[rt_quote]
پرورش تلیسه بسیار موفق نیازمند برنامه ریزی برای دوره های کلیدی رشد و پرورش است و باید متناسب با آن دوره ها مراقبت های ویژه آن دوره پیش بینی و اجرا شود تا در پایان بهترین نتیجه از پرورش تلیسه ها بدست آید.
[/rt_quote]
تحقیقات متفاوت نشان داده اند که در بهبود بیماری گوساله و سن اولین زایمان پیشرفتی صورت نگرفته است. برای مثال، تلفات گوساله های شیرخوار طی این مدت از 8 تا 11 درصد و مرده زایی از 10 تا 20 درصد متغیر بوده است. 2 درصد مرگ و میر
در گوساله های از شیر گرفته شده (که تقریبا 25 درصد مرگ و میر گوساله ها را تشکیل می دهد) در روزهای اول تولد و بعد از آن گزارش شده است.
برنامه ارزیابی سن بلوغ تلیسه ها ، دوره بلوغ تلیسه ها
طبق گزارش NAHMS (سامانه ملی نظارت بر سلامت حیوان) میانگین سن اولین زایش گوساله ها (AFC) به میزان ناچیزی از 25.8 ماهگی در سال 1991 به 25.2 ماهگی در سال 2007 بهبود یافته است. به نظر می رسد بسیاری 24 ماهگی را به عنوان AFC هدف می پذیرند اما برخی 20 تا 22 ماهگی را AFC هدف می دانند.
AFC دوم عاقلانه تر است از این لحاظ که خوراک را کاهش می دهد و هزینه ها را نصف می کند اما از لحاظ بیولوژی چگونه است، بسیاری از تلیسه های شکم اول در 20 تا 22 ماهگی ممکن است رشد خوبی نداشته باشند.
چنانچه تلیسه نژاد بزرگ در بدو تولد 40.82 کیلوگرم وزن داشته باشد و هدف شما رساندن وزن آن به دو برابر وزن تولد تا دو ماهگی باشد، نتیجه آن به گوساله 81.44 کیلوگرمی منجر می شود و چنانچه در کل دوره رشد و پرورش تلیسه ، هر روز از بدو تولد تا 24 ماهگی بین 0.81 تا 0.9 کیلوگرم افزایش وزن داشته باشد، شما یک تلیسه شکم اول با وزن 660 کیلوگرم خواهید داشت. 11 درصد وزن بدن تلیسه ها (و همچنین گاوها) هنگام زایمان با از دست دادن آب بدن و جفت کاهش می یابد و وزن آنها به 590 کیلوگرم در اوایل شیردهی می رسد اما در رابطه با این مسئله عوامل دیگری نیز تأثیرگذار است.
وزن سن بلوغ گاو شما چقدر است؟ براساس داده های 5 ساله منتشر شده در مجله علمی گاو شیری، گوساله ها در شیردهی سوم به سن بلوغ (MBW) می رسند اما میانگین دوره های شیردهی در گله های آمریکا فقط حدود 2.5 شکم می باشد. رشد و عملکرد تلیسه ها علاوه بر تغذیه، تحت تأثیر بسیاری از متغیرهای فنوتیپی قرار می گیرد و بنابراین، وقتی (MBW) نتیجه متغیرهای فنوتیپی و ژنوتیپی باشد، چگونه می توان از یک منحنی رشد برای همه تلیسه ها استفاده نمود؟ در سال 2007 جدول شماره (1) را برای استفاده همگانی و با (MBW) های متفاوت ارائه داد و وزن بدن را بر اساس درصد ارزیابی کرد نه بر اساس یک عدد مطلق.
طی دوره پرورش تلیسه ، پیش بینی سن زایش تلیسه حائز اهمیت است
سن زایش بسیار پائین، تولید شیر را به خطر می اندازد. نظر شما در مورد کاهش AFC از 24 ماهگی به 20 یا 22 ماهگی چیست؟ در یک تحقیق داده های طول عمر DHI تعداد 69،145 رأس گاو هلشتاین را بررسی کردند.
داده ها از نظر عوامل مختلف از قبیل دفعات شیردوشی، معیارهای مدیریت گله و میانگین گردش سالیانه دسته بندی شدند، دامنه بهینه AFC (جدول2) بر اساس تولید و ترکیبات شیر بین 23 و 26 ماهگی بود. طول عمر تولید شیر AFC های جوانتر تنها در گله های سه بار دوشش در مقایسه با AFC های 24 ماهه به طور خطی حدودا 1،814 کیلوگرم افزایش یافت. همانطور که در مقالات چاپ شده در این تحقیق عنوان شده، تولید شیر تلیسه های شکم اول که سن اولین زایش آنها 20، 21 و 22 ماهگی بود در مقایسه با تلیسه هایی که اولین زایش آنها 24 ماهگی بود به ترتیب 166، 368 و 653.17 کیلوگرم کاهش می یابد بنابراین تحقیق، این فرضیه که میزان روزهای شیردهی و تولید شیر تلیسه هایی که در سن های جوان تر زایمان می کند بهبود می یابد را اثبات نمی کند.
هنگامی که AFC به زیر 24 ماهگی می رسد، روزهای شیردهی و چربی و پروتئین شیر در گله های 3 بار دوشش بهبود بیشتری دارد در حالیکه در گله های 2 بار دوشش تأثیر معکوس مشاهده می شود. علت تفاوت در طول روزهای شیردهی و ترکیبات بهبود یافته هنگامی که AFC به زیر 24 ماه می رسد ممکن است به علت وجود گله های 3 بار دوشش و همچنین دیگر عملکردهای مدیریتی که در این تحقیق ذکر شده باشد.
عوامل تجربی دیگری نیز در AFC مؤثر هستند. برای مثال، داده های اپیدمیولوژی گاوداری های شیری در دو ایالت مختلف نشان داده اند که مشکلات تنفسی و اسهالی در گوساله های شیرخوار به حیوان در طول عمرش آسیب وارد می کند. بنابراین، سابقه سلامتی آنها را بررسی کنید تا پی ببرید که طی دوره پرورش تلیسه ها آنهایی که در سن بالاتر از 24 ماهگی زایمان می کنند هنگامی که گوساله بودند نیز به مشکلات سلامتی دچار بودند.
بر اساس داده های 10 ساله به دست آمده از گله تحقیقاتی کرنل، پی برده شد که تفاوت 0.454 کیلوگرمی بیشتر در افزایش وزن روزانه در طی 2 ماه اول می تواند به تولید 385.55 کیلوگرم شیر بیشتر در شیردهی اول و 997.9 کیلوگرم شیر بیشتر در سه دوره اول شیردهی منجر شود و با بررسی بیشتر داده ها متوجه شدیم که رشد گوساله ها در طی زمستان کندتر است زیرا هیچگونه تعدیلی در برنامه خوراک دهی تلیسه ها در فصل زمستان صورت نگرفته بود. بنابراین، این گوساله ها رشد کمتری دارند و متعاقبا شیر کمتری نیز تولید می کنند.
عامل دیگر زمانی است که گاوهای یک گاوداری برای داشتن گوساله، در زمان خاصی از سال تلقیح می شوند یا سن تلقیح تغییر داده می شود تا زمان زایمان را در جهت بهتر کردن برنامه تولید شیر گله هدف قرار دهند. به دلیل اینکه نرخ آبستنی در فصل گرم کمتر است، ممکن است بسیاری تصمیم بگیرند که در آن فصل گاوها را تلقیح نکنند. به تأخیر انداختن تلقیح ممکن است عاقلانه باشد اما می تواند میانگین سن اولین زایش را بیشتر کند.
فاکتور بعدی چیست؟ گمان می شود که اندازه گیری وزن و قد گوساله ها برای ارزیابی چگونگی عملکرد برنامه پرورش تلیسه در دوره های خاص از اهمیت ویژه برخوردار است. لازم نیست که این اندازه گیری در تمام گله صورت بگیرد اما حداقل هر بار 10 تا 20 رأس گاو به عنوان نماینده انتخاب و ارزیابی شوند. زمان تولد، انتهای 2 ماهگی، انتهای 6 ماهگی، انتهای 12 ماهگی (دقیقا قبل از تلقیح) و دقیقا قبل از اولین زایش از دوره های مهم هستند.
عوامل ذکر شده کمک می کنند تا پی ببرید که گوساله ها در دوره های کلیدی پرورش تلیسه ها چگونه عمل می کنند. همچنین اکنون می دانیم که بروز مشکلات تنفسی و اسهال می توانند به گوساله ها در کل دوره زندگی شان صدمه بزند. بنابراین لازم است هر کاری انجام دهیم تا از بروز چنین مشکلاتی در برنامه پرورش تلیسه در گاوداری خود جلوگیری کنیم.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)