ذرت سیلو شده چیست؟
ذرت سیلو شده از تخمیرگیاه ذرت علوفه ای در محیطی کاملا بی هوازی تولید می شود و از خوشخوراکی بالایی برخوردار بوده و حاوی مقادیر بالایی قند است که امکان تخمیر را فراهم می سازد. جهت تخمیر ذرت علوفه ای بهتر است گیاه ذرت در زمانی که دارای حدود 35 تا 40 درصد ماده خشک است برداشت شود. ذرت سیلو شده یکی از مواد غذایی است که می تواند در تغذیه میش ها و بره ها مورد استفاده قرار گیرد. ذرت سیلو شده به دلیل برداشت زود هنگام گیاه ذرت، اقتصادی بودن عملیات سیلوکردن و بازده بالای این گیاه در هر هکتار، می تواند از نظر اقتصادی جهت پرورش گوسفند مقرون به صرفه باشد.
در عکس شماره 1 ذرت سیلو شده با رطوبت بالا مشاهده می شود. رطوبت بالا در این ماده خوراکی می تواند موجب بروز مشکلات در فرآیند تخمیر گردد. فرآیند تخمیر گیاه ذرتی که حاوی بیش از 35 درصد ماده خشک هستند با موفقیت بیشتری صورت می گیرد.
ذرت سیلو شده و نقش آن در تغذیه گوسفندان
ذرت سیلو شده و نقش آن در تغذیه گوسفندان
صنعتی شدن پرورش گوسفندان و افزایش قیمت غلات، استفاده از ذرت سیلوشده در خوراک دام ها با توجه به داشتن ارزش غذایی مطلوب، می تواند هزینه خوراک را کاهش دهد. استفاده از ذرت سیلو شده به دلیل برداشت زود هنگام گیاه ذرت، اقتصادی بودن عملیات سیلوکردن و بازده بالای این گیاه در هر هکتار، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
بیماری لیستریوز در گوسفند و ارتباط آن با ذرت سیلو شده
خطر احتمال ابتلا به بیماری لیستریوز از دلایلی است که ذرت سیلو شده در میان برخی از پرورش دهندگان از محبوبیت بالایی برخوردار نیست. گوسفندان اغلب در برابر بیماری لستریا مونوسینوژنز، باکتری ایجاد کننده بیماری لیستریوز (بیماری چرخش) حساس و مستعد می باشند. علائم رایج این بیماری شامل سقط جنین و تورم مغزی است. از علائم بالینی این بیماری نیز می توان به بروز مشکلات در راه رفتن، فشار دادن سر به دیوار، گیجی و حرکات دورانی و بیرون آوردن زبان از دهان اشاره کرد. این بیماری می تواند موجب بروز تلفات در گله شود. عامل این بیماری می تواند به شکل گسترده ای در محیط به ویژه خاک وجود داشته باشد و در طیف وسیعی از دما رشد و تکثیر کند.
در زیر به برخی از نکات مهم جهت کاهش رشد این عامل بیماری زا در ذرت های سیلو شده اشاره شده است:
- باید pH ذرت سیلو شده زیر 4.5 حفظ شود.
- با استفاده از بسته بندی و ذخیره صحیح، باید محیطی کاملا بی هوازی ایجاد شود.
- سیلوها نباید به وسیله خاک و مدفوع حیوانات آلوده شوند.
- نباید از ذرت سیلو شده کهنه یا کپک زده در تغذیه دام ها استفاده شود.
لازم به ذکر است، برخی از حیوانات می توانند باکتریهای لیستریا را بلعیده و علائمی از بروز بیماری در آنها مشاهده نشود و به راحتی با این عفونت مقابله کنند. اغلب حیواناتی که دارای زمینه بیماری در گذشته بوده و سیستم ایمنی ضعیفی دارند، نسبت به این بیماری حساس تر هستند. بنابراین با مدیریت مناسب، انجام به موقع واکسیناسیون متناسب با منطقه پرورش، تغذیه مناسب و کاهش استرس ها می توان احتمال ابتلا به اغلب بیماریها را در گله کاهش داد.
مدیریت صحیح ذرت سیلوشده
برای اطمینان از تولید ذرت سیلو شده با کیفیت مطلوب به نکات زیر توجه شود:
- بهتر است واریته ای از ذرت که با شرایط منطقه سازگار است، کاشته شده و از آن برای تولید ذرت سیلو شده استفاده شود.
- متناسب با نوع نگهداری و ذخیره سازی بهتر است علوفه ذرت با رطوبت 55 تا 65 درصد برداشت شود.
- در زمان برداشت بهتر است قطع ساقه گیاهان از ارتفاع چند سانتیمتر مانده به زمین انجام شود. این کار میزان آلودگی خاک را در گیاه برداشت شده کاهش می دهد.
بر اساس نحوه مدیریت گله و محیط پرورش دام ها می توان از روش های مختلف برای سیلو کردن استفاده شود. سه روش رایج در تهیه ذرت سیلوشده و ذخیره سازی آن شامل سیلوهای زیرزمینی، سیلوی عمودی و سیلو در کیسه های پلاستیکی اشاره کرد. هر کدام از این روش ها دارای مزایا و معایبی می باشند. با این حال در تمام این روش ها بسته بندی صحیح گیاه ذرت و ایجاد محیط کاملا بی هوازی از نکات کلیدی تولید ذرت سیلو شده به شمار می رود.
استفاده از ذرت سیلو شده در تغذیه میش ها
ذرت سیلوشده را می توان به عنوان بخشی از خوراک دام ها در جیره های کاملا مخلوط شده گنجانید یا به عنوان بخشی از جیره مورد استفاده قرار داد. یکی از روش های استفاده از ذرت سیلو شده در تغذیه دام ها که در کانادا رواج یافته و مورد استفاده قرار می گیرد، ایده مصرف 50:50 ذرت سیلو شده و کاه یا یونجه خشک همراه با مکمل های معدنی و دسترسی آزاد به آب در میش ها در اواخر شیردهی یا آبستنی است. در تغذیه دام ها برای کاهش ابتلا به لیستریوز باید از ذرت سیلو شده تازه و عاری از هرگونه کپک زدگی استفاده شود. ذرت سیلوشده مورد استفاده نباید گرم باشد و داخل آن حرارتی حس شود. در تغذیه ذرت سیلو شده، مدیریت صحیح آخور و تمیز کردن روزانه و جمع آوری خوراک باقی مانده در آخور از اهمیت بالایی برخوردار است.
در عکس شماره 2 ترکیب ذرت سیلوشده همراه با کاه با نسبت 50 درصد مشاهده می شود. این ترکیب علوفه همراه بامکمل های معدنی و ویتامین می تواند نیاز انرژی و پروتئین و سایر احتیاجات میش ها در اواخر آبستنی یا اوایل شیردهی را تامین کند. در جداول زیر نمونه هایی از میزان مصرف ذرت سیلو شده در جیره گوسفندان بیان شده است. این جداول بدون افزودن مکمل های ویتامین و مواد معدنی ذکر شده است.
استفاده از ذرت سیلو شده در تغذیه بره
بسیاری از قوانین مربوط به تغذیه ذرت سیلوشده در تغذیه میش ها و تغذیه بره نیز صدق می کند. در هنگام تغذیه بره ها مدیریت صحیح ذرت سیلوشده و مدیریت صحیح آخورها از اهمیت بالایی برخوردار است. به هیچ عنوان در تغذیه بره ها نباید از خوراک کپک زده و کهنه استفاده شود. مدیریت تغذیه غلط به ویژه عدم توجه به آخورها می تواند احتمال بروز لیستریوز را افزایش دهد.
در یکی از مطالعاتی که توسط Paul Luimes در دانشگاه Ridgetown انجام شده است، میزان استفاده از ذرت سیلو شده در کیفیت لاشه بره ها مورد بررسی قرار گرفت.
در این مطالعه، بره ها به سه گروه تقسیم شده و جیره هایی حاوی صفر، 25 و 50 درصد ذرت سیلوشده بر اساس ماده خشک دریافت کردند و تمام جیره های مورد استفاده در گروههای مختلف از نظر میزان پروتئین خام، متوازن شده بودند. طبق نتایج این آزمایش، مصرف 25 درصد ذرت سیلو شده در خوراک گوسفندان، در شاخص هایی مانند عملکرد رشد، میزان خوراک مصرفی و هزینه، تفاوت معنی داری نسبت به روش های سنتی استفاده از غلات به تنهایی در تغذیه دام مشاهده نشد. در بره هایی که خوراک آنها حاوی 50 درصد ذرت سیلوشده بودند، میزان مصرف خوراک کاهش یافته و زمان بیشتری برای رسیدن به وزن مورد پسند در بازار نیاز است و در نتیجه هزینه خوراک و نگهداری افزایش می یابد. مصرف سطوح کمتر از 50 درصد ذرت سیلو شده در خوراک گوسفندان بر روی صفاتی مانند رشد ، میزان خوراک مصرفی و کیفیت لاشه تاثیر منفی نداشته و در برخی مواقع می تواند موجب صرفه جویی در هزینه پرورش و تغذیه دامها شود.
مصرف ذرت سیلو شده در تغذیه بره ها به عواملی مانند قیمت اقلام خوراکی، مدیریت گله، مدیریت تغذیه دام ها و بازار هدف بره ها بستگی دارد. در صورت بالا بودن قیمت غلات، تغذیه ذرت سیلوشده می تواند در مقایسه با جیره هایی که تنها بر اساس غلات هستند، مقرون به صرفه باشد. بازار هدف و زمان بندی بازار نیز می تواند در مصرف ذرت سیلوشده در تغذیه دام ها موثر باشد به طوری که مصرف مقادیر بالاتری از این ماده خوراکی می تواند به عنوان یک مزیت، رشد بره ها را تا رسیدن به زمان مناسب و قیمت مناسب گوشت در بازار، کاهش دهد و از هزینه نگهداری دامها نیز بکاهد.
برخی نکات کلیدی در رابطه با ذرت سیلو شده
- هنگام برداشت ذرت علوفه ای بهتر است میزان آلودگی به وسیله خاک به حداقل ممکن رسیده و با ذخیره سازی صحیح، محیطی کاملا بی هوازی برای بهبود عملیات تخمیر و تولید ذرت سیلوشده با کیفیت فراهم شود.
- در تغذیه دام ها باید از ذرت سیلو شده تازه و عاری از هر گونه کپک زدگی استفاده شود. مدیریت تغذیه و مدیریت آخور نیز در سلامت دام ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
- برای تامین احتیاجات غذایی دام ها باید با متخصصان تغذیه دام مشورت شود و برای جیره نویسی بهتر است مواد غذایی مورد استفاده در آزمایشگاه های معتبر آنالیز و میزان مواد مغذی آنها تعیین شود.
تغذیه ذرت سیلو شده به عنوان بخشی از خوراک میش ها، روشی سودآور و جایگزین مناسبی برای روش های سنتی تغذیه است که در آن تنها غلات خشک مورد استفاده قرار می گرفتند.
تغذیه ذرت سیلو شده به عنوان بخشی از خوراک میش ها، روشی سودآور و جایگزین مناسبی برای روش های سنتی تغذیه است که در آن تنها غلات خشک مورد استفاده قرار می گرفتند.