فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله تلاشی برای کمک به مدیریت بهتر گاوداری است. شاخ سوزی یک عمل ضروری برای ایمنی انسان و حیوان از سوی انجمن دامپزشکی شناخته شده است.
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله تلاشی برای کمک به مدیریت بهتر گاوداری است. شاخ سوزی یک عمل ضروری برای ایمنی انسان و حیوان از سوی انجمن دامپزشکی شناخته شده است.
شاخ سوزی گوساله بدون استفاده از مواد بی حس کننده به مسئله مهمی تبدیل شده است. در اکثر اوقات، گوساله ها در حین بی شاخ شدن چندین ماه سن دارند و البته در اینگونه موارد به وجود یک دامپزشک جهت تجویز دارو نیاز می باشد.
( شاخ سوزی گوساله یا بی شاخ کردن گوساله ). معمول ترین روش بی شاخ کردن گوساله ها استفاده از هویه داغ یا شاخ سوزهای حلقه ای می باشد ولی هرکدام از این روش ها دارای اشکالاتی هستند. در روش حلقه ای شما باید صبر کنید تا شاخ به اندازه کافی بزرگ شده و رشد کند. این در حالی است که روش هویه داغ را می توان از همان اوایل تولد گوساله اعمال کرد. هر دو روش باعث ایجاد درد در گوساله شده و باعث ایجاد عوارض جانبی و مضر در گوساله می گردند.
روش دیگر استفاده از خمیر شاخ سوزی بوده که به علت سوزش آور بودن به ندرت در گاوداری ها مورد استفاده قرار می گیرد. با این وجود خمیر شاخ سوزی بهترین روش قابل دسترس برای دامدارن است. چنانچه سعی در استفاده از خمیر شاخ سوزی را دارید به دو نکته اساسی در مورد آن یعنی زمان استفاده و مکان استفاده آن (جایگاه گوساله) توجه داشته باشید.
قبل از سن 2 روزگی اقدام به شاخ سوزی گوساله نمائید
موفقیت خمیر شاخ سوزی در این است که قبل از سن 2 روزگی مورد استفاده قرار گیرد. مهم ترین دلیل این فرضیه این است که اگر بعد از 2 روزگی از خمیر شاخ سوزی استفاده نمائید، گوساله یاد گرفته که چگونه سر خود را به اشیاء اطراف مالیده و خمیر را از روی شاخ خود پاک کنند. همچنین بعد از این سن، گوساله به راحتی روی 3 پای خود ایستاده و با پای چهارم خمیر را از روی شاخ خود پاک می کنند. علاوه بر این میزان دردی که احساس می کنند به اندازه گوساله های مسن تر نخواهد بود. ممکن است گوساله سر خود را به شدت تکان دهد که مانع می شود که به راحتی خمیر را روی شاخ آن بمالید. بهترین زمان برای مالیدن خمیر، زمان خوراک خوردن گوساله می باشد.
تحقیقی که روی نوزاد انسان انجام گرفته نشان داد که استفاده از شیر مادر، گلوکز یا ساکارز قبل از انجام کاری دردناک، باعث کاهش ضربان قلب و کاهش مدت زمان گریه کردن بچه ها در مقایسه با استفاده از آب یا داروهای مسکن خواهد شد. بنابراین بهتر است، سریعاً بعد از استفاده از خمیر شاخ سوزی، از طریق پستانک یا هر روش دیگر شیر در اختیار گوساله قرار گیرد. در زمان شیر خوردن، خمیر شاخ سوزی نیز عملیات اصلی خود را (با درد کمتر) انجام خواهد داد.
روش کار با خمیر شاخ سوزی گوساله
در ادامه با استفاده از تصاویر، مرحله به مرحله نحوه استفاده از خمیر شاخ سوز را مرور کنید. در ابتدا محدوده شاخ، (جوانه شاخ) گوساله را شناسایی کرده و موهای اطراف شاخ را بوسیله موچین مخصوص برداشته و سپس با استفاده از ماژیک علامت زن (مارکر) محدوده ای از شاخ را که قصد مالیدن خمیر شاخ سوزی دارید علامت گذاری کنید. در این روش میزان استفاده از خمیر شاخ سوزی محدود بوده و دستورالعمل آن در بروشور بسته موجود می باشد. با توجه به اینکه خمیر شاخ سوزی بسیار سوزاننده است، سعس کنید با استفاده از دستکش از دست های خود محافظت کنید. اکثر افراد مبتدی و نوآموز، از خمیر زیادی برای شاخ سوزی استفاده کرده که سبب ایجاد کچلی در اطراف شاخ می شود. البته در این حالت نیز پس از چند ماه موهای اطراف شاخ ترمیم می شود.
کسانی که از خمیر شاخ سوزی برای بی شاخ کردن گوساله استفاده می کنند از موفقیت های خوب این روش گزارش داده اند. همچنین این روش ساده بوده و در صورت استفاده صحیح هیچگونه دردی برای گوساله نخواهد داشت.
پروسه بی شاخ کردن گوساله با استفاده از خمیر شاخ سوزی
این پروسه شامل 3 اصل مهم و 6 مرحله می باشد.
اصل 1: بی شاخ کردن گوساله در همان روزهای اول تولد انجام گیرد.
اصل 2: از خمیر شاخ سوزی به طور صحیح و در زمان مناسب (زمان خوراک خوردن گوساله) استفاده کنید.
اصل 3: بعد از استفاده از خمیر شاخ سوزی، از خیس شدن محدوده اطراف شاخ اجتناب کنید.
6 مرحله بی شاخ کردن گوساله با استفاده از خمیر شاخ سوزی
مرحله 1: جوانه شاخ را پیدا کنید.
مرحله 2: موهای اطراف شاخ را بزنید.
مرحله 3: با استفاده از یک ماژیک علامت زن اطراف شاخ را علامت گذاری کنید.
مرحله 4: خمیر شاخ سوزی را در محل علامت گذاری شده به طور دقیق قرار دهید.
مرحله 5: از استقرار خمیر و استحکام آن در محل مورد نظر اطمینان حاصل کنید.
مرحله 6: خمیر شاخ سوزی را تا 24 ساعت بعد مورد بازبینی قرار دهید.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله