چگونه گوساله سالم تری داشته باشیم
در پرورش گوساله چنانچه گوساله های گاوداری شما با مشکلاتی از قبیل نفخ، آلودگی با کلستردیوم و یا اسهال مواجه هستند چه کاری می کنید؟ آیا واکسن یا محصولی برای مقابله با این عوامل بیماری زا وجود دارد؟ به گذشته برگردید و به یکنواختی آغوزی که می خوراندید نگاهی بیاندازید. یکی از دامپزشک های مجرب می گوید: ایجاد تغییرات کوچک در ترکیب جایگزین شیر گوساله تغییراتی در محیط شکمبه ای گوساله ایجاد می کند و غلبه بر عوامل بیماری زا را راحت تر می سازد. صرفاً به حداقل رساندن واریانس در خوراندن شیر، فرصت غالب شدن عوامل بیماری زا را کاهش می دهد و می تواند سبب شود که گوساله سالم تری داشته باشیم.
عدم یکنواختی بر شکمبه اثر می گذارد
یکنواختی شامل یکنواختی در غلظت، دما و حجم می باشد. کوچک ترین واریانس در هر کدام از آنها می تواند به بروز مشکلات در حفظ سلامت گوساله ها منجر شود و ما این واریانس ها را در طی دوره خوراک دهی یکسان یا بین وعده های خوراک دهی صبح یا شب مشاهده می کنیم.
در گاهی از موارد کیفیت جایگزین شیر کیسه ها با یکدیگر متفاوت است و همچنین در وعده های مختلف، افراد مختلفی محلول جایگزین شیر را ترکیب می کنند. سیستم های توزین خوراک خوران خودکار برخی از بهاربندها کالیبره نیستند و ناگهان گوساله ها شیر فقط با 9 تا 10 درصد جامدات دریافت می کنند.
یکنواختی در غلظت جایگزین شیر به این معنی است که تغییرات جامدات کل شیر بین وعده های خوراک دهی زیر 1 درصد باشد. دانشکده دامپزشکی دانشگاه ویسکانسین توصیه کرده که گاودارها باید 13 و 15 درصد جامدات بعد از مخلوط کردن جایگزین شیر را هدف خود قرار دهند.
اگر شما غلظت جایگزین شیر را تغییر می دهید، برای مثال باید بدانید که در زمستان، افزایش غلظت تا 1 درصد در روز مناسب است. خوراندن بیش از 16 درصد جامدات می تواند محیط شکمبه ای را تغییر دهد و می تواند برای گوساله تنش زا باشد.
بهترین روش برای ترکیب کردن یکنواخت محلول جایگزین شیر این است که پودر جایگزین شیر و آب را هر دفعه که مخلوط می کنید وزن کنید. گاوداری های کوچک می توانند از ترازوهای رومیزی برای توزین آب و پودر جایگزین شیر استفاده کنند.
ترسیم نموداری از تعداد گوساله ها و وزن جایگزین شیر و آبی که باید مخلوط شود بهترین راه برای داشتن مخلوط یکنواخت در مواقعی است که افراد مختلف مسئولیت خوراک دهی را بر عهده دارند یا هنگامی که تعداد گوساله ها تغییر می کند.
توصیه می شود که اگر وزن کردن مخلوط جایگزین شیر در هر بار خوراک دهی در گاوداری شما امکان پذیر نیست از رفرکتومتر Brix برای اندازه گیری جامدات به طور مداوم استفاده کنید. علیرغم اینکه شاخص Brix ابزار مناسبی در گاوداری ها می باشد، اما برای صنعت تغذیه ساخته شده است و به طور ویژه برای شیر طراحی نشده است. با این وجود، می توان از اطلاعات Brix برای داشتن رشد مناسب گوساله مبتنی بر منحنی استاندارد استفاده کرد منحنی استاندارد به شما معادله ای می دهد که می توانید اطلاعات Brix را در آن جا دهید و میزان غلظت مناسب محلول جایگزین شیر را مشخص کنید. مرحله بعدی تهیه مخلوط جایگزین شیر یکنواخت می باشد.
برای ایجاد یک منحنی استاندارد رشد، دامپزشک شما با همکاری شما می تواند رفرکتومتر را کالیبره کند و نمودار اطلاعات Brix در غلظت های مختلف جایگزین شیر را ترسیم کند. بعد از مشخص کردن خط روند، فرمول خطی ایجاد کنید. داده های Brix مربوط به نمونه های آزمایشی را وارد کنید و y را مشخص کنید. y غلظت واقعی جایگزین شیر شما است.
به خاطر داشته باشید که جایگزین های شیر متفاوت هستند و منحنی استاندارد رشد گوساله باید برای هر جایگزین شیری جداگانه ترسیم شود. بهتر است که گاودارها بعد از داشتن یک فرمول برای محاسبه غلظت واقعی محلول جایگزین شیر رویه هایی را برای ترکیب جایگزین شیر در بهاربند گوساله ها نصب کنند.
برای داشتن گوساله سالم دما را کنترل کنید
یکنواختی در دما و حجم نیز باید در نظر گرفته شود. یک روش خوب برای سنجش یکنواختی دما این است که دمای شیر در زمانی که به اولین گوساله داده می شود و زمانی که به آخرین گوساله داده می شود اندازه گیری شود.
در هوای گرم، گوساله ها واریانس دمایی را کمی بیشتر تحمل می کنند. در تابستان، اگر دمای شیر در زمان شیردهی به 37.22 درجه سانتیگراد برسد مشکل ساز نمی شود، اما در هوای سرد دمای شیر نباید به زیر 38.6 درجه سانتیگراد برسد.
نیاز گوساله ها در زمستان به گونه ای است که باید مصرف کالری را به حداکثر رساند. خوراندن شیر بسیار سرد باعث می شود که گوساله ها برای حفظ دمای بدن خود کالری زیادی مصرف کنند. اختلاف دمای شیر بسیار مانند اختلاف غلظت بر محیط شکمبه گوساله اثر می گذارد.
در نهایت اینگونه نتیجه گیری می شود که گوساله ها در اثر یکنواختی زنده می مانند. داشتن یک منحنی استاندارد رشد، بررسی مداوم غلظت محلول جایگزین شیر و کلیه رویه های خوراندن شیر به داشتن یک محلول جایگزین شیر یکنواخت کمک می کند. به منظور ایجاد یک محیط شکمبه ای باثبات و اطمینان از داشتن گوساله سالم در طی سال، این رویه ها را به همراه دما و حجم یکنواخت مد نظر قرار دهید.