اطلاعات زیادی در مورد اهمیت ساختمان ها و آسایش دام با مطالعه گاوها در فری استال آموختیم. این درک بهبود یافته از بودجه زمانی گاوهای دوشا، هنگام ساخت ساختمان جدید برای فراهم کردن فضای کافی در سالن شیردوشی و زمانی که گاو خارج از بهاربند صرف می کند، ضروری است.
در طبیعت، گاوها می توانند نیازهای فیزیکی خود برای تولید شیر را از طریق خوردن، نوشیدن، استراحت کردن، نشخوار و معاشرت با دیگر گاوها، برآورده کنند. اما هنگامی که صحبت از پرورش گاو شیری در میان است بهتر است برای درک بهتر اهمیت سلامت، آسایش، تولید و موفقیت تولیدمثلی گاو های شما به این نیازهای آنها بیشتر بپردازیم.
بودجه زمانی روزانه
متخصصان پرورش گاو شیری ، اهمیت فراهم کردن زمان و فضای کافی برای گاوهای دوشا در جهت انجام وظیفه خود در تولید بهترین بازده خوراک دام و شیر را به چالش کشیده اند. در جدول، نیازهای زمانی گاوهای دوشا به منظور به حداکثر رساندن وضعیت سلامتی و تولید شیر نشان داده شده است. این نکته در دروس پایه دامپروری مورد تاکید قرار گرفته است به طوری که دانشجویان می توانند به اهمیت فعالیت های روزانه گاوها پی ببرند.
اولین موردی که شما متوجه میشوید این است که کل زمان اختصاص داده شده به فعالیتهای مختلف فهرست شده در جدول، بیشتر از ۲۴ ساعت است زیرا یک گاو دوشا همزمان می تواند چندین فعالیت را انجام دهد.
فعالیتهای خوراک خوری و نوشیدن برای به دست آوردن مواد مغذی مورد نیاز برای تولید شیر ضروری هستند اما زمان نشخوار فقط از نظر تسهیل روند هضم و عبور خوراک دام از دستگاه گوارش دام اهمیت دارد. زمان مناسب دراز کشیدن و استراحت کردن نیز برای تولید شیر بسیار مهم است.
هنگامی که زمان دراز کشیدن گاوها به حداکثر برسد، تولید آنها کمی بیشتر میشود زیرا از طریق افزایش جریان خون، مواد مغذی بیشتری به غدد پستانی میرسد. در تحقیقی نشان داده شده که هر 1 ساعت افزایش زمان استراحت با 0.9 تا 1.6 کیلوگرم تولید بیشتر شیر در روز مرتبط است. تحقیق ما نشان داد که مدت استراحت گاوهای لنگ کمتر است و لنگش به طور کلی بر میزان تولید شیر اثر منفی دارد.
در یک واحد پرورش گاو شیری موفق باید به موضوع استراحت و آسایش گاو ها توجه ویژه داشت
برای اطمینان از کافی بودن زمان استراحت گاوها، آنها باید به فری استال دسترسی داشته باشند. عوامل اقتصادی مسبب داشتن تراکم دام بیش از 100درصد، در گاوداری ها (بیش از یک گاو به ازای هر فری استال) می باشد زیرا هزینه ثابت ساخت و ساز و ساختمان را به تعداد بیشتری از گاوها اختصاص میدهند ولی این صرفه اقتصادی به واسطه تأثیر محدود کننده فضای استراحت در آسایش، رفتار و تولید گاو جبران میشود.
مدت زمان استراحت یا دراز کشیدن گاوها به طور چشمگیری تحت تاثیر تمایل آنها به استفاده از فری استال میباشد و موجود بودن استال لزوماً به معنای این نیست که از آن توسط گاو برای استراحت استفاده میشود. فری استال باید به گونهای طراحی شود که به گاو این امکان را بدهد که به راحتی دراز بکشد و بلند شود و همچنین دارای مواد بستری راحت باشد. مشاهده دراز کشیدن درصد بالایی از گاوها در فاصله یک تا دو ساعت بعد از برگشت از سالن شیردوشی، شاخصی برای ارزیابی راحتی استال است.
در پرورش گاو شیری تراکم دام در بهاربند ها بالا نباشد
بیشترین تأثیر منفی بر زمان استراحت یا دراز کشیدن گاو زمانی مشاهده میشود که تراکم دام به ۱۳۰ درصد و بیشتر برسد. در شرایطی که تراکم دام بالا باشد، گاوها زمان بیشتری برای ایستادن و منتظر ماندن برای خالی شدن فضای استراحت صرف می کنند تا بتوانند دراز بکشند. این نشان می دهد که گاوها استراحت را بر خوراک خوردن ارجح می دانند. بنابراین، ممکن است به مقدار کافی خوراک دام در جهت تولید شیر مصرف نکنند.
کاهش زمان استراحت و منتظر ایستادن برای خالی شدن فضای استال به مدت طولانی تر، نتایج منفی دیگری بر سلامت دام دارد:
- وارد شدن آسیب بیشتر به سم هنگامی که گاوها مجبورند روی ستون بتنی به مدت طولانی تری بایستند، دربرخی از موارد به بروز بیشتر لنگش منجر میشود.
- افزایش کورتیزول خون در اثر واکنش نسبت به تنش میتواند به سرکوب سامانه ایمنی منجر شود.
- جریان خون به شاخ رحم آبستن هنگامی که گاو ایستاده نسبت به زمانی که دراز کشیده است کمتر میشود و ممکن است بر رشد جنین اثر منفی گذارد.
به زبان ساده، ازدحام جمعیت به کاهش زمان دراز کشیدن، کاهش چربی شیر و افزایش شمار سلول بدنی منجر میشود.
هنگام طرح ساختمان جدید، تطبیق ظرفیت سالن شیردوشی با تعداد گاوها به ازای هر جایگاه، این اطمینان را ایجاد میکند که گاوها از فضای آخور، آبشخور و فضای استراحت، بیشتر از یک ساعت به ازای هر نوبت شیردوشی دور نمیمانند. فرض کنید هیچ فضای آخور خالی وجود نداشته باشد، گاوها هنگامی که به مدت طولانی در روز در آخور در گردنگیر باشند از آب، استراحت و زمان تعامل اجتماعی محروم میشوند.
بطور جدی، گاوها در تعاملات اجتماعی خود علائم فحلی را بروز می دهند و با دیگر گاوهای فحل در تعامل هستند. برای وقوع این علائم، زمان و فضای کافی ضروری است. سطح صاف و فضای کافی برای ایستادن و افزایش فعالیت ها، شاخص هایی برای رسیدن به نرخ عالی تشخیص فحلی و تلقیح می باشند.
علیرغم این شاخص ها و موفقیت برنامه های تلقیح مصنوعی زمان بندی شده، تشخیص فحلی هنوز باید یک جزء مهم در برنامه تولید مثلی شما باشد.

در یک واحد پرورش گاو شیری ازدحام جمعیت به کاهش زمان دراز کشیدن، کاهش چربی شیر و افزایش شمار سلول بدنی منجر میشود. در شرایطی که تراکم دام بالا باشد، گاوها زمان بیشتری برای ایستادن و منتظر ماندن برای خالی شدن فضای استراحت صرف می کنند تا بتوانند دراز بکشند. این نشان می دهد که گاوها استراحت را بر خوراک خوردن ارجح می دانند.