اخبار دام طیور آبزیان. مدیر کل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، هدف از رتبه بندی کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان را ایجاد فضای رقابتی در تولید خوراک و افزایش بهروری در جهت کاهش وابستگی کشور به واردات نهاده های دامی دانست. سید احمدرضا سید علیان در گفت و گو با خبرنگار ایانا با اشاره به فعالیت بیش از 900 کارخانه تولید خوراک دام، طیور و آبزیان با ظرفیت اسمی حدود ۲۸ میلیون تن در سال، سرمایه حدود ۹۰ همت و اشتغال مستقیم 35 هزار نفر بیان کرد: این کارخانجات یکی از ظرفیتهای بزرگ تولیدی ما در صنعت دام و طیور کشور و مرکز ثقل تحول صنعت خوراک دام و طیور کشور هستند که میبایست ساماندهی و ظرفیت آنها احیا و تقویت می شد.
وی افزود: انتظار می رفت این کارخانجات امروزه بتوانند با ظرفیت حداقل بالای ۸۰ درصد اقدام به تولید کند که متاسفانه این مهم به دلایل متعدد عملیاتی نشده است.
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام با اشاره به تاکید سازمان استاندارد به تدوین و اجرای استاندارد اجباری خوراک دام، طیور و آبزیان گفت: این برای کارخانجات تهدیدی بود که با برنامهریزی این دفتر به فرصت تبدیل شد. در سال ۱۴۰۰ کار مطالعه طرح ارتقای کیفیت خوراک دام و طیور، در دو فاز رتبهبندی کارخانجات و برندسازی محصولات کارخانجات، به عنوان یکی از چندین طرح ذیل برنامه راهبردی «بومی سازی خوراک دام وطیور وآبزیان کشور»، بدون رقمی از اعتباردر دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: در سال ۱۴۰۱ پس از بررسیهای فنی و انجام اقدامات مقدماتی و زیرساختی با مشارکت موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی وتشکلهای مرتبط ، و با مدیریت دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام فاز عملیاتی این طرح آغاز شد که پس از یک سال با تایید عملکرد قابل قبول سازمان نظام مهندسی کشاورزی، اجرای طرح به این سازمان تفویض شد.
سید علیان ادامه داد:ما بنا را بر خود اظهاری گذاشتیم و سامانه «سانکا»ی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی با ۲۰۰ پرسش دستهبندی شده ذیل ۷ سرفصل، بستر خودظهاری کارخانجات برای ثبت اطلاعات فنی شد که خوشبختانه در شرایط اختیار و بدون اینکه کارخانجات مکلف به این خود اظهاری باشند، ۵۵۰ کارخانه به تدریج وارد این سامانه شدند و اطلاعات خود را خود اظهاری کردند.
وی اضافه کرد: برای پالایش و پردازش این اطلاعات و رتبهبندی کارخانجات در سه طبقه A، B و C، سه لایه نظارتی شامل: لایه نظارتی تشکلهای مربوطه، معاونت بهبود تغذیه استانها و در نهایت دفتر بهبود تغذیه با همکاری گروهی متشکل از اتحادیه کشوری، سازمان نظام مهندسی و … تعریف شد. این طرح تقریباً در سال گذشته به اتمام رسید و به زودی رتبهبندی کارخانجات در مراسمی با حضور وزیر جهاد کشاورزی اعلام خواهد شد.
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام با بیان این که هدف اصلی این طرح افزایش بهرهوری خوراک دام با هدف کاهش وابستگی صنعت به واردات نهاده است گفت: ذیل این طرح کارخانجات حائز استاندارد شده و شرایط خود را برای تضمین کیفیت و اطمینان بخشیدن به تولید کنندگان و پرورش دهندگان برای تهیه خوراک سالم و با کیفیت از نظر مواد مغذی پروتئین انرژی و … و همچنین افزایش رقابت پذیری، فراهم شدن امکان صادرات مستمر، ایجاد تمایز بین کارخانجات و همچنین توسعه فناوری تولید خوراک دام با بررسی فناوریهای جدید روز دنیا و ورود این فناوریها به کارخانجات خوراک محقق می کنند.
وی تاکید کرد:انتظار ما این است که بتوانیم در آینده نه چندان دور واحدهای کوچک با استاندارد پایین را به سمت ارتقاء فناوری سوق دهیم تا در نهایت بتوانیم میزان خوراک دام وارداتی یا نهادهای وارداتی در کشور را به حداقل رسانده و با هدایت نهادههای خام به سمت کارخانجات خوراک دام به جای واحدهای دامداری و مرغداری، و تولید خوراک دام با فناوریهای به روز و ضریب تبدیل قابل قبول، وابستگی صنعت دام و طیور کشور به واردات را کاهش دهیم.
سید علیان گفت: واحدهایی که در این نظام رتبهبندی رتبه پایینی دریافت کردهاند، در صورت ارتقاء بهبود شرایط تولید خود و تجهیز به امکانات به روز، میتوانند رتبه خود را اصلاح کرده و بهبود ببخشند.
اخبار دام طیور آبزیان. با حضور رئیس سازمان امور عشایر کشور آخرین وضعیت کارخانه خوراک دام یاسوج بررسی و راهکارهای لازم برای خروج این واحد از وضعیت رکود ارایه شد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، کارخانه تولیدی خوراک دام و طیوریاسوج با سابقه فعالیت ۴۰ ساله و با ظرفیت اسمی حدود ۵۰ هزار تن در سال و یکی از نیازهای ضروری تامین علوفه مورد نیاز دام کهگیلویه وبویراحمد با چالش های متعددی مواجه شده و در آستانه تعطیلی دوباره است که در نشستی مشکلات و موانع احیای این واحد تولیدی با حضور رئیس سازمان امور عشایر بررسی شد.
اخبار دام طیور آبزیان. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران از توقف صادرات مرغ و تخم مرغ ایران به عراق به دلیل ورود به فصل گرما و کاهش تقاضا در عراق خبر داد. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، حسین مهدیزاده عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: وزارت کشاورزی عراق به دولت این کشور نامه زده است که واردات مرغ و تخم مرغ متوقف شود.
مهدیزاده گفت: عراق مزارع زیاد جدیدی در حوزه تولید مرغ و تخم مرغ راه اندازی کرده است که در حال حاضر نیاز بازار خود را از محل تولیدات داخلی خود تامین میکند. وی افزود: امسال در این بخش صد هزار تن صادرات داشته ایم که ارز آوری خوبی نیز برای کشور دارد، اما این اتفاق در دولت عراق مانع صادرات تولیدات مرغ و تخم مرغ شده است.
رئیس کارگروه دام و طیور اتاق بازرگانی ادامه داد: مرغ و تخم مرغ ایران اکنون به افغانستان و کشورهای حوزه خلیج فارس میرود اما در مقایسه با صادراتی که به عراق داشتیم، محدود است.
وی تصریح کرد: این ممنوعیت صادرات مرغ و تخم مرغ به عراق البته موقت است و با پایان فصل گرما و افزایش تقاضا در بازار این کشور، امکان صادرات دوباره فراهم میشود.
اخبار دام طیور آبزیان. معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که بازار نهادههای دامی اشباع است گفت: نهاده های خوراک دام و طیور با قمیتی پایینتر از نرخ مصوب و به شکل مدتدار به تولیدکنندگان عرضه میشود. به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، احمد خانی نوذری در جلسه کارگروه اقتصادی دولت که به ریاست سرپرست ریاست جمهوری برگزار شد، افزود: ذخایر راهبردی و موجودی کالاهای کشور در بالاترین سطح طی سالهای اخیر قرار دارد.
معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی بازار نهادههای دامی اشباع و از بالاترین سطح ذخایر راهبردی و موجودی کالا در کشور و نهادههای دامی موجود در بنادر و لنگرگاهها در طی سالهای اخیر خبر داد و اظهارداشت: علاوه بر کالاهایی که در مسیر ورود به کشور هستند، نهادههای دامی موجود در کشور نیز در سطحی است که نیاز مصرف بیش از ۶ ماه کشور را تامین میکند.
وی با بیان این که بازار نهادههای دامی بسیار اشباع است و قیمتهای معاملاتی پایینتر از قیمت مصوب و به صورت مدتدار در اختیار تولیدکنندگان محصولات پروتئینی قرار میگیرد، تصریح کرد: در حال حاضر شرایط برای تولیدکنندگان در بهترین وضعیت سالهای اخیر قرار دارد.
خانی نوذری با مطلوب توصیف کردن وضع ذخایر راهبردی کالاهای اساسی از جمله شکر، روغن، برنج و گندم، گفت: با توجه به موجودی و ذخایر کالاهای اساسی، اقدامات لازم برای تامین پایدار و باثبات نیاز بازار در ماههای آینده انجام شده و علاوه بر وضعیت مطلوب تولید در داخل که بخش قابل توجهی از نیازها را تامین میکند، پیشبینیهای لازم در خصوص جلوگیری از بروز کسری در بازار صورت گرفته و جریان واردات با حجم مکفی در حال انجام است.
معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی افزود: در ماههای اخیر کمترین زمان ماندگاری کشتیهای حامل کالاهای اساسی و نهادههای دامی در بنادر را نسبت به سالهای گذشته داریم و بخش اعظم کشتیهای ورودی بلافاصله پهلو دهی شده و تخلیه کالا با جریان منظم صورت میگیرد.
اخبار دام طیور آبزیان. عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور از اجرای طرح اصلاح نژاد گروهی گوسفند افشاری در منطقه ماهنشان زنجان با مشارکت بهره برداران محلی خبر داد. به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سونیا زکی زاده با اشاره به اجرای طرح اصلاح نژاد گروهی گوسفند افشاری از سال 1396 توسط محققان علوم دامی گفت: نتایج به دست آمده پس از 4 نسل نشان داد که مجموع وزن برههای شیرگیری شده به ازای هر میش به طور میانگین 2.35 کیلوگرم افزایش داشته است.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور افزود: به دست آوردن گلههایی دارای انساب و شجرهنامه مشخص و بهبود صفات تولید مثلی از دیگر دستاوردهای این طرح به شمار می رود.
زکی زاده با بیان اینکه اصلاح نژاد دام مجموعه پیچیدهای از وظایفی است که به سطح بالایی از سازماندهی و پیچیدگی فنی نیاز دارد عنوان کرد: در اصلاحنژاد گروهی گوسفند افشاری، از ظرفیت بهرهبرداران محلی استان زنجان استفاده شد. مشارکت گلهداران در رکوردبرداری و ثبت دادههای دامهایی که در اختیار دارند، توانست در پیشبرد اهداف اصلاحنژادی و تجزیه و تحلیلهای ژنتیکی به متخصصان اصلاحنژاد یاری رساند.
وی در توضیح چگونگی اجرای این طرح گفت: ابتدا 15 گله شاخص و برتر تحت سامانه روستایی انتخاب، و تعداد 750 راس گوسفند شامل 705 میش و 45 قوچ که از نظر دامدار محلی بهترین عملکرد را در گلهها داشتند، برای تشکیل نسل پایه و هسته اولیه در نظر گرفته شدند. اتصال ژنتیکی بین گلههای منتخب با استفاده از 45 قوچ منتخب، ایجاد و جفتگیریها به صورت کنترل شده پیش رفت.
این عضو هیات علمی ادامه داد: صفات مورد بررسی شامل وزن بدن در مراحل مختلف رشد، صفات تولید مثلی میشها و نرخ زندهمانی و برهزایی به صورت مداوم و دقیق توسط خود دامدار، اندازهگیری و ثبت شد. با توجه به صعبالعبور بودن برخی مناطق روستایی و کمبود نیروی متخصص برای رکوردگیری، استفاده از پتانسیل روستاییان در ثبت مشخصات دامهای انتخاب شده، راهکار مناسبی در راستای رسیدن به نتیجه است.
زکی زاده با اشاره به شعار سال مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم گفت: برگزاری کلاسهای توجیهی قبل از اجرای طرح و طراحی فرمهای ویژه ثبت رکورد برای بهرهبرداران، از مهمترین زیرساختهایی بود که در راستای دستیابی به اهداف تعیین شده اجرا شد. بدیهی است همکاری روستاییان در جریان انجام پروژه نقش بارزی داشت.
وی تعداد حیوانات رکوردبرداری شده توسط بهرهبرداران و قابل تجزیه و تحلیل را حدود 2 هزار راس دانست و تاکید کرد: لازم است طرح اصلاحنژاد گروهی گوسفند افشاری با مشارکت بهرهبرداران ادامه داشته باشد تا ثبت رکورد و تشکیل انساب مورد اعتماد برای این نژاد ارزشمند گوسفند بومی پایدار بماند. در همین راستا طرحهای مشابهی برای گوسفند نژاد سنجابی در استان کرمانشاه، نژاد شال در قزوین، گوسفند مغانی در اردبیل و چند استان دیگر در حال انجام است.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ادامه داد: اصلاح نژاد گروهی با مشارکت بهرهبرداران خرد محلی در کشورهایی مانند لیبی، تانزانیا و اتیوپی نیز انجام شده که به نتایج قابل قبولی نیز رسیده است. طرح مذکور در ایران، برای نخستین بار اجرا شد که به افزایش مجموع وزن برههای از شیرگیری شده به ازای هر میش انجامید.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل بنادر و دریانوردی خوزستان گفت: احداث پایانه مکانیزه غلات شماره ۲ منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی(ره) با ظرفیت سالانه ۵ میلیون تن، ۶ دستگاه مکنده پرقدرت، خطوط ریلی داخلی به طول ۱۵۰۰ متر و دو خط گالری انتقال از اسکله تا سیلوها به طول یک کیلومتر با پیشرفت ۷۶ درصدی در دست اجرا و تکمیل است. ابوطالب گرایلو امروز ۷ خردادماه اظهار کرد: در این پروژه بخشهای مهمی چون نصب تجهیزات داخل سیلوها، نصب اسکلت فلزی دکلها و خط انتقال، احداث سیلوهای صادراتی، ساخت مونوریل و باسکولها و ساختمانهای جنبی و پشتیبانی با توان متخصصان داخلی در دست انجام است.
وی افزود: کاهش ترافیک اسکلهها بر اثر تسریع در فرآیند تخلیه، کاهش مدت زمان عملیات تخلیه یک فروند کشتی از هشت روز به چهار روز، جلوگیری از معطلی کشتیها و کاهش یا حذف هزینه دموراژ ناشی از آن و افزایش ظرفیت پهلودهی کشتیها از جمله مزیتهای احداث این پایانه است.
مدیرکل بنادر و دریانوردی خوزستان با بیان اینکه عملیات اجرایی این پایانه مکانیزه با سرمایهگذاری اولیه ۱۵ هزار و ۷۰۳ میلیارد ریال توسط بخش خصوصی در دولت سیزدهم آغاز شد، گفت: در صورت بهرهبرداری از این پایانه مکانیزه جایگاه منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی (ره) در راهگذر ترانزیتی شمال – جنوب به عنوان یکی از کانونهای مهم تخلیه و بارگیری غلات تقویت خواهد شد.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور گفت: کاهش وابستگی به واردات نهادههای دامی تأمینکننده انرژی با اصلاح الگوی برداشت جو امکانپذیر است. علیرضا آقاشاهی در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اشاره به اینکه دانه جو یکی از نهادههای مهم دامی است که کشور در تأمین آن وابستگی کمتری به واردات دارد بیان کرد: بر اساس بررسیهای انجامشده، حدود سه تا چهار درصد دانههای جو در هنگام برداشت از کمباینها میریزند. درصورتیکه این ۴ درصد ضربدر آمار تولید سال محصول جو (2500 هزار تن) شود، رقمی معادل 127 هزار تن جو خواهد شد.
وی افزود: اگر عدد بهبود بهرهوری در زراعت دیم و آبی را هم به شکل کاملاً واقعبینانه اضافه کنیم، افزایش تولید بدون هیچ تغییری در شرایط زراعت و فقط با افزایش بهرهوری باعث کاهش وابستگی کشور به واردات خواهد شد.
رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی گفت: رویکرد دیگری که میتواند باعث افزایش بهرهوری نهاده جو بهعنوان خوراک دام شود، برداشت سبز (قصیل) این محصول زراعی است. درصورتیکه جو به روش مرسوم برداشت شود، ارزش غذایی دانه جو افزایش پیدا میکند ولی ساقه و برگ این گیاه بهشدت کیفیت خود را از دست میدهد.
آقاشاهی ادامه داد: درحالیکه اگر جو بهصورت قصیل یا جوی نارس و زمانی که دانه آن خمیری شد برداشت شود، ازآنجاکه محصول به مرحله رسیدگی فیزیولوژیک نمیرسد، آب زراعی کمتری استفاده میکند که این آب میتواند به سمت کشت سایر محصولات هدایت شود
وی افزود: از سوی دیگر در چنین شرایطی، آب موجود در بافت خود گیاه در معرض نور آفتاب خشک نمیشود و آب بیشتری از طریق این گیاه به دام میرسد. همچنین زمانی که جو بهصورت سبز برداشت میشود، علاوه بر حفظ آب موجود در گیاه، محصول برداشتشده به شکل سبز، بهمراتب از قابلیت هضم بهتری برای دام برخوردار است. به عبارتی هم از منظر اقتصاد آب و هم دام، بهرهوری بالاتر میرود.
رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی خاطرنشان کرد: بر اساس تحقیقات انجامشده در این موسسه که امسال نیز در مقیاس بزرگ و در سطحی بالغبر دو هکتار تکرار میشود، هم صرفه اقتصادی برای زارع و هم بهره محصولی برای دامداران بهرهبردار، زمانی که جو بهصورت سبز برداشت میشود افزایش معناداری دارد و برآیند کل انرژی و پروتئین در سطح هکتار حدود 20 درصد بالاتر است و دیگر نگرانی از بابت ارزش غذایی پایین کاه نیز وجود نخواهد داشت.
وی بابیان اینکه طی دو سه سال اخیر بسیاری از کشاورزان و دامداران به برداشت سبز روی آوردند گفت: البته چنین سازوکاری برای همه نقاط کشور توصیه نمیشود؛ اما به نظر میرسد که این نوع عملکرد برای کشت و صنعتها و یا بخشهایی که دامدار-کشاورز هستند مزیتی است که میتواند فرهنگسازی شود تا به کاهش وابستگی ما به واردات غلات بهویژه جو و همچنین ذرت کمک کند.
اخبار دام طیور آبزیان. قیمت هر کیلوگرم مرغ تازه به ۷۶۰۰۰ تومان، مرغ منجمد به ۶۵۷۰۰ تومان و نیم شقه بوقلمون به ۹۳ هزار تومان هزار تومان کاهش یافت. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم قیمت طیور در هفته های اخیر کاهش قابل ملاحظهای داشته است به طوری که قیمت هر کیلوگرم مرغ تازه به 76000 تومان، مرغ منجمد به 65700 تومان و نیم شقه بوقلمون به 93 هزار تومان هزار تومان کاهش یافت.
قیمت مرغ در سال گذشته تجربه عبور از هر کیلوگرم 100 هزار تومان را نیز داشت.
قیمت هرشانه 30 عددی تخم مرغ بسته بندی شده 112000 تومان به فروش میرسد در حالی که قیمت هرشانه تخم مرغ تا 75 هزار تومان و زیر نرخ مصوب پایین آمده بود اما با صادرات این محصول نرخ آن به قیمت مصوب خود برگشت.
افزایش جوجه ریزی دلیل کاهش قیمت مرغ در بازار است به طوری که شرکت بازرگانی دولتی تولید مازاد را ذخیره می کند و بخشی از این تولید مازاد نیز صادر شده است.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیر اتحادیه تعاونیهای عشایر گفت: بنابر آمار سالانه ۹ میلیون و ۹۰۰ هزار راس دام توسط عشایر توزیع میشود. فضل خرم، مدیراتحادیه تعاونیهای عشایر گفت: امسال در طرح تولید قراردادی ۹۴ هزار و ۵۰۰ تن جو دریافت کرده و در اختیار شبکه عشایر برای توزیع قرار دادیم؛ که این رقم بالغ بر ۲۲ تا ۲۳ هزار خانوار را تحت پوشش قرار داد.
اخبار دام طیور آبزیان. در حالی سالانه 7 میلیارد دلار ارز برای واردات نهاده دامی هزینه میشود که پسماندهای کشاورزی میتواند خوراک دام کشور را تامین کند. گروه اقتصادی خبرگزاری فارس؛ «کمبود و گرانی نهاده دامی عامل کاهش جمعیت دام و گرانی گوشت است» این را علی عزیزی کارشناس امور دام میگوید.قیمت گوشت تا 70 درصد وابسته به نرخ خوراک دام است. مدیرکل دفتر توسعه پایدار وزارت جهاد کشاورزی امروز میگوید که فقط از پسماند نیشکر استان خوزستان و ضایعات موز سیستان سه میلیون تن خوراک دام میتوان تولید کرد.ابوالفضل رئوفی معتقد است که 40 درصد محتویات شکمبه دامهای سنگین هم قابلیت تبدیل شدن به خوراک دام دارد.سالانه 90 هزار تن محتویات شکمبه پس از کشتار به دست میآید که 40 درصد آن رقمی معادل 36 هزار تن خواهد شد.
برای رفع این مشکلات، نخست با افزایش تولید داخل و استفاده از ظرفیتهای موجود وابستگی 70 درصدی به واردات به حداقل برسد. دوم، واردات با ارز آزاد جایگزین ارز نیمایی شود اختلاف نرخ ارز باعث فساد می شود.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل دفتر محیط زیست و توسعه پایدار وزارت جهاد کشاورزی گفت: استفاده از پسماندهای سرشاخههای نیشکر، ضایعات موز، شکنبه دامهای سنگین ذبحشده در کشتارگاهها، تولید خوراک دام از هسته خرما و تولید بیوگاز از جمله هدفگذاریهای این دفتر در سال جاری است. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، مدیرکل دفتر محیط زیست و توسعه پایدار وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: دستیابی به خودکفایی نسبی در محصولات کشاورزی توأم با توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست، مستلزم مدیریت پسماندها در این حوزه است و در این رابطه با توجه به سهم بالای بخش انرژی در هزینهها و پتانسیل بالای این مهم در برنامه کاهش انتشار گازهای گلخانهای، استفاده از سوختهای زیستی، تولید بیوگاز و… نیز در سرلوحه برنامههای این دفتر قرار دارد.
وی گفت: مدیریت پسماندها بر پایه چهار اصل کاهش ضایعات، استفاده دوباره از ضایعات، بازیافت و احیای انرژیهای مصرفشده است و در این زمینه باید در بخش کشاورزی، برنامهریزی و اقدام شود.
وی با اشاره به این که در استان خوزستان پنج میلیون و 236 هزار تن پسماند کشاورزی در سال تولید میشود، تصریح کرد: سرشاخههای نیشکر حدود 2.5 میلیون تن از این پسماندها را تشکیل میدهد و میتوان با مدیریت و بهرهگیری از فناوریهای روز، آن را به خوراک دام و کمپوست تبدیل کرد.
رئوفی ادامه داد: با مدیریت و فرآوری این میزان پسماند نیشکر، خوراک 150 هزار دام سنگین تأمین و 1.5 میلیون لیتر شیر در سال تولید میشود.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی گفت: علاوه بر این، با مدیریت پسماند و جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاه نیشکر میتوان عوارض زیستمحیطی را کاهش داد.
مدیرکل دفتر محیط زیست، توسعه پایدار و امور فناوری وزارت جهاد کشاورزی، درباره استفاده از پسماند شکنبه دامهای سنگین اذعان داشت: سالانه نزدیک به 90 هزار تن محتویات شکنبه دامهای سنگین ناشی از ذبح در کشتارگاههای کشور حاصل میشود که حدود 40 درصد آن پس از انجام فرآیندهای لازم قابلیت تبدیل به خوراک دام را دارد.
وی ادامه داد: شکنبه دامهای سنگین پس از انجام فرآیندهای تلفیقی بیوشیمیایی برای کاهش و حذف مخاطرات مربوطه و افزودن مکملها، به محصولی با قابلیت هضم و جذب بالا برای مصارف دامهای دیگر تبدیل میشود.
رئوفی درباره ضایعات موز نیز گفت: 80 درصد گیاه موز را پسماند تشکیل میدهد و بالغ بر نیم میلیون تن در سال پسماند و دورریز ناشی از هرس شاخوبرگ درختان موز را در استان سیستان و بلوچستان داریم.
وی افزود: شاخوبرگ و پسماند درختان موز سرشار از منابع پتاسیم و منیزیم است که میتواند 25 درصد جیره غذایی دام را غنیسازی کند.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای استفاده از پسماند و ضایعات در حوزه سرشاخههای نیشکر، گیاه موز، هسته خرما و شکنبه دامهای سنگین ذبحشده در کشتارگاهها با شرکتهای دانشبنیان وارد مذاکره شدهایم و قرار است پس از انجام و تکمیل مراحل آنالیزها و تدوین شیوهنامه، دستورالعمل و استانداردهای موردنیاز، امسال پایلوتهایی در این حوزهها به اجرا درآید.
مدیرکل دفتر محیط زیست، توسعه پایدار و امور فناوری وزارت جهاد کشاورزی درباره پسماند دامداریهای محدوده فرودگاه امام(ره) نیز تصریح کرد: برای رفع چالشهای زیستمحیطی، رفع بوی نامطبوع و تولید کمپوست از پسماند دامداریهای محدوده فرودگاه امام(ره)، هماهنگیهایی را با معاونت دانشبنیان ریاستجمهوری انجام دادهایم و از انتهای سال گذشته کار آغاز شده است.
وی در همین حال اذعان داشت: کنار برنامههای مدیریت پسماند، کاهش مصرف پلاستیکهای غیرزیستی تجدیدپذیر در اراضی کشاورزی نیز در دستور کار است.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل امور طیور وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه هرگونه قیمتگذاری صنعت طیور را دچار چالش خواهد کرد گفت: ایجاد رقابت در صنعت طیور بهجای سیاست قیمتگذاری در دستور کار دفتر طیور وزارت جهاد کشاورزی قرارگرفته است. روحالله زحمتکش در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اشاره به آمادهسازی سند ملی صنعت طیور جهت ارائه برنامه به معاونت امور دام و معاونت برنامهریزی در سطح وزارت و نهادهای نظارتی مرتبط بیان کرد: این برنامه با حضور و اخذ نظر فعالین صنعت طیور طراحیشده است و سعی بر آن بوده که اصلاحات لازم بر اساس نقطه نظرات کلیه افراد مطرح در صنعت انجام شود.
وی افزود: در این برنامه جزئیاتی مربوط به هر یک از حلقههای صنعت در نظر قرارگرفته شده و نحوه توالی فعالیتها در راستای ارائه محصول نهایی با رویکرد کاهش حداکثری نوسانات صنعت ارائهشده است. در این سند نقش تشکلها بهصورت جدی مدنظر قرارگرفته و جهت پیشبرد فعالیتها تعامل موردنیاز با تشکلها وجود خواهد داشت.
تولید بر اساس سفارش
زحمتکش توضیح داد: برنامه اصلی و ابتدایی ما برنامهریزی دقیق تولید با استفاده از ظرفیت تشکلها جهت از بین بردن نوسانات موجود در صنعت است. ابزار مدنظر جهت این امر ایجاد بستر تولید بر اساس سفارش در کلیه حلقهها است و در صورت تحقق این امر نوسانات حاصل از کمبود یا بیشبود هر یک از محصولات قابلارائه در این حوزه نظیر جوجه یکروزه، مرغ زنده و … از صنعت خارجشده و مرغدار میتواند با اعتماد کامل نسبت به برنامهریزی عملکرد خود اقدام کند. از سوی دیگر مرغداران در سطوح مختلف اجداد مادر و گوشتی نیز به سود مستمر و بدون نوسان دست خواهند یافت.
تولید رقابتی، دوای درد صنعت طیور
مدیرکل امور طیور وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: طی ماههای اخیر در دفتر طیور، سعی بر این بوده که با توجه به نوع فعالیت صنعت و حضور زیاد تولیدکنندگان، ظرفیت برای رقابت ایجاد شود و در این راستا تعاملات لازم با نهادهای نظارتی جهت این امر نیز انجامشده است.
وی با تأکید بر اینکه هرگونه قیمتگذاری با توجه به شرایط روز اقتصاد ایران، همواره مورد چالش خواهد بود گفت: رویکردهای نظارتی برای زنجیرههای تولید، بهواسطه در دسترس بودن زیان بیشتری ایجاد خواهد کرد؛ ازاینرو برنامهریزی جهت تولید موردنیاز و ایجاد رقابت در بازار در دستور کار این دفتر قرار دارد.
زحمتکش افزود: با توجه به اهمیت تولید زنجیرهای و افزایش بهرهوری در صنعت، سعی شده تسهیلاتی در جهت حمایت از این گروه در نظر گرفته شود تا بتوانند نهاده موردنیاز خود را بهصورت مستقیم و باکیفیت موردنیاز بدون محدودیت وارد کنند.
وی به تلاش دفتر طیور در جهت رفع موانع تولید در صدور مجوزها اشاره کرد و گفت: در این حوزه در دستورالعملهای ابلاغی در جهت توسعه فعالیت اقتصادی سازمان متولی، در حد امکان تلاش شده موانع پیش روی تولید و سرمایهگذاران در این بخش مرتفع شود. البته در این خصوص سازمان نظاممهندسی کشاورزی و منابع طبیعی وفق ماده ۵ قانون نظام جامع دامپروری کشور مسئولیت صدور مجوزهای بخش دام و طیور بر اساس سیاستهای ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی را عهدهدار است.