبور کرده بود، دلایل زیادی هم برای این رشد قیمتها گفته میشد از جمله کاهش تولید، کافی نبودن خوراک برای مرغها و برنامهریزیهای نامناسب مسئول وقت؛ حتی وزیر جهاد کشاورزی در نخستین نشست خبری با خبرنگاران از جمله « از بین رفتن گلههای مرغ» استفاده کرد.
17 مرداد بود که محمدعلی نیکبخت در اینباره گفت: بخش تولیدات دامی در گذشته آسیب دیده اما با سرعت کار را به پیش میبریم و در آینده بسیار نزدیک خبرهای بسیار خوبی در این حوزه خواهیم داشت، اما اجازه بدهید که کار پیش برود و اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: قراردادهایی را با تولید کنندگان منعقد خواهیم کرد و از آنها حمایتهایی خواهیم داشت و تولیدکنندگان صنعتی و سنتی را فعالتر خواهیم کرد. وی تصریح کرد: برای اجرای این برنامهها هم با رئیس جمهور و هم معاون اول صحبت کرده ایم و آنها نیز بر اجرای این برنامهها تایید دارند.
* قیمت مرغ چگونه کاهشی شد و ثبات پیدا کرد؟
در تشریح دلایل ثبات قیمت مرغ کارشناسان 2 مورد را از عوامل اصلی ثبات قیمت مرغ عنوان میکنند.
1-افزایش تولید با رشد 44 درصدی جوجهریزی
نخستین اقدام افزایش جوجهریزی یا همان تولید است که نسبت به ماههای گذشته بیشتر شده و عرضه را در بازار افزوده است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی در گفتوگو با خبرنگار فارس در اینمباره میگوید: در تیرماه ۱۳۲ میلیون و مرداد حدود ۱۳۵ میلیون قطعه جوجه ریزی انجام شد که با کاهش روند قیمت جوجه، پیشبینی میشود جوجه ریزی شهریور در همین محدوده باشد.
علی ابراهیمی افزود: نیاز روزانه کشور 200 تا 210 هزار تن مرغ است که جوجه ریزی را متناسب با این نیاز انجام میدهیم. بنابر آمار، میزان جوجه ریزی در فروردین گذشته 75 میلیون قطعه بود که مرداد ماه رشد 44 درصدی داشته است.
2-واردات مرغ گرم و منجمد
اخیرا مرغ و تخم مرغ نطفهدار وارد کشور شد که به افزایش تولید کمک کرده است، این خبر را چندی پیش، پیمانپاک، قائم مقام وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد اما جزئیات بیشتری از کشوری صادر کننده و میزان واردات ارائه نداد. به گفته قائممقام وزیر جهاد کشاورزی روزانه حداقل ۳۰۰ تن مرغ گرم و ۳۰۰ تن مرغ منجمد وارد کشور و در میادین ترهبار و فروشگاههای زنجیرهای به قیمت مصوب عرضه شده است.
پیمانپاک گفته بود که وزارت جهاد کشاورزی با توجه به همزمانی برخی مناسبتها همچون ایام سوگواری اباعبداللهالحسین (ع)، بازگشت حجاج و سفرهای تابستانی، به منظور کنترل قیمت مرغ و گوشت در بازار، با همکاری بانک مرکزی اقدام به تامین ارز و افزایش فوری حجم واردات کرده است. به گفته وی، علاوه بر این، 5 هزار تن گوشت گوساله منجمد طی هفته جاری به قیمت مصوب پشتیبانی امور دام توزیع خواهد شد.
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی گفته بود: با واردات روزانه 100 تن گوشت گرم گوسفندی از روسیه، رومانی و مغولستان و توزیع به قیمت هر کیلو 260 هزار تومان و نیز واردات گوشت منجمد و توزیع به قیمت 180 هزار تومان تلاش میشود قیمت گوشت در ایام پیش رو کنترل شود. تا 3 هفته آتی نیز فرایند واردات گوشت گرم از آفریقا به قیمت هر کیلو 180 هزار تومان به ظرفیت واردات گوشت گوسفندی کشور افزوده خواهد شد.
همچنین واردات تخم مرغ نطفهدار هم انجام شده بود که به تعداد جوجه ریزیها اضافه شد، گرچه گفته نشد که اینها از کجا وارد شد اما اخبار غیر رسمی وجود داشت که واردات از ترکیه بوده است. جبرئیل برادری، رئیس جهاد کشاورزی استان تهران، در اینباره گفت: با واردات تخم مرغ نطفهدار و افزایش تولید مرغ ناشی از ازدیاد جوجهریزیها، قیمت مرغ روند کاهشی به خود گرفته است.
بنابراین با دو اقدام «افزایش تولید داخل» و «واردات مرغ گرم و منجمد» تاکنون دولت توانسته قیمت مرغ را کنترل کند اما هنوز با نرخ مصوب 73 هزار تومان فاصله قیمتی در بازار دارد. البته فعالان صنعت طیور میگویند بازار ظرفیت کاهش قیمت بیشتر را ندارد زیرا قیمت تمامشده بالاست و در این صورت مرغدار ضرر میکند، حتی شنیدهها حاکی از آن است که وزارت جهاد کشاورزی برنامه دارد مرغ را در دامنه قیمتی کیلویی 78 تا 80 هزار تومان تثبت کنند.
* قطعهفروشی مرغ با قیمتهای بالا همچنان پابرجاست
بررسیهای خبرنگار فارس نشان میدهد قطعهفروشی مرغ همچنان مشکل اصلی بازار مرغ است، فیله مرغ کیلویی 170 هزار تومان هم عرضه میشود، مراکز فروش، قطعههای مرغ را جداگانه و به قیمتهای گرانتری میفروشند، در مواردی مغازه دار تنها قطعه میفروشد و خریدار مجبور میشود که به جای مرغ کامل، قطعه مرغ با قیمت گران بخرد.
سازمان دامپزشکی اعلام کرده است مغازه ها و فروشگاهها تنها می توانند قطعه بستهبندی شده مرغ را عرضه کنند و عرضه فلهای قطعه مرغ ممنوع است و پیگرد قانونی دارد اما عملا بازار راه خود را در پیش گرفته و حداقل در چند سال گذشته تغییری در رویکرد آنها نبوده است.
قطعهفروشی مرغ 3 اشکال عمده دارد، نخست اینکه عامل بروز بیماری میشود، خردکردن مرغ در محیط غیر بهداشتی و توسط افراد بدون رعایت بهداشت که هیچ نظارتی بر آنها نیست عامل شیوع بیماری میشود، دوم آنکه فروش جداگانه قطعه مرغ به دو برابر قیمت، خود عامل روانی برای گرانی مرع میشود و سوم آنکه راه فرار از نظارتهای ماموران تعزیراتی را فراهم میکند زیرا قطعه مرغ نرخ مصوبی ندارد و کسی نمیتواند فروشنده را متهم به گرانفروشی کند.
* 17000 مرغداری کشور میتواند علاوه بر تامین نیاز داخل سالانه یک میلیون تن هم صادرات مرغ داشته باشد
کشور ایران جایگاه هفتم تولید مرغ را در دنیا دارد که سالانه 2 میلیون و 500 هزار تن مرغ تولید میکند و ظرفیت تولید 3 میلیون تن مرغ را هم داریم، اما اکنون با واردات، بازار کنترل میشود گرچه این وضعیت مقطعی است اما میتوانستیم مدیریت بهتری داشته باشیم.
مشکلات مدیریتی در ثبات قیمت مرغ از آن منظر که چندین ماه قیمت مرغ حدود 20 هزار تومان کمتر از نرخ مصوب بود و مرغداران ضرر کرد، عدم تامین به موقع خوراک دام و افزایش هزینههای تولید با گرانی نهاده، سبب شد صنعت مرغداری و بازار مرغ چندین ماه پرتلاطم را پشت سر بگذارد اما اکنون شرایط به ثبات رسیده است.
به اذعان کارشناسان ظرفیتهای خوبی در صنعت مرغ کشور وجود دارد، 17000 مرغداری فعال کشور میتواند علاوه بر تامین نیاز داخل سالانه یک میلیون تن هم صادرات مرغ داشته باشد که باید از این فرصت استفاده کرد.
اخبار دام طیور آبزیان. قیمت تخم مرغ در بازار به شانهای 120 هزار تومان و بالاتر افزایش یافته و کارشناسان معتقدند افزایش تقاضا و رشد هزینه های تولید، عامل بالا رفتن قیمت شده است. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، قیمت تخم مرغ که در یکی دو هفته گذشته شانهای 90 هزار تومان و پایینتر بود به شانهای 120 هزار تومان افزایش یافته است، در برخی مغازههای بالای شهر از قیمتهای 140 هزار تومان هم خبر میدهند.
اواخر تیر و مرداد قیمت تخم مرغ به شانهای 70 هزار تومان هم رسیده بود کارشناسان میگفتند هوای گرم، تقاضا را کم کرده است، در هوای گرم مردم تمایل کمتری به خوردن تخم مرغ دارند.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرکزی مرغداران میهن اردیبهشت امسال در گفتوگو با خبرنگار فارس اعلام کرد: قیمت نهایی تخم مرغ کیلویی 56 هزار تومان برای مصرف کننده امروز به میادین و فروشگاههای زنجیرهای کشور اعلام شد. بنابراین با احتساب هر شانه تخم مرغ 1.9 کیلو قیمت 106 هزار تومان باید باشد.
*جبران ضررو زیان نیمه اول سال در نیمه دوم
ابراهیم مرادزاده کارشناس کشاورزی در گفت وگو با خبرنگار فارس درباره دلیل افزایش قیمت تخم مرغ در بازار گفت: قیمت تخم مرغ در نیمه دوم سال معمولا بیشتر می شود البته در نیمه اول سال هم قیمت ها پایین است درواقع تولید کنندگان بخشی از ضرر و زیان نیمه اول را در نیمه دوم جبران می کنند.
وی ادامه داد: افزایش تقاضا عامل مهم رشد قیمت است اما تولید کنندگان معتقدند هزینه های تولیدشان بیشتر شده است، قیمت خوراک دام، کارگر،سرم و واکسن، هزینه تولید را بیشتر کرده است.
رشد قیمت تخم مرغ اندکی زودتر از نیمه دوم سال شروع شده، آیا در ماههای سرد قیمتها بیشتر از این می شود؟ برنامه وزارت جهاد کشاورزی برای کنترل قیمت چیست؟ اگر عرضه و تقاضا قیمت بازار را تعیین میکند چرا نرخ تصویب میشود؟
اخبار دام طیور آبزیان. وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: ارز تمام اقلام دامپزشکی از جمله دارو، واکسن، افزودنیها مواد اولیه دارویی دامپزشکی، مکمل، کنسانتره به تالار دوم منتقل شود. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در نامه مشاور وزیر جهادکشاورزی به سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهادکشاورزی – آمده است:
پیرو جلسه ۲۷ مرداد ۱۴۰۲ که با حضور نمایندگان معاونت امور تولیدات دامی، سازمان دامپزشکی کشور، سندیکای تولید کنندگان و صادرکنندگان داروی دامپزشکی و انجمن صنفی تولید کنندگان مکمل و کنستانتره دام، طیور و آبزیان برگزار شد. با توجه به درخواست انجمنهای تولیدی مذکور مقرر شد کلیه اقلام دامپزشکی (دارو، واکسن، افزودنیها مواد اولیه دارویی دامپزشکی، مکمل، کنسانتره و …) به تالار دوم ارزی منتقل شود. لذا مقتضی است با قید فوریت اقدام و مساعدت لازم صورت پذیرد.
با این تصمیم قرار است ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی حذف و ارز تالار دوم یعنی ۴۳ هزار و ۵۰۰ تومان جایگزین شود.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی با اشاره به اینکه نوسان چندانی در قیمت گوشت قرمز طی هفتههای اخیر نداشتیم، درباره واردات توضیح داد: با تداوم واردات بازار داخل تنظیم خواهد شد. علی اصغر ملکی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه قیمت گوشت در هفتههای اخیر نوسان چندانی نداشته است، گفت: قیمت گوشت قرمز طی این مدت افزایش و کاهش چندانی نداشته است. وی ادامه داد: مغازهداران هر کیلو شقه گوسفندی نر را با قیمت ۴۳۰ تا ۴۳۵ هزار تومان خریداری و با اعمال ۱۰ درصد سود آن را عرضه میکنند.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی اضافه کرد: عرضه دام کم شده است. به طور کل در دوسال اخیر به دلیل خشکسالی دامهای زیادی از دست رفتهاند. همچنین به دلیل کمبود علوفه و بالا بودن قیمت آن، بسیاری از دامها به ویژه دامهای مولد راهی کشتارگاه شدهاند.
وی تصریح کرد: همه میگویند چرا گوشت گران است، اما باید گفت گوشت گران نیست، بلکه قیمت دام گران است. ملکی در ادامه گفت: واردات گوشت باید انجام شود، زیرا با توجه با مواجه شدن با کمبود دام، واردات عاملی برای تنظیم بازار داخل خواهد بود.
اخبار دام طیور آبزیان. فناوران سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، با فناوری انتخاب اسپرم، موفق به تعیین جنسیت جنین دام پیش از لقاح شدند. به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، جداسازی اسپرمهای دامی برای تولید رویان های دارای جنسیت مشخص بر اساس روش های جداسازی ایمونولوژیک (ایمنیشناسی) و هیدرودینامیکی با همکاری اسمعیل پیش بین و محمد زندی از اعضای هیات علمی این سازمان در حال انجام است.
رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی در این مورد توضیح داد: توانایی پیشانتخاب جنسیت دام از طریق جداکردن اسپرم دارای کروموزوم X و Y برای صنعت پرورش دام اهمیت بسزایی دارد. این قابلیت در برنامه اصلاح دام های ماده به خصوص برای تولید شیر و در نرها برای تولید گوشت و افزایش تعداد دام مورد توجه است. تاکنون تلاش هایی برای جداسازی اسپرم های دارای کروموزوم X و Y با استفاده از روش های مختلف مبتنی بر حجم و تحرک اسپرم، الگوهای شناکردن، مارکرهای سطحی و خواص ایمونولوژیکی مربوطه انجام شده است. اما بسیاری از این روش ها قادر به ایجاد جداسازی معنی دار نبوده یا تکرارپذیر نیست.
اخبار دام طیور آبزیان. افزایش قیمت خوراک دام زنگ هشدار برای تولید کنندگان است که به گفته کارشناسان 70 درصد هزینه تولید محصولات پروتئینی مانند گوشت و مرغ و ابسته به خوراک است. به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس، در آخرین روز کاری این هفته در بازارهای جهانی، قیمت خوراک دام افزایش یافت و این هشداری برای وارد کنندگان این محصول است که به فکر روزهای آینده باشند.
در کشور ما هم سالانه حدود 5.5 میلیارد دلار انواع خوراک دام وارد می شود، حدود 75 درصد نیاز کشور به نهادههای دامی از جمله خوراک دام از محل واردات تامین می شود. به گزارش بلومبرگ، در آخرین روز کاری این هفته در بازارهای جهانی، قیمت ذرت که معمولا به عنوان خوراک دام استفاده میشود با رشد 3.25 دلاری همراه شد و هر بوشل از این محصول به قیمت 481 دلار و 50 سنت به فروش رفت.
به گفته کارشناسان نهاده در هزینه تولید محصولات پروتئینی بسیار موثر است و حدود 70 درصد قیمت تمام شده تولید را تشکیل می دهد. یک کارشناس امور دام درگفتوگو با خبرنگار فارس گفت: یکی از دلایلی که باعث شده قیمت گوشت و مرغ در کشور گرانتر باشد، تامین سخت و گران خوراک دام است که قیمت تمام شده تولید را اضافه می کند و تولید کننده مجبور است که برای حفظ حاشیه سود به قیمت بالاتری بفروشد که در نهایت به قیمت بیشتری دست مصرف کننده می رسد.
سالهاست که در کشور وابستگی به خوراک دام که عمدتا سویا و ذرت است، وجود دارد با وجود برنامه هایی که برای کاهش وابستگی در وزارت جهاد کشاورزی تدوین شده اما نتیجه ای طی سالهای گذشته حاصل نشده است. وزارت جهاد کشاورزی می گوید که ذرت محصول آب بری است که شرایط تولید در داخل را سخت کرده است، میانگین بارش 230 میلی متر است که ذرت امکان کشت دیم ندارد و در مناطق آبی هم به صرفه نیست که به جای سایر محصولات اساسی کشت شود.
کارشناسان به این اظهارات وزارت جهاد انتقاد دارند و می گویند، چرا این همه هندوانه و خربزه در کشور تولید می شود که آب زیادی هم استفاده می کنند و به عنوان کالای اساسی و ضروری هم حساب نمیآیند.
به گزارش سازمان آمار در نیمه نخست سال، عمده محصول صادراتی ما به کشورها عربی عمدتا هندوانه بوده است. کارشناسان می گویند صادرات هندوانه در واقع صادرات آب مجازی است که کشور به شدت نیازمند آن است.
اخبار دام طیور آبزیان. چند سالی است که موضوع مصرف ذرت های دامی برای صنایع غذایی دغدغه هایی را در حوزه سلامت به وجود آورده است درصورتی که بخشی از این مواد که دارای استاندارد بالا هستند به کارخانه جات صنعتی می روند. به گزارش خبرنگار مهر، مطرح شدن موضوع محصولات ترا ریخته و ملزم شدن واردکنندگان و تولیدکنندگان به برچسب زدن روی این محصولات حکایت از محصولاتی از این گروه بدون درج روی آن در بازار دارد.
چند هفتهای است که موضوع مصرف ذرتهای دامی در صنایع غذایی مطرح بوده (البته موضوع به سالهای ۹۶ و ۹۷ بر میگردد) و تفاوت قیمت این دو محصول محل مناقشه بین دولت و تولیدکنندگان شده است. ذرتهای دامی ارز یارانهای دریافت میکنند و سایر ذرتها از جمله ذرتهای مصرفی صنایع غذایی از این موهبت محروم هستند. از این رو ذرتهای دامی در شبکه توزیع دارای نشتی بوده و بخشی از آنها از واحدهای صنعتی فعال در صنایع غذایی سر در میآورند. احمد خانینوذری، سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی درباره موضوع مصرف ذرتهای دامی در صنایع غذایی به مهر گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده به ویژه از زمانی که بازارگاه ایجاد شد و کالاها از این درگاه به فروش میرسد، مشخص شد مصارف عمدهای وجود دارد که اسم آن کارخانههای خوراک دام است و در ظاهر قرار است برای دام و طیور مصرف شود؛ اما در حقیقت مقصد صنعت است. با این کالاها محصول صنعتی تولید میشود و در زنجیره تولید این محصولات صنعتی هیچگونه نظارتی نه در حوزه بهداشتی و نه در حوزه قیمت گذاری آن وجود ندارد.
وی افزود: در حوزه بهداشتی طبیعتاً تمامی کالاهایی که قرار است در زمینه دام و طیور مصرف شوند، از زمان واردات تا زمانی که وارد کشتی و بنادر شود و سپس کامیونها آن را به واحدهای تولیدکننده دام و طیور حمل میکنند، کاملاً تحت نظارت و رصد سازمان دامپزشکی کشور است؛ با انجام تمام آزمایشها و استانداردها و تأیید آنها از سوی این سازمان، آنگاه کالاها در زنجیره مصرف قرار میگیرند. به عنوان مثال درباره توزیع ذرت بهصراحت قید شده به مقصد کارخانه خوراک دام یا به مقصد دامپروری است و در جای دیگر اجازه عرضه و مصرف ندارد.
وی اضافه کرد: همین روند برای ذرت با مصارف انسانی هم وجود دارد. صنایع غذایی نیز این روند را با سازمان غذا و دارو دارند، یعنی واردات مواد اولیه صنایع غذایی از حمل با کشتی تا رسیدن در کارخانه از سوی سازمان غذا و دارو نظارت میشود. ناظر بهداشتی داخل کارخانه که کارمند همان مجموعه است اما مجوز نظارت از سازمان غذا و دارو دارد بر فرایند تولید نظارت میکند. سازمان استاندارد نیز فرایندهای خود را بهصورت جداگانه کنترل میکند؛ ولی بحث نظارت بر بهداشت و سلامت انسانی و اینکه آیا محصول ترا ریخته است یا خیر و مواردی از این قبیل، مسوولیتش با سازمان غذا و دارو است مانند نظارتی که سازمان دامپزشکی بر غذای دام دارد.
سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به این پرسش که چگونه محصولات ترا ریخته دامی برای مصارف انسانی مورد استفاده قرار گرفتهاند، گفت: کالاهایی که به اسم خوراک دام حمل میشد در واقع به مقصد کارخانه صنایع غذایی انسانی بود. این افراد کارخانهای به نام خوراک دام تأسیس کردند برای اینکه از استانداردهای دامپزشکی تبعیت کنند. با چنین رویهای تصور سازمان دامپزشکی این بود که این ذرتها به کارخانه خوراک دام حمل میشود، بنابراین هیچ مرحلهای از این فرایند تحت نظارت سازمان غذا و دارو قرار نمیگرفت؛ اما در تولید محصول نهایی ممکن است حتی این سازمان محصول را تأیید کند و نشان سیب سلامت نیز به آن بدهد. در حالی که سازمان غذا و دارو در جریان نیست که مواد اولیهای که مورد استفاده قرار گرفتهاند، برای خوراک دامی بودهاند نه انسانی.
وی یادآور شد: در ادامه صاحبان صنایع به این ابهام پاسخ دادهاند که با پالایشها و آزمایشهایی که دارند بحث آفتها را رفع میکنند، اما پرسش اینجاست که ممکن است موضوعی مثل آفلاتوکسین در فرایند پالایشی از بین برود و به حد استاندارد برسد؛ اما مسئله ترا ریختگی چیزی نیست که با نظارت بهداشتی تشخیص داده شود؛ زیرا این موضوع نیازمند آزمایشها و استانداردهای خاصی است چراکه حد مجاز ترا ریختگی برای خوراک دام و انسان متفاوت است.
خانینوذری تصریح کرد: هنگامی که سازمان دامپزشکی مهر تأیید را به خوراک دام میدهد، ترا ریختگی (بهاصطلاح تغییرات ژنتیکی گیاه) را مورد تأیید قرار میدهد اما به طور قطع این تراریختگی و تعداد رخدادها از نظر خوراک انسانی مورد تأیید نیست.
در ادامه به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، میثم جاهدی، مدیرکل دفتر خدمات بازرگانی گفت: پس از چند ماه بلاتکلیفی در روال اجرایی تخصیص سهمیه ذرت به صنایع فروکتوز که نیازمند تاییدیه سازمان غذا و دارو بود، با هماهنگی و تاییدیه این سازمان به محمولههای ذرت و به دستور معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی، مشکل تخصیص سهمیه ذرت دارای استانداردهای انسانی به کارخانجات صنایع غذایی رفع شد.
جاهدی خاطرنشان کرد: سیاست قطعی وزارت جهاد کشاورزی حمایت از تولیدکننده داخلی و مهمتر از آن مصرفکننده نهایی یعنی مردم است و اصلاح رویه تخصیص ذرت به صنایع مربوط فروکتوز نیز برای حفظ سلامت مردم بوده است. وی افزود: از ابتدای هفته جاری کارخانجات صنایع غذایی میتوانند سهمیه مربوط را از سامانه بازارگاه تهیه کنند. وی اظهار امیدواری کرد؛ با تسریع در رویه تعیین شده مشکل صنایع غذایی نیازمند فروکتوز ذرت رفع شود.
اخبار دام طیور آبزیان. در این طرح قرار است شرکت پشتیبانی امور دام کشور نهاده مدت دار حداقل ۱۲۰ روزه به دامدار بدهد و آنها دام خود را به قیمت مصوب به سازمان بفروشند. به گزارش خبرنگار مهر، امروز ۶ شهریور نشست خبری سازمان امور عشایر در محل این سازمان برگزار شد. سیاوش احمدی میرقائد، سرپرست سازمان امور عشایر کشور به مناسبت هفته دولت درباره اجرای برنامههای این سازمان گفت: تأمین گوشت بازار داخل یکی از وظایف سازمان امور عشایر بوده و در این باره تلاش است تا نهادههای دامی به شکل ارزان به دست دامداران برسد.
وی با تاکید بر تأمین نیاز بازار داخل به عنوان اولویت سازمان، افزود: طرح پرواربندی برای حفظ و صیانت از مراتع برنامه دیگر ما است تا ضمن حفظ زنجیره تولید گوشت کشور، تولید پایدار محقق شده و با هدایت پروار کردن دامها در فضاهای بسته کمترین آسیب به منابع طبیعی وارد شود. وی ادامه داد: با پرواربندی میتوان بیشترین بازده را در تولید داشت. در واقع هدف زنجیره تولید گوشت قرمز، کاهش فشار دام بر مراتع است.
سرپرست سازمان امور عشایر کشور با اشاره به ۲۸ میلیون رأس دام گفت: عشایر بزرگترین حافظان مراتع بوده زیرا به نوعی خانه و محل سکونت آنها محسوب میشود. وی تصریح کرد: طرح تمرکز از فضای مراتع به محلهای پرواربندی آسیبی به بافت زیستی عشایر کشور وارد نمیکند چراکه مراتع ۳۰ تا ۴۰ درصد نیاز دام عشایر را تأمین میکند و باقی با خرید علوفه انجام میشود.
احمدی میرقائد در ادامه نشست با اشاره به قیمت تمام شده تولید گوشت قرمز توسط عشایر، گفت: قرار است در طرحی ۵ ساله ۴۰ هزار تن به ظرفیت تولید کشور افزوده شود و در این راستا اقدامات در حال انجام است. در حال حاضر با توجه به میزان تأمین علوفه قیمت تولید متفاوت است اما به طور میانگین هر کیلو گوشت قرمز تولید شده در بین عشایر کشور بین ۳۵۰ تا ۳۶۰ هزار تومان است.
طرح تولید قراردادی
سرپرست سازمان امور عشایر از اجرای طرح تولید قراردادی گوشت قرمز در جامعه عشایری خبر داد که جلسات آن از امروز آغاز میشود. در این طرح قرار است شرکت پشتیبانی امور دام کشور نهاده مدت دار حداقل ۱۲۰ روزه به دامدار بدهد و آنها دام خود را به قیمت مصوب به سازمان بفروشند.
وی افزود: دامهایی که به چرخه پرواربندی وارد میشوند پلاک گذاری شده و پس از پروار کامل در کشتارگاه ذبح شده و پس از تحویل پلاک، پول آنها تسویه میشود.
تحویل پنل خورشیدی به عشایر
سرپرست سازمان امور عشایر کشور با بیان اینکه رئیس جمهور دستور داده است که تا پایان ۱۴۰۴ به میزان ۲۲۰ هزار پنل خورشیدی به عشایر کشور برای تولید برق و انرژی تحویل یابد، گفت: تاکنون تنها ۳۰ هزار پنل خورشیدی به عشایر تحویل شده است. احمدی میرقائد همچنین از دستور رئیس جمهور برای تخصیص ۱۰۰ درصد اعتبارات ملی و استانی عشایر خبر داد و گفت: متأسفانه سال گذشته ۵۰ درصد اعتبار منظور شده تخصیص داده شد. به گفته سرپرست سازمان امور عشایر امسال اعتبار سازمان عشایر ۳,۵۰۰ میلیارد تومان تعیین شده که نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد داشته است.
اخبار دام طیور آبزیان. دبیر دهمین کنگره ملی و دومین کنگره بینالمللی علوم دامی ایران گفت: این کنگرهها روزهای هشتم و نهم شهریور با تاکید بر ارتقای بهرهوری و توسعه پایدار دامپروری کشور به میزبانی کرج برگزار میشود. به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «محمد مرادی شهربابک» اظهار داشت: این کنگره اهدافی از جمله انتشار نتایج پژوهشهای انجام شده و دستاوردهای علمی محققان و متخصصان علوم دامی کشور در سطح ملی و بینالمللی، ایجاد زمینه برای تبادل علمی میان کارشناسان، پژوهشگران و متخصصان فعال در زمینههای مختلف علوم دامی کشور، بررسی چالشهای و مشکلات صنعت دامپروری کشور و ارائه راهحلها، تعامل و هماندیشی با کارآفرینان، صنعتگران و صاحبنظران رشته دامپروری و شناخت و معرفی اندیشهها، نوآوری، اختراعات و خلاقیتهای علمی و پژوهشی در سطح ملی و بینالمللی در عرصه دامپروری و صنایع وابسته پیگیری میکند.
وی افزود: در این کنگره، اعضای هیات علمی و دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی، دانشجویان و کارشناسان و متخصصان بخشهای اجرایی و تولیدی، پرورش دهندگان و تشکلهای مربوطه و شرکتهای فعال در صنایع دام و طیور و همچنین مهمانان خارجی از کشورهای آمریکا، کانادا، انگلستان، استرالیا، سوئد، نیوزیلند، پاکستان، ترکیه، آلمان، هلند و بلژیک شرکت میکنند.
این مسئول درباره برنامههای جانبی کنگره اظهار داشت: در این کنگره دو روزه، نشست تخصصی دام سبک، نشست تخصصی شیر (دام سنگین)، برگزاری نمایشگاه تخصصی دام و طیور نیز برگزار میشود. کنگره ملی و بینالمللی علوم دامی ایران طی روزهای هشتم و نهم شهریور ماه جاری در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار می شود.
مرادی شهربابک بیانداشت: گروه علوم دامی دانشکدههای کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و انجمن علوم دامی ایران برگزارکنندگان دهمین کنگره ملی و دومین کنگره بینالمللی علوم دامی ایران هستند.
برپایه این گزارش، نهمین کنگره ملی و نخستین کنگره بینالمللی علوم دامی ایران در شهریور سال ۱۴۰۰ در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار شد و بر چالشها و فرصتهای پیشرو دامپروری کشور تمرکز داشت.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفت: در زمان حاضر نرخ دام زنده در حدود هر کیلوگرم ۲۰۰هزار تومان است و در نتیجه قیمت هر کیلوگرم گوشت شقه بره نر ایرانی ۴۳۰هزار تومان، بره ماده ۴۱۵هزار تومان و میش ۳۵۰هزار تومان است. علیاصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: بهدلیل خشکسالی در سالهای اخیر و گرانی نهادهها تعداد جمعیت دامی کاهش یافته است و دامداران دامهای مولد خود را بهسمت کشتارگاهها بردهاند.
وی افزود: در سال جاری نیز با توجه به بارشهایی که وجود داشته است، دام خود را نگهداری کردهاند تا در ماههای آینده که بازار بهتری دارند عرضه کنند و اکنون از علوفه ارزانقیمت استفاده میکنند. رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی ادامه داد: در زمان حاضر نرخ دام زنده در حدود هر کیلوگرم 200 هزار تومان است و در نتیجه قیمت هر کیلوگرم گوشت شقه بره نر ایرانی 430 هزار تومان، بره ماده 415 هزار تومان و میش 350 هزار تومان است.
وی تصریح کرد: گوشتهای وارداتی منجمد و گرم نیز به بازار آمده است و توسط میادین میوه و ترهبار بهصورت بستهبندیشده با نرخ مصوب توزیع میشود که در مقایسه با گوشتهای ایرانی قیمت کمتری دارند. ملکی گفت: با عرضه بیشتر گوشتهای وارداتی قیمت این محصول در بازار متعادل میشود که با توجه به سفر رئیس جمهور به کنیا واردات گوشت از این کشور نیز در حال انجام است.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی اضافه کرد: با وجود کاهش عرضه گوشت قرمز تقاضا نیز برای خرید این محصول نیز کاهش یافته است اما مهر ماه با افزایش تقاضا برای خرید این محصول مواجه میشویم که از حالا باید تدابیر لازم اندیشیده شود.
اخبار دام طیور آبزیان. سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام گفت: بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده، کنجاله سویا تا پایان سال تامین شده است و تا چند ماه آینده به اندازه نیاز کل کشور در سامانه بازارگاه عرضه میشود. به گزارش خبرگزاری تسنیم، صدرالله دولت افزود: براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار به دلیل افزایش قیمتهای جهانی قیمت کنجاله سویا به 19 هزار تومان رسیده است.
سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام گفت: با ورود 5 کشتی حامل نهادههای دامی به کشور 300 هزار تن کنجاله سویا در حال تخلیه به کشور است و پیش بینی میشود در شهریور عرضه سویا به حالت عادی بازگردد.
درپی کمبودی که طی ماه های گذشته در نهاده دام رخ داده بود، با کاهش تولید مرغ، قیمت این محصول مدتی پیش به بالای 100 هزار تومان هم رسیده بود که اخیراً با حل مشکل کمبود نهاده و افزایش جوجه ریزی ماهانه تا 130 میلیون قطعه، قیمت مرغ مجدد به محدوده قیمت مصوب برگشته است.
قیمت روز نهاده های دامی 1 شهریور ۱۴۰۲