اخبار دام طیور آبزیان اردیبهشت 1403
Toggleاخبار دام طیور آبزیان. قیمت تضمینی جو تولید داخل از سوی شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات کشاورزی برای سال ۱۴۰۳ ۱۰ هزار تومان تعیین و مصوب شد. به گزارش خبرگزاری تسنیم دبیرخانه شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات کشاورزی اعلام کرد: قیمت تضمینی جو تولید داخل برای سال 1403 طی جلسهای در این شورا به تصویب رسید.
این دبیرخانه افزود: براساس مصوبه این شورا، جو تولید داخل کشور به ازای هر کیلوگرم 100 هزار ریال با 3 درصد افت مفید و 2 درصد غیرمفید اعلام شده است.
اخبار دام طیور آبزیان. طبق اعلام مرکز آمار، شاخص قیمت تولیدکننده مرغداری های صنعتی کشور در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ معادل ۵۷.۸ درصد افزایش داشته است؛ این شاخص که در تمام فصول سال ۱۴۰۲ افزایشی بوده، بیشترین تغییرات را در فصل بهار و کمترین افزایش را در زمستان داشته است. به گزارش ایسنا، شاخص قیمت تولید کننده مرغداری های صنعتی کشور در سال ۱۴۰۲ به عدد ۱۳۲۵.۵ رسیدهاست که نسبت به سال قبل ۵۷.۸ درصد افزایش داشتهاست در تمامی فصول سال ۱۴۰۲، میانگین شاخصهای چهار فصل منتهی به فصل مورد نظر در مقایسه با همین اطلاع در سال قبل با افزایش روبهرو بودهاست. بهطوریکه بیشترین تغییرات این شاخص مربوط به فصل بهار (۸۸.۷ درصد) و کمترین آن مربوط به فصل زمستان (۵۷.۸ درصد) است.
تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده محصولات مرغداریهای صنعتی نسبت به سال قبل (تورم سالانه) به ۵۷.۸ درصد رسیده است که در مقایسه با همین اطلاع در سال قبل (۷۶.۶)، ۱۸.۸ واحد درصد کاهش داشتهاست؛ به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات مرغداری های صنعتی به ازای تولید قیمت های خود در داخل کشور، در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، ۵۷.۸ درصد افزایش داشتهاست.
بیشترین افزایش شاخص محصولات مرغداریهای صنعتی کشور در این سال نسبت به سال قبل مربوط به قلم “جوجهی یک روزه” (۱۰۰.۷ درصد) و کمترین افزایش مربوط به قلم” تخم مرغ خوراکی” (۲۵.۴ درصد) بوده است.
در سال ۱۴۰۲ شاخص قیمت تولیدکننده محصولات مرغداریهای صنعتی نسبت به سال قبل در همه استانها با افزایش روبهرو بودهاند. بهطوریکه بیشترین درصد تغییر شاخص در این سال نسبت به سال قبل (نرخ تورم) مربوط به استانهای اردبیل و کرمان به ترتیب با ۱۲۵.۴و ۸۲.۱ درصد و کمترین درصد تغییر شاخص نسبت به سال قبل (نرخ تورم) مربوط به استانهای تهران و یزد به ترتیب ۲۷.۲و ۳۲.۲ درصد بودهاست.
اخبار دام طیور آبزیان. دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه گفت: برخی از مرغداران گوشتی به واسطه اینکه با یک زیان انباشته تولید در یکی دو ماهه اخیر مواجه بودند و نتوانستند مرغ زنده را کیلویی ۵۷ هزار تومان بفروشند و بعضا حتی فروش آنها به ۵۲ هزار تومان هم رسید به قیمت جوجه یکروزه انتقاد دارند. در حالی قیمت جوجه یکروزه گران نیست و متعادل است. محمدرضا صدیقپور در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به چرایی افزایش قیمت جوجه یکروزه در بازار گفت: بر اساس آخرین توافقات پایان سال گذشته با وزارت جهادکشاورزی میانگین قیمت جوجه یکروزه در بازار ۲۰ هزار تومان به علاوه ۲۰ درصد افزایش یا کاهش قیمت تعیین شده است. این یعنی در حال حاضر جوجه یکروزه گوشتی بر حسب تنوع نژاد و سن از ۱۳ هزار تا ۲۵ هزار تومان فروخته و میانگین آن حدود ۲۰ هزار تومان می شود.
قیمت جوجه یکروزه گران نیست
وی افزود: برخی از مرغداران گوشتی به واسطه اینکه با یک زیان انباشته تولید در یکی دو ماهه اخیر مواجه بودند و نتوانستند مرغ زنده را حتی به قیمت کیلویی ۵۷ هزار تومان بفروشند و بعضا حتی فروش آنها به ۵۲ هزار تومان هم رسید به قیمت جوجه یکروزه انتقاد دارند. در حالی که قیمت جوجه یکروزه گران نیست و متعادل است.
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه تصریح کرد: اگر قیمت مرغ زنده افزایش یابد و به کیلویی ۵۸ تا ۶۰ هزار تومان برسد مرغداران گوشتی نیز به قیمت فعلی جوجه یکروزه اعتراض نخواهند داشت.
تولید مرغ افزایش یافته است
وی در ادامه گفت: با رویکردی که وزارت جهادکشاورزی در پیش گرفته و افزایش جوجه ریزی را در دستور کار خود قرار داده تولید مرغ نیز افزایش یافته و با توجه به برنامهریزی در جهت صادرات مرغ مازاد در طول سال هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
آمار تولید در سامانه سماصط موجود است
صدیق پور در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند در آمار تولید ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه شبهاتی وجود دارد، گفت: امروز وفور تولید مرغ در کشور حاصل از تولید همین ۱۵۰ میلیون جوجه یکروزه در ماه است. مساله حائز اهمیت اینکه آمارهای تولید در سامانه سماصط موجود است که به آن استناد می کند انحراف ایجاد شود که مساله مهمی نیست.
وی در ادامه گفت: زمانی که قیمت جوجه یکروزه ۲۵هزار تومان است آمار نادرستی وجود ندارد، اما وقتی قیمت جوجه به شدت کاهشی شد قطعا باید به آمارهای تولید جوجه شک کرد.
۱۵۰ میلیون قطعه جوجهریزی در فصل گرم زیاد است
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه در خصوص پیش بینی تولید جوجه یکروزه در اردیبهشت و خرداد گفت: با توجه به خواب تخم مرغ نطفه دار در دستگاههای جوجه کشی برای اردیبهشت ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه تولید خواهد شد. برای خرداد نیز همین عدد مدنظر است. البته این عدد برای فصول گرم سال زیاد است که به وزارت جهادکشاورزی نیز اعلام کردیم، زیرا با گرم تر شدن هوا برخی مناطق گرمسیری قادر به جوجه ریزی نخواهند بود و مرغها در گرما وزن نمیگیرند و نهاده بیشتری مصرف می شود.
اخبار دام طیور آبزیان. معاون وزیر جهاد در امور تولیدات دامی با بیان اینکه از ابتدای سال 4 هزار تن مرغ صادر شده است گفت: امسال با خودکفایی در تولید مرغ، ذخیره استراتژیک از تولید داخل انجام و مازاد آن به کشورهای دیگر صادر میشود. گروه اقتصادی خبرگزاری فارس، معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور تولیدات دامی در برنامه صف اول در سیمای جمهوری اسلامی با بیان اینکه در سال گذشته یک میلیارد و 560 میلیون قطعه جوجه ریزی در 18 هزار و 300 واحد مرغداری کشور انجام شده است، تاکید کرد که در سال 1403 کشور در تولید مرغ به خودکفایی پایدار می رسد.*صادرات 4 هزار تن مرغ محمد ابراهیم حسن نژاد تصریح کرد که برنامه ریزی شده است که با افزایش تولید مرغ ذخایر استراتژیک کشور از محل تولید داخل انجام شود و مازاد تولید هم به کشورهای دیگر صادر شود. به گفته این مسئول از ابتدای سال 1403 حدود 4 هزار تن مرغ به کشورهای دیگر صادر شده است و تولید مرغ هم از 2.6 میلیون تن عبور کرده است.
وی وضعیت تولید تخم مرغ کشور را بیش از نیاز کشور عنوان کرد و گفت که در سال گذشته با تولید یک میلیون و 130 هزار تن تخم مرغ در کشور 139 هزار تن هم به کشورهای دیگر صادر شد.معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور تولیدات دامی افزود که برنامه ریزی شده است که امسال با افزایش تولید تخم مرغ میزان صادرات به 160 هزار تن برسد.*خودکفایی کشور در تولید محصولات لبنیابراهیم نژاد گفت که کشور با تولید 11.5 میلیون تن شیر در تولید انواع محصولات لبنی خودکفا است، سال گذشته 95 هزار تن پنیر و 13 هزار تن کره به کشورهای دیگر صادر شد.وی ادامه داد همچنین با تولید بیش از 185 هزار تن شیر خشک حدود 95 هزار تن از این محصول صادر شد.ابراهیم نژاد معادل این محصولات لبنی صادراتی را 2 میلیون تن شیر عنوان کرد.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور از کاهش قیمت دام زنده به دلیل افزایش زایش ها و کاهش قیمت دلار خبر داد. افشین صدر دادرس در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه قیمت دام زنده سبک نسبت به انتهای سال ۱۴۰۲ و ابتدای سال ۱۴۰۳ کاهشی شدهاست، گفت: در حال حاضر قیمت بره نر ۵۰ کیلویی آماده کشتار کیلویی ۲۶۰ تا ۲۷۰ هزارتومان است. این در حالیست که قیمتها به کیلویی ۲۹۰ تا ۳۰۰ هزارتومان هم رسیده بود.
زایش دام ها بیشتر شده است
وی در تشریح چرایی کاهش قیمت دام زنده سبک گفت: وارد فصل تولید شدهایم و زایشها افزایش یافته و جمعیت دام زیاد شده است. در حقیقت چون عرضه زیاد شده قیمت دام نیز کاهش یافته و از طرفی قیمت دلار نیز کاهشی شده است.
دلار آرام شد قیمت دام کاهشی
مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور در پاسخ به اینکه نوسانات نرخ دلار چه تاثیری میتواند بر قیمت تمام شده تولید دام زنده سبک داشته باشد، گفت:دارو، واکسن و مکملها مشمول دریافت ارز ترجیحی نیستند و با نوسانات قیمت دلار تغییر میکنند. از طرفی چون چوپانهای افغانستانی که در نقاط مختلف کشور فعالیت می کنند حقوق خود را به کشورشان می فرستند دلاری حقوق میگیرند که اگر قیمت دلار افزایش یابد دستمزد آنها و در نهایت هزینه تمام شده تولید نیز افزایش مییابد.
نیمه دوم ماه دام ها دستی تغذیه می شوند
این فعال بخش خصوصی در ادامه با بیان اینکه در صنعت دام حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد هزینهها مربوط به خوراک است، گفت:در نیمه اول سال گله های مولد از مراتع و پس چر مزارع به خصوص مزارع غلات برای تغذیه دام استفاده میشود. اما در نیمه دوم سال که دام ها وارد دامداری ها می شوند باید دستی دامها را تغذیه کرد.
وی افزود: دامداران برای دریافت نهاده های وارداتی یا از طریق سامانه بازارگاه و یا تعاونیهای خود، جو و ذرت وارداتی را دریافت میکنند و هر تغییر قیمتی در نهادههای واردتی می تواند در قیمت تمام شده تولید اثرگذار باشد.
در ادامه اضافه کرد: در واحدهای پرواربندی نیز در تمام طول دوره دامها به صورت دستی تغذیه میشوند زیرا دام در فضای مشخص و محدود نگهداری میشود، امکان چرا وجود ندارد و باید برنامه غذایی مشخص داشته باشد.
دادرس همچنین عنوان کرد: مابقی هزینههای تولید نیز مربوط به هزینههای کارگری، بهداشتی، مکملها و…است.
برخی تعاونی ها کد یکتا ندارند
دادرس یکی از مشکلات تامین نهاده برای دامداران را عدم ثبت برخی تعاونی ها در سامانه بازارگاه بدلیل نداشتن کد یکتا ذکر کرد و ابراز امیدواری کرد که با پیگیری هایی که توسط تشکل ها در حال انجام است این مسئله بزودی حل شود تا در سالی که مزین به نام جهش تولید با مشارکت مردمی شده، موانع جهش تولید مرتفع شود.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور بر لزوم برنامه ریزی برای افزایش بهره وری در تولید و مصرف نهاده های وارداتی به ویژه حوزه زراعت ذرت، سویا و جودر کشور با هدف کاهش وابستگی به واردات نهاده های دامی تاکید کرد. علیرضا آقاشاهی در گفتوگو با خبرنگار ایانا بیان کرد: ما برای تامین دو نهاده ذرت و کنجاله سویا ۸۰ درصد و برای تامین نهاده جو حدود ۴۰ درصد به واردات از خارج از کشور وابسته هستیم. حجم بالای واردات این محصولات از یک سو و با توجه به محدودیت منابع آب و خاک و عدم امکان گسترش سطح زیر کشت این محصولات از سوی دیگر، باید به فکر راهکاری برای بهبود شرایط موجود باشیم.
وی با یادآوری امکان صرفهجویی 20 درصدی در واردات کنجاله سویا از طریق بهرهور کردن برداشت یونجه بدون افزایش سطح زیر کشت این محصول در کشور، ادامه داد: از این طریق در دامهای نشخوار کننده که میتوانند از یونجه بهعنوان منبع تامین پروتئین به جای سویا استفاده کنند، میتوان حدود ۸۰۰ هزار تن کنجاله سویا را از طریق یونجه با کیفیت تامین کنیم.
آقاشاهی توضیح داد: داستان مشابهی در ارتباط با ذرت نیز وجود دارد. بهعنوان مثال سیستم برداشت ذرت علوفهای ما دارای اشکالات زیادی است، و به همین دلیل بلال در بوته ذرت به درستی خرد نمیشود. این باعث میشود تکههای بلال بهعنوان مازاد ته آخورگاوداریهای شیری باقی بماند و جیره نویس با اطلاع از این داستان، در زمان جیره نویسی این کسری منبع انرژی را از ذرت دانهای یا جو جبران میکند.
وی خاطرنشان کرد: ما در سال زراعی گذشته، با صرف آب، خاک و نهادههای کشاورزی، دست کم چیزی در حدود ۱۴ میلیون تن ذرت علوفهای برداشت کردیم که با توجه به دلیل بهرهوری پایین و نامناسب در ساختار برداشت و سیلاژ، هم در حوزه ماشینآلات و هم در حوزه تاسیسات متوسط هدر رفت 20 درصدی این محصول را داریم که این به مفهومی پرت دو میلیون ۸۰۰ هزار تن منبع مواد مغذی به ویژه انرژی و فیبر ارزشمنداست.
آقاشاهی یادآور شد: توجه به این خلاء بهرهوری درهمه زمینهها از ابتدای زنجیره تولید زراعی (کاشت داشت و برداشت) تا مصرف نهادهها و تولید محصولات دام و طیور از مسیر افزایش بهرهوری، میتواند وابستگی صنعت را به واردات نهادههای دامی کاهش دهد.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس هیات مدیره مرغ تخم گذار با بیان اینکه سال گذشته با وجود افزایش هزینه های تولید تغییری در قیمت تخم مرغ نداشتیم، گفت:اصلاح قیمت تخم مرغ برای جلوگیری از ضرر و زیان به این صنعت ضروری است. حمید کاشانی در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به اینکه قیمت تخممرغ چه زمانی اصلاح میشود، گفت: درخواست اصلاح قیمت تخممرغ را به معاونت مربوطه در وزارت جهادکشاورزی ارسال کردیم، زیرا قیمت تخم مرغ برای دو سال پیش است و باید اصلاح شود.
وی افزود: سال گذشته هیچ تغییری در قیمت تخممرغ نداشتیم با وجود اینکه هزینههای کارگری و کرایهها چندین بار افزایش یافت، ریزمغذیها و مکملها ۳ برابر و قیمت نهادهها از جمله جوجه افزایشی شد. یعنی با وجود این افزایش قیمت به وعده خود در تامین تخممرغ به میزان کافی و با قیمت ثابت عمل کردیم.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغداران میهن تصریح کرد: قرار بود تا عید فطر قیمتها اصلاح شود ولی تاکنون این مهم محقق نشده است.
وی با بیان اینکه قیمت مصوب هرکیلو تخممرغ۴۷هزارو۳۰۰ تومان درب واحدهای تولیدی و برای مصرف کننده ۵۷ هزارتومان است، اظهار کرد: قیمت پیشنهادی اتحادیه برای هر کیلو تخممرغ درب مرغداری ۶۵هزارتومان و در میادین ۷۸هزارتومان است.
کاشانی همچنین اضافه کرد:در ماه گذشته به دلیل مقرون به صرفه نبودن تولید حدود ۱۱ میلیون کشتار انجام شد و گلهها نیز حذف شدند. بنابراین اصلاح قیمت ضروری است. ما معتقدیم که قیمت تخممرغ باید متعادل باشد و موافق کاهش یا افزایش نیستیم. ۶۰ درصد واحدهای ما خرده مالکی هستند و نباید این واحدها از بین بروند.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغداران میهن در ادامه گفت: قیمت ۴۷هزارو۳۰۰ تومان مورد تایید اتحادیه نیست و با دستور وزیر جهادکشاورزی و همراهی اتحادیه این قیمت تنها تا پایان عید فطر معتبر بود.
وی در پایان گفت: حدود یک هفته می شود که برای جلوگیری از ضرر و زیان، خودمان تخم مرغ را با قیمتهای بالاتر خریداری و ذخیره کردیم تا قیمتها متعادل شود و گلهها حذف نشوند. در حقیقت با خرید بالاتر قصد داریم از خسارت به صنعت جلوگیری کنیم.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل پشتیبانی امور دام خوزستان از ورود ۷ فروند کشتی حامل نهاده دامی به بندر امام (ره) خبر داد و گفت: این نهادهها از برزیل و آرژانتین خریداری شده است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، حمید بدوی اظهار کرد: این محمولهها شامل سه فروند کشتی کنجاله سویا و چهار فروند ذرت دامی هر کدام به وزن 65 هزار تُن و در مجموع 260 هزار تُن است که توسط شرکت پشتیبانی امور دام کشور از کشورهای برزیل و آرژانتین سفارش و خریداری شده است.
وی افزود: عملیات پهلودهی کشتیهای حامل نهادههای دامی به اسکلههای بندرگاه امام خمینی به تدریج انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه واردات نهادههای دامی توسط بخش دولتی و خصوصی از طریق بندر امام خمینی با هدف تأمین نیازهای کشور تداوم خواهد داشت، افزود: واردات نهادههای دامی طبق برنامه ریزی انجام میشود.
به گزارش تسنیم، حدود 80 درصد حجم کالاهای اساسی (نهادههای دامی وغلات) از طریق بندر امام خمینی وارد کشور میشود. سال گذشته حدود 15 میلیون تتن کالا اساسی از طریق بندر امام خمینی وارد کشور و توسط ناوگان ریلی و جادهای به اقصی نقاط کشور حمل شده است.
بندر امام خمینی دومین بندر بزرگ و عملیاتی جمهوری اسلامی ایران پس از بندر شهید رجایی در استان هرمزگان است.
اخبار دام طیور آبزیان. مرغ کیلویی چند؟ به گفته مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی میزان تولید بیش از میزان مصرف است و حتما باید مرغ مازاد ذخیره و یا صادر شود. برای پایداری تولید، بهترین راه حل صادرات مرغ است که میتواند در ارزآوری هم نقش مهمی داشته باشد. به گزارش ایسنا، قیمت مرغ در سال گذشته در برههای به کیلویی ۱۲۰ هزار تومان رسید که یک رکورد بود. در نیمه سال گذشته قیمت مرغ آرام آرام کاهش یافت و به حدود ۷۵ هزار تومان رسید. در سال ۱۴۰۳ نیز قیمتها با کاهش یا جهش قابل توجهی همراه نشده اما با نگاه به نقاط مختلف اعم از فروشگاههای زنجیرهای، مغازهها و قصابیها و میادین ترهبار میتوان تفاوت را در قیمتها مشاهده کرد.
مرغ کیلویی چند؟
مشاهدات عینی نیز حاکی از این است که قیمت فروش این محصول با قیمت عرضه متفاوت است. امروز به یکی از کشتارگاهها رفتیم و علیرغم روزهایی که در سال گذشته با آن مواجه بودیم، هیچ صف طولانی برای خرید مرغ وجود نداشت و گویی بازار این محصول چندان داغ نبود. در این بازار، هر کیلو مرغ با قیمت حدود ۷۷ تا ۷۸ هزار تومان به فروش میرسید و به گفته فروشندگان محصولات کشتار روز بودند. آنها میگفتند این روزها تقاضای مردم برای خرید بسیار کاهش یافته و در بسیاری از مواقع مجبور هستند برای جلوگیری از فساد کالا، آنها را زیر قیمت خرید حتی بفروشند و این چیزی جز ضرر و زیان برای تولیدکننده و فروشنده ندارد.
دلیل اختلاف قیمت در مغازههای ترهبار چیست؟
در این میان شاهد اختلاف قیمتهای کمتر از ۵۰۰۰ تومان نیز در داخل کشتارگاه بودیم که به گفته فروشندگان یا مستاجر و مجبور به این افزایش قیمت بودند و یا خودشان کشتار نداشتند و مرغ را خریداری میکردند و برای داشتن سود این افزایش قیمت را بر محصول اعمال میکردند. اما آنچه که بر چهره بازار حاکمیت داشت جمعیت اندک خریداران و بازاریابی و تبلیغ فروشندگان جلوی مغازههایشان بود که از کیفیت بالا و تازه بودن محصولشان تعریف میکردند تا خریدار را جذب کنند، اما در نهایت چیزی جز نگاه بی تفاوت و گذر مردم نصیبشان نمیشد.
برخی فروشگاهها کیفیت پایین را با قیمت بالا ارائه میدهند!
به سراغ مردمی که در آنجا خرید میکردند نیز رفتیم. گویی مشتری ثابت خرید کشتار روز بودند و همیشه از ترهبار خرید میکردند. برخی از آنها میگفتند:« به لحاظ قیمت تفاوت چندان زیادی با فروشگاههای زنجیرهای و مغازهها ندارد، اما کیفیت و تازگی در بازار بهتر است. کشتار روز است و میتوانی هر چقدر نیاز داری خرید کنی. محدودیتی ندارد که باید حتما مرغ کامل بخری یا ران و یا… تازه است و از سلامت آن نیز اطمینان داریم. متاسفانه در برخی از فروشگاهها با وجود اینکه تاریخ مصرف بر روی آنها درج شده اما در زمان مصرف میبینیم آن تازگی و کیفیتی که توقع داریم ندارد.».
سراغ آقایی که با گفتار آشنا سراغ فروشندهها میرفت و در حجم بالایی نیز خریداری کرده بود رفتیم که گفت:« سراغ مغازهها که میرویم هر قیمتی که مدنظرشان باشد بدون کنترل مرغ عرضه میکنند و شاید حتی کهنه هم باشد و برای قیمت هم اعتراض کنی میگویند نمیخواهی نخر، حوصله چک و چانه زدن ندارم و یا سر و ته مرغ را میزنند و در نهایت استخوان به جای گوشت تحویلت میدهند با وزن بیشتر و قیمت بالاتر اما در اینجا قیمت دولتی است و با یک نرخ مشخصی خرید میکنیم و کیفیت هم مناسب است».
اما داستان در بازار مرغفروشان تمام نشد. به فروشگاههای زنجیرهای رفتیم که مرغهای بستهبندی شده ردیف شده بودند و در برندهای مختلف از ۹۱ هزار و ۲۰۰ تا حتی ۱۱۰ هزار تومان نیز به فروش میرسید که پر بودن قفسهها میتوانست نشانهای از کاهش تقاضا و خرید مردم باشد.
کیفیت بالا دلیلی برای قیمت بالا؟
در قصابیهای محدوده ولیعصر نیز قیمت مرغ از ۸۹ هزار تومان تا ۹۵ هزار و حتی ۱۰۰ هزار تومان نیز به فروش میرسید که به بررسی دلیل این اختلاف قیمتها پرداختیم. بسیاری از فروشندگان پاسخگو نبودند و علاقهای به جواب دادن هم نداشتند میگفتند کیفیت محصولشان بالاست و خدمات بهتری ارائه میدهند برای همین هم با سایر قصابیها اختلاف قیمت دارند.
آخرین قصابی که گذری به آن سر زدیم، مرغ را به قیمت ۸۹ هزار تومان به فروش میرساند و وقتی از تفاوت قیمتها از او پرسیدیم گفت: چندان نمیتوان به اختلاف قیمتها خرده گرفت. این که از کجا خرید کنی مهم است. در بسیاری از مواقع وقتی قصاب برای خرید گوشت و مرغ به بازار میرود، فروشنده برای فروش محصول خود کشتار روز گذشته را با قیمت ارزانتری میفروشد و قصاب هم با قیمت پایینتری نسبت به سایر مغازهها عرضه میکند و در اینجاست که مردم فکر میکنند چرا اینجا ارزانتر است و یا به کیفیت شک میکنند و یا به فروشندههای دیگر اما در واقع عوامل بسیار زیادی بر این اختلاف قیمتها تاثیرگذار است. از تاریخ انقضا و تازگی گوشت گرفته تا کرایه حمل و نقل آن همگی در قیمت موثر است.
او میگفت: نکته مهم این است که فروشنده، اول محصول را وزن و بعد تمیز میکند. حالا ممکن است یکی از ۱۰ کیلو مرغی که خریداری کرده ۷ کیلو گوشت خالص بگیرد و دیگری ۸ کیلو. حال آنکه کیفیت و میزان کمتری دریافت کرده هزینه کمتری نیز پرداخت کرده است و آنکه میزان و کیفیت بیشتری دریافت کرده قیمت بیشتری نیز پرداخت کرده که اگر منطقی هم بررسی کنیم در واقع گران نخریده بلکه محصول بیشتر و با کیفیتتری به خانه خود میبرد و پول خود را دور نینداخته.
به تاریخ انقضای گوشت دقت کنید!
این فروشنده با تاکید بر اینکه مرغ مانده و کهنه دور ریز بیشتری دارد گفت: در بسیاری از مواقع خریداران به تاریخ مصرف آن محصول دقت نمیکنند و همین عدم دقت، هزینه بیشتری را بر دوش آنها میگذارد چراکه هرچه محصول تازهتری را بخرند سود بیشتری در آن است. گوشت و مرغ تازه دور ریز ندارد اما آنکه از تاریخ کشتارش گذشته به مرور میزان گوشت کمتری به ما تحویل میدهد و این برای خریدار ضرر است و باید حتما قبل از خرید به تاریخ انقضایش دقت کنند.
رنگ رخساره خبر میدهد از سر درون
وی درباره اینکه هنگام خرید چگونه تازگی آن محصول را تشخیص دهیم گفت: رنگ رخساره خبر میدهد از کیفیت آن محصول. مرحله اول شناسایی یک قصاب معتمد است که او را بشناسند و بتوانند محصول مناسبی را خریداری کنند اما بهطور کلی رنگ گوشت، مهمترین نشانه سالم بودن آن است. رنگ روشن گوشت، از تازه بودن آن خبر میدهد. بهطور مثال گوشت گوساله وقتی بریده میشود، صورتی رنگ است و گوشت گوسفندی هم رنگی بین صورتی و قرمز دارد و تیره شدن آنها نشاندهنده کهنه بودن گوشت است.
او تاکید میکرد: بستهبندی مرغ نیز کار را برای شناسایی تازه بودن آن آسان کرده و کافی است به آن توجه کنید. روی بسته بندی مرغها تاریخ تولید و انقضا درج شده است و بزرگترین کمکی که خریداران میتوانند برای کنترل هزینه و کیفیت به خود کنند توجه به همین تاریخ است.
میزان تولید بیش از مصرف است
علت این قیمتگذاری برای مرغ را در بسیاری از مواقع به کمبود یا ورادات نهادههای دامی ربط میدهند که علی ابراهیمی – مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور – در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر در زمینه نهادههای دامی مشکل خاصی نیست و به گفته مسئولین وزارت جهاد کشاورزی نهادههای دامی تا ۶ ماه آینده تامین شده و برنامهریزی برای تامین نیاز تا پایان سال هم صورت گرفته است و در این زمینه مشکلی نداریم.
وی درباره میزان جوجهریزی در فروردین سال جاری نیز گفت: میزان جوجهریزی در فروردین ۱۴۰ میلیون قطعه بوده و پیشبینی اردیبهشت هم حدود ۱۵۰ میلیون خواهد بود. نکته مهم این است که میزان تولید بیش از میزان مصرف است و حتما باید مرغ مازاد ذخیره و یا صادر شود.
ابراهیمی درباره وضعیت بازار مرغ گفت: در حال حاضر قیمت مرغ زنده از قیمت تمام شده برای مرغداران کمتر بوده و در حال زیان هستند که برای پایداری تولید خطر جدی محسوب میشود. برای پایداری تولید، بهترین راه حل صادرات مرغ است.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرکل دفتر بهبود کیفیت و فرآوری توسعه بازار سازمان شیلات کشور از قرارگیری ایران در لیست A صادرکنندگان محصولات شیلاتی خبر داد. عباس مختاری در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه با وجود آنکه بیماری لکه سفید میگو چند سالی است گریبان پرورش دهندگان این بخش را گرفته، ایران در زمینه تولید میگو دارای رتبه دوازدهم دنیا است، اظهار کرد: این بیماری، یکی از خطرناکترین بیماریهای ویروسی میگو در دنیا بوده و هر ساله بیشتر از ۳ میلیارد دلار خسارت مستقیم به این صنعت وارد میکند. با این وجود اما با پیگیریهای انجام شده در سال گذشته در مراکز تکثیر میگو و کنترل گلوگاهها، این بیماری تحت کنترل درآمد.
صادرات محصولات شیلاتی به اتحادیه اروپا، اوراسیا و چین
وی افزود: صادرات محصولات شیلاتی به ۶۷ کشور جهان طی سال گذشته، نشان از رشد صنعت آبزیان در کشور دارد و امسال نیز مانند سال گذشته، محصولات شیلاتی در لیست A صادرکنندگان اتحادیه اروپا، صادرات به اوراسیا و همچنین صادرات به چین قرار گرفتیم و محصولات ایران به بخش قابلتوجهی از کشورهای دنیا صادرات شد.
کنترل بیماری لکه سفید میگو
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت و فرآوری توسعه بازار سازمان شیلات کشور تصریح کرد: بنا به اعلام مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور، در سال۱۴۰۲ خوشبختانه از ۸۸۰ مزرعه پرورش میگو هیچکدام آلوده به بیماری لکه سفید میگو تشخیص داده نشد و تلفاتی نیز در این خصوص نداشتیم.
سهم ۷۳ درصدی روسیه و همسایگان و ۴ درصدی اروپا از محصولات شیلاتی ایران
وی درباره سهم وزنی و مقاصد صادراتی محصولات شیلاتی گفت: سهم همسایگان و فدراسیون روسیه از محصولات صادراتی شیلاتی جمهوری اسلامی ایران حدود ۷۳ درصد برآورد شد که وزن تقریبی معادل ۱۵۴ هزار تن دارد.
مختاری سهم ایران از بازار اروپا به دلیل پابرجایی مشکل مراودات مالی در سال ۱۴۰۲را فقط ۴ درصد وزنی برشمرد و گفت:حجم محصولات صادر شده به اروپا معادل ۸۲ هزار و ۳۴ کیلوگرم است.
وی سهم صادراتی محصولات شیلاتی در بازار آ سه آن و چین را معادل ۵۴ هزار تن عنوان کرد و ادامه داد: سهم سایرکشورها در صادرات آبزیان معادل یک میلیون و ۲۲۸ هزار تن است و معادل ۰.۵۸ درصد برآورد شده است.
صادرات بیش از ۲۱۰ میلیون کیلو محصولات شیلاتی در سال گذشته
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت و فرآوری توسعه بازار سازمان شیلات کشور مقدار وزن کلی انواع مختلف محصولات شیلاتی را به استناد آمار گمرک جمهوری اسلامی معادل ۲۱۰ میلیون و ۵۲۶ هزار و ۳۱۲ کیلوگرم عنوان کرد.
اخبار دام طیور آبزیان. کارشناس پرورش شتر گفت: چند شرکت چینی سالانه خواهان ۲ تا ۳ هزار تن شیرخشک شتر از ایران بوده و خیلی از کشورهای عربی هم متقاضی گوشت شتر ایران هستند. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حسینی، کارشناس پرورش شتر در گفتگویی اختصاصی درباره مزایای گوشت و شیر شتر، گفت: گوشت و شیر شتر با دامهای دیگر تفاوت دارد، گوشت شتر یکسری فواید دارد اینکه اسیدهای چرب آن، چون از گونههای مرتع بیابانی استفاده میکند نسبت به دیگر دامها که خوراک صنعتی مصرف میکنند برای بدن مفید بوده و بدن به آن نیاز دارد، آهن بالاتری دارد، آنزیمها و مواد معدنی اش خیلی غنیتر است، شیر شتر هم برای درمان دیابت و کنترل قند خون، بیماری مربوط به اوتیسم، سل و اینها خیلی موثر است.
وی افزود: مصرف گوشت شتر یک مقدار نسبت به قدیم کمتر شده با آمدن گوسالههای صنعتی در بازار، اینها کم کم طبع مردم را تغییر داده ولی در شهرهای مذهبی مثل مشهد، قم و نجف آباد الان هم عمدتا گوشت شتر مصرف میکنند، کم کم طبع مردم حالا با توجه به اینکه شبکههای اجتماعی هم آمدند و متوجه شدند خواص گوشت و شیر شتر را که در ۵ تا ۶ سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است.
حسينی درباره استانهای فعال در شترداری، اضافه كرد: در تعداد بهره بردار و شتردار استان سیستان و بلوچستان اول ورتبه یک شتر در کشور را دارد بعد خراسان جنوبی، یزد، گلستان، سمنان، خراسان رضوی و کرمان عمدتا استانهای شرقی کشور و تعداد خیلی کمی ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر شتر دو کوهانه هم در اردبیل داریم که مختص نژاد سرد و کوهستانی آن نقاط هستند، ولی عمده جمعیت شتر کشور تک کوهانه است در بحث فناوری نوین هم در یزد الان مرکز تحقیقات شتر هست با فناوری نوین دارند مرتع کاری و شترداری میکنند بعد استان گلستان و خراسان جنوبی اینها از لحاظ فناوری نوین شترداری جلوتر هستند.
این کارشناس شترداری تصريح كرد: دو سه شرکت چینی از ایران درخواست داشتند در بحث شیرخشک شتر هر کدام ۲ تا ۳ هزار تن در سال نیاز دارند، اما این زنجیره در ایران نیاز به سرمایه گذاری و برنامه ریزی جدی دارد برای توسعه آن که مثلا ۲ هزار تن شیرخشک در سال که عدد بالایی است، چون هر ۱۵ کیلو شیر ۱ کیلو شیرخشک میدهد مثلا باید در هر استانی ۱۵ تا ۲۰ شترداری صنعتی شیری داشته باشیم تا بتوان این را تامین کرد یا در حوزه گوشت خیلی از کشورهای عربی متقاضی گوشت شتر ایران هستند و خود بازار کشور هم الان سالانه ۱۰۰ هزار تن کمبود گوشت دارد که حداقل ۱۵ تا ۲۰ درصد این را میشود ۲۰ تا ۲۵ هزار تن آن را از شتر تامین کنیم کاملا بازار تشنه است اینها نیاز به فرآوری و نقدینگی دارد.
وی ادامه داد: با این شرایط واردات نهادههای محصولات اساسی و نوسانات ارزی، باید خود را از واردات جو، ذرت و اینها جدا کنیم و برویم سراغ مرتع کاری و پروش دامهایی که با نهادههای داخلی تولید گوشت و شیر میکنند وگرنه با سالی ۱۳ تا ۱۴ میلیارد دلار برای واردات نهاده خیلی باید نگران امنیت غذایی باشیم قطعا شتر موضوع امنیت غذایی ما را میتواند تا حتی ۲۰ درصد دغدغه ما را در تامین گوشت قرمز رفع کندو در بلند مدت هم راهی نداریم در ۵۰ تا ۱۰۰ سال آینده با این وضعیت آب و هوایی اگر میخواهیم در امنیت غذایی هم کار کنیم شتر یک دام استراتژیک است برای ما حتما باید برویم به سمت اینکه مرتع کاری کنیم و شترداری در مرتع را توسعه بدهیم.
حسینی تاکید کرد: گیری که الان داریم، نبود یک راهبری ملی است که افراد در دستگاهها متولی شتر اینها به هم وصل بشوند و یک سند مشخص داشته باشیم که مثلا از نقطه الف میخواهیم به نقطه ب برسیم، الان ارتباط هماهنگی ندارند، یک راهبری ملی میخواهد تا مشخصا بدانیم در سند توسعه شتر هر دستگاه متولی چیست ویک مسئولیتی را قبول کنند.
این کارشناس شترداری افزود: شترداری در مرتع با هدف تولید گوشت، اگر بدون نوسانات ارزی و تورم در نظر بگیریم سالانه ۲۴ تا ۲۵ درصد سود پرورش شتر است، پرورش شتر در مرتع هزینه کمتری دارد وتا ۲۵ درصد سود میدهد شتر برخلاف دیگر دامها از ۲۵ تا ۳۰ شکم زایش دارد و عمر اقتصادی آننسبت به گاو و گوسفند حداقل ۷ تا ۸ برابر بیشتر است.
حسینی درباره بازار جهانی شتر، گفت: در کشورهای منطقه اولویت اول گوشت شتر است که کشورهای عربی بسیار کشش بالایی دارند الان از طریق پاکستان و کشورهای افریقایی تامین میشود و در کشورهای عربی منطقه عمان، امارات، عربستان و قطر هم شتر زنده و هم گوشت شتر تقاضاق فوق العاده بالایی دارد همچنینشتر مسابقهای در این کشورها تقاضای بالایی دارد خیلی از کشورها بخصوص چند شرکت قطری در استان فارس ایران سرمایه گذاری کردند برای شترهای مسابقهای که صادر میشود به آنجا برای مسابقات و زیبایی شتر با جوایز بالا که بیشتر حالت نماد ملی به ان نگاه میکنند، ما نباید صرفا روی گوشت و شیر شتر حساب کنبم مثلا عبای پشم شتر که در بوشهر تولید میشود ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان قیمت هر عباست.
وی در پایان تاکید کرد: در پرورش شتر مهمترین مزیتی که دارد بحث امنیت غذایی در تولید گوشت است و موضوع بعد، مادر بچه شتر برای آن سالی که شیر میدهد یک ظرفیت مازاد شیری دارد که شتردار میتواند شیردوشی و تولید شیر داشته باشد که الان تقریبا گوشت کیلویی ۸۰۰ هزار تومان و شیر آن کیلویی ۱۰۰ هزار تومان است یک درآمد بالا و مکملی است برای هر خانوارکه شتر مادر در روز حداقل ۲ تا ۳ کیلو شیر بدهد به شتردار که ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان درآمد آن است و بعد پشم شتر که کارگاههای عبابافی خریداری میکنند ویژه تولید پارچه و عباست در برخی استانها مثل خراسان جنوبی، بوشهر و اصفهان ویژه کشورهای عربی تولید عبا میکنند و صادرات عبای ویژه پشم شتر که خیلی قیمت بالایی دارد در کشتارگاهها از فراوردههای شتر مثل کوهان و روغن کوهان برای مصارف پزشکی و درمانی استفاده میکنند که قیمت بالایی دارد و موضوع گردشگری شتر که الان رونق گرفته در روستاهای گردشگری و بوم گردی در مناطق بیابانی شتر هست برای شترسواری در قشم و کیش و هرمزگان دارند در ایران این مزیت را داریم که شترداری را توسعه بدهیم.
اخبار دام طیور آبزیان. قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی گفت: به زودی با برنامههایی که در دستور کار داریم شاهد کاهش قیمت کنجاله سویا خواهیم بود و قرار است اقداماتی از قبیل عرضه مدتدار نهادهها، تنوع و رقابت در حوزه کنجاله سویا صورت گیرد. به گزارش ایسنا، علیرضا پیمانپاک با بیان اینکه یکی از مسائل مهم در تنظیم بازار تعادل در بازار، تقویت و رونق تولید است، گفت: وقتی تولید رونق داشته باشد. عرضه از تقاضا فزونی بگیرد و اختلاف داشته باشد، طبیعتاً تنظیم بازار اتفاق میافتد. اما وقتی شما نتوانید تولید را تثبیت کنید، ثبات داشته باشید، استمرار تولید داشته باشید، منافع تولیدکننده تأمین شود، طبیعتاً با هر گونه قیمت گذاری دستوری، نظارت و فشار بر بازار نمیتوانیم به آن ثبات، تعادل و تنظیم بازار دست پیدا یابیم.
افزایش تولید تخممرغ در سه سال گذشته
وی افزود: در حوزه تخممرغ طی سه سال گذشته رونق تولید و رشد قابل توجهی در حوزه تولید داشتیم. در کنار این افزایش تولید باید بتوانیم علاوه بر کاهش هزینههای تولید از جمله نهادهها، افزایش عرضه با اطمینان خاطر به تولیدکنندهها بدهیم.
قائم مقام وزیر جهادکشاورزی تصریح کرد: در شش ماه اول سال به دلیل افزایش دما و گرما کاهش مصرف داریم و در شش ماه دوم نیز تقاضا افزایش می یابد. یکی از راههای تنظیم بازار این بود که به صورت سنتی همانطور که در سالهای گذشته اعلام میشد وزارت جهاد، پشتیبانی امور دام و مجموعههای مختلف خرید تضمینی کنند. این خرید تضمینی یعنی تخم مرغی را خرید میکنید حدود دو ماه دیگر این تخم مرغ صنعتی میشود و کاهش قیمت پیدا میکند. اما این اقدام یک هزینه تنظیم بازاری روی دست دولت میگذارد.
برنامه داریم در بازارهای اتحادیه اوراسیا ورود کنیم
وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، عنوان کرد:شیوه دیگر این است که دولت با حمایت و همراهی بخش خصوصی برنامهریزی برای صادرات مازاد عرضه به کشورهای اطراف مانند حوزه عراق و افغانستان و حاشیه خلیج فارس داشته باشد. برنامه داریم که با همراهی تشکلها در بازار اتحادیه اوراسیا نیز حضور پیدا کنیم.
پیمان پاک با بیان اینکه تولیدکننده میتواند در ازای صادرات درآمد ارزی بدست آورد، گفت:با همراهی و برنامه ریزی با بانک مرکزی قصد داریم اقداماتی جهت تسهیل بازگشت ارز انجام دهیم تا آنها بتوانند با نرخهای رقابتی ارز خود را عرضه کنند و زیان یا درآمد کمتری که از فروش در بازارهای داخلی به دست می آورند را از مسیر صادرات جبران کنند و تولید استمرار یابد.
قائم مقام وزیر جهادکشاورزی اضافه کرد: با فعالیت گستردهای که وزارت صمت، سفارتخانه ما در روسیه، رایزن بازرگانی ما و وزارت جهاد و تشکل مربوطه، سه ماه مستمر انجام شد توانستیم مجوزها را در روسیه به دست آورده و یک بازار بسیار بزرگ بکر مستمر مطمئنی را که نیاز به محصول ما دارد از آن خود کرده و در آن نفوذ کنیم. این یک همکاری نزدیک بین دولت و بخش خصوصی بود که اثر آن در سفره مردم است و استمرار تولید، تنظیم و تعادل بازار را دارد.
وی در خصوص اینکه نهادههای دامی ارز ترجیحی میگیرند و با صادرات به نوعی این یارانه به کشورهای دیگر میرود، گفت: فروش، ارزی است و اگر کشور امارات، قطر، عمان، عراق و روسیه خرید میکنند، به ازای نرخ، ارز پرداخت میکنند و منافع ارز برگشته به عبارتی متوجه تولیدکننده میشود. اگر در فصل گرم صادرات انجام ندهید، کاهش درآمد تولید باشد، زیان به تولیدکننده منعکس شود، این باعث حذف مرغهای مولد میشود و در شش ماه دوم سال بحران تخم مرغ خواهیم داشت.
پیمان پاک عنوان کرد: منافع صادرات به شبکه تولید میرود و رونق تولید را در پی دارد از طرفی ارز هم به کشور برمیگردد.
پیمان پاک گفت: طی یک سال گذشته استراتژی وزارت جهاد این بود که هزینه تمام شده تولید را کاهش دهد. هزینه تمام شده تولید از جمله یکی از مهمترین حوزهها در حوزه طیور؛ بحث نهاده است. این که ما نهادهها را به سرعت و سهولت با قیمت مناسب و به صورت رقابتی در اختیار مرغدار و دامدار قرار دهیم، فعالیتی بود که برنامه ریزی و امروز محقق شد. امروز نهادهها شامل ذرت، کنجاله و جو، ذرت به صورت مدتدار، بعضاً سه ماهه، چهار ماهه و ۶ ماهه در اختیار مرغدار قرار میگیرد با ۲۰ تا ۳۰ درصد زیر نرخ مصوب. همین باعث رونق تولید و اطمینان خاطر میشود.
بیش از ۷۰ درصد قیمت تمام شده مرغ و تخم مرغ نهاده است
وی در ادامه گفت: بیش از ۷۰ درصد قیمت تمام شده مرغ و تخم مرغ در حوزه طیور، نهادهها بوده که دراین بخش سه اتفاق افتاده است. یکی انحصار زدایی و افزایش تعداد بازیگران و ایجاد رقابت که خودش را نشان میدهد که این انحصازدایی هم در حوزه خرید اعتباری، هم در حوزه کاهش قیمت وتنوع مبادی مشخص است. سالهای سال از یک حوزه جغرافیایی مثل آمریکای لاتین تامین نهاده میکردیم اما در حال حاضر از ۵ تا ۶ نقطه این تامین صورت میگیرد.
پیمان پاک همچنین به قیمت نهادهها نیز اشاره کرد و گفت: در حوزه نهادهها قیمتها مناسب و قابل کاهش است که این موضوع به کاهش قیمت تولید نیز کمک میکند. با کمک و هماهنگی که با اتحادیهها داریم در تلاش هستیم قیمتها به قیمت مصوب نزدیک شود.
قائم مقام وزیر جهادکشاورزی تصریح کرد: قیمت مصوب هر کیلو تخم مرغ همان ۵۷ هزار تومان است. برای تولیدکننده نیز بخشی از محل صادرات و سودی که از محل صادرات حاصل میشود جبران خواهد شد و بخش دیگر نیز باید با همان خرید تضمینی و همراهی با مجموعه تشکلها این اتفاق بیفتد.
کاهش قیمت کنجاله سویا به زودی
وی در پاسخ به اینکه آیا کاهش قیمت نهاده اتفاق میافتد یا خیر؟ گفت: در زمینه کنجاله سویا به زودی با همان برنامههایی که در دستور کار داریم شاهد کاهش قیمت کنجاله خواهیم بود که این مهم از طریق عرضه مدتدار نهاده، تنوع و رقابت در حوزه کنجاله سویا رقم خواهد خورد.
پیمان پاک در ادامه همچنین به تولید مرغ نیز اشاره کرد و گفت: در خصوص مرغ هم همین است. وقتی نهاده در اختیار مرغدار قرار دهیم خیال مرغدار راحت می شود که تا شش ماه آینده نهاده داریم و مشکلی دراین زمینه نیست و تولید افزایش می یابد.
به گفته وی در حوزه تخم مرغ تقریباً زنجیرههای بالغی داریم که با کمک آنها مدیریت میکنیم اما در زمینه مرغ سهم زنجیرهها پایین است و در تلاش هستیم سهم زنجیرهها را افزایش دهیم.
ذخایر استراتژیک را از محل تولید داخل تامین می کنیم
این مقام مسئول در وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه در حوزه مرغ دو اقدام انجام دادهایم، گفت:یکی از اقدامات این است که بخش عمدهای از ذخایرمان را از محل تولید داخل تامین میکنیم. این یعنی دیگر واردات نداریم. اقدامی که در دولت انجام شد این بود که ارز مرغ به تالار دوم رفت و امسال به واردات مرغ منجمد ارز ترجیحی نمیدهیم و ذخایر استراتژیکمان از مرغ داخلی تامین خواهد شد. تا کنون ۶۰ هزار تن ذخیره سازی شده است که آن را به ۸۰ هزار تن خواهیم رساند.
وی افزود: اگر مازاد داشته باشیم برنامه صادرات را به موازات خرید داخل تغییر میدهیم. در حال حاضر تقریباً حدود دو تا ۳۰۰۰ تن برنامهریزی کردهایم. روز گذشته آقای وزیر مجوز ۱۷ هزار تن اضافه صادرات را با کمک تشکلها دادهاند.
استمرار ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه ریزی
پیمان پاک در بخش دیگری از صحبتهایش افزود: برنامه داریم تولید مرغ را افزایش دهیم و ۱۵۰ میلیون جوجه ریزی را به طور مستمر ادامه دهیم و در این ۸ ماه تعادل و تنظیم بازاری را که شاهد بودیم دنبال کنیم.
عرضه بیش از ۳میلیون تن جو در سالجاری
وی در ادامه گفت: سال گذشته در حوزه گوشت قرمز مقداری دچار مشکل بودیم اما سعی کردیم نهاده به اندازه مفید تامین شود و در این راستا جو با حجم سنگینی عرضه شد. امسال برنامه داریم بیش از ۳ میلیون تن جو در کنار جو داخلی وارد و عرضه کنیم.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار از ارسال اولین محموله تخممرغ به روسیه ظرف یک هفته تا 10 روز آینده خبر داد. به گزارش ایسنا، حمید کاشانی با بیان اینکه سالهای قبل واردکننده تخممرغ بودیم، گفت: با روی کار آمدن دولت جدید و برنامهریزیهای لازم در این بخش کلیه وظایف تولید، برنامهریزی صادرات، واردات به تشکل مربوطه واگذار شد و این موضوع باعث شد که در سال ۱۴۰۱، ۵۴ هزار تن و سال ۱۴۰۲، ۱۳۷ هزار تن صادرات داشته باشیم.
وی افزود: این رقم صادرات بسیار بی نظیر است. یعنی حتی در مقایسه با ترکیه که رقیب ما در کشورهای اطراف در زمینه تولید تخم مرغ است تولید مطلوبتری داشتیم.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار در پاسخ به این سوال که به چه کشورهایی صادرات داریم؟ گفت: در گذشته صادرات سنتی به افغانستان و عراق داشتیم؛ ولی در حال حاضر به قطر، امارات، عمان، ترکمنستان و حتی در مقاطعی به پاکستان که یکی از تولیدکنندگان تخم مرغ است، صادر کردیم. همچنین با حمایت ویژهای که در بحث کشورهای اوراسیا انجام میگیرد، امیدواریم که بعد از سفر ریاست جمهوری بتوانیم تخم مرغ به روسیه صادر کنیم.
وی عنوان کرد: احتمالا اولین محموله تخممرغ هفته آینده به روسیه ارسال شود و پروسه بسیار بلندی دارد زیرا روسیه یکی از کشورهایی است که شرایط قرنطینه و ضوابط بهداشتی آن بسیار شرایط سختی است. در حقیقت برای اولین بار در کل صنعت دام و طیور کشور صادرات به روسیه یک هفته یا ۱۰ روز آینده انجام میشود.
کاشانی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، در ادامه گفت: سال ۱۳۹۹، ۹۰۰ هزار تن تولید تخممرغ داشتیم که این عدد در سال ۱۴۰۲ به یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن رسید. یعنی ۴۰۰ هزار تن افزایش تولید سالانه صورت گرفته است.
وی در ادامه به بحث تامین نهادهها نیز اشاره کرد و گفت: تأمین نهادهها و تنوع تأمین نهادهها و بازیگرانی که در بحث تأمین نهاده برای مرغدار فعالیت میکنند بسیار گسترده شده و اگر مرغدار بخواهد در سامانه بازارگاه خرید کند با شرایط بسیار ایدهآل میتواند از شرکتهای مختلفی که به بازار ورود کرده و با نگاه انحصار زدایی که وزارت جهاد دنبال میکند این کار را انجام دهد.
این فعال بخش خصوصی در گفتوگویی همچنین به قیمت تخممرغ نیز اشاره کرد و گفت: ما کاهش قیمت نهاده را داریم. در بحث ذرت حداقل ۲۵۰۰ تومان تا 3000 تومان. ذرت کاهش قیمت دارد. سویا روی قیمت مصوب انجام میشود. ولی قیمت تخم مرغ از زمانی که اصلاح شده مکمل و دارو تقریباً نسبت به آن زمان سه برابر شده، کرایه سه مرحله افزایش داشته، حقوق و دستمزد دو مرحله افزایش داشته، افزایش سویا در سامانه بازارگاه سه مرحله بوده، افزایش هزینههای نگهداری و استهلاک هم بوده است. هدف ما این نیست که بخواهیم محصولاتمان را گران بفروشیم اما باید کف قیمت را معین کنند. تمام کالاها هم شامل همین بوده است. در تخم مرغ با توجه به مسئولیتی که داشتیم و افزایش تولید و صبر و لطفی که تولید کنندگان ما داشتند و دستوری که وزارت جهاد کشاورزی داده بوده تا امروز ما این شرایط را فراهم کردیم.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار تصریح کرد: هدف گذاری امسال برای صادارت ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تن از تولید حداقل یک میلیون و ۳۸۰ هزار تن تا ۴۰۰ هزار تن است.
کاشانی در پایان گفت: با همکاری وزارت جهاد امیدواریم تا آخر هفته خود اتحادیه و تنظیم بازار ورود کنند و قیمت را تقریباً متعادل کنند. تولیدکنندگان هم این اطمینان خاطر را داشته باشند که از این شرایط بسیار سخت خلاص می شوند.
اخبار دام طیور آبزیان. معاون وزیر در امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: در راستای تنظیم بازار، روزانه بالغ بر یکهزار تن مرغ گرم خریداری و ذخیره سازی میشود. به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، محمدابراهیم حسننژاد در جلسه قرارگاه امنیت غذایی با موضوع مدیریت تولید و صادرات مرغ، افزود: از ابتدای سال تاکنون ۱۶ هزار و ۵۹۴ تن مرغ از تولید کنندگان خریداری شده است.
معاون وزیر در امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به روند بسیار خوب تامین نهادهها و جوجهریزی در مرغداریها، اظهارداشت: به منظور تعادلبخشی و تنظیم بازار، برای ۱۷ تن مرغ مازاد تولیدی مجوز صادرات اخذ شده است.
حسن نژاد تصریح کرد: از اسفند ماه سال گذشته تاکنون بالغ بر ۳ هزار تن مرغ صادر شده است. وی گفت: در راستای حمایت از تولید، صادرات مرغ گرم از تمامی مرزها بلامانع است.
برآورد دقیق از نیاز بازار و میزان تولید، شناسایی و تحلیل دقیق از بازارهای هدف خارجی، ساماندهی تخصصی صادرکنندگان براساس فعالیت مستمر در کشورهای هدف، از دیگر محورهای مورد بررسی در این جلسه بود.
اخبار دام طیور آبزیان. محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی موفق به راهاندازی نخستین چراگاه دستکاشت در کشور با استفاده از گونههای گراسهای علوفهای اصلاح شده چندساله و کمآببر، برای تعلیف اسبهای اصیل شدند.به گزارش خبرگزاری مهر، محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی موفق به راهاندازی نخستین چراگاه دستکاشت در کشور با استفاده از گونههای گراسهای علوفهای اصلاح شده چندساله و کمآببر، برای تعلیف یکی از اسبهای اصیل ایرانی موسوم به «دره شوری» شدند.
چراگاه ۱.۵ هکتاری با بذر حاصل از مطالعه محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و عملیات بهنژادی یکی از دستاوردهای چند سال اخیر در بخش کشاورزی است.
یکی از مزیتهای مهم این گیاهان بومی اصلاح شده، توانایی استفاده از آب سبز و بارشهای زمستانه و بهاره برای تولید علوفه است.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، تحمل به شرایط سخت محیطی مانند سرما، شوری آب و خشکی، تولید اقتصادی برای بهبود معیشت بهرهبرداران، خوشخوراک بودن، کیفیت بالا و قابلیت چرای مستقیم و مصرف به صورت خشک را از دیگر ویژگیهای بارز این گیاهان علوفهای اصلاح شده برمیشمارد.
نکته جالب در مورد گونههای اصلاح شده گراسها توسط محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی این است که این علوفهها چندساله بوده و بعد از کشت و استقرار چندین سال قابل بهرهبرداری میباشند.
بذر این گیاهان علوفهای اصلاح شده، یک بار کشت میشود، اما تا ۱۰ سال قابل رشد و برداشت است.
مزیت دیگر این گیاهان علوفهای اصلاح شده و کمآببر، تنها به کشت در مزارع و تغذیه اسبها محدود نمیشود بلکه بذر آن قابل انتقال به عرصههای مرتعی و منابع طبیعی نیز هست و میتواند مورد استفاده انواع دامهای سبک و سنگین هم قرار گیرد.
بیتردید امروزه با توجه به تغییرات اقلیمی و افزایش گرمایش زمین، خشکسالی و ضرورت کاهش انتشار گازهای گلخانهای و ترسیب کربن، معرفی گونههای متحمل به شرایط سخت محیطی، بیش از پیش ضرورت پیدا کرده است.
اخبار دام طیور آبزیان. مجری طرح کشت فراسرزمینی وزارت جهاد کشاورزی گفت: با ایجاد شرایط کشاورزی فراسرزمینی میتوان زمینه تامین مواد اولیه جهت تولید نهاده مورد نیاز شیلات، دام و طیور، محصولات صنایع غذایی به داخل کشور و صادارت مازاد داخلی را فراهم کرد که بازخورد این امور باعث امنیت غذایی کامل در کشور، ایجاد هاب غذایی و ارزآوری با احتساب ارزش افزوده در منطقه خواهد شد.
رضا فتوحی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه جمعیت ایران و محدودیت منابع کشاورزی به ویژه آب و خاک، تغییرات اقلیمی مخرب از یک سو و ازدیاد تقاضای جهانی برای محصولات کشاورزی و مواد غذایی از دیگر سو باعث شده که دستیابی کشورها به امنیت غذایی پایدار به ویژه دسترسی فیزیکی به مواد غذایی در قرن حاضر به یکی از اهداف آنان تبدیل شود، گفت: ایران نیز همانند بسیاری از کشورهای دیگری که در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد در آینده نزدیک با چالش چگونگی تامین مواد غذایی مورد نیاز خود مواجه خواهد شد.
۳۵ میلیون هکتار اراضی قابل کشت داریم
وی افزود: از مساحت ۱۶۵ میلیون هکتار اراضی کشاورزی ایران تنها ۳۵ میلیون هکتار آن اراضی قابل کشت است که با توجه به تغییر اقلیم و کاهش نزولات آسمانی تنها شش میلیون هکتار اراضی آبی و هفت میلیون هکتار اراضی دیم قابل کشت محصولات کشاورزی وجود دارد. از این اراضی قابل کشت طبق آمارهای موجود با توجه به استعداد موجود اقلیمی در سال گذشته توانستهایم تنها به تولید ۱۱ میلیون تن گندم دست یابیم.
ظرفیت اقلیم کنونی پاسخگوی نیاز ۸۵تا ۹۰میلیون جمعیت نیست
مجری طرح کشت فراسرزمینی وزارت جهادکشاورزی تصریح کرد: با توجه به اینکه نیاز کشور به انواع کالاهای اساسی آببر چون ذرت، جو، سویا، سایر دانههای روغنی یونجه و دیگر محصولات اساسی برآوردی حدود ۳۵ تا ۳۷ میلیون تن در سال است عملا ظرفیت فعلی اقلیم کنونی پاسخگوی نیاز ۸۵ تا ۹۰ میلیون جمعیت کشور نخواهد بود و باید خلا موجود را با راهکار واردات محصولات با توجه به نیاز کشور تامین کرد.
به گفته وی میزان واردات این گونه محصولات طبق آمار معاونت بازرگانی در سال ۱۴۰۲ معادل ۲۶ میلیون تن اعلام شده است.به عبارتی دیگر معدل ۱۵۶ میلیارد متر مکعب آب مجازی وارد کشورمان شده یعنی این میزان آب صرفه جویی شده است.
چالش عدم عرضه جهانی مواد غذایی
وی در ادامه گفت: اطلاعات موجود نشان میدهد که کشور ما برای اینکه در تامین محصولات کشاورزی در سایه امنیت غذایی قرار گیرد چارهای جز تامین محصولات کشاورزی به صورت واردات نخواهد داشت. اگرچه نگرانیهای عدم امکان واردات مواد غذایی مورد نیاز به دلایل متعدد از جمله عدم عرضه جهانی مواد غذایی و محصولات کشاورزی با توجه مناسبتها سیاسی و جنگها اخیر از سوی عرضهکنندهها، کشور را با چالش بزرگ مواجه خواهد کرد.
به گفته وی اینجاست که راهکار واردات برای پاسخ به مازاد تقاضای مواد غذایی کارایی خود را از دست داده و بیتاثیر خواهد بود.
فتوحی خاطر نشان کرد: البته راهکارهای دیگری برای اطمینان از تامین مواد غذایی مورد نیاز کشور وابسته به واردات مواد غذایی و محصولات کشاورزی اتخاذ شده که توسط برخی از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در حال انجام است.
تولید نهاده ها و محصولات کشاورزی در کشورهای دیگر
وی در ادامه گفت: به عبارتی علاوه بر به زراعی و بهنژادی در کشور، تولید نهادههای دامی و محصولات اساسی کشاورزی در کشورهای دیگر و انتقال آن محصولات به داخل به منظور پاسخ به تقاضای داخلی و سپس ایجاد بستر فرآوری و ارزش افزوده برای مازاد آن جهت صادرات به وجود آمده است و همکاری کشورهای دارای ظرفیت منطقه از مسیر ترانزیت و سوآپ، فرآوری محصولات را میتواند فراهم کند که در نهایت به ارزآوری و درآمدزایی جهت تولید یا واردات کالای هدف منجر خواهد شد و امکان اداره مستقل بخش کشاورزی بدون وابستگی مالی به دیگر بخشها را ایجاد میکند.
دستاوردهای کشت فراسرزمینی؛ایجاد هاب غذایی منطقه و ارز آوری
مجری طرح کشت فراسرزمینی وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد:با ایجاد شرایط کشاورزی فراسرزمینی برای آن شرکت های فرآوری در داخل کشور مانند صنایع تبدیلی و تکمیلی، صنایع غذایی، صنایع تولید خوراک دام طیور و آبزیان، مرغداریها و دامداریهای صنعتی میتوان زمینه تامین مواد اولیه را جهت تولید نهاده، دام، شیلات، مرغ، خوراک دام و طیور، محصولات صنایع غذایی به داخل کشور و انتقال و صادارت مازاد داخلی را فراهم کرد که بازخورد این امور باعث امنیت غذایی کامل در کشور و ایجاد هاب غذایی و ارزآوری با احتساب ارزش افزوده در منطقه خواهد شد.
وی با بیان اینکه وزارت جهادکشاورزی در این راستا در حال سیاستگذاری و مدیریت شرکتهای دارای صلاحیت جهت ایجاد زنجیره کامل غذایی و فرآوری و صادرات محصول است.
فتوحی گفت: وزارت جهادکشاورزی در حال پیشبرد برنامه استراتژیک، نیازها و پیشنهاد های حمایتی از دیگر ارگانها مورد اشاره آئیننامه کشاورزی فراسرزمینی مصوب هیات محترم دولت به شماره مورخ پنجم اردیبهشت ۱۳۹۵ درخصوص ایجاد هاب غذایی، تکمیل زنجیره محصولات کشاورزی وتنوع مبادی وارداتی است.
کشت فراسرزمینی ۳۰درصد امنیت غذایی را تامین می کند
فتوحی در پایان گفت: در بحث تامین امنیت غذایی علاوه بر آب، خاک، توجه به موضوعات بهنژادی و بهزراعی به عنوان دو فاکتور اصلی، کشت فراسرزمینی به عنوان فاکتور سوم تا حدود ۳۰ درصد در امنیت غذایی حائز اهمیت است.
اخبار دام طیور آبزیان. دبیر ستاد صدور مجوزهای تولیدات دامی جهاد کشاورزی، تسهیل و تسریع در سرمایه گذاری و کمک به تولید کنندگان برای دریافت مجوز و پروانه کسب و کار را از جمله مزایای کاهش فواصل بهداشتی عنوان کرد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دبیر ستاد صدور مجوزهای تولیدات دامی جهاد کشاورزی گفت: برابر ماده ۶ قانون نظام دامپروری کشور که در سال ۱۳۸۸ مصوب گردیده، میبایستی حریم سرمایههای منابع دامی در قالب یک آیین نامهای به تصویب هیئت محترم برسد و بعد از آن ابلاغ شود.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام با بیان اینکه مافیای واردات مرغ در کمین نشسته اند، گفت: نباید مرغداران کشور در زمین بازی که توسط مافیای وارداتچی مرغ گرم و منجمد تدارک دیده شده، بازی کنند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شرکت پشتیبانی امور دام کشور، حسین شیرزاد اظهار کرد: رکورد خرید ۱۰۰۰ تن مرغ از مرغداران کشور نشان از تعهد بالای ما به مرغداران کشور دارد، این در حالی است که تاکنون منابع یا تسهیلات یا پولی بابت این عملیات مهم در صنعت مرغداری به شرکت پشتیبانی امور دام پرداخت نشده است. با این حال بیش از ۷۶ درصد بهای مرغ خریداری شده نقدا به مرغداران پرداخت و بقیه مولدین زنجیرهها را با تهاتر کنجاله سویا یا ذرت راضی کردهایم و این حرکت حمایتی همچنان ادامه دارد.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور با اشاره به اینکه استانها با تمام قدرت مشغول جمعآوری مرغ مازاد هستند، افزود: در حال حاضر در نیمی از استانهای کشور ظرفیتهای خرید را افزایش دادهایم. چنانکه عمده کشتارگاهها با شرکت همکاری میکنند، تقریباً ۹۵ درصد ظرفیت تونلهای انجماد کشور در اجاره ما هستند.
وی گفت: درک ضرورت جمعآوری مازاد مرغ در کشور و کمک به ارتقای صنعت مرغداری در گام جدید به موازات تحولات مثبت و سازنده ۶ ماهه اخیر در وزارت جهاد کشاورزی حرکت به سوی یک راهبرد ملی است. اینکه در بزنگاه تاریخی قرار داریم که سرانه مصرف مرغ کشور به همت و مرهون تلاش مرغداران کشور با افتخار در حال افزایش است. باید به توانایی بالای کالای جایگزینی گوشت سفید مرغ به گوشت قرمز هم در شرایط امروز بازار فرآوردههای پروتئینی کشور توجه کنیم.
مدیر عامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور گفت: شرکت حتی مباشر گرفته است تا مرغ صنعتی را هم از بازار جمع کند تا تأثیری بر حجم عرضه مرغ گرم نگذارد. فعلاً همه استانها مشغول خرید مازاد مرغ هستند. البته صادرات و مذاکره با شرکتهای بزرگ تبدیلی و فرآوری برای جمعآوری و قطعه بندی و شنیسل راهکار مؤثر دیگری است. حتماً باید از ظرفیت صنایع تبدیلی تکمیلی و فرآوری بخش خصوصی بهره برد.
وی خاطر نشان کرد: معتقدم دولت هر مجوزی که اتحادیهها میخواهد باید به آنها بدهد تا با توانمندسازی آنها ظرفیتهای جدیدی خلق شود. صنعت مرغداری و مرغداران کشور نیازمند توجه و حمایت جدی تری برای تابآوری و تولید پایدار هستند. باید همگان هم سیاستگذاران و هم ذینفعان و ذی مدخلان صنعت مرغداری بپذیرند که با عبور صنعت مرغداری کشور از ۱۳۰ میلیون قطعه به ۱۵۰ میلیون قطعه در کلاس جدیدی قرار داریم و نیازمند استانداردهای تازه در زنجیره تأمین و ارزش صنعت مرغداری هستیم. باید به این دگردیسی تکاملی در صنعت مرغداری کمک کنیم. باید بپذیریم که مرغداران کشور به حمایت و لجستیک بیشتری نیاز دارند.
شیرزاد افزود: صنعت مرغداری کشور وارد مدار جدیدی از تکامل زنجیره ارزش خود در طبقه بندی کلاس جهانی این صنعت شده است. طبیعی است این تحول، در امور متعارف و خو گرفته شده گذشته ناترازی و تعارض به وجود خواهد آورد و منافع بسیاری از گروداران دچار تزلزل خواهد شد.
وی اضافه کرد: این مدار و سطح بالاتر در اوربیتال تولید مرغ گوشتی دارای ریسک ترکیبی و متنوع، جدای از ریسکهای ماهوی و متعارف صنعت مرغداری میباشد. در علم مالی رابطه ریسک و بازده باهم نسبت مستقیم دارند.
به گفته وی، وقتی از ۱۳۰ میلیون قطعه داریم به سمت ۱۵۰ میلیون قطعه جوجهریزی جهش تولیدی میکنیم. انتظار داریم با بازده و حاشیه سود مطلوبتری در کلیت این صنعت روبرو باشیم. به عنوان دولت باید ریسکهای سیستماتیک این صنعت را تعدیل کنیم و ریسکهای غیرسیستمیک را مهار کنیم. حداقل تأثیر تورم بر هزینههای تولید در این صنعت را کم کنیم. نباید بگذاریم شوکهای درونی و بیرونی اثرگذار بر این صنعت این موفقیت بینالمللی را خدشه دار سازد.
وی اضافه کرد: ثبات و پایداری در این کلاس جهانی، تلاش بیشتر و حداکثری را میطلبد، حتی مفاهیم رایج را تغییر خواهد داد در این کلاس ما واژه «مرغ مازاد» دیگر نخواهیم داشت، بلکه بیش بود مرغ به منزله «مرغ صادراتی» خواهد بود. به طور متوسط روزانه ۷ هزار و ۶۷۲ تن تقریباً معادل ماهانه حدود ۲۲۷ هزار تن گوشت مرغ مصرف در مقیاس ملی است که با ۱۳۵ میلیون قطعه جوجهریزی میتوان پاسخ مناسبی به تقاضای مؤثر ملی داد.
وی ادامه داد: جهش از این مدار تولید تا ۱۵۰ میلیون قطعه جوجهریزی نیازمند سرمایه گذاری، تقویت اکوسیستم تولید تخم مرغ نطفه دار و افزایش ظرفیت تولید جوجه یک روزه در داخل و تقویت کریدورهای با ثبات واردات جوجه و انکشاف بازارهای صادراتی جدید برای صادرات مرغ و ارتقای قدرت رقابت پذیری تولیدکنندگان از طریق پمپاژ عناصر بهرهوری تولید است که اینها عناصر لازم و مقوم جهش تولید و مردمی سازی تولید بنا به فرموده مقام معظم رهبری میباشند.
مدیر عامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور گفت: رشد زنجیرههای تولید مرغ گوشتی و تخمگذار و ادغام واحدها و تملک و تصاحب واحدهای مرغداری و میل زنجیرهها به بزرگ شدن نشان از درستی سیاستهای شش ماهه اخیر در این صنعت است. اما در کنار آن دولت باید با انواع بستههای بیمهای، مالی، تأمینی، نهادهای و لجستیکی، حمایت و توجه بیشتری به واحدهای خرد و کوچک و متوسط از خود نشان دهد تا جامعه مولدین مرغ کشور پولاریزه، قطبی و دارای شکاف و گسست نگردد. به عبارت دیگر تعاملات، مناسبات و ارتباطات این دو فصل مجزا و منفک در تولید مرغ کشور در نهایت باید به یک بازی برد- برد و انتگره شدن (ادغام عمودی و یکپارچگی) مناسبات تجاری- تولیدی ختم گردد.
وی اضافه کرد: دولت باید برخی از این تعارضات و شکافها را به بهانه بهبود بهرهوری و کارایی این واحدها با انواع حمایت یارانهای، دادن امتیازهای تجاری به اتحادیههای مرغداران و با حمایت مالی تسهیلاتی از مرغداران کوچک و متوسط پر کند. تشکلهای مرغداران هم باید به توسعه، توانمندسازی و ظرفیت سازی جدید بپردازند و تنظیمات صنعت مرغداری را خود به عهده بگیرند.
شیرزاد گفت: طی ۷ ماه گذشته، وزارتخانه با اتخاذ سیاستهای درستی که مقوم این حضور در کلاس متفاوت جهانی است با موفقیت توانسته در روندهای سنتی و متعارف گذشته گسست به وجود آورده و محدودیتهای گذشته در تولید مرغ و جوجهریزی را دیگر نمیپذیرد. مثلاً وزارتخانه به شدت با کاهش جوجهریزی در اسفند و فروردین مخالف است و محدودیتهای فصلی و اکولوژیکی و تکنیکی را پشت سر گذارده است. این سیاست وزارتخانه به معنای حضور در کلاس جهانی جدید، حضور در مدار متکامل تری از تولید به نسبت گذشته و البته حضور مجموعهای از ریسکها و بازدههای متفاوتتر از قبل است.
وی تصریح کرد: ایران در حال نزدیک شدن به چهار کشور اول تولیدکننده صنعت مرغداری در جهان است و این موفقیت را باید ثبات و پایداری ببخشیم و از این دستاورد حفاظت کنیم.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور گفت: در این میان مافیای واردات مرغ هم در کمین نشستهاند. این مافیا به طور مداوم از این موفقیتها دلخور و سودهای کلان بادآورده خود را در آتیه نزدیک از دست رفته میبینند. نباید مرغداران کشور در زمین بازی که توسط مافیای واردات چی مرغ گرم و منجمد تدارک دیده شده، بازی کنند، صنعت مرغداری کشور در حال تکامل و پیشرفت است و همگان موظف هستیم تا از این دستاوردها صیانت کنیم.
اخبار دام طیور آبزیان. رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت: براساس طرحهای پایشی در مراجع بینالمللی و داخل کشور، در ایمنی جمعیت دامی به عنوان یکی از بهترین کشورهای منطقه محسوب میشویم که این امر حاصل تلاش و زحمات اکیپهای واکسیناسیون در سراسر کشور است. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما،سیدمجتبی نوروزی معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتگو با رادیو سلامت، ضمن تبریک روز جهانی دامپزشکی به جامعه دامپزشکی که سهم بسزایی در سلامت دام کشور ایفا میکنند، پیرامون روز جهانی دامپزشکی و اهمیت آن گفت: شعار سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، سلامت یکپارچه است و اگر بخواهیم پیرامون سلامت انسان صحبت کنیم باید سلامت حیوان و گیاه را در نظر بگیریم.
وی افزود: در بحث سلامت انسانی بیش از ۱۸۰۰ عامل بیماری برای جامعه انسانی تعریف شده است، که نیمی از آن از دام به انسان منتقل میشود بنابراین واکسیناسیون در حوزه بیماریهای مشترک بین انسان و دام در جمعیت دامی، فوقالعاده حایز اهمیت است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور از اجرای واکسیناسیون و کنترل بیماریها در جمعیت دامی کشور گفت: جمعیت دامی در چند مرحله مورد واکسیناسیون قرار میگیرد و سلامت دامها هم از نظر بیماریهای مشترک و هم بیماریهای خاص کنترل میشود تا ایمنیشان در برابر ابتلا به بیماریها در سطح بالایی قرار گیرد.
وی به فعالیت گروههای واکسیناسیون مختلف در سطح کشور و در مناطق دوردست نیز اشاره و یادآور شد: همکاران سازمان دامپزشکی در مناطق مختلف روستایی و عشایری در ارتفاعات، مناطق ییلاقی و قشلاقی و … حضور یافته و جمعیت دامی کشور را واکسینه میکنند.
نوروزی با بیان این که امروز از نظر ایمنی جمعیت دامی کشور در وضعیت بسیار مطلوبی قرار داریم، خاطرنشان کرد: براساس طرحهای پایشی صورت گرفته در داخل کشور و همچنین مراجع بینالمللی؛ در ایمنی جمعیت دامی به عنوان یکی از بهترین کشورهای منطقه محسوب میشویم و این امر حاصل تلاش و زحمات اکیپهای واکسیناسیونی در سراسر کشور است که جا دارد به نوبه خود از زحمات آنها تقدیر و تشکر کنم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اعلام این که تزریق بیشتر واکسنهای دامی در کشور رایگان است، گفت: بسیاری از واکسنها از جمله واکسنهای استراتژیک که برای سلامت جامعه انسانی بخصوص در بحث بیماریهای مشترک حائز اهمیت است، همه رایگان تزریق میشود.
به گفته وی، تزریق واکسنهای بهادار نیز در اختیار خود دامدار است، واکسنهای داخلی تحت کنترل مرکز ملی تشخیص سازمان دامپزشکی تولید و از نظر ایمنیزایی کنترل میشوند.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور به مقوله گرم شدن کره زمین و تغییر چهره بسیاری از بیماریها اشاره و خاطرنشان کرد: با توجه به تغییرات زیستمحیطی و تغییر بیماریها، واکسنهای دامی نیز برای ایمنیزایی بیشتر روز به روز کنترل و پایش شده و در صورت نیاز تغییر مییابد.
وی از افزود: واکسن به منزله پیشگیری است و در این راستا کنترلهای لازم از نظر سلامت خود واکسن، ایمنیزایی و سلامت در سه مرحله انجام میشود و بعد از رسیدن به حد استاندارد، مورد سنجش قرار گرفته و اجازه تزریق به بازار داده میشود.
نوروزی ادامه داد: در صورتی که واکسنی نامرغوب بوده و ایمنیزایی لازم را در جامعه دامی کشور ایجاد نکند، براساس سریال شناسایی و با اعلام رسمی از طریق رسانههای عمومی و ادارات کل دامپزشکی این سازمان، نسبت به جمعآوری و امحا آن اقدام میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی به اجرای طرح جهاددامپزشکی در کشور اشاره کرد و گفت: این طرح با همکاری سپاه پاسداران و بسیج در مناطق دوردست و صعبالعبور مناطق روستایی و عشایری در حال اجرا است که جا دارد از زحمات این مجموعه خدوم نیز تقدیر شود.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر با بیان اینکه ایران از واردات مرغ اجداد بینیاز شد، گفت: احیای سیزده فارمِ غیرفعال تولید مرغ مادر در راستای مولدسازی و افزایش تولید در حال انجام است. به گزارش خبرگزاری تسنیم در حالی که بیش از 90 درصد مرغ اجداد جوجهیکروزه از کشورهای دیگر تامین میشد حال رئیس سازمان اقتصادی کوثر میگوید که ایران با دانش متخصصان از واردات اجداد از کشورهای غربی بی نیاز شد و در زمره هشت کشور دارنده این فناوری استراتژیک قرار گرفت. ناصر فخاری حتی میگوید که ظرفیت صادرات به کشورهای دیگر هم ایجاد شده است.
براساس آمار سامانه سماصط در سال 1400 بیش از 90 درصد بازار جوجهیکروزه کشور متعلق به سویه راس، آربوراکرز و کاپ بوده که از طریق واردات مرغ اجداد از دو شرکت بزرگ اصلاح نژادی آویاژن و کاپ تامین شده است.
نژاد مرغ ایرانی آرین یا همان لاین ایرانی پس از سالها دوباره احیاء شده است، فعالان دامپروری بهره وری نژاد مرغ آرین را پایین میدانند، اما منتخصصان کشور میگویند که کار اصلاح نژادی پایان نیافته و ادامه دارد.
وی با تاکید بر اینکه خودکفایی به معنای قطع ارتباط اقتصادی با خارج نیست بلکه مقصود از خودکفایی استقلال اقتصادی و رفع وابستگی به بیگانگان است گفت: موضوع تحریمها نقطه عزیمت این سازمان برای قطع وابستگیهای کشور به بیگانگان بود و تلاشهای همکاران سازمان اقتصادی کوثر منجر به خودکفاییهای بزرگ در حوزههای مهم اقتصادی شد.
مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر با اشاره به تحریمهای سال 1398 و فرمان مقام معظم رهبری در زمینه توسعه امنیت غذایی کشور تصریح کرد: سازمان اقتصادی کوثر ضمن احیای لاین آرین با تولید لاین مرغ آمین ضریب امنیت غذایی و استقلال اقتصادی کشور را بالا برد و به جرأت میگوییم امروز تمام مرغ اجداد مورد نیاز کشور در سازمان اقتصادی کوثر تامین میشود و در تامین این کالای راهبردی که تولید گوشت مرغ به آن بستگی دارد دیگر نیازی به واردات از کشورهای دیگر نداریم.
وی گفت: از دیگر مصادیق این سازمان میتوان به مولدسازی اراضی راکد شرکت کشت و صنعت خاوردشت، با هدف کشت و برداشت کُلزا؛ مولدسازی خطوط تولید شرکت به چین سامین، بعد از بیست سال رکود و سکون؛ مولدسازی سیزده فارمِ غیر فعال تولید مرغ مادر احیا شد.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور گفت: با همه ظرفیت مان متعهد به خرید مرغ هستیم و با شیبی ۲۷ درصدی طی یک ماه گذشته شرکت به رکورد خرید روزانه ۱۰۰۰ تن خرید مرغ رسیده است. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از شرکت پشتیبانی امور دام کشور، حسین شیرزاد مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام، اظهار داشت: امروز بازار نهادهها در آرامش کامل است. شرکت پشتیبانی امور دام کشور با اعطای نهاده مدت دار و عرضه بیش از یک میلیون تن نهاده با ارز ترجیحی و بهره گیری از مکانیزم استمهال، خدمت مهمی به جامعه مرغداران کرده است، به گونهای که عمده انبارهای مرغداران و زنجیرهها پر از نهاده است.
وی ادامه داد: صنعت مرغداری وارد یک کلاس جهانی جدید شده و ما نیازمند یک گفتگوی ملی با مرغداران کشور هستیم، زمان آن رسیده که با بهره وری و کارایی بالاتری تولید کنیم.
شیرزاد یادآور شد: در حال حاضر همکاران شرکت و مدیران استانی بدون محدودیت به خرید بیش بود مرغ در استانها مشغول هستند و با همه ظرفیت مان متعهد به خرید مرغ هستیم و با شیبی ۲۷ درصدی طی یکماه گذشته شرکت به رکورد خرید روزانه ۱۰۰۰ تن خرید مرغ رسیده است.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور با بیان اینکه در ماه رمضان حدود ۱۷ هزارتن مازاد مرغ از استانها خریداری شد، گفت: شرکت پشتیبانی امور دام امسال واردات گوشت مرغ را از دو ماه قبل در فراخوان و مناقصههای بین المللی متوقف کرده و تکمیل، کهنه و نو شدن ذخایر استراتژیک مرغ کشور با تولید داخل صورت میگیرد.
شیرزاد گفت: صنعت مرغداری نیاز به منابع مالی جدید، سرمایه درگردش مکفی و بیمه قیمت محصولات دارد. حتما باید کریدورهای صادراتی فعال شود. صادرکنندگان مرغ باید مشوقهای صادراتی و بستههای حمایتی دریافت دارند.
وی ادامه داد: صادرات موفق مرغ وابسته به زیرساختهای مناسب صادراتی و ظرفیتهای کشتارگاهی استاندارد است که در حال حاضر در آن ضعف داریم و نیاز به تقویت کمی تعداد کشتارگاهها و ارتقای کیفیت مدیریت صادرات مرغ در کشور داریم.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور گفت: شرکت پشتیبانی امور دام و مدیران استانی بدون محدودیت به خرید مازاد مرغ در استان ها مشغول هستند و خرید مرغ نسبت به یک ماه گذشته ۲۷ درصد افزایش یافته است. به گزارش ایسنا، حسین شیرزاد اظهار کرد: امروز بازار نهاده ها در آرامش کامل است. شرکت پشتیبانی امور دام کشور با اعطای نهاده مدت دار و عرضه بیش از یک میلیون تن نهاده با ارز ترجیحی و بهره گیری از مکانیزم استمهال، خدمتی به جامعه مرغداران کرده به گونه ای که عمده انبارهای مرغداران و زنجیرهها پر از نهاده است.
وی ادامه داد: صنعت مرغداری وارد یک کلاس جهانی جدید شده و ما نیازمند یک گفت و گوی ملی با مرغداران عزیز کشور هستیم. زمان آن رسیده که با بهره وری و کارایی بالاتری تولید کنیم.
شیرزاد یادآور شد: در حال حاضر همکاران شرکت و مدیران استانی بدون محدودیت به خرید بیش بود مرغ در استان ها مشغول هستند و با همه ظرفیت مان متعهد به خرید مرغ هستیم و با شیبی ۲۷ درصدی طی یکماه گذشته شرکت به رکورد خرید روزانه ۱۰۰۰ تن مرغ رسیده است.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور تصریح کرد: در ماه مبارک رمضان حدود ۱۷ هزار تن مازاد مرغ از استانها خریداری شد. طی سه شب متوالی اخیر متوسط وزن مرغ ها در کشتارگاه ها بالای ۲ کیلو و ۹۰۰ گرم شده است، بنابراین دیرکشتاری اتفاق افتاده چنانکه تا ۵۹ روزگی مرغ را نگه می دارند. پیامد این روش از سوی مرغداران افزایش ذخایر گوشت سفید در کشور است.
بنابر اعلام شرکت پشتیبانی امور دام، وی اضافه کرد: شرکت پشتیبانی امور دام امسال واردات گوشت مرغ را از دو ماه قبل در فراخوان و مناقصه های بین المللی متوقف کرده و با افتخار تکمیل و کهنه و نو شدن ذخایر استراتژیک مرغ کشور با تولید داخل صورت میگیرد.
شیرزاد گفت: صنعت مرغداری نیاز به منابع مالی جدید، سرمایه درگردش مکفی و بیمه قیمت محصولات اش دارد. حتما باید کریدورهای صادراتی فعال شود. صادرکنندگان مرغ باید مشوق های صادراتی و بسته های حمایتی دریافت کنند. صادرات موفق مرغ وابسته به زیرساخت های مناسب صادراتی و ظرفیت های کشتارگاهی استاندارد است که در حال حاضر در آن ضعف داریم و نیاز به تقویت کمی تعداد کشتارگاه ها و ارتقای کیفیت مدیریت صادرات مرغ در کشور داریم.
اخبار دام طیور آبزیان. عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، از امکان جبران خلاء عملکردی در دامداریها با استفاده از خوراک کامل دام خبر داد. به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، علیرضا آقا شاهی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از 70 درصد هزینههای دامداریها شامل خوراک مصرفی میشود، گفت: میتوان با بهرهبرداری از خوراک کامل دام، این هزینهها را به نسبتهای مختلف در دامداریهای گوناگون، کاهش داد و خلأ عملکردی موجود را تا حدودی پر کرد.
وی افزود: هرچند که نهادههای مورداستفاده بهعنوانمثال در مرغداریهای کشور از کیفیت مطلوبی نسبت به کشورهای همسایه برخوردار است، اما بهرهوری تولیدات کمتر از حد انتظار است. بنابراین خلأ عملکردی خوراک در این بخش نیز کاملاً مشهود است. البته موسسه در قالب رتبهبندی کارخانهها خوراک دام و باهدف بهبود بهرهوری حرکت ارزشمندی را در این خصوص شروع کرده است.
عضو هیات علمی موسسه با اشاره به اینکه حدود 40 درصد جو و بالای 80 درصد ذرت و کنجاله مصرفی در خوراک دام از خارج از کشور وارد میشود بیان کرد: طبق آمارهای موجود بیش از 40 درصد محصولات دامی اعم از گوشت و شیر، در واحدهای متوسط و خردهپا تولید میشود. این در حالی است که چنین واحدهایی یا بهره کمی از دانش تغذیه دارند و یا امکان بهکارگیری آن در مزرعه را به دلایل مختلف ندارند.
آقا شاهی یکی از دلایل وجود خلأ عملکردی را عدم پشتیبانی و توجه به این واحدها را در مقایسه با واحدهای بزرگ دانست و ادامه داد: یکی از وظایف موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، انجام پژوهشهای کاربردی در این زمینه است. به عبارتی محققان علوم دامی برای حل مشکل تأمین خوراک، برای دامداران متوسط و کوچک، به پژوهشهای گستردهای در قالب خوراک کامل دستزدهاند تا خلأ بهرهوری را کاهش دهند. در این راستا در قالب تفاهمنامه با شرکت خصوصی و بهرهمندی از توان این بخش مهم، اقدام به گسترش این فنّاوری کرده است.
به گفته رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور این موسسه علاوه بر خوراک خشک، در خصوص سیلاژ خوراک کامل مرطوب نیز به موفقیتهای چشمگیری دستیافته و سعی در توسعه آن با مشارکت بخش خصوصی دارد.
وی گفت: اگر بهطور مثال یک گاو شیری، روزانه 20 کیلوگرم خوراک خشک مصرف کند و حدود 10 درصد یعنی دو کیلوگرم از آن به دلایل مختلف، به مصرف دام نرسیده و پرت شود، با فرض شرایط عادی و مدیریت متوسط و نیز قیمت حدود 15 هزار تومان برای هر کیلوگرم خوراک، این هدر رفت در یک دامداری 50 رأسی ماهانه 45 میلیون تومان خواهد شد؛ اما با بهرهبرداری از خوراک کامل دام، علاوه بر بهبود بهرهوری، جبران خلأ عملکردی و عدم نیاز به انباشت سرمایه برای دامدار، این صرفهجویی برای واحد موردنظر، حتمی خواهد بود.
آقا شاهی، با اشاره بهضرورت توجه به تولید با مشارکت مردم تأکید کرد: در کنار حل مشکلات دامداران، استفاده از پتانسیلهای بخش خصوصی نیز مدنظر محققان بوده است. در همین راستا، دو تفاهمنامه برای ایجاد زنجیره تولید و گسترش فرهنگ خوراک دام کامل، با دو شرکت خصوصی در آذربایجان غربی و شرقی در دو زمینه متفاوت از خوراک دام کامل منعقدشده که امید میرود گامی بلند در راستای افزایش بهرهوری و کاهش فشار واردات نهادههای ضروری باشد.
اخبار دام طیور آبزیان. در حالی که تا دو سال پیش تنها 10 درصد اجداد جوجهیکروزه در داخل تامین میشد حال به گفته رئیس سازمان اقتصادی کوثر ایران با دانش متخصصان از واردات اجداد از کشورهای غربی بی نیاز شده است. ناصرفخاری رئیس سازمان اقتصادی کوثر میگوید که بهرهوری نژاد آرین بهتر از این خواهد شد.
امریکا، انگلیس، برزیل، هلند، هند، آلمان و فرانسه از پیشتازان اصلاح نژاد مرغ هستند.فعالان حوزه مرغداری کشور بهره وری نژاد مرغ آرین را پایین میدانند، ضریب تبدیل دان به مرغ بالاست و گوشت خالص کمتری دارد اما منتخصصان کشور میگویند که کار اصلاح نژادی پایان نیافته و ادامه دارد.ماهانه 150 میلیون قطعه جوجه ریزی در 17 هزار مرغداری کشور انجام و 2.5 میلیون تن مرغ تولید میشود.
1403/02/06- شترداری رسته مزیت دار دامداری سازگار با اقلیم کشور.
اخبار دام طیور آبزیان. کارشناس حوزه شترداری گفت: پرورش شتر از رستههای مزیت دار دامداری با درآمد کافی برای روستاییان و عشایر مناطق خشک و نیمه خشک کشور است. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حسینی، کارشناس و فعال حوزه شترداری در گفتگویی اختصاصی درباره ظرفیت پرورش شتر در کشور گفت: در ایران ۹۰ میلیون هکتار اراضی داریم که در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارند اراضی بیابانی و بسیاری از روستاهای مناطق شرقی و نسبتا مرکزی ایران که در مناطقی قرار گرفتند که فضای بیابانی، خشک و نیمه خشک در آنها غالب است، رسته اکثر روستاییان هم در این مناطق رسته دامداری است و در اینها در حوزه دامی بیابانی که اخیرا رونق و مورد توجه قرار گرفته رسته مزیت دار پرورش شتر است.
وی افزود: زنجیره ارزش همان رسته مزیت دار که در آن مناطق میشود به عنوان یک شغل با درآمد کافی و پایدار به آن توجه کرد که با وضع آب و هوایی آنجا هم سازگار است بحث پرورش شتر است که چند سالی است این موضوع خیلی مورد توجه قرار گرفته که اگر قرارباشد ما حوزه اشتغال روستایی و عشایری این مناطق را تقویت کنیم با این وضعیت آبی کشور و تغییر اقلیم که صورت گرفته ناچاریم برویم به شمت پرورش شتر ولی یکسری گلوگاهها و محدودیتها دارد که باید رفع بشود.
حسینی درباره جمعیت شتر در کشور اضافه کرد: ما در ایران در اوایل قرن ۱۳ در اوایل دهه ۱۳۰۰ تا ۱۳۱۰ حدودا یک میلیون نفر شتر در کشور داشتیم که موضوع صرفا استفاده از گوشت و شیر آن نبود عمدتا در جابجاییها و انتقال مسافر به خصوص بحث انتقال عشایر و وسایل آنها بودکه کم کم با یکجانشینی، استفاده بیشتراز اراضی و سیاستهای شهرنشینی، یک میلیون نفر جمعیت شتر رفته رفته رسیده به ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار نفر شتر که جمعیت حال حاضر آن کشور است، اما از لحاظاقلیمی کشور ما این ظرفیت را دارد که این جمعیت شتر افزایش پیدا کند.
این کارشناس حوزه شترداری در مورد مزیتهای پرورش شتر تصریح کرد: دام شتر در مقایسه با گاوهای وارداتی که در ایران الان پرورش پیدا میکنند مثل گاو هولشتاین و گوسفندهای وارداتی و به نسبت حتی بقیه دامهای پرورشی، شتر چیزهای را مصرف میکند که برای ما، ارزش افزوده و تولید گوشت و شیر میکند که آن دامها نمیتوانند، شتر با طی مسافت زیاد از گونههای خارشتر، اشنان وسرخ گز گونههای مرتعی بیابانها و اراضی ما استفاده میکند که اگر اینها تقویت بشوند علوفه و مرتع کاری بشود از همین ظرفیت علوفههای مرتعی ما میتواند تولید گوشت و شیر کند که این مهمترین مزیت شتر است که دامهای دیگر امکان استفاده از این گونههای مرتعی و بیابانی را ندارند.
حسینی درباره پرورش شتر در دیگر کشورها گفت: در دنیا شاید بگویم قویترین کشورهایی که در حوزه شترداری حالت صنعتی را تکمیل کردند و زنجیره ارزش شتر را کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هستند اول امارات وبعد قطر، عربستان و کویت است، بیشتر امارات و عربستان خوب کار کردند به خاطر اینکه در بحثهای فرهنگی مصرف گوشت شتر و زنجیره کامل کار کردند صرفا روی مصرف گوشت کار نکردند، آمدند روی شیر و مزههای متفاوت آن کار کردند و فرآوریهای مختلف از جمله پنیر، شیرخشک و بستی شیر شتر با طعمهای مختلف و مسابقات شترسواری را دارند و سرمایه گذاری میکنند.
وی در پایان گفت: در ایران فعلا تمرکز زنجیره ارزش شتر صرفا روی گوشت است پرورش سنتی و صنعتی شتر بیشتر روی گوشت شتر است علت آن هم نبود بازارهای هدف و کارگاههای فرآوری شیر و پشم شتر بوده است، چون این زنجیره ارزش شتر در گلوگاهها سرمایه گذاری مناسب نشده و به بخش خصوصی برای مشارکت وسرمایه گذاری، تسهیلات لازم داده نشده الان تا آن قسمت پرورش و قسمت مرتع در کشور کار میشود ولی مابقی که بحث فرآوری و به بازاررسانی است به نسبت کشورهای عربی ضعیفتر هستیم.
1403/02/06- تلاش دانشمندان ایرانی برای تولید واکسن آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان.
اخبار دام طیور آبزیان. معاون موسسه سرم سازی رازی از پیشرفت پژوهشهای دانشمندان ایرانی در مسیر دستیابی به دانش تولید واکسن آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان خبر داد و گفت: تا یک سال دیگر این واکسن به مرحله تولید میرسد. مسعود قادر معاون کنترل و تضمین کیفیت موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در گفتگو با خبرنگار حوزه کشاورزی خبرگزاری صدا و سیما، با اشاره به موفقیت دانشمندان جوان ایرانی در تولید واکسن ORT با بالاترین استانداردهای جهانی اظهار داشت: دستاوردهای چنین موفقیتی تنها به بی نیازی از واردات یک نوع واکسن محدود نمی شود و در عمل، دانش و توان تولید انواع واکسن های جدید را نیز به همراه دارد و از همین رو، به موازات این امر، تولید واکسن آنفلوآنزای فوق حاد نیز در دستور کار قرار گرفت و مراحل مختلف آن با موفقیت سپری شده است.
وی با اشاره به سهم موثر و مفید موسسه رازی در حفظ سلامت و تامین امنیت غذایی کشور، به تشریح سابقه تولید انواع واکسن های دامی اشاره کرد و گفت: سهم بزرگی از تامین و حفظ سلامت انواع مواد غذایی، به ویژه در زمینه گوشت و لبنیات به لطف زحمات و تلاش های دانشمندان گمنام موسسات تامین کننده واکسن ها، از جمله موسسه رازی بوده و در حال حاضر نیز، تحقیقات برای تولید واکسن های نوین و چندگانه با جدیت ادامه دارد.
معاون کنترل و تضمین کیفیت موسسه رازی با بیان خطرات و تهدیدات دائمی آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان برای صنعت طیور کشور، تصریح کرد: این بیماری بطور مداوم صنعت طیور و حتی انواع پرندگان را تهدید می کند و به دلیل حضور پرندگان مهاجر در نقاط مختلف کشور، جلوگیری از ورود آن غیر ممکن است.
وی افزود: از همین روز تولید واکسن برای غلبه بر این بیماری اهمیت بسیاری دارد و خوشبختانه دانشمندان جوان ایرانی موفق شدند با روش ژنتیک معکوس به سویه این واکسن دست یافته و مراحل تولید آن را سپری کنند.
قادر با بیان اینکه تحقیقات در این زمینه با جدیت ادامه دارد، اظهار داشت: طبق برنامه ریزی انجام شده، با تکمیل مراحل آزمایش و طی مراحل قانونی، این واکسن در یک سال آینده به تولید خواهد رسید.
وی با بیان اینکه دستکم نیمی از انواع واکسن های جدید حوزه دام و طیور در داخل کشور و در موسساتی مانند موسسه رازی تولید می شود، تصریح کرد: دانش فنی برای گسترش تولید در دسترس است و می توانیم بطور کامل نیازهای کشور را در داخل تولید کنیم.
معاون موسسه رازی با اشاره به پیچیدگی های صنایع دارویی و بیولوژیک در سطح جهان، تصریح کرد: کشورهای دارای این دانش به هیچ وجه دوست ندارند با کشورهای دیگری از جمله ایران همکاری کنند و حتی از ارائه کوچکترین خدمات یا فروش تجهیزات خودداری می کنند، اما ما می توانیم بدون کمک آنها پیش برویم.
دکتر قادر با بیان اینکه یکی از عمده ترین موضوعاتی که باعث کندی پیشرفت این دانش می شود، فرسودگی تجهیزات است، از شرکت ها و صنایع داخلی خواست برای تامین نیاز موسسات سرم سازی اقدام کنند و گفت: ما از شرکت های سازنده تجهیزات می خواهیم که وارد این عرصه شوند و آماده ایم اطلاعات اولیه و نیازهای خود را به آنها ارائه کنیم تا این تجهیزات را در داخل کشور تولید کنند و در اختیار موسسات بگذارند.
وی از مردم و به ویژه مصرف کنندگان واکسن ها خواست با مطالبه محصول با کیفیت ایرانی، سیاستگذاران، مدیران و مسئولان در عرصه های مختلف را به حرکت در مسیر تولید بهترین و جدیدترین محصولات در داخل کشور تشویق کنند.
اخبار دام طیور آبزیان. رییس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار میهن از صادرات ۲۰ هزارتن تخم مرغ در فروردین ماه امسال خبرداد و گفت: قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ درب واحدهای تولیدی به ۳۰ هزار تومان رسیده که کمتر از قیمت سال گذشته است. «حمیدرضا کاشانی» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت تولید و بازار تخممرغ و شرایط تولیدکنندگان افزود: طبق آمار بانک مرکزی تخم مرغ سال گذشته کمترین نوسان قیمت کالاهای اساسی را به دلیل واگذاری تولید و تامین و بازاررسانی این محصول توسط اتحادیه مذکور داشته است.
رئیس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار میهن اظهار داشت: امسال و یک ماه مانده به عید نوروز و ماه مبارک رمضان، مصرف تخم مرغ در کشور کاهش شدیدی پیدا کرد و باعث شد قیمت تخم مرغ به کمتر از نرخ مصوب سال گذشته برسد؛ به طوری که تولیدکنندگان طی مدت مذکور ۱۷ هزار تومان زیر قیمت مصوب سال ۱۴۰۲ یعنی ۴۷ هزار و ۳۰۰ تومان و ۳۰ هزار تومان زیر قیمت واقعی این محصول را میفروشند.
به گفته وی، اکنون قیمت واقعی هر کیلوگرم تخم مرغ درب واحدهای تولیدی بر اساس هزینههای تمام شده تولید و نرخ تورم به ۶۲ هزار تومان رسیده و قرار بود بعد از عید فطر نرخهای جدید را اعلام شود که هنوز اعلام نشده است.
کاشانی تصریح کرد: اکنون قیمت هر شانه تخم مرغ در خردهفروشیها و فروشگاهها ۶۵ تا ۷۲ هزار تومان به فروش میرسد.
صادرات ۲۰ هزار تن تخم مرغ در فروردین ماه امسال
رئیس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار میهن گفت: طی دو سال اخیر با برنامهریزی صورت گرفته توسط اتحادیه، ایران از یک کشور واردکننده تخم مرغ به یک کشور صادرکننده تبدیل شده است؛ یعنی در سال ۱۴۰۱ حدود ۵۵ هزار تن و سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۳۶ هزار تن تخم مرغ به کشورهای هدف صادر شده است.
وی تصریح کرد: در فروردین ماه امسال ۲۰ هزار تن تخم مرغ به کشورهای هدف همچون افغانستان، عراق، قطر، ترکمنستان، امارات صادر شد و صادرات همچنان ادامه دارد.
کاشانی بیان کرد: در حال حاضر امکان افزایش حجم صادرات تخم مرغ را نداریم؛ زیرا اکنون نیز تولیدکنندگان کشورهای دیگر به شدت اعتراض دارند که مرغداران ایرانی ما را ورشکسته کردهاند و خواستار محدودیت واردات تخم مرغ از ایران شدهاند.
روزانه ۳۷۰۰ تن تخم مرغ در کشور تولید میشود
وی اضافه کرد: قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ ایران برای صادرات نیز بین ۳۲ تا ۳۳ هزار تومان است که همین امر نارضایتی صادرکنندگان دیگر کشورها را در پی داشته است. رئیس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار میهن گفت: طبق گزارشهای موجود، روزانه ۳۷۰۰ تن تخم مرغ در کشور تولید میشود که رقم قابل توجهی است.
وی با بیان اینکه پروسه تولید گلههای مرغ تخمگذار کشور ۲۰ماهه است، افزود: به دلیل زمان بر بودن این موضوع، کاهش قیمتها و حذف گلههای مرغ تخمگذار کشور نگرانکننده است؛ زیرا اکنون با افت شدید قیمتها و حذف گلهها ممکن است در نیمه دوم امسال با مشکل روبرو شویم.
وی با اشاره به اینکه تولیدکنندگان تخم مرغ نیازمند حمایتهای دولتی هستند، اظهار داشت: یکی از مشکلات این صنعت آن است که به دلیل تعیین قیمتهای ثابت برای این محصول و مشکلات توزیع با کاهش قیمت تخم مرغ درب واحدهای تولیدی، کاهش قیمت در بازار مشاهده نمیشود و فقط تولیدکننده و مصرفکننده زیان میدهند.
کاشانی تصریح کرد: در صورتی که قیمتها در بازار بر اساس افت و افزایش قیمت درب واحدهای تولیدی تعیین شود، دیگر مصرفکنندگان یکی از متضرران این موضوع نخواهند بود.
اخبار دام طیور آبزیان. رییس سازمان دامپزشکی کشور گفت: با توجه به حساسیت مراکز نگهداری و پرورش صنعت دام، طیور و آبزیان، شرایط جدید صدور مجوز واحدهای دامداری و مرغداری به وزیر جهاد کشاورزی پیشنهاد شد. به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، مجتبی نوروزی در نشست خبری خود درباره فواصل و حریمهای بهداشتی مراکز تولیدی و صنایع وابسته دام، طیور و آبزیان افزود: طبق مطالعه و استفاده از تجربه پنج کشور مهم و پیشرو در حوزه دام فواصل حرایم بهداشتی جدید تعیین شده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید براینکه اقدامات مذکور برای تسهیل سرمایه گذاری در حوزه تولیدات دام، طیور و آبزیان است اظهارداشت: با توجه به اخذ نظر انجمن ها، وزارتخانه های مربوط و نهادهای حاکمیتی جمع بندی شده و پس از تایید وزیر جهاد کشاورزی و مصوبه هیات وزیران برای اجرا بزودی ابلاغ میشود.
وی تصریح کرد: نگهداری و پرورش هر نوع حیوان اهلی در محدوده روستاها بلامانع است و مستلزم اخذ مجوز نیست البته این بدان معنا نیست که نظارت بهداشتی بر دام روستایی انجام نمیشود بلکه انجام واکسیناسیون، سمپاشی و فعالیتهای ترویجی لازم صورت می گیرد.
وی اضافه کرد: استقرار اماکن دامی و صنایع وابسته به دام در حوزه تالاب ها، دریاچه ها، پناهگاه های وحش و رودخانه نیاز به اخذ مجوز و سازمان محیط زیست است.
نوروزی گفت: با توجه به حساسیت تولید مرغ های لاین، فواصل این گونه مراکز تولیدی با سایر مکان های تولیدی و صنعتی همچنان مانند گذشته است و تغییری نکرده است.
رییس سازمان دامپزشکی کشور افزود: استقرار اماکن دامی و صنایع وابسته به دام با سکونتگاه ها، پارک های ملی، تالاپ ها، دریاچه ها، عرصه های طبیعی ملی، پناهگاه های حیات وحش و قنوات نیاز به استعلام از سازمان محیط ملی حفاظت محیط زیست دارد و در حریم جاده ها، فرودگاه ها، راه آهن و غیره نیاز به اخذ مجوز از سازمان شهرسازی است.
وی گفت: برای راه اندازی مراکز تولیدی در حریم انتقال برق، نظر وزارت نیرو ملاک خواهد بود. استقرار اماکن دامی و صنایع وابسته دام در حریم کارخانههای بستهبندی بهداشتی آرایشی در کمیته فنی سازمان غذا و دارو تصمیم گیری میشود.
به گفته وی، بسته به شرایط جغرافیایی آب و هوایی حجم مراکز تولید کمیتههای استانی میتوانند فاصله مراکز تولیدی را تا ۵۰ درصد کاهش دهند.
نوروزی افزود: فاصله بهداشتی در صنایع وابسته به دام که از یک جنس هستند، صفر می شود و هیچ فاصله ای در نظر گرفته نشده به طور مثال دو کشتارگاه دامی یا مراکز صنایع فراوری میتوانند در کنار هم ایجاد شوند اما در مراکز تولیدی مانند مرغداری ها فاصله باید رعایت شود.
وی اظهارداشت: حریم پرورش دام با توجه به ظرفیت واحد استانی و شهرستانی که در آن تولید میشود، متفاوت است.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور اعلام کرد: فروش نهاده مدتدار و تولید قراردادی با زنجیرهها بهمنظور حمایت از تولید در دستور کار قرار دارد. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از شرکت پشتیبانی امور دام کشور، حسین شیرزاد عنوان کرد: سیاست جدید این شرکت که در بازه زمانی ششماهه گذشته پیگیری میشده است و همچنان با قدرت دنبال میگردد، حمایت همهجانبه از جامعه دامپروری و مرغداران کشور از طریق فروش نهاده مدتدار، تولید قراردادی با زنجیرهها و ایجاد آرامش حداکثری در بازار نهادهها و استفاده از پتانسیل بازار بدهی با مکانیزم تأخیری استمهال است.
وی افزود: در ششماهه دوم سال گذشته نزدیک به 900 هزار تن جو، یکونیم میلیون تن ذرت بهصورت نسیه و مدتدار با چک و سفته و ضمانتنامه بانکی به جامعه هدف بهرهبردار عرضه شده است.
شیرزاد ادامه داد: در عرضه بیش از یک میلیون تنی سویا طی سال قبل حدود 100 هزار تن کنجاله سویا بهصورت نسیه بوده است. در مجموع بیش از 87 درصد فروشها در نهاده جو بهشکل نسیه، 75 درصد فروش ذرت و 12 درصد کنجاله سویا نیز بهصورت نسیه و مدتدار 3 تا ششماهه و در برخی استانهای محروم 8ماهه، به دامداران و مرغداران کشور تحویل داده شده است.
وی تصریح کرد: این سیاستهای حمایتی با قدرت و توان بیشتر در سال جدید نیز ادامه خواهد یافت تا آسیبهای گذشته ناشی از افزایش قیمت نهادههای دام و طیور، عدم تزریق سرمایه در گردش مکفی به صنعت دام و طیور و کشتار دام مولد، و رشد تعطیلی واحدهای کوچک و متوسط تعدیل و صدمات تا حدودی جبران گردد.
وی با بیان اینکه نتایج این سیاستهای حمایتی تا کنون بازگشت بسیاری از واحدهای کوچک و متوسط دام و طیور به چرخه تولید کشور را داشته است گفت: اطمینان خاطر مرغداران و دامداران از وجود وفور و فراوانی نهاده و آرامش بازار طی ششماه گذشته، رشد تولید گوشت سفید، تزریق امید و روحیه مثبت تولید بین جامعه بهرهبرداران کشور، دیرکشتاری در دام سبک، تشویق به پرواربندی گوساله پای پروار، تشویق به جوجهریزی تا 152 میلیون قطعه، افزایش وزن مرغهایی که امروزه روانه کشتارگاهها میشوند، افزایش ذخایر گوشت کشور، جلوگیری از کشتار دام مولد و رشد اشتغال در صنعت دام و طیور و ایجاد سپهری امیدوارانه میان ذینفعان و ذیمدخلان جامعه دامپروری و مرغدار کشور میباشد.
شیرزاد اضافه کرد: خرید بیشبود یا مازاد مرغ تولید داخل از مرغداران و فعالان صنعت طیور کشور با قدرت ادامه دارد.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور تشریح کرد: در زمینه خرید مرغ داخلی؛ نیز در ششماهه دوم سال 1402 حدود 31 هزار تن مرغ و از ابتدای سال جاری تا کنون نیز حدود 6000 تن مرغ از بازار جمعآوری و ذخیره شده است. خرید از همه اتحادیههای استانی، زنجیرهها و واحدهای مرغداری متقاضی در جریان است و تا کنون بیش از 600 میلیارد تومان به مرغداران کشور بهصورت نقدی و قریب به 520 میلیارد تومان بهاشکال تولید قراردادی و تهاتر مرغ با نهاده همچنان ادامه دارد.
وی اظهار داشت: سیاستهای بازرگانی شرکت طی ششماهه دوم سال 1401 با تغییر جهت اساسی “تأمین ذخایر استراتژیک کشور با خرید مرغ تولیدشده در داخل و حمایت از مرغدار داخلی و ترویج تولید قراردادی طیور” بوده است. روند خرید بیشبود مرغ بهصورت نامحدود و در همه استانهای کشور که بیشبود یا مازاد مرغ تولیدی دارند، همچنان ادامه دارد.
شیرزاد در تشریح سیاستهای حمایتی شرکت در طول مدت مدیرعاملی خویش شرح داد: امروز شرکت پشتیبانی امور دام کشور در خدمت بهرهبرداران دام و طیور ایرانزمین میباشد و در خدمت جامعه مولدین طیور و دام برزیلی یا هر کشور دیگری نیست. ما ذخایر راهبردی مرغمان را در زمان حاضر از تولیدکنندگان داخلی تأمین و انبارش میکنیم و در حال تلاشیم که امسال این اتفاق مهم برای صنعت دامپروری و تولید گوشت قرمز هم بیفتد.
شیرزاد ادامه داد: چنانکه از دو ماه پیش در فراخوانهای عمومی بینالمللی شرکت، خرید مرغ از منشأ خارجی را محدود نمودهایم تا مرغدار داخلی با اطمینان بیشتری اقدام به جوجهریزی و تولید نماید. توزیع مرغ منجمد نیز بهطور کامل متوقف گردیده است.
وی عنوان نمود: در خصوص تسویه باقیمانده طلب نهادههای موسوم به ارز اشخاص (ارز ترجیهی 4200تومانی) از سال 1401 عنوان نمود که با هماهنگی معاونت امور دام، معاونت توسعه بازرگانی، سامانه بازارگاه و بانک کشاورزی این مهم در حال انجام است.
شیرزاد در پایان یادآور شد: از سال 1402 با حمایتهای وزیر جهاد کشاورزی و اهتمام تیم جدید هیئت مدیره شرکت در حمایت از جامعه بهرهبرداران در مجموع عرضه این نهادهها در چند ماه اخیر شتاب بیشتری گرفته و سرجمع طی 11 مرحله عرضه نهادهها؛ به بیش از یک میلیون و هفتصد هزار تن ذرت، بیش از 604 هزار تن جو و قریب به نیم میلیون تن کنجاله سویا با ارز 4200تومانی رسیده است.
وی افزود: تمامی مطالبات جو و ذرت بهطور کامل تحویل مرغداران محترم داده شده است و باقیمانده اندک طلب مرغداران نیز با توجه به رأیزنیهای صورتگرفته جهت در اختیار قرار دادن منابع ارزی مصروفنشده مطابق وعده دادهشده از سوی بانک مرکزی و معاونت توسعه بازرگانی وزارت متبوع، بهمحض رسیدن محمولهها این شرکت نسبت به بارگذاری و تحویل محموله مذکور از محل خریدها اقدام مینماید.
اخبار دام طیور آبزیان. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور سیاستهای حمایتی این شرکت باهدف توسعه صنعت دام و طیور کشور خبر داد. به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی شرکت پشتیبانی امور دام کشور، حسین شیرزادبابیان اینکه سیاست جدید شرکت پشتیبانی امور دام حمایت همهجانبه از جامعه دامپروری و مرغداران کشور است افزود: این سیاست طی 6 ماه گذشته از طریق فروش نهاده مدتدار، تولید قراردادی با زنجیرهها، ایجاد آرامش حداکثری در بازار نهادهها و استفاده از پتانسیل بازار بدهی با مکانیزه تأخیری استمهال باقدرت دنبال شده و همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه این شرکت طی سال گذشته نزدیک به چهار میلیون تن نهاده شامل جو، ذرت و کنجاله سویا، بهنظام بهرهبرداری دام و طیور کشور کرده است، توضیح داد: در ششماهه دوم سال گذشته نزدیک به 900 هزار تن جو، یک و نیم میلیون تن ذرت بهصورت مدتدار با چک و سفته و ضمانتنامه بانکی به جامعه هدف بهرهبردار عرضهشده و از بیش از یکمیلیون تنی سویای عرضهشده طی سال قبل، حدود 100 هزار تن کنجاله سویا بهصورت نسیه به بهرهبرداران واگذارشده است.
شیرزاد ادامه داد: درمجموع بیش از 87 درصد فروش نهاده جو، 75 درصد فروش ذرت و 12 درصد کنجاله سویا بهصورت مدتدار سه تا ششماهه و در برخی استانهای محروم هشتماهه، به دامداران و مرغداران محترم کشور تحویل دادهشده است که رکوردی بیسابقه درفروش نهادههای کشور با این الگوی حمایتی جدید محسوب میشود.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور تأکید کرد: این سیاستهای حمایتی باقدرت و توان بیشتر در سال جدید نیز ادامه خواهد یافت تا آسیبهای گذشته ناشی از افزایش قیمت نهادههای دام و طیور، عدم تزریق سرمایه در گردش مکفی به صنعت دام و طیور و کشتار دام مولد و تعطیلی واحدهای کوچک و متوسط تعدیل و صدمات تا حدودی جبران شود.
وی ادامه داد: نتایج این سیاستهای حمایتی تاکنون بازگشت بسیاری از واحدهای کوچک و متوسط دام و طیور به چرخه تولید کشور، اطمینان خاطر مرغداران و دامداران از وجود و وفور نهاده و آرامش بازار طی شش ماه گذشته، رشد تولید گوشت سفید، تزریق امید و روحیه مثبت تولید در بین جامعه بهرهبرداران کشور، دیرکشتاری در دام سبک، تشویق به پرواربندی گوساله پای پروار، تشویق به جوجه ریزی تا 152 میلیون قطعه، افزایش وزن مرغهایی که امروزه روانه کشتارگاهها میشوند، افزایش ذخایر گوشت کشور، جلوگیری از کشتار دام مولد و رشد اشتغال در صنعت دام و طیور و ایجاد سپهری امیدوارانه در میان ذینفعان جامعه دامپروری و مرغدار کشور است.
خرید مازاد مرغ تولید داخل از مرغداران و فعالان صنعت طیور کشور
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور بابیان اینکه این شرکت در ششماهه دوم سال 1402 حدود 31 هزار تن مرغ و از ابتدای سال جاری تاکنون، حدود 6000 تن مرغ از بازار جمعآوری و ذخیره کرده است گفت: خرید از همه اتحادیههای استانی، زنجیرهها و واحدهای مرغداری متقاضی در جریان است. تاکنون بیش از 600 میلیارد تومان به مرغداران کشور بهصورت نقدی پرداختشده و قریب به 520 میلیارد تومان به اشکال تولید قراردادی و تهاتر مرغ با نهاده همچنان ادامه دارد.
وی افزود: سیاستهای بازرگانی شرکت طی ششماهه دوم سال 1401 با تغییر جهت اساسی در جهت تأمین ذخایر استراتژیک کشور با خرید مرغ تولیدشده در داخل و حمایت از مرغدار داخلی و ترویج تولید قراردادی طیور بوده است. در حال حاضر ذخایر راهبردی مرغ را از تولیدکنندگان داخلی تأمین و انبارش میکنیم و در تلاشیم که امسال این اتفاق مهم برای صنعت دامپروری و تولید گوشت قرمز هم محقق شود. چنانکه از دو ماه پیش در فراخوانهای عمومی بینالمللی شرکت، خرید مرغ از منشأ خارجی را محدود کرده تا مرغدار داخلی با اطمینان بیشتری اقدام به جوجه ریزی و تولید کند. توزیع مرغ منجمد نیز بهطور کامل متوقفشده است.
تسویه مطالبات نهادهها با ارز ترجیحی
شیرزاد با اعلام حمایت همهجانبه شرکت پشتیبانی امور دام حمایت از صادرات مرغ به کشورهای هدف گفت: امروز شرکت پشتیبانی امور دام کشور در خدمت بهرهبرداران دام و طیور ایرانزمین است.
وی با اشاره به تسویه باقیمانده طلب نهادههای موسوم به ارز اشخاص (ارز ترجیحی 4200 تومانی) از سال 1401 با هماهنگی معاونت امور دام، معاونت توسعه بازرگانی، سامانه بازارگاه و بانک کشاورزی بیان کرد: از سال 1402 با حمایتهای وزیر جهاد کشاورزی و اهتمام گروه جدید هیأت مدیره شرکت در حمایت از جامعه بهرهبرداران درمجموع عرضه این نهادهها در چند ماه اخیر شتاب بیشتری گرفته و سرجمع طی 11 مرحله عرضه نهادهها، به بیش از یکمیلیون و هفتصد هزار تن ذرت، بیش از 604 هزار تن جو و قریب به نیم میلیون تن کنجاله سویا با ارز 4200 تومانی رسیده است.
وی افزود: تمامی مطالبات جو و ذرت بهطور کامل به مرغداران تحویلشده و باقیمانده اندک طلب مرغداران نیز با توجه به رایزنیهای صورت گرفته جهت در اختیار قرار دادن منابع ارزی مصروف نشده مطابق وعده دادهشده از سوی بانک مرکزی و معاونت توسعه بازرگانی، بهمحض رسیدن محمولهها این شرکت نسبت به بارگذاری و تحویل آن اقدام میکند.