ورم پستان کلبسیا می تواند به عنوان یک عامل گسترده بیماری زای محیطی شایع شود.
به طور کلی، کلبسیا در مواد ارگانیک از جمله بستر و فضولات یافت می شود. اگرچه کلبسیا می تواند هر بستری را آلوده کند اما در محصولات چوبی مانند خاک اره و تراشه چوب بیشتر یافت می شوند. بنابراین، گاوهایی که در بسترهای حاوی خاک اره تازه هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به ورم پستان ناشی از کلبسیا قرار می گیرند. نظافت نامناسب پستان، مدیریت ناکافی استال و سرپستانک های آسیب دیده نیز عواملی هستند که باعث عفونت کلبسیا در گاوهای غیرعفونی می شوند.
کلبسیا جزء ارگانیسم های کولیفرمی مانند E.Coli هستند. با این وجود، کنترل و درمان مؤثر آن نسبت به E.Coli سخت تر است. کلبسیا نسبت به دیگر عوامل بیماری زای کولیفرمی ضرر اقتصادی بیشتری به گاوداری ها وارد می کند. این می تواند کشنده باشد و گاوهایی که زنده می مانند در اغلب موارد به عفونت مزمن مبتلا هستند.
شیوع ورم پستان کلبسیا را محدود کنید
اصلی ترین شیوه برای کنترل ورم پستان کلبسیا کاهش این ارگانیسم ها در محیط و کاهش در معرض قرار گرفتن این دام ها با منابع معمول کلبسیا می باشد که این منابع در شکل صفحه بعد نشان داده شده اند. لازم به ذکر است که این منابع به شدت با تماس دام با فضولات مرتبط است.
مقدار کافی بستر تمیز و خشک به کاهش آلوده شدن سرپستانک و پستان کمک می کند. برداشتن مداوم فضولات از مکان هایی که دام در آنجا زیاد رفت و امد دارد، مانند راهرو، انتظار دوشش و آبشخور میزان آلودگی سرپستانک و قسمت پائینی پای گاو را کاهش می دهد. استفاده از بستر ماسه ای، مواد غیرارگانیک نسبت به استفاده از مواد بستر ارگانیک مانند خاک اره، تراشه چوب و جامدات فضولاتی بازیافت شده برای کاهش شیوع و در معرض قرار گرفتن دام با این عامل بیماری زا توصیه می شود.
شیوع ورم پستان کلبسیا به مقدار زیادی به انتخاب نوع بستر بستگی دارد
به دلیل بالا بودن قیمت مواد بستری، گاودارها به دنبال جایگزین های متفاوت از قبیل ماسه، ماسه بازیافت شده یا جامدات فضولاتی بازیافت شده می باشند. در تأئید داده های قبلی، تحقیقات بیشتری نشان دادند که مواد بستری غیرارگانیک نسبت به مواد بستری ارگانیک از قبیل جامدات فضولاتی بازیافت شده، بسترهای حاوی کاغذ بازیافت شده یا تراشه چوب، به خصوص آنهایی که مرطوب هستند دارای شمار باکتریایی اولیه کمتری هستند.
با این وجود، بررسی وضعیت استفاده از مواد بستر در استال ها نشان داد که در بین انواع مواد بستری متفاوت از لحاظ توانایی آنها در زیستگاه بودن میزان بالایی از کلبسیا و دیگر عوامل بیماری زا، تفاوت کمی وجود دارد.
تمامی مواد بستر در نهایت به فضولات دام آلوده می شوند زیرا دام به طور مداوم وارد استال می شود. در نتیجه، رطوبت و مواد ارگانیک تجمع یافته و در بستر باعث رشد عامل بیماری زای کلبسیا می شوند.
علاوه بر آن، ماسه و جامدات فضولاتی بازیافت شده منبع عوامل بیماری زای کلبسیا محسوب می شوند زیرا مواد ارگانیک و رطوبت در طی بازیافت، در این مواد تجمع می کنند. هر ماده بستر می تواند سریع در استال با عوامل بیماری زای ورم پستان پخش شده از طریق فضولات تازه آلوده شود. محققین متوجه شدند که مدفوع دام های سالم می تواند عامل بیماری زای کلبسیا را پخش کند.
راهروها و جایگاه های انتظار زایش تحت عنوان مکان های پرخطر از لحاظ در معرض قرار گرفتن با عامل بیماری زای کلبسیا شناخته شده اند. فضولات هنگامی که دام به بهاربند می رود به پاها و سرپستانک پاشیده می شود. لازم است که با تمیز و خشک نگه داشتن راهروهای محل عبور دام، این عامل بیماری زا را کاهش داد.
ضدعفونی کردن سرپستانک قبل از شیردوشی می تواند بار باکتریایی سرپستانک قبل از وصل ضدعفونی کردن سرپستانک قبل از شیردوشی می تواند بار باکتریایی سرپستانک قبل از وصل شدن به خرچنگی را کاهش دهد. در گله هایی که ثمره بهداشت پاها و پستان دام های آنها بسیار پائین است، مشکلات مقابله با باکتری بسیار زیاد است.
تأثیر عفونت را ارزیابی کنید
محققین دانشگاه کرنل تأثیر بروز مکرر ورم پستان بالینی در دوره های مختلف شیردهی بر مرگ و میر و حذف دام را بررسی کردند. عفونت های ناشی از عوامل بیماری زای گرم منفی از قبیل کلبسیا بر تولید شیر و مرگ و میر تأثیر بیشتری داشت. هنگامی که عفونت برای بار دوم در تلیسه شکم اول و بار سوم در گاوهای مسن رخ می داد، احتمال مرگ در گاوهای مبتلا به ورم پستان گرم منفی بعد از 2 بار ابتلا نسبت به گاوهای مبتلا به عفونت باکتریایی ورم پستان گرم مثبت، بیشتر بود.
تحقیق دانشگاه کرنل در سال 2013 نشان داد که در میان گاوهای شکم اول، احتمال مرگ ناشی از بروز ورم پستان بالینی برای بار اول بیشتر است. تأثیر عفونت ناشی از کلبسیا بر تولید شیر نسبت به دیگر عوامل بیماری زای ورم پستان از جمله E.Coli بیشتر بود. حتی خطر مرگ و میر در گاوهای بالغ که برای بار دوم و سوم مبتلا شده بودند هم بیشتر بود.
عفونت های مزمن
گاوهایی که بعد از ابتلا به مورد حاد ورم پستان کلبسیا زنده می مانند در اغلب موارد مزمن می شوند. آنها معمولاً در اثر بالا بودن مداوم شمار سلول بدنی، ابتلای به ورم پستان بالینی و یا کاهش تولید شیر، حذف می شوند.
تلاش در جهت تولید واکسیناسیون مؤثر در کاهش تأثیر ورم پستان کلبسیایی همچنان ادامه دارد. محققین همچنین توصیه کردند که واکسن E.Coli با هسته آنتی ژن (J-5) ممکن است شدت و شیوع ورم پستان کلبسیا را کاهش دهد.
داروی سفتی فور داخل پستانی تا حدی در درمان موارد خفیف ورم پستان بالینی مؤثر بوده است.
در کنترل ورم پستان کلبسیا تمیزی اهمیت دارد
عامل کلیدی در کنترل ورم پستان کلبسیایی، کاهش شیوع ان در تمامی محیط های در تماس با گاو و کاهش در معرض قرار گرفتن گاوها با منابع این عوامل بیماری زای محیطی می باشد. انتخاب مواد تمیز از قبیل ماسه برای بستر یک عامل کنترل کننده است و تمیز و خشک نگه داشتن ساختمان با خارج کردن مداوم فضولات از راهرو میزان فضولات پاشیده شده به پا و پستان گاو و شیوع کلبسیا در محیط، خطر در معرض قرار گرفتن را کاهش دهید.
(شکل 1) منابع بالقوه که غدد پستانی را در معرض قرار می دهند. اشکال مدور بیانگر عوامل مربوط به دام هستند (رکتوم، مدفوع، شکمبه، پا و سرپستانک ها). مستطیل ها منابع محیطی را نشان می دهند که با مدیریت صحیح گاوداری در جلوگیری از ورم پستان کلبسیا اهمیت و نقش دارند.