پرورش گوساله و تلیسه دارای 3 دوره مهم است. بر مبنای مشاهدات، تأثیر تغییر در برنامه پرورش گوساله و تلیسه بعد از 6 ماه در میانگین گردش سالیانه خود را نشان می دهد. اما در برخی از موارد این تأثیر ممکن است بعد از دو سال کامل و در شیردهی اول نمایان شود.
اولین دوره مهم در پرورش گوساله و تلیسه که در نزدیکی زمان زایش است و عواملی از قبیل گاو (مادر)، محیط و مدیریت همه جانبه آغوز در آن دخیل است.
دومین دوره مهم در پرورش گوساله و پرورش تلیسه مربوط به دو هفته اول پس از تولد گوساله است که احتمال ابتلای گوساله ها به اسهال و مرگ و میر در آنها زیاد است. موفقیت دوره دوم به طور مستقیم به دوره اول مرتبط است.
سومین و مهمترین دوره در پرورش گوساله و پرورش تلیسه که دوره انتقال از شیرگیری می باشد شامل دو هفته قبل و بعد از شیرگیری کامل است.
تصور بر این است که دوره آخر پرورش گوساله ها و تلیسه ها در بسیاری از مزارع پرورشی، بزرگترین مشکلات شناخته نشده را ایجاد می کند. هرچه میزان شیر یا جایگزین شیر بیشتری در دوره شیرخوارگی گوساله خورانده شود، مدیریت این دوره چالش برانگیزتر است. چنانچه روزانه بیش از 5.7 لیتر شیر یا جایگزین شیر به گوساله ها خورانده شود، مصرف استارتر هنگام از شیرگیری بسیار پائین خواهد بود به طوری که در یک هفته مصرف استارتر به نصف مقداری می رسد که گوساله باید مصرف کند.
مسئله این است که اگر مصرف استارتر گوساله برای 2 تا 3 هفته قبل از آغاز از شیرگیری کامل نشود، رشد شکمبه ای نیز کامل نخواهد بود. اما مسئله مهم تر اینجاست که شما نمی توانید داخل شکمبه گوساله را ببینید تا متوجه شوید رشد شکمبه آن قبل از شیرگیری تا چه حد بوده است.
به دلیل اینکه رشد شکمبه اهمیت دارد، ماهیت استارتر گوساله نیز دارای اهمیت است. هنگامی که شکمبه گوساله هنوز فعال نشده است، فرآیند هضم یونجه و علوفه به خوبی صورت نمی گیرد. برخی ممکن است توصیه کنند که میزان کمی از علوفه به همراه استارتر پلت شده یا استارتر آجیلی به گوساله بخورانید. در واقع خوراندن آن هیچ تفاوتی ایجاد نمی کند ولی نوع این خوراک ها بر رشد شکمبه اثرگذار هستند.
اجازه دهید بر روی چند نکته کلیدی تمرکز کنیم. برای تشخیص آنچه در این دوره رخ می دهد به داده هایی با جزئیات آن نیاز می باشد. بر اساس تحقیقات قبلی، چنانچه میزان جامدات شیر یا جایگزین شیری که قبل از شیرگیری خورانده می شود، بیش از 0.68 کیلوگرم در روز باشد، مصرف استارتر گوساله ، افزایش وزن روزانه، بازده خوراک و هضم پذیری استارتر گوساله کاهش می یابد.
دلیل آن رابطه معکوس بین جامدات خوراک مایع و مصرف استارتر گوساله می باشد. بر اساس تحقیق چاپ شده دردانشگاه پنسیلوانیا، به ازای 0.22 کیلوگرم افزایش مصرف جامدات، مصرف استارتر گوساله تا میزان 0.13 کیلوگرم کاهش می یابد.
بنابراین اگر جامدات شیر خورانده شده به جای اینکه 0.68 کیلوگرم باشد، 0.9 کیلوگرم یا بیشتر باشد، مصرف استارتر گوساله به میزان 0.13 کیلوگرم یا بیشتر در روز کاهش می یابد. این رقم ممکن است زیاد به نظر نرسد، اما به دلیل اینکه مصرف استارتر گوساله هر هفته دو برابر می شود، زمان از شیرگیری ممکن است یک هفته یا بیشتر به تعویق بیافتد.
یک تحقیق قدیمی آلمانی روی گاوهای دوره انتقال نشان داد تقریباً 2 تا 3 هفته طول می کشد تا شکمبه گاوها خود را با تغییرات مرتبط با میزان مصرف و جیره در قبل از زایش تطبیق دهند. می توان متصور شد که با توجه به میزان مصرف و مدت زمان مصرف استارتر گوساله همین زمان نیز برای گوساله ها طول می کشد. در نتیجه قبل از شروع فرآیند از شیرگیری لازم است که میانگین مصرف روزانه استارتر گوساله به طور متوسط حداقل 0.5 کیلوگرم باشد.
مجموعه ای از تحقیقات بریتانیایی انجام شده در دهه 60 نشان داد که هرچه علوفه بیشتری به گوساله های جوان خورانده شود، افزایش وزن روزانه و رشد پاپیلای شکمبه ای آنها کمتر و محتوای شکمبه ای آنها بیشتر می باشد. بنابراین، خوراندن علوفه بیشتر به گوساله های جوان یک تأثیر منفی سه جانبه دارد. اخیراً در یک تحقیق کانادایی از آنچه استارتر آجیلی نامیده می شد استفاده شد و استارتر تنها در ترکیب با علوفه گراس باغ خرد شده به گوساله ها خورانده شد.
استارتر گوساله تجاری حاوی 14 درصد جو پرک شده، 13 درصد جو دو سر پرک شده و 10 درصد ذرت بخارپز شده بود. 37 درصد از کل استارتر به صورت آجیلی بود، اما تمامی دانه ها فرآوری شده بودند. جدول زیر برخی از داده های کلیدی این تحقیق را نشان می دهد. اول، PH پائین شکمبه گوساله هایی که فقط استارتر آجیلی دریافت کردند نشان داد که بافت جیره به اندازه کافی درشت بوده است. علاوه بر آن، نتایج کالبد شکافی 5 گوساله نر ذبح شده نشان داد که محتوی شکمبه گوساله هایی که علاوه بر استارتر، علوفه نیز دریافت کرده بودند 4.7 کیلوگرم بیشتر بود و از آنجایی که وزن گوساله ها در هر 2 تیمار یکسان بود، به این نتیجه می رسیم که رشد بدنی واقعی گوساله هایی که علوفه دریافت کردند، 4.7 کیلوگرم کمتر بوده است.
بنابراین، تمامی اینها در عمل چگونه کار می کنند؟ در سال 2018 مطالعاتی روی گوساله ها در 114 گاوداری صورت گرفت. 90 درصد گوساله ها شامل تلیسه های جوان هلشتاین بودند. افزایش وزن روزانه این گوساله ها در قبل از شیرگیری در 65 روزگی آنها 0.7 کیلوگرم و پس از آن تا 90 روزگی، فقط 0.6 کیلوگرم بود. واضح است که در آن گاوداری ها، برنامه دوره انتقال از شیرگیری مناسبی وجود نداشته است.
در اینجا به ذکر یک تجربه موفق که بر مبنای توصیه های کارشناسان صورت گرفته پرداخته می شود.
چند سال قبل، از یک گاوداری بزرگ پرورش گوساله و تلیسه بازدید شد. در آن گاوداری به گوساله ها استارتر آجیلی می خوراندند اما بعد به استفاده از استارتر گوساله پلت شده روی آوردند که با استارتر آجیلی تا حدی همخوانی داشت. مصرف استارتر هر گوساله تا پایان دو ماهگی فقط 1.6 تا 1.8 کیلوگرم بود. وزن بدنی تا پایان دو ماهگی به دو برابر وزن تولد نرسید (که وزن هدف بود). مدیر آن گاوداری بعد از مطالعه توصیه های کارشناسان و دریافت اطلاعاتی در مورد تفاوت بین استارتر آجیلی و استارتر پلت شده، مجدداً از استارتر آجیلی استفاده کرد. آنگاه گوساله ها تا پایات دو ماهگی روزانه 2.7 تا 3.6 کیلوگرم استارتر مصرف نمودند و وزن بدن آنها به دو برابر وزن تولد به اضافه 4.5 کیلوگرم رسید.
بر مبنای مشاهدات و ارزیابی ها در مورد برنامه های پرورشی گوساله و تلیسه، تغییر برنامه پرورش گوساله و تلیسه بعد از 6 ماه در میانگین گردش سالیانه خود را نشان می دهد. اما در برخی از موارد این تأثیر ممکن است بعد از دو سال کامل و در شیردهی اول نمایان شود.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
فیلم کوتاه از فرآیند تولید در کارخانه خوراک دام دستچین
1- مواد اولیه (جو، ذرت، کنجاله های سویا، کلزا، آفتابگردان، سبوس گندم) وارد کارخانه خوراک دام شده، مواد اولیه پس از بازدید و در صورت لزوم کنترل کیفیت آزمایشگاه تخلیه می گردند. 2- چنانچه ضایعاتی در مواد اولیه وجود داشته باشد جداسازی می گردند. 3- نهاده ها آسیاب شده و به ذرات ریز متناسب با تغذیه دام هدف تبدیل می شوند. مجموعه مواد اولیه شامل غلات و کنجاله های آسیاب شده وارد میکسر می شوند. همزمان ریز مغذی های خاص که بطور طبیعی در نهاده ها وجود ندارند به ترکیب افزوده می گردند. مواد به طور یکنواخت و همگن با یکدیگر مخلوط می شوند. 4- مواد مخلوط شده وارد دستگاه کاندیشنر می شوند. ملاس چغندر برای خوش خوراک شدن و چسبندگی ذرات به مخلوط اضافه می گردد. همزمان تزریق بخار به منظور میکروب زدایی، پخت و تسهیل هضم خوراک در دستگاه گوارش دام انجام می گردد. 5- محصول نهایی در دستگاه پلت ساز تحت فشار بالا قرار می گیرد. طی این فرآیند مواد به کنسانتره پلت (توده های فشرده فشنگی) تبدیل می شوند. 6- دانه های پلت به مدت معینی تحت جریان شدید هوا قرار می گیرند. در این فرآیند دانه های پلت رطوبت خود را از دست داده، خشک و خنک می گردند. 7- انتقال به سیلوهای نگهداری و بارگیری به مقصد مراکز مصرف.
فیلم کمک به درمان گاو تازه زا که به علت کمبود کلسیم زمین گیر شده است
همزمان با زایمان گاو شیری، حیوان با مشکلات زیادی مواجه می شود که کمبود کلسیم گاو برای تولید شیر یکی از بزرگترین آنها می باشد. به منظور تأمین کلسیم مورد نیاز در پستان برای تولید آغوز، گاوها باید حداقل دو برابر کلسیمی که برای رشد در اختیار جنین قرار می دهند را از طریق آزادسازی اضافی کلسیم ذخیره شده در استخوان و دریافت اضافی از طریق جیره جذب کنند. گاودار باید بداند که با آغاز شیردهی و تنها طی یک ساعت نیاز گاوها به کلسیم بالا می رود و ممکن است به آنها شوک وارد شود و در نتیجه گاو شیری عملکرد ماهیچه ای و اسکلتی خود را از دست می دهد.
فیلم در باره چگونگی کنترل نفخ شکم گوساله و گاو
شما باید کاملاً در جهت کاهش عوامل ایجاد نفخ شکمبه ای تلاش کنید. چرای گاو با شبدر یا یونجه تازه باعث بروز نفخ شکم گاو از بهار تا پائیز می شود. نفخ در گوساله هایی که شکمبه آنها کامل رشد نکرده است رایج تر است زیرا دوازدهه آنها در اثر گاز یا مایعات متورم می شود. کلیپ آموزشی جهت کنترل نفخ شکم گوساله و پیشگیری از تلف شدن گوساله در فرآیند پرورش گوساله. لطفاً با نظرات خود از ما حمایت کرده و سبب دلگرمی ما شوید.
فیلم کوتاه از یک گاوداری تمام اتوماتیک در کشور آمریکا
در این بازدید با قسمتهای مختلف یک گاوداری تمام اتوماتیک شامل شیردوشی تمام اتوماتیک، حمل شیر، محل استراحت گاوهای شیرده و تغذیه گاو شیرده آشنا شوید.
فیلم یک گاوداری متوسط شیری در کشور هلند
این فیلم قسمتهای مختلف یک گاوداری شامل بهاربندها، گوساله دانی، انبار سیلوی ذرت و سایر قسمتهای یک گاوداری متوسط شیری را به تصویر کشیده است.
فیلم مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی
در این ویدیو با مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی شامل: ضدعفونی پستان گاو قبل از دوشش ، دوشیدن مکانیزه گاو ، تمیز کردن پستان گاو بعد از دوشش و … آشنا می شوید.
فیلم آشنایی با علائم ظاهری ورم پستان گاو شیری
علائم ظاهری ورم پستان در شرایطی که آلودگی همه پستان ها را درگیر نکرده و در تمامی مجاری منتشر نشده باشد چیست و در این صورت چه مراحلی برای درمان گاو مبتلا به ورم پستان باید طی شود؟
فیلم آموزشی در باره ابتلا به ورم پستان گاو شیری
یکی از مشکلاتی که اغلب افرادی که به پرورش گاو شیری اشتغال دارند مشکل بیماری ورم پستان در گاو شیری می باشد. در این ویدیوی کوتاه آموزشی با مکانیسم ابتلا به ورم پستان در گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی تشخیص و درمان ورم پستان در گاو شیری
در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تشخیص ورم پستان گاو شیری و همچنین با نحوه درمان ورم پستان گاو شیری در یک واحد پرورش گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله تلاشی برای کمک به مدیریت بهتر گاوداری است. شاخ سوزی یک عمل ضروری برای ایمنی انسان و حیوان از سوی انجمن دامپزشکی شناخته شده است.
فیلم آموزشی خارج کردن میخ از سم گاو
در یک مزرعه پرورش گاو شیری ممکن است با مواردی همچون فرو رفتن میخ به سم گاو شیری روبرو شوید. در آن صورت باید هر چه زودتر اقدام به خارج کردن میخ از سم گاو کنید تا دچار عفونت سم نشود. در این ویدیوی آموزشی ساده و کوتاه با چگونگی خارج کردن میخ از سم گاو آشنا می شوید.
فیلم سم چینی گاو
سم چینی منظم در دامداری ها در کنار رعایت بهداشت عمومی دامداری راهکار مؤثری برای کنترل درماتیت انگشتی و جلوگیری از لنگش در گاوداری ها و فارم های پرورشی است.
فیلم عمل آوری سیلاژ ذرت
عمل آوری سیلاژ ذرت علوفه ای شامل مراحل برداشت ذرت علوفه ای ، حمل ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای ، سیلو کردن ذرت علوفه ای.
فیلم خلاصه شده از جمع آوری ذرت علوفه ای تا عمل آوری سیلاژ ذرت
فرآیند جمع آوری ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای و پوشاندن سیلاژ ذرت.
فیلم چگونگی تولید سیلاژ ذرت بسته بندی
ذرت علوفه ای بسته بندی و عمل آوری شده یا سیلوی ذرت تخمیر شده یکی از اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده خوراک دام در دامداری ها و گاوداری ها و مراکز پرورش گاو شیری است. در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تولید سیلوی ذرت بسته بندی شده به صورت استاندارد آشنا می شوید.