اخبار دام طیور آبزیان. رئیس بخش تحقیقات ژنتیک موسسه تحقیقات علوم دامی از همکاری متخصصین کشور در قالب دو کارگروه تخصصی باهدف اقتصادی کردن پرورش مرغ آرین خبر داد. علی جوانروح در گفتوگو با خبرنگار ایانا بیان کرد: از اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ که وظیفه احیا و اصلاح نژاد لاین آرین به موسسه تحقیقات علوم دامی واگذار شد، موسسه با طراحی دو کارگروه تخصصی اصلاح نژاد و ژنتیک و همچنین تغذیه، مدیریت پرورش و تولیدمثل برنامه خود را در حوزه تحقیق و توسعه مرغ لاین آرین آغاز کرده است.
وی افزود: در این کارگروهها تلاش شده متخصصین برجسته مجموعه ستاد موسسه، استانها، سایر مؤسساتی که بهنوعی میتوانستند در این حوزه به ما کمک کنند و همچنین متخصصین اصلاح نژاد دانشگاههای کشور با تمرکز بر اصلاح نژاد طیور در قالب این کارگروهها مدیریتشده و از سوی دیگر نیازهای غذایی آرین را در سطوح مرغ لاین، اجداد، مادر و نهایتاً جوجه گوشتی ارزیابی و مشخص شود.
جوانروح ادامه داد: از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ مالکیت مجتمع لاین آرین به شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور واگذار شد که ما بهتبع، قراردادی را با آن شرکت منعقد کردیم. با تدوین برنامههای تجدید نسل و انتخاب پرندگان بر اساس صفات اقتصادی مدنظر بر اساس دادههای ارسالی از طرف مجتمع لاین آرین، انتخاب پرندگان انجام و به شرکت پشتیبانی امور دام اعلام شد.
رئیس بخش تحقیقات ژنتیک موسسه تحقیقات علوم دامی با اشاره به اینکه لاین آرین از سال ۷۲ وارد کشور شده ولی به دلیل مزیت نسبی برخی سویههای دیگر از بازار جوجه گوشتی کشور کنار گذاشته شد گفت: خوشبختانه مرکز لاین آرین با دیدگاههای پدافند غیرعامل حفظ شد. البته به دلیل محدودیت اعتبارات امکان انجام فعالیتهای اصلاح نژادی اساسی روی این لاین وجود نداشت ولی برنامه انتخابهای اصلاح نژادی ادامه پیدا کرد.
وی افزود: پیشازاین مشاورههای اصلاح نژادی لاین آرین در مجموعههای دیگری انجام میشد ولی از سال گذشته که این وظیفه به موسسه تحقیقات علوم دامی واگذار شد، این موسسه تمام توان خود را برای پیشبرد طرح گذاشته است.
جوانروح ابراز امیدواری کرد که برنامهای که برای اصلاح نژاد مرغ لاین آرین تدوینشده است بتواند بخشی از مشکلاتی که رقابتپذیری این سویه را با سایر سویهها دچار چالش کرده است برطرف کند.
وی ادامه داد: برنامههای اصلاح نژادی بسیار زمانبر و پرهزینه هستند ولی متأسفانه این زمان و اعتبار در اختیار محققین قرار نمیگیرد و این رقابت ما را با شرکتهای بزرگ دنیا که درزمینهٔ اصلاح نژاد طیور فعالیت دارند دچار چالش میکند.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور گفت: با بهرهگیری از الگوهای پرورشی و بهبود بهرهوری، بدون بهکارگیری منابع جدید افزایش حداقل 30 درصدی در تولیدات بخش دام امکانپذیر است. پیروز شاکری در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اشاره به نقش بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور موسسه در کاهش نقاط ضعف و افزایش بهرهوری مزارع پرورش دام و طیور بیان کرد: این بخش مشکلاتی که باعث اتلاف منابع و کاهش تولید میشوند را شناسایی، و در زمینههای مختلف و با استفاده از نتایج حاصل طرحهای تحقیقاتی اجرا شده در موسسه، دستورالعملهایی را تهیهکرده است.
وی افزود: ما معتقدیم بهکارگیری این دستورالعملها منتهی به بهبود مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور میشود؛ بهطوریکه در شرایط فعلی بدون بهکارگیری منابع جدید، افزایش حداقل30 درصدی در تولیدات بخش دام در اثر بهبود بهرهوری قابل استحصال است.
این دانشیار پژوهشی موسسه ادامه داد: برای مثال در حال حاضر در گلههای روستایی و عشایری میزان برهزایی میشها حدود 70 درصد با متوسط 1/5 بره برای هر میش در دو سال است. بهکارگیری دستورالعملهای تهیهشده درزمینه تولیدمثل دام سبک نیز میتواند سبب افزایش بره زایی به میزان سه بره طی دو سال به ازای هر میش شود.
رئیس بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور موسسه با تأکید بر اینکه برای دسترسی به دانش روز دنیا برای بهبود مدیریت پرورش دام و طیور مشکلی نداریم گفت: تحقیقات در بخش مدیریت پرورش و مدیریت تولیدمثل در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی بر اساس نیازهای بخش اجرا مطابق با استاندارهای جهانی در حال اجرا است.
وی افزود: یافتههای حاصل این تحقیقات در رقابت با کشورهای پیشرو در این صنعت، در مجلات معتبر بینالمللی و یا مجلات علمی- پژوهشی داخلی منتشر میشوند و برای تولیدکنندگان و فعالان بخش تولید قابلدسترس و استفاده خواهد بود.
شاکری ادامه داد: خوشبختانه در دامداریها و مرغداریهای صنعتی هم دانش و هم فناوریهای روز دنیا که یا وارداتی است و یا در داخل بومیسازی شده، در حال استفاده است. برای مثال در کشور گاوداریهایی داریم که به لحاظ پرورش، بهداشت، تولیدمثل، تغذیه و … در حد بسیار خوبی مدیریت میشوند و از همین رو ازنظر تولید شیر و گوشت همتراز گلههای با مدیریت خوب در کشورهای پیشرفته هستند.
وی با اشاره به اینکه در بحث استفاده از دانش روز مدیریت پرورش و استفاده از فناوریهای روز دنیا در مزارع و گلههای نیمهصنعتی و سنتی تا حدودی مشکل وجود دارد بیان کرد: رسوخ دانش در این بخش با نواقصی روبهرو بوده است.
شاکری یادآور شد: تلاش مجموعههای تحقیقاتی و ترویجی سازمان تات در سالهای اخیر، بهروزرسانی دانش فنی در این مزارع از طریق برگزاری کلاسهای ترویجی و کارگاههای آموزشی و نیز انتشار فیلمهای آموزشی، جزوات، نشریات، دست نامههای آموزشی و ترویجی و … انتقال یافته و به نظر میرسد که این فعالیتها باید باقوت تا حصول نتیجه کامل ادامه پیدا کند.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی مهمترین محدودیت در توسعه اکولوژیکی شتر را محدودیت مراتع و نقش آن در کاهش فواصل نسلی جهت تبدیل این حوزه به یک مزیت اقتصادی در کشور ذکر و ابراز امیدواری کرد با استفاده از هوش مصنوعی و همکاری مسالمتآمیز صنایع و معادن در قالب مسوولیتهای اجتماعی شاهد رفع این محدودیت باشیم. به گزارش ایانا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، عباس اکبریشریف در جریان بازدید از یک واحد پرورش شتر در روستای فهرج یزد، با اشاره به ظرفیتهای مطلوب کشورمان در جهت پرورش شتر و توسعه این صنعت با توجه به گستردگی مراتع و بیابانها، اظهار کرد: در همین راستا برنامه توسعه اکولوژیک پرورش شتر در کشور در دستور کار قرار گرفته که استان یزد با توجه به جایگاه سوم به لحاظ جمعیت شتر و راهاندازی یک مزرعه بسیار بزرگ الگویی در کشور در اجرای این برنامه بسیار موفق عمل کرده و مدل بسیار خوبی را در این زمینه طراحی و ارائه کرده است.
وی افزود: خوشبختانه معاونت امور دام سازمان جهادکشاورزی استان یزد در کاری مشترک با مرکز تحقیقات علوم دامی و مرکز اصلاح نژاد دام کشور اقداماتی را در زمینه هوشمندسازی چرای دامها در سطح مرتع به صورت مستمر داشته است.
اکبریشریف از ملزومات چرای مستمر دام در مرتع را داشتن یک برنامه و مدل الگویی برای چرای دام دانست و افزود: قطعاً رصد و پایش خوب علمی و آنلاین از حضور دام در مرتع میتواند علت تغییر الگوی چرای دامها را که میتواند تابعی از پوشش گیاهی مرتع باشد را در اختیار فعالان این حوزه قرار دهد تا از طریق استفاده از هوش مصنوعی ضمن کمک به احیای مراتع، مراتع مناسب برای توسعه شتر را شناسایی کرده و در جهت تغذیه تکمیلی شترها اقدام کنند.
وی یکی از مسایل مهم در صنعت شترداری را کاهش فاصله نسلی شترها در مرتع از طریق تغذیه تکمیلی آنها ذکر و تصریح کرد: کاهش فاصله نسلی میتواند منجر به مزیت اقتصادی برای پرورش شتر و ترغیب پرورشدهندگان جهت فعالیت وسیعتر در این حوزه و تغییر نگاه آنها به این حوزه به عنوان یک بنگاه اقتصادی شود.
رییس مرکز اصلاح نژاد وزارت جهادکشاورزی با بیان این که یزد عنوان نخستین استان موفق در هوشمندسازی چرای شتر در کشور شده است، این اقدام را یک کار دانشبنیان و تاثیرگذار در توسعه این بخش دانست و گفت: این اقدام که مورد حمایت مرکز اصلاح نژاد معاونت امور دام است، باید به تمام کشور تسری یابد و علاقمندان ضمن بازدید از این سایت الگویی با نحوه عملکرد این مدل آشنا شوند.
وی با تاکید بر این که هیچ محدودیتی در زمینه صدور مجوزها در زمینه پرورش شتر در کشور نداریم، گفت: یکی از عوامل محدودکننده در توسعه اکولوژیک شتر، بحث مراتع است و هر چند در استان یزد شاهد همکاری بسیار خوبی در این رابطه هستیم، اما از سازمان جنگلها و مراتع تقاضا داریم نگاه جدیتر جهت حمایت از این صنعت که میتواند بخش عظیمی از تولید گوشت کشور را به خود اختصاص دهد، داشته باشند.
اکبری شریف تصریح کرد: برای تبدیل حوزه دام به یک بنگاه اقتصادی باید چندمنظوره به آن اهتمام شود لذا باید در این حوزه تنوع محصول اعم از تامین گوشت و شیر، تولید دامهای برتر و اصلاح نژاد مدنظر قرار گیرد.
این مقام مسوول به سهم حدوداً ۱۳ درصدی شتر در تامین گوشت مورد نیاز کشورمان، گفت: علت سهم اندک گوشت شتر در کشور در مقایسه با گوشت گاو و گوسفند به خاطر محدودیت این نژاد نیست بلکه به دلیل محدودیت مراتع و دسترسی پرورشدهندگان به مراتع است.
رییس مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی در پایان ضمن دعوت از سرمایهگذاران خارج از بخش دامپروری برای فعالیت در این حوزه، تصریح کرد: قطعاً بخشی از مراتع کشورمان در اختیار فعالان صنایع و معادن است که میتوان در قالب یک همکاری مسالمتآمیز بین معدنکاران و دامداران مورد استفاده بهینه برای پرورش شتر قرار گیرد.
اخبار دام طیور آبزیان. معاون مرکز اصلاح نژاد دام معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: این مرکز برای توسعه تولید محصولات دام سبک در قالب سه سامانه برنامهریزی کرده است. امیر طاهری یگانه در گفتوگو با خبرنگار ایانا از اجرای برنامههای پرورش دام سبک در قالب سه سامانه پرورشی گوسفند و بز کشور شامل سامانه مرتعی یا کوچ رو، سامانه مرتعی-مزرعهای یا روستایی و نیز سامانه مزرعهای یا بسته خبر داد.
وی افزود: در سامانه مرتعی یا کوچ رو، گلههای گوسفند و بز برای 10 ماه از سال به استفاده از علوفه مراتع وابسته هستند درحالیکه تغذیه دامهای مرتعی – مزرعهای یا روستایی میتواند از حداقل یک ماه تا هفت ماه از سال با استفاده از علوفه مراتع و مابقی سال با استفاده از پسچر مزارع و علوفه دستی انجام شود. همچنین در سامانه مزرعهای یا بسته نیز تغذیه گلهها در طول سال کاملاً بدون اتکا به مراتع و بهصورت دستی است.
افزایش بیش از 100 هزار تن تولید گوشت قرمز در سال
معاون مرکز اصلاح نژاد دام یکی از اهداف مرکز از اجرای این برنامهها را بسترسازی جهت تحقق الزام قانونی بند ب ماده 14 قانون افزایش بهرهوری کشاورزی دانست و افزود: این مادهقانونی برای کاهش تا 30 میلیون واحد دامی متکی به مرتع و بسترسازی پرورش 31 میلیون واحد دامی خارج از مراتع در طی 10 سال الزام ایجاد کرده است.
وی افزود: یکی دیگر از این اهداف، برنامهریزی جهت افزایش بیش از 100 هزار تن تولید گوشت قرمز با توسعه پرورش حدود دو میلیون رأس، ترکیبهای ژنتیکی جدید و پربازده و همچنین افزایش بیش از 400 هزار تن شیر مزیتدار بز با توسعه پرورش حدود 450 هزار رأس بز شیری پرتولید درطی 10 سال است.
طاهری ادامه داد: در سامانه مرتعی بهبود راندمان تولید و ارتقاء بهرهوری با استفاده از روش انتخاب دامهای برتر و تطابق یافته با محیط داخل و نژادهای بومی مدنظر بوده و با پیشبینی کاهش جمعیت مولدهای کم تولید این سامانه، حداقل 18 میلیون رأس در طی 10 سال برنامهریزی شده است.
وی بیان کرد: در سامانههای پرورشی غیر متکی به مرتع، بهبود راندمان تولید و ارتقاء بهرهوری با استفاده از سهم خونی نژادهای پر تولید دنیا و روش انتخاب دامهای برتر و تطابق یافته با محیط برنامهریزیشده است که طبیعتاً جمعیت مولدهای این سامانه بهمنظور جبران کاهش جمعیت و تولید سامانه مرتعی، باید اندکی افزایش یابد.
معاون مرکز اصلاح نژاد دام افزود: تغییر ترکیب ژنتیکی برای پنج میلیون رأس از مولدهای پر تولید این سامانه در طی 10 سال و فراهم آوردن شرایط واگذاری امور توسعه پرورش و اصلاح نژاد به تشکلهای غیردولتی و پرورشدهندگان از اهداف دیگر این مرکز هستند.
بهرهگیری از ظرفیت پرورشدهندگان توانمند
وی بیان کرد: میزان اعتبار پروژهها بسته به شرایط کشور در سالهای مختلف متفاوت است و طبیعتاً به دلیل شرایط کشور برای دستیابی به اهداف ترسیمشده کافی نیست. اما با توجه به وجود پرورشدهندگان توانمند در کشور، تلاش بر این است که عموماً برنامههای اصلاح نژادی و توسعهای با مشارکت اتحادیهها و شرکتهای تعاونی و گلهدران توانمند برنامهریزی و اجرا شود.
اخبار دام طیور آبزیان. آزادسازی واردات دام زنده بدون محدودیت و قیمت گوشت این روزها محل بحث بسیاری از فعالان صنعت دامپروری و دستاندرکاران این بخش و حتی مردم عادی شده است، به طوری که برخی موافق با واردات و تنظیم بازار هستند و برخی نیز معتقدند به جای واردات باید از تولیدکننده داخلی حمایت کرد. به گزارش ایسنا، چندی پیش دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت، واردات دام زنده توسط شرکتهای تعاونی مرزنشینان را بدون محدودیت مجاز اعلام کرد که این خبر واکنشهای زیادی را به همراه داشت.
برخی از مخاطبان ایسنا در پیامهایی که برای ایسنا نوشتهاند نظر مثبتی نسبت به این تصمیم داشته و معتقدند واردات باعث تنظیم بازار و کنترل قیمت گوشت قرمز در بازار خواهد شد اما برخی دیگر نوشتهاند که واردات باعث می شود تولیدکننده داخلی آسیب بیشتری ببیند و کنترل قیمت گوشت باید با کنترل عوامل دیگر اتفاق بیفتد.
در ادامه برخی از پیامهای مخاطبان را می خوانیم:
مخاطبی با نام سید میگوید: «بهتر است واردات ادامه یابد تا بازار تنظیم شود. فعلا عرضه در بازار دام سبک کمتر از تقاضای بازار است. گوشت نقش مهمی در سفره مردم داشته و حمایت از دامدار با واردات نهادهها و علوفه میسر است.»
مخاطب دیگری با نام یوسف بختیاری نوشته: «وقتی دامی نمانده بنابراین راه دیگری جز واردات نیست، وقتی صادرات دام و کشتار بی رویه زیاد شد دام دچار کمبود میشود.»
علی از مخاطبان دیگر ایسنا نوشته است: «واردات واقعا لازم وضروری است و باید ادامهدار باشد تا جایی که اقشارکمدرآمد قدرتخرید گوشت داشته باشند.»
سعید نوشته: «من یک تولید کننده دام هستم. دام سبک هزینهها و زحمات زیادی دارد. همه در حال فرار از این شغل هستند. به نظر من هم واردات و هم صادرات دام زنده باید آزاد شود. در این صورت بازار عرضه وتقاضا نرخ تعیین میکند. کیفیت دام ما بسیار بالاتر از بقیه کشورها است و همین امر موجب ارز آوری به کشور خواهد شد.»
حسین نوشته: «کار خوبی است باید همزمان هم دام وارد کنند و هم خوراک دام تا تعادل انجام شود و قیمتها بشکند که مردم از این نعمت خدا استفاده کنند.»
مخاطبی با نام ارکیده نیز میگوید: باید بهقدری وارد کنند تا دلال ها دیگر نتوانند کار کنند.
برخی مخاطبان اما در این خبرها از قیمت گوشت قرمز انتقاد کردند.
مخاطبی با نام مستعار دیگران برای ایسنا نوشته: مصرف کننده باید چکار کند با گوشت کیلویی ۷۰۰ هزار تومان؟
پریسا نوشته است: «ما خانواده 4 نفره هستم دو ماه هست گوشت نخوردیم. گوشت کیلو 700 را نمیتوان مصرف کرد. به داد مردم برسید تو را به خدا.»
علی از دیگر مخاطبان ایسنا میگوید: «من از واردات یا صادرات خبر ندارم فقط این را می دانم که امروز گوشت خریدم گوشت گوسفند با 100 گرم دنبه نوشته بود 530 هزار تومان.»
برخی دیگر از مخاطبان اما نظر دیگری نسبت به واردات داشتند.
محمد میگوید: «سه سال کلا ضرر کردیم. الان هم با توجه به قیمت نهاده دامی مقداری خوب شده اما هنوز ضرر سه سال متوالی جبران نشده است.»
مخاطبی با نام مستعار استاد نوشته: «به نظر من باید از تولید داخل حمایت شود، دام وارداتی هم کیفیت دام ایرانی را ندارد. دامدار باید حمایت شود تا عرضه دام تولید داخل افزایش پیدا کند. جمعیت دامی کم شده اما اگر یک سال حمایت شود همه چیز درست خواهد شد. اگه واردات انجام شود همین تولید کنندگان دیگه رغبتی ندارند که تولید کنند و از این صنف می روند. در این صورت همیشه باید واردات شود.»
رضا نوشته: « ۳ سال پیش دامدارا ضرر می کرد چون دام خیلی ارزان بود چون قیمت اصلاح نشد برخی دامداری را رها کردند.»
مخاطبی با نام کریمی برای ایسنا نوشته: «نرخ واقعی گوشت با توجه به هزینه ها و مشکلات و زحماتی که تولید دام دارد الان درست است. چند سالی که قیمت گوشت ثابت بود دامدار بیچاره با سیلی صورتش را سرخ نگه داشته بود.»
مخاطب دیگری با نام علی نوشته: «چرا هیچکسی به فکر دامدار بیچاره نیست که از کجا منابع را تامین میکند که سر پا بماند. خداوکیلی قشر کشاورز و دامدار زیر هزینهها برای نگهداری دام له شده. با این وضعیت اقتصادی گوشت با ۳۰۰ هزار تومان تازه سر به سر می شود با هزینه هایش ضمن اینکه باید سود دهی هم داشته باشد. پول یک کیلو گوشت با یک متر پارچه برابراست».
احمد از مخاطبان دیگر ایسنا می گوید: «به همان اندازه ای که مردم توان خرید ندارند دامدار هم توان تامین ندارد چون آذوقه گران بوده و دامدار سود نمیبرد. زحمت برای دامدار و سود مال دلال است. همچنین اگر الان جلوی قاچاق دام گرفته شود کشور نیاز به واردات گوشت ندارد.»
مخاطب دیگری با نام حامد نیز برای ایسنا نوشته: «شما به جای واردات دام زنده، از دامدار داخل کشور حمایت کنید، قیمت نهاده ها را کنترل کنید، با این واردات باز هم دامدار متضرر خواهد شد و دامهای خود را روانه بازار خواهد کرد. شاید چند روزی یا چند ماهی قیمت گوشت متعادل شود ولی بعد دوباره کمبود دام و گرانی گوشت تکرار خواهد شد.»
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور از تامین و عرضه مناسب نهاده های طیور در سامانه بازارگاه خبر داد و گفت: روند قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ کاهشی شده است. «علی ابراهیمی» در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت بازار مرغ زنده و گوشت مرغ افزود: اکنون هر کیلوگرم مرغ زنده بین ۵۵ تا ۵۹ هزارتومان خریداری می شود که همین امر موجب کاهش قیمت گوشت مرغ در بازار مصرف به حدود ۸۰ تا ۸۵ هزارتومان شده است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور علت افزایش قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ طی ۱۰ روز گذشته را افزایش تقاضا، کمبود نهاده های طیور در بازارگاه و افزایش قیمت جوجه یکروزه و کاهش عرضه مرغ دانست و اظهارداشت: طی مدت مذکور قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده به طور موقتی به حدود ۷۰ هزارتومان رسیده بود که موجب افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار شد.
وی تصریح کرد: طبق گزارش های موجود، در مهرماه حدود ۱۲۸ میلیون قطعه، ۱۳۴ میلیون قطعه در آبان ماه، ۱۴۴ میلیون قطعه در آذرماه و ۱۴۸ میلیون قطعه جوجه ریزی جهت پرورش مرغ گوشتی صورت گرفته است بنابراین روند جوجه ریزی کاهشی نبوده و حتی برای ماه های پایانی سال با افزایش آن نیز در سالن های پرورش روبرو خواهیم شد.
ابراهیمی همچنان قیمت جوجه یکروزه را بالا دانست و گفت: در حال حاضر به دلیل نزدیکی به شب عید، تقاضا برای جوجه یکروزه افزایش یافته بنابراین هر قطعه جوجه یکروزه وارداتی حدود ۱۹ هزارتومان و جوجه یکروزه تولید داخل بین ۲۸ تا ۳۰ هزارتومان و گاه بالاتر از این قیمت به فروش می رسد که این رقم در قیمت تمام شده گوشت مرغ تاثیر دارد.
وی افزود: اکنون با توجه به نزدیکی به شب عید و ایام نوروز تولید رو به افزایش است زیرا نهاده های مورد نیاز صنعت طیور تامین شده و در سامانه بازارگاه عرضه می شود البته هر کیلوگرم ذرت در سامانه بازارگاه حدود ۱۲ هزارتومان و کنجاله سویا ۲۰ هزارو ۹۰۰ تومان به فروش می رسد.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی به دلیل افزایش حجم جوجه ریزی در سالن های پرورش مرغ گوشتی از شرکت پشتیبانی امور دام کشور خواست تا در صورت لزوم برای خرید حمایتی از تولیدکنندگان و تامین ذخایر استراتژیک از محل تولید داخل و توقف احتمالی واردات ورود کنند. وی اضافه کرد: طی روزهای آتی جوجه ریزی آذرماه وارد بازار مصرف می شود که به دلیل حجم بالا قیمت ها متعادل خواهد شد.
به گزارش ایرنا، طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی سالانه بین ۲.۵ تا ۲.۷ میلیون تن گوشت مرغ در کشور تولید و به بازار داخلی عرضه میشود که از آنجایی که تولید مرغ زنده و عرضه گوشت مرغ در بازار ارتباط مستقیمی با نهاده های تولید و هزینه های تمام شده دارد، گاها قیمت این محصول در بازار با نوسان روبرو می شود.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور گفت: به زایشهای پاییزه زایش “شیرسوز” میگویند و برههای ماده آنها نیز به عنوان بره مولد استفاده نمیشود زیرا این دامها از تغذیه خوبی برخوردار نیستند و مرتع نمیروند و در نتیجه بنیه قوی برای حضور در گله را ندارند. به گزارش ایسنا، طبق اعلام مرکز آمار، تعداد دام سبک پروار شده در پاییز امسال نسبت به پاییز پارسال ٩ درصد کاهش یافته اما میزان زایش افزایش داشته است. حال سوال اینجاست که آیا افزایش زایش در پاییز امسال میتواند کمبود دام مولد را در کشور جبران کند و به تبع آن قیمت گوشت کاهشی شود؟
افشین صدر دادرس در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که آیا افزایش زایشهای پاییزه کمکی به جبران کمبود دامهای مولد خواهد کرد یا خیر؟ گفت: آمارهای جمعیتی مرکز آمار درست نیست و مشکلاتی در این بخش وجود دارد که میتوانیم با مستندات دلایل آن را نیز شرح دهیم.
وی افزود: گفته میشود که میزان دام سبک در پاییز نسبت به تابستان دو میلیون راس بیشتر شده است، اما موضوع حائز اهمیت اینجاست که زایشهای پاییزه از تغذیه خوبی برخوردار نیستند و مرتع نمیروند زیرا در پاییز و زمستان به دلیل سردی هوا مرتعی وجود ندارد و دام ماده نیز شیر کافی برای برهها ندارد تا بنیه آنها را قوی کند. در نتیجه اصطلاحا به زایش های پاییزه زایش “شیرسوز” میگویند و برههای ماده آنها نیز به عنوان بره مولد استفاده نمی شود.
رئیس اتحادیه مرکزی دام سبک کشور تصریح کرد: به عبارت دیگر چون این دامها به درستی تغذیه نمیشوند دام ماده آنها مستقیما وارد پروار شده و تا آخر زمستان کشتار میشود. این یعنی دامی به گله مولد اضافه نمیشود. اصولا دام پاییز به درد گله نمیخورد و باید تا بهار صبر کرد.
وی با بیان اینکه مشکل ما تولید مقطعی دو تا سه میلیون بره نیست بلکه گله مولد است، گفت: امسال خشکسالی و کمبود بارش داریم، ولی اگر بارندگی در بهار خوب و مراتع سبز و خوب داشته باشیم همچنین دامدارها نیز دورنمای خوبی از تولید داشته باشند گلههای مولد بیشتری در بهار تولید میشود و اوضاع بهتر خواهد شد.
دادرس در پاسخ به این سوال که آیا امکان واردات دام مولد از کشورهای دیگر وجود دارد یا خیر؟ افزود: سال ۱۳۹۴ تعداد زیادی گوسفند و بز از فرانسه وارد کشور و با گلههای بومی ادغام شد. مساله حائز اهمیت در این بخش این است که گوسفند با توجه به شرایط آب و هوایی هر منطقه رشد میکند. گوسفندی که از اروپا میآید و با بارندگی و مرتع سبز سازگار است نمیتواند در کشور ما رشد کند. یعنی هر نژادی در شرایط مخصوص خودش میتواند زنده بماند. همچنین هر منطقه بیماریهای مختص به خود را دارد که نژادهای دیگر قادر به تحمل آن نیستند و عملا واردات دام مولد نتیجه بخش نیست.
اخبار دام طیور آبزیان. عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور از افزایش 50 درصدی بهرهوری واحدهای دامپروری روستایی و عشایری در صورت بهکارگیری توصیهها و دستورالعملهای ترویجی خبر داد. نادر پاپی در گفتوگو با خبرنگار ایانا ضمن اشاره به عوامل متعدد تأثیرگذار در بازده حرفه دامپروری، نقش حاکمیت و سیاست گزاری و عملکرد انواع نهادهای متولی و آگاهی و همچنین تجربیات خود دامداران را در این فرایند حائز اهمیت قلمداد کرد.
نقش حاکمیتی در طرحهای ترویجی
کارشناس مروج ارشد سازمان تات افزود: حاکمیت با تعیین قیمت نهاده و ستانده (محصول)، نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری بر عملکرد اقتصادی و حتی تداوم واحدهای پرورش دام دارد، بهطوریکه ادامۀ فعالیت آنها را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهد.
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و کارشناس مروج ارشد سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بابیان اینکه نهادهای متولی مثل مراکز تحقیقاتی و سازمان آموزش و ترویج هم نقش قابلتوجهی در این زمینهدارند گفت: این مجموعهها میتوانند با بهکارگیری روشهای متعدد به توسعه و بهرهوری واحدهای تولیدی کمک کنند.
کارشناس مروج ارشد سازمان تات ضمن تأکید بر اهمیت ترویج روشهای توسعه بهرهوری بین تولیدکنندگان گفت: بهکارگیری توصیهها و دستورالعملهای ترویجی در واحدهای دامپروری روستایی و عشایری، میتواند تا 50 درصد بهرهوری در این واحدها را افزایش دهد.
اصول ترویج موفق در حوزه دامپروری چیست؟
وی یادآور شد: قبل از هر موضوعی، کارشناس ترویج باید کاملاً به آدابورسوم و فرهنگ دامدار آشنا بوده و بتواند با او رابطه برقرار کند. به عبارتی زبان دامدار را خوب بفهمد. همچنین لازم است اعتماد دامدار بهطور کامل جلب شود تا توصیهها و دستورالعملهای کارشناس ترویجی را به کار گیرد.
وی ادامه داد: بهطور خلاصه بخش ترویج میتواند با روشهایی شامل تربیت کارشناس ترویج (ترجیحاً از بین روستائیان و عشایر) برای ارتباط مستمر و دائمی با دامدار، برگزاری کلاسهای آموزشی برای بهرهبرداران در زمینههای تبیین اهمیت و جایگاه دامپروری کشور و نقش آنها در تولید و ایجاد ثبات امنیت غذایی ایفای نقش کند.
پاپی آگاه کردن بهرهبرداران از دانش و فنآوریهای روز در حوزۀ دامپروری کشور و انتقال آن به سطح جامعۀ روستایی و عشایری، ارائه بستههای ترویجی شامل دستورالعملهای بهکارگیری دانش دامپروری در زمینههای مختلف مثل اصلاح دام، تولیدمثل، تغذیه، بهداشت و جایگاه به دامداران را نیز در توسعه و بهرهور کردن تولیدات بهرهبرداران روستایی و عشایری مؤثر دانست.
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور گفت: انتقال دانش جیره نویسی دام و طیور با استفاده از جیرههای خوراک کامل مثل خوراک کامل تخمیری و خوراک کامل پلت شده و جلوگیری از روشهای تجربی قدیمی خوراک دادن، همچنین بهکارگیری دستورالعملهای چندقلوزایی و چندبارزایی دام در شرایط روستایی میتواند بهرهوری را بهطور قابلتوجهی افزایش دهد.
وی خاطرنشان کرد: تشویق دامداران برای تولید بیشتر در واحد دام باقیمت گذاری بر اساس کیفیت محصول و خرید تضمینی محصولات در صورت مازاد بودن و نبود بازار مصرف، ارزشگذاری و تجاریسازی محصولات دامپروری روستایی و عشایری (سنتی) بر اساس کیفیت محصولات محلی و ارائه تسهیلات ارزانقیمت به دامداران خردهپا بهویژه در شرایط بحرانی برای جلوگیری از ورشکستی دارای اهمیت است.
پاپی با اشاره به لزوم آگاه کردن دامداران از بهکارگیری برخی شیوههای غلط که بر اساس عادت بین آنها موروثی شده و حاضر به ترک آنها نیستند گفت: بهعنوانمثال در پرواربندی بره، برخی دامداران تا چاق شدن کامل دام، آن را نگهداری کرده و سپس به کشتارگاه میفرستند و این در صورتی است که دامدار در این وضعیت در حال ضرر کردن است ولی خودش متوجه موضوع نیست.
اخبار دام طیور آبزیان. قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی گفت: بعد از حذف ارز ترجیحی و نبود سرمایه در گردش کافی برای تامین نهاده، تولیدکنندگان گوشت مجبور شدند تا ۶ میلیون دام را اضافه بر نیاز مصرفی در اختیار کشتارگاه قرار دهند و از دی ماه سال قبل در حوزه گوشت دچار مشکل شدیم. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، علیرضا پیمان پاک با اشاره به اینکه، در چند دهه اخیر امنیت غذایی کشور به دلار و نرخ ارز وابسته شده است، گفت: این درحالی است که در کشوری مثل افغانستان در همسایگی ما این وابستگی وجود ندارد. حالا اگر به هر دلیل این اتفاق در گذشته افتاده، دراین شرایط باید مراقبت کنیم اثر تغییرات نرخ ارز روی افزایش قیمت مواد غذایی و اقلام مرتبط با سفره مردم و کالای اساسی منتقل نشود. وی افزود، سال قبل به موجب قانون بودجه، ارز 4200 تومانی حذف شد، این درحالی است که با وجود تثبیت 4 ساله اقدام جبرانی برای تولیدکنندگان انجام نشده بود.
پیمان پاک گفت: در این بین دامدار نقدینگی لازم برای پوشش فاصله ارز 4200 تومانی مرتبط با نهاده های دامی با ارز نیمایی 24 هزار تومانی را نداشت، بر همین اساس چالش جدی در حوزه تولید گوشت قرمز در کشور ایجاد شد.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی گفت: در ابتدای سال گذشته قیمت ارز نهاده های دامی 6 برابر شده و این شوک قیمتی باعث میشود که دامدار و تولیدکننده نقدینگی کافی در اختیار نداشته باشد. در این شرایط 6 میلیون دام اضافه به کشتارگاه رفت، بر این اساس از دی ماه سال قبل در این حوزه دچار مشکل شدیم. باید بپذیریم تا زمانی که زیرساخت فراهم نشود این مشکلات ناشی از افزایش قیمت ارز قطعا ایجاد میشود. وی ادامه داد، همین امسال با وجود تخصیص ارز 28500 تومانی تقریبا از 400 قلم کالا، 200 قلم وارد بازار مبادلهای شده اند.
پیمان پاک با اشاره به اینکه باید رصد و پایش لازم انجام شود تا قیمت نهاده ها تثبیت شود، گفت: در کنار تثبیت قیمت ارز و قیمت تمام شده باید به سمت توسعه زنجیره ارزش نهاده های دامی، تولید خرد و مواد غذایی برویم. بعد از فراهم کردن این زیرساختها میتوان به سمت ارز شناور در حوزه مواد غذایی و کالای اساسی حرکت کرد.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران گفت: به دولت پیشنهاد کردیم که از تولیدکننده داخلی دام زنده خریداری کند تا ضمن حمایت از تولیدکننده بتوانیم تبدیل به صادرکننده شده و گوشت با قیمت مناسب به دست مصرفکننده برسد. سید احمد مقدسی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه قیمت دام زنده سنگین در روزهای اخیر نوسان چندانی نداشته است، اظهار کرد: با واردات دام زنده بدون محدودیت از دو نظر موافق نیستیم. اول اینکه اگر بدون موازین بهداشتی دام وارد شود ممکن است بیماریهای بسیاری از جمله تب برفکی و… وارد کشور شود. دیگر اینکه ورود دام به کشور به تولیدکنندههای داخلی آسیب وارد میکند.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران در ادامه گفت: وقتی گوشت با ارز ۲۸ هزار و۵۰۰ تومانی وارد شود یعنی به طور کل ۱۰۰ درصد یارانه میگیرد و کسی توان رقابت با آن را ندارد.
وی تصریح کرد:به دولت پیشنهاد کردیم که دام زنده از تولیدکننده داخلی خریداری کنند تا ضمن حمایت از تولیدکننده بتوانیم تبدیل به صادرکننده هم شویم و دیگر اینکه گوشت با قیمت مناسب دست مصرفکننده برسد، ولی تاکنون پاسخی به ما داده نشده است.
مقدسی عنوان کرد: هر چه گوشت وارد شود ممکن است در مقطعی بتواند قیمتها را کنترل کند، اما در نهایت تولید داخل گرانتر می شود زیرا تولید داخل از بین میرود. این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه توان تولید گوشت مورد نیاز کشور را داریم، افزود: دولت میتواند هر کیلو گوساله زنده نر را با قیمت ۲۲۰ هزار تومان از دامدار خریداری و گوشت آن را با قیمت ۵۰۰ هزار تومان به دست مصرفکننده برساند.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران با بیان اینکه تولیدکنندگان نیز تمایلی به افزایش قیمت ندارند، گفت: قیمت هرکیلو دام زنده سنگین برای دامداران ۲۲۰ هزار تومان تمام میشود، ولی میانگین قیمت فروش آن در سطح کشور ۲۰۰ تا ۲۰۵ هزار تومان است.
اخبار دام طیور آبزیان. مرکز آمار اعلام کرد تعداد دام سبک پروار شده در پاییز سالجاری ۵.۲ میلیون رأس بود که نسبت به پاییز گذشته ٩ درصد کاهش یافته است. به گزارش خبرگزاری مهر، بر اساس نتایج طرح آمارگیری اندازهگیری تعداد و تولیدات دام سبک، تعداد دام سبک موجود در دامداریهای کشور در آذر ماه امسال ٦٢ میلیون رأس برآورد شد که نسبت به آذر ماه سال قبل حدود یک درصد کاهش یافته است. تعداد دام سبک کشور در این ماه شامل ۴۶.۴ میلیون رأس «گوسفند و بره» و ١٥.٦ میلیون رأس «بز و بزغاله» بوده است.
تعداد دام سبک پروار شده در پاییز سالجاری ۵.۲ میلیون رأس بود که نسبت به پاییز گذشته ٩ درصد کاهش یافته است. تعداد «گوسفند و بره» و «بز و بزغاله» پروار شده در این فصل به ترتیب ٣.٦ و ١.٦ میلیون رأس گزارش شده است. تعداد «بره» و «بزغاله» متولد شده در فصل پاییز به ترتیب ۶.۶ و ٢.١ میلیون رأس بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل بهترتیب ٢٠ درصد و ٩ درصد افزایش داشته است.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور استفاده بهرهور از پروتئین یونجه را یکی از راهکارهای صرفهجویی در مصرف کنجاله سویا در ترکیب خوراک دام عنوان کرد. علیرضا آقاشاهی در گفتوگو با خبرنگار ایانا بیان کرد: بحث جایگزینها یکی از محورهای بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور بوده است. اینکه ما تأمین پروتئین خوراک دام را از بین نهادههای موجود به کنجاله سویا محدود کنیم و توقع ایجاد مشکل نداشته باشیم منطقی نیست. بهغیراز سویا، کنجالههای کلزا، پنبهدانه و… نیز برای خوراک دام قابلیت استفاده دارند که سایر کشورها نیز دراینارتباط تجربیاتی داشتهاند.
وی افزود: در سالهای گذشته به دلیل عدم تخصیص ارز به واردات نهادههایی بهغیراز ذرت و کنجاله سویا، تجاری که سایر کنجالهها را وارد میکردند به صورت اندک از بازار خارج شدند و بازار واردات کنجاله به کنجاله سویا محدود شد.
رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور بابیان اینکه ما در هر طرح کلان تحقیقات علوفه، در موضوع استفاده از جایگزینها، ظرفیتهای خالی باهدف افزایش بهرهوری را احصاء کردیم، گفت: بهعنوانمثال در بخش زراعت، نحوه برداشت یونجه ما به صورتی است که قسمت عمده برگ این گیاه در هنگام درو میریزد. به این معنا که یونجهای که تا ۲۰ درصد پروتئین دارد با ۱۴ درصد پروتئین به آخور دام میآید و ما در این بخش حدود ۶ درصد هدر رفت پروتئینی راداریم که لاجرم با کنجاله سویا جبران میشود.
وی ادامه داد: بر اساس مطالعات و محاسبه ما، در صورت اصلاح سازوکار برداشت یونجه در کشور و ورود این پروتئین دور ریخته شده به چرخه مصرف، چیزی در حدود ۷۰۰ هزار تن از ۴ میلیون تن سویای وارداتی صرفهجویی خواهد شد.
آقاشاهی افزود: این صرفهجویی بدون نیاز به افزایش سطح زیر کشت، افزایش مصرف آب، خاک و نهادههای کشاورزی و تنها با اصلاح روش برداشت یونجه قابل تحقق است که در صورت انجام، کشور را از خروج یکپنجم ارزی که صرف واردات کنجاله سویا میشود بینیاز خواهد کرد.
وی گفت: داستانهای مشابه در ارتباط با زراعت ذرت، جو و سایر محصولات نیز وجود دارد که یکی از شاهبیتهای ما در طرح کلان تحقیقات علوفه است.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور گفت: در ۱۰ روز اخیر مولفه های تولید دام زنده سبک تغییراتی نداشته است و بنابراین به نظر میرسد برخی خودشان به صورت مصنوعی قیمتها را افزایش دادهاند. افشین صدر دادرس در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این اینکه قیمت دام در هفتههای اخیر نوساناتی داشتهاست یا خیر، گفت: حدود ۱۰ روزی می شود که قیمت دام زنده سبک افزایش یافته و از ۲۱۰ هزار تومان در هر کیلو به ۲۵۰ هزار تومان رسیده است.
وی ادامه داد: چون افزایش تقاضایی در بازار اتفاق نیفتاده این سوال برای ما نیز پیش آمد که علت این افزایش قیمت چیست و چرا به یکباره قیمت دام زنده ۴۰ هزار تومان بیشتر شد در حالی که هیچ یک از مولفههای تولید در این ۱۰ روز دستخوش تغییر نشده است.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور اضافه کرد: از آن طرف گفته شده که مقادیر زیادی دام از مرزهای جنوبی در حال ورود به کشور است. گفته میشود این دامها از استرالیا و نیوزلند وارد چابهار شده برخی ترخیص و بخشی نیز در راه است.
وی همچنین تصریح کرد: به نظر میرسد که بازارسازی اتفاق افتاده تا واردات دام زنده و گوشت توجیه داشته باشد. به عبارت دیگر به نظر میرسد برخی به صورت مصنوعی قیمتها را افزایش دادهاند تا بتوانند واردات را ادامه دهند.
دادرس در پاسخ به این سوال که آیا افزایش قیمت دام به نفع تولیدکننده نیست، گفت: شاید در کوتاه مدت این افزایش قیمت به نفع تولیدکننده باشد اما واردات بدون محدودیت قطعا به تولید داخل آسیب میزند و دام داخلی خریداری نخواهد داشت. علاوه براین واردات بی حد و مرز موجب اختلال نژادهای گوسفند ایرانی می شود که خاص سرزمین ایران است و در هیچ کجای دیگری از دنیا نظیر ندارند و به عبارتی میراث کشور محسوب میشوند.
اخبار دام طیور آبزیان. معاون مرکز اصلاح نژاد دام معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی بر لزوم ثبات و پایداری سیاستهای پولی و ارزی برای اجرای برنامههای توسعهای پرورش دام کشور تأکید کرد. امیر طاهری یگانه در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اشاره به تغییر کاربری و تبدیل بخش قابلتوجهی از وسعت مراتع، بهویژه مراتع میانبند به کشت و زرع آبی و دیم بیان کرد: تلاش ما این بود که در برنامهریزیها با توجه به امکان بهرهبرداری از ضایعات و باقیماندههای کشاورزی این مزارع عمدتاً برای دام سبک، در کنار ایجاد روند کاهش جمعیت و بهبود کیفیت صفات تولیدی دامهای پرورشی، نظیر درصد بره زایی، بره گیری، میزان تولید شیر، فرآوردههای لبنی و الیاف، به سمتی برویم که میزان عملکرد سرانه به ازای هر رأس مولد ارتقاء یابد.
طاهری بیان کرد: در مرحله اول بهمنظور حفظ و توسعه پرورش گوسفند و بز بهعنوان یک حرفه دیرینه و ایجاد ثبات و پایداری تولید به شکل کاملاً اقتصادی در این بخش، حفظ تولیدکنندگان ارزشمند که جمعیتی در حدود یک میلیون و 200 بهرهبردار را شامل میشوند و همچنین احیاء و بازسازی مراتع بهعنوان بستر ادامه این فعالیت و سایر فعالیتهای اقتصادی مرتبط مدنظر قرار گرفت.
وی افزود: در مراحل بعد ایجاد بستر رفع تدریجی مشکلات آبخیزداری و تقویت منابع آبی زیرزمینی، جلوگیری از مسائل و مشکلات زیستمحیطی و ایجاد شرایط و فرصت لازم جهت بهرهبرداری از سایر جنبههای مراتع کشور اعم از اکو توریسم، گیاهان دارویی و توسعه زنبورداری موردتوجه قرارگرفته است.
الزامات توسعه پرورش دام سبک چیست؟
معاون مرکز اصلاح نژاد دام تأمین منابع اعتباری موردنیاز برای ایجاد ساختار و توسعه زنجیرههای تولید و عرضه گوشت قرمز و ایجاد زنجیره ارزش از طریق فرآیند تولید یکپارچه محصولات دامی را برای اجرای سیاستهای مرکز مهم قلمداد کرد و افزود: تأمین منابع تسهیلاتی موردنیاز پرورشدهندگان بهویژه برای تأمین سرمایه در گردش موردنیاز تولید گوشت قرمز و شیر خام کشور حائز اهمیت است.
طاهری ادامه داد: در حال حاضر وضعیت ایران ازنظر جمعیت دام موجود و تولید گوشت قرمز و شیر خام طبیعی است. اما مهمترین نیاز واحدهای پرورشی و همچنین نهادهای برنامهریزی و سیاستگذاری، ثبات و پایداری زمینههای تولید خواهد بود که ازاینبین ثبات و پایداری سیاستهای پولی و ارزی کشور در اولویت اول است.
وی افزود: نوسانات نرخ ارز و نیز نرخ تورم مهمترین عامل تأثیرگذار بر بینظمی تولید و عرضه به بازار شناساییشده است. طبیعتاً باوجوداین نوسانات و افزایش قیمت نهادهها و هزینههای عوامل تولید، عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی و دامپروری تا حدود زیادی تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
ایران ازنظر دانش فنی تولید گوشت قرمز شرایط مطلوبی دارد.
طاهری بابیان اینکه ایران ازنظر دانش فنی و تخصصی همچنین توسعه صنایع موردنیاز واحدهای تولیدکننده گوشت قرمز و شیر خام در شرایط مطلوبی قرار دارد، ادامه داد: فراهم آوردن زمینهها و تسهیل ارتباط بینالمللی باهدف تبادلات دانش فنی و سایر زمینهها میتواند کمک مؤثری در ادامه مسیر توسعه این واحدهای تولید باشد.
بنا به گفته معاون مرکز اصلاح نژاد دام، در سال 1401 از حدود 900 هزار تن کل تولید گوشت قرمز کشور سهم تولید بخش دام سنگین حدود 494 هزار تن و سهم بخش دام سبک 406 هزار تن بوده است.
اخبار دام طیور آبزیان. بر اساس مجوز دفتر مقررات وزارت صمت، واردات دام زنده توسط شرکتهای تعاونی مرزنشینان در گمرکات مرزی کلید خورد. به گزارش خبرگزاری مهر، مدیر کل دفتر مقررات صادرات واردات وزارت صمت در نامهای به گمرک ایران اعلام کرد که واردات دام زنده از گمرکات مرزی قانونی شد.
در این مکاتبه آمده است: بر اساس تصمیمات متخذه در جلسه مورخ ۱۴۰۲/۹/۱۸ کارگروه ماده ۱۲ قانون ساماندهی مبادلات مرزی، واردات دام زنده توسط شرکتهای تعاونی مرزنشینان کلیه استانهای مرزی طبق سهمیه تخصیصی مجاز بوده و میزان آن بدون محدودیت تعیین گردیده است.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عشایری دامداران متحرک ایران از تأمین 100 هزار تن نهاده جو دامی در قالب طرح تولید قراردادی برای جامعه عشایری تا پایان دیماه خبر داد. فضل خرم در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اشاره به عملیاتی شدن طرح بحث تولید قراردادی دام سبک عشایر گفت: این طرح با کمی تأخیر در حال انجام است. در حال حاضر در قالب این طرح بالغبر ۶۲ هزار تن جو در استانها دریافت شده و قرارداد خرید متمرکز نیز تا حجم ۱۱ هزار تن منعقدشده است که این تا آخر هفته به ۲۰ هزار تن افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین تلاش میشود تا پایان دیماه بالغبر ۱۰۰ هزار تن نهاده توسط تعاونیهای عشایری خریداری و در اختیار جامعه عشایری قرار گیرد.
وی بابیان اینکه مهلت رفع تعهد این قرارداد برای عشایر از چهار ماه به ۶ ماه افزایش پیداکرده است بیان کرد: این بازه زمانی برای تولید دام عشایر کافی است و در پایان دوره عشایر میتوانند محصول خود را به بازار عرضه کنند.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عشایری دامداران متحرک ایران ادامه داد: از حدود دو تا سه سال پیش مکاتبات ما دراینارتباط آغازشده بود که خوشبختانه امسال همزمان با سفر رئیسجمهور به استان کهگیلویه و بویراحمد کلیات این طرح مورد تصویب، و با تأکید وزیر جهاد کشاورزی در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: برای رفع ابهامات و مشکلات طرح، بررسیهای کارشناسی انجام شد و در حال حاضر با دیدگاه خوب و کارشناسانه در دست اجراست که آثار مثبت آن به جامعه بازخواهد گشت. دولت بهصورت ششماهه نهاده جو را در بعضی از استانها با دریافت ۱۰ درصد تضمین، در بعضی با دریافت چک و سفته و در بعضی از استانها بهصورت متمرکز در اختیار جامعه عشایری قرار میدهد.
خرم بیان کرد: تلاش بر این است که اغلب افراد جامعه عشایری از این امکان برخوردار شوند و دامداران عشایری بر اساس تعداد رأس دامی که در اختیاردارند و جدولی از پیش طراحیشده میتوانند تا سقف ۲۷۷ رأس از این امکان بهرهمند شوند.
وی بابیان اینکه ارزیابی از بازده تولید با رویکرد افزایش ضریب تبدیل نهاده نیز برنامهریزیشده است، گفت: سازمان امور عشایر با تلاش و صداقت ورود پیداکرده و مسائل را پیگیری میکند. شرکت پشتیبانی امور دام نیز حداکثر همکاری را دراینارتباط داشته است که امیدواریم آثار خوبی را به دنبال داشته باشد.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه معاونت امور دام احمدرضا سیدعلیان از اجرای طرحی برای کاهش وابستگی به واردات نهاده های دامی خبر داد که قیمت محصولات پروتئینی را در بازار متعادل میکند. خبرگزاری فارس، گروه اقتصادی: مدیرکل دفتر بهبود تغذیه معاونت امور دام، احمدرضا سیدعلیان، امروز از طرحی خبر داده است که میتواند تولید نهاده دامی را در کشور افزایش دهد و قیمت محصولات پروتئینی مانند گوشت و لبنیات که تا 70 درصد وابسته به نهاده است را نیز متعادل کند.
علیان گفته است در ۷ منطقه کشور شامل شمال، جنوب، شمالشرقی، شمالغربی، جنوبشرقی، جنوبغربی و مرکز کشور، فرآوری و بستهبندی گیاهان کمآببر مقاوم به خشکی و شوری و پسماندها اجرا می شود سالانه 30 درصد محصولات کشاورزی به صورت ضایعات از بین می رود که میتوان اینها را فرآوری و به عنوان خوراک دام استفاده کرد، ضایعات خشک شده گوجه فرنگی 21 درصد پروتئین دارد.
دوسوم نیاز دامداریها انواع ذرت، کنجاله سویا و سایر کنجالههای مورد نیاز صنعت دام و طیور (سالانه تا 20 میلیون تن) از کشورهای دیگر وارد میشود که گاهی بانوسانهای شدید قیمتی همراه است، سال گذشته به ارزش 7.5 میلیار دلار انواع نهاده دامی وارد کشور شد اما دامداران میگفتند به موقع دست دامدار نمیرسد.
آمارهای انتشار یافته از مرکز آمار نشان میدهد در آخرین ماه پاییزی امسال، گوشت گوسفند و گوساله به ترتیب با 136.6 و 129.5 درصد افزایش قیمت مواجه بوده است. وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده است آببر بودن محصولاتی مانند ذرت، مانع تولید مناسب در کشور است اما کارشناسان معتقدند ورود بخش تحقیقات و استفاده از ارقام مقاوم به خشکی و شوری و استفاده از گیاهان مقاوم می توان تولید را افزایش داد.
در این میان برخی هم معتقدند که میتوان نسخه آمریکایی تغذیه دام که عمدتا ذرت و کنجاله است را تغییر داد زیرا نسخه را آمریکا بر اساس مزیتی که در تولید این محصولات دارند برای سایر کشورها پیچیده است.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن گفت که از ابتدای سال تاکنون بیش از ۱۰۷ هزارتن تخم مرغ به ارزش ۱۱۰ میلیون دلار به عراق، افغانستان، ترکمنستان و کشورهای حاشیه خلیجفارس همچون عمان، قطر و امارات صادر شده است. «محمد مرادی» در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت تولید و صادرات این محصول افزود: طبق آمارها، کشور ظرفیت تولید سالیانه بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن تخممرغ را دارد.
این مقام صنفی بیانداشت: پارسال یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن از این محصول در کشور تولید شد که بخش عمده آن به مصرف داخلی رسید و مازاد آن صادر شد. مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن اظهار داشت: برآورد تولید امسال حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن است.
افزایش ۱۳۰ هزار تنی تولید تخم مرغ
وی با بیان اینکه طبق آمارها نیاز ماهانه تخممرغ کشور طبق روال عادی حدود ۹۰ هزار تن و در اوج مصرف نزدیکبه ۱۰۴ هزار تن است، تصریحکرد: در حال حاضر تولید تخم مرغ در اوج مصرف ماهانه ۱۱۶ هزار تن است؛ بنابراین نه فقط هیچ کمبودی در این زمینه نداریم بلکه بیش از نیاز مصرفی، تولید میشود. مرادی اضافهکرد: امسال میزان تولید تخممرغ نسبت به سال گذشته در مجموع ۱۳۰ هزار تن افزایش یافته است.
محدودیت صادرات تخم مرغ برای تنظیم بازار در نیمه دوم سال
مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن از محدودیت صادرات تخم مرغ برای تنظیم بازار داخلی خبر داد و تصریحکرد: از نیمه دوم امسال برای تنظیم بازار تخممرغ محدودیت صادرات اعمال شده تا بازار داخلی با کمبود روبهرو نشود و به دلیل نزدیک شدن به ماههای پایانی سال ممکن است این روند ادامه پیدا کند.
ایران، نهمین تولیدکننده تخم مرغ در جهان
مرادی گفت: در حال حاضر ایران در بین ۱۶۰ کشور جهان، نهمین تولید کننده محصول تخممرغ است که باید برای حفظ این رتبه تولید پایدار داشته باشیم. به گفته وی، طبق گزارش های فائو اکنون چین، هند و امریکا رتبههای نخست تا سوم تولید تخممرغ جهان را در اختیار دارند.
لزوم اصلاح قیمت تخممرغ بهمنظور پایداری تولید
مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن گفت: قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ از شب یلدا به بعد در واحدهای تولیدی بین ۴۷ هزار و ۳۰۰ تا ۴۸ هزار تومان شده که نسبت به اواسط آذرماه که قیمت این محصول حدود ۵۰ تا ۵۲ هزار تومان بوده کاهش یافته است.
وی افزود: این درحالی است که با توجه به افزایش هزینههای تمامشده تولید از جمله نهادههای طیور از سال گذشته تاکنون، در سه مرحله افزایش قیمت داشته است که نرخ واقعی هر کیلوگرم تخم مرغ باید اصلاح شود، اما همچنان با قیمت مصوب سال گذشته به فروش میرسد که ادامه این روند ضرر تولیدکنندگان را در پی دارد.
به گفته وی، پیش از این قیمت مصوب هر کیلوگرم کنجاله سویا در چندین مرحله از ۱۶ هزار و ۳۰۰ تومان به ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان و ذرت بین ۱۰ تا ۱۱ هزار و ۲۰۰ تومان به فروش میرسد. این مقام صنفی با بیان اینکه پیش از این با کمبود کنجاله سویا در بازار روبهرو بودیم، اظهارداشت: با اقدامات اخیر دولت، کنجاله سویا و ذرت در بازار تأمین است و اکنون قیمتهای بازار آزاد نزولی شده است.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن بر این باور است که با توجه به افزایش هزینههای تولید و حملونقل نیاز است که برای پایداری تولید، قیمت مصوب تخم مرغ اصلاح شود تا تولیدکنندگان متضرر نشوند، زیرا حلقههای پایانی بازار نسبت به نوسان قیمت محصولاتی همچون تخممرغ مقاومت دارند و با اینکه این محصول در واحدهای تولیدی ارزان میشود، اما همچنان قیمت این محصول در بازار با قیمتهای بالا به دست مصرفکنندگان میرسد.
مرادی با تاکید بر پایداری تولید تخممرغ در کشور، گفت: اگر تولید اقتصادی نباشد، تولیدکنندگان و سرمایهگذاران از چرخه تولید خارج میشوند و ممکن است نهتنها حرکت رو به رشدی در تولید نداشته باشیم بلکه تولید قبل را نیز از دست بدهیم.
سرانه مصرف تخم مرغ در ایران ۱۴ کیلوگرم است
مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن گفت: طبق آمارهای موجود، سرانه مصرف تخم مرغ برای هر ایرانی بیش از ۱۴ کیلوگرم است، درحالی که میزان مصرف این محصول بهطور میانگین در جهان بین ۱۱ تا ۱۲ کیلوگرم و در کشورهای پیشرفته جهان ۱۸ کیلوگرم است. وی افزود: در واقع سرانه مصرف تخممرغ در کشور ما نسبت به میانگین جهانی بالاتر و نسبت به کشورهای پیشرفته دنیا کمتر است، با این حال در سالجاری مصرف این محصول پروتئینی در کشورمان افزایش یافته است.
اخبار دام طیور آبزیان. پس از هشدارهایی درباره شیوع بیماری فوق حاد پرندگان علی بهادری جهرمی ،سخنگوی دولت از تصویب اعتبار 2 هزار میلیارد ریالی برای پیشگیری از بیماری های طیور خبر داد. گروه اقتصادی خبرگزاری فارس: نیوکاسل سالانه 18 هزار میلیارد ریال خسارت وارد میکند، آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان سال 1396 مرغداریهای تخم گذار 5 استان را تقریبا از بین برد و دولت 75 میلیارد تومان به مرغداران خسارت داد.
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت به تازگی از «تصویب 200 میلیارد تومان برای مقابله با شیوع بیماریهای واگیردار طیور» خبر داده است که به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و ستاد مدیریت بحران این کار انجام شده است. با این اعتبار 67 میلیون دز واکسن چهارگانه پرندگان میتوان خریداری کرد.
8 سال پیش بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان قیمت تخم مرغ را در مدت کوتاهی دو برابر کرد، دولت در سالهای شیوع بیماری علاوه بر اعتبارات بودجه، اعتبارات حمایتی هم درنظر میگیرد در سال 1390 نزدیک به 89 میلیارد ریال اعتبار برای برنامه پوشش بهداشتی بیماریهای مشترک انسان و دام اختصاص داد.
به گفته دبیر کل فدراسیون طیور ایران قیمت واکسنها پس از اینکه واردات با ارز 44 هزار تومانی انجام می شود بالا رفته است، حال هشدارهایی از استان ها در خصوص شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان وجود دارد، 4.5 میلیون دز واکسن در استان مرکزی ترزیق شده است،رصد و پایش در شهرستانها در حال انجام است. ویروس این بیماری به سرعت تکثیر می شود و بیماری مشترک بین انسان و حیوان است.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام و معاونت امور تولیدات دامی از ایجاد هفت سایت الگویی فرآوری خوراک دام در هفت منطقه جغرافیایی کشور باهدف بهرهمندی از پروتئین و انرژی پسماندهای کشاورزی خبر داد. سید احمدرضا سید علیان در گفتوگو با خبرنگار ایانا ضمن اشاره به موقعیت ایران ازنظر جغرافیایی و قرار گرفتن آن در کمربند خشک و نیمهخشک زمین بیان کرد: همزمان با ورود صنعت دام و طیور به کشور میبایست برای بومیسازی صنعت خوراک دام و طیور متناسب با شرایط جغرافیایی کشور فکری میشد.
وی افزود: در حال حاضر نیاز سالانه کشور به ۳۲ میلیون تن علوفه، ۱۵ میلیون تن بقایای زراعی و ۱۸ تا ۲۰ میلیون تن نهادههایی مانند ذرت، کنجاله سویا و سایر کنجالهها برای مصرف صنعت دام و طیور است که این نیاز، با توجه به افزایش تولید چهار محصول استراتژیک شیر، گوشت، مرغ و تخممرغ، متناسب با رشد جمعیت کشور و بهتبع آن افزایش جمعیت دامی بیشتر خواهد شد.
سید علیان ادامه داد: در چنین شرایطی کشت گیاهان پرآب بر در نقاط مختلف کشور، فشار مضاعفی را به منابع آبی وارد آورده است که این تغییر جهت به سمت مصرف گیاهانی که در شرایط خشک و نیمهخشک ایران ظرفیت تولید داشته باشند را اجتنابناپذیر میکند. از طرفی در حال حاضر میزان تولید محصولات کشاورزی ما در حدود ۱۲۵ میلیون تن برآورد میشود که ۲۰ تا ۳۰ درصد آن ضایعات است. این معادل ۱۳ میلیارد مترمکعب آب است که باید به چرخه خوراک بازگردد.
ایجاد سایتهای الگویی به منظور بهبود تغذیه و تولیدات دامی
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام و معاونت امور تولیدات دامی گفت: با این هدف ایجاد 7 سایت الگویی در 7 منطقه استراتژیک کشور شامل شمال، جنوب، شمال شرقی، شمال غربی، جنوب شرقی، جنوب غربی و مرکز را جهت فراوری و بستهبندی گیاهان کم آب بر مقاوم به خشکی و شوری و پسماندها در دست اجرا داریم. ازاینبین سه سایت الگویی در حال رسیدن به مرحله بهرهبرداری بوده و سایر این پروژهها پیشرفت ۸۰ درصدی دارند.
وی بابیان اینکه از این طریق میتوان با استفاده بهینه انرژی و پروتئین این پسماندها نیاز کشور به کشت نهادههای پرآب بر مانند ذرت دانهای و سویا را کاهش داد افزود: بهعنوانمثال با خشککردن ضایعات گوجهفرنگی به 21 درصد پروتئین رسیدهایم که این میتواند بهتناسب جایگزین کنجاله سویا شود.
سمدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام و معاونت امور تولیدات دامی با اشاره به اینکه این سراچهها با سرمایهگذاری بخش خصوصی احداث و راهاندازی میشوند، گفت: تلاش ما این است با توجه به محدودیتهای اعتباری دولت، به تسهیلات و حمایتهای دولتی وابسته نباشیم و ایجاد ارزشافزوده در بخش خصوصی ما را به این مسیر هدایت کرده است.
وی بابیان اینکه خطوط تولید این سایتها شامل دو بخش بستهبندی علوفه خشک و پسماندهای مرطوب است توضیح داد: علوفههای خشک بستهبندیشده به مصرف کارخانهها خوراک دام آماده و تولید کنسانتره میرسند. از سوی دیگر خطوط بستهبندی علوفه و بقایای مرطوب (سیلاژ بگر)، با بستهبندی بقایای تازه مانند چغندر علوفهای و چغندرقند در خلأ، محصولی با امکان مصرف طولانیمدت تولید خواهند کرد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام و معاونت امور تولیدات دامی افزود: تولید خطوط سیلاژبگر خوراک TMR یا خوراک مخلوط تنظیمشده بر اساس انرژی و پروتئین است که برای گروههای مختلف سنی و وزنی دام ترکیبشده و در بستههای ۳۰ و ۵۰ کیلویی تا یک تنی قابلعرضه است.
برنامهریزی بر پایه آمایش سرزمین
وی گفت: ما به دنبال حرکتهای هیجانی برای ایجاد این واحدها با مدل صنعتی نیستیم. برنامه ما این است که گسترش سرمایهگذاری برای احداث و توسعه این سایتها بهصورت منطقی و بر اساس آمایش سرزمین و ظرفیتهای ایجادشده در تولید خوراک با رویکرد استفاده از گیاهان کم آب بر مقاوم به شوری و خشکی یا بقایای کشاورزی، صنایع تبدیلی موجود در کشور باشد.