اوایل شیردهی، مهمترین دوره در چرخه شیردهی گاو
اوایل شیردهی پرمخاطره ترین و پر ارزش ترین دوره در چرخه شیردهی گاوهای شیری می باشد. در طی این دوره، گاوها با چالش هایی از قبیل بهبود پس از زایمان، آسیب پذیری بیشتر در برابر ناهنجاری های متابولیسمی و رفع نیازهای شدید به مواد مغذی برای تولید شیر مواجه می شوند. تنظیم جیره به طور صحیح شیوه ای است که با هماهنگ کردن نیازهای تغذیه ای با تقاضا برای تولید بالای شیر می تواند این تنش ها را کاهش دهد.
بهینه کردن اسیدهای آمینه در جیره گاو شیری
در تحقیقی در سال های اخیر، پروفایل اسیدهای آمینه جیره گاوهای شیری برای پشتیبانی از تولید بالای شیر بهینه شد. در میان 20 اسید آمینه مورد استفاده برای تولید پروتئین شیر، متیونین به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است زیرا متیونین اولین اسید آمینه محدود کننده تولید پروتئین شیر می باشد. در گاوها، متیونین یک اسید آمینه ضروری است که باید از طریق جیره مصرف شود زیرا از طریق دیگر منابع در بدن تولید نمی شود.
از گذشته تا کنون، کنجاله سویا (SBM) یک منبع پروتئینی بوده است که در اکثر مواقع برای تنظیم جیره گاوهای شیری مورد استفاده قرار گرفته است. اما، کنجاله کلزا (کنجاله کانولا CM) یک منبع پروتئینی جایگزین است که سریع به محبوبیت رسید. کنجاله کلزا توسط بسیاری از گاودارها در ترکیب با کنجاله سویا استفاده می شود. به دلیل اینکه دانش بالایی از تأثیر مثبت آن بر تولید هنگام جایگزینی دیگر منابع پروتئینی با کنجاله کلزا در طی دوره شیردهی وجود دارد، این رویکرد محبوبیت دارد. این فرضیه وجود دارد که تأثیر مثبت کنجاله کلزا (کانولا) بر تولید شیر در مقایسه با کنجاله سویا ناشی از محتوای بالای متیونین آن می باشد.
در طی 10 سال گذشته، در چندین مطالعه تأثیر کنجاله کلزا در جیره گاوهای شیری در مقایسه با دیگر منابع پروتئینی از قبیل کنجاله سویا، تخم پنبه یا پودر ماهی مقایسه شد. نتایج مطالعات نشان داد که جایگزینی کنجاله کلزا با دیگر منابع پروتئینی شاخص های مرتبط با تولید از قبیل مصرف ماده خشک (DMI)، تولید شیرو تولید ترکیبات شیر را بهبود بخشید.
لازم به ذکر است که در این مطالعات تحقیقات در اواسط شیردهی و نه اوایل شیردهی انجام شد. این مقاله تمرکز بر نتایج خوراندن کنجاله کلزا در اوایل شیردهی دارد.
نقش افزودن کنجاله کلزا (کنجاله کانولا) به خوراک دام در اوایل شیردهی
در چهار مطالعه، تأثیر جایگزینی کنجاله کلزا با کنجاله سویا در جیره گاوها در اوایل شیردهی بررسی شد. نتایج این مطالعات در جدول به طور خلاصه ذکر شده است.
اولین تحقیق در سال 2016 در گاوداری تحقیقاتی USDA انجام شد. در این تحقیق تأثیر خوراندن یک جیره حاوی مقدار کم پروتئین خام (درصد 16.2) در مقابل مقدار بالای پروتئین خام (درصد 18.1) که یا با کنجاله کلزا (کانولا) و یا کنجاله سویا به عنوان منبع اصلی پروتئین از زمان زایمان تا 16 هفتگی شیردهی تنظیم شدند مورد بررسی قرار گرفت. میزان تولید شیر روزانه گاوهایی که جیره ای با پایه کنجاله کلزا دریافت کردند در مقایسه با جیره هایی که پایه آنها کنجاله سویا بود، 4.4 کیلوگرم افزایش یافت. این افزایش با افزایش ماده خشک مصرفی به میزان 0.8 کیلوگرم در روز گاوهایی که جیره ای با پایه کنجاله کلزا دریافت کردند همراه بود.
همچنین بهبود بازده خوراک در گاوهایی که جیره ای با پایه کنجاله کلزا دریافت کردند در مقایسه با جیره ای با پایه کنجاله سویا مشاهده گردید. علاوه بر آن، میزان نیتروژن اوره ای شیر (MUN) در گاوهایی که جیره هایی با پایه کنجاله کلزا دریافت کردند کاهش یافت که حاکی از موازنه بهتر نیتروژن در این گاوها می باشد اما هیچ تفاوتی در وزن بدن و نمره وضعیت بدنی مشاهده نشد.
بعد از این تحقیق، محققین دانشگاه کالیفرنیا دو تحقیق در یک گاوداری 5000 رأسی انجام دادند. در این مطالعات، تأثیر کنجاله کلزا (کانولا) در مقایسه با کنجاله سویا در جیره های همسان از لحاظ نیتروژن (ایزو نیتروژنوس) خورانده شده به گاوهای اوایل شیردهی، ارزیابی شد. در حالی که در هر دو تحقیق از گاوهای 3 بهاربند بزرگ با روزهای شیردهی (DIM) 12 تا 160 استفاده شد، تیمارهای متفاوت جیره ای در هر آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند.
در تحقیق دیگری، کنجاله کلزا (کنجاله کانولا) به عنوان جایگزین کنجاله سویا به میزان زیاد مورد استفاده قرار گرفت، 3 جیره حاوی مقادیر زیر بودند:
- 5 درصد کنجاله کلزا (کنجاله کانولا CM) و 7 درصد کنجاله سویا (SBM)
- 2 درصد کنجاله کلزا و 3.5 درصد کنجاله سویا
- 13 درصد کنجاله کلزا و صفر درصد کنجاله سویا
در آزمایش دوم، جیره های ایزونیتروژنوس حاوی مقادیر زیر بودند:
- 3 درصد کنجاله کلزا و صفر درصد کنجاله سویا
- 6 درصد کنجاله کلزا و 6.3 درصد کنجاله سویا
اگرچه مصرف ماده خشک در هر دو تحقیق متفاوت نبود، اما میزان تولید شیر با گنجاندن مقدار بیشتری از کنجاله کلزا در جیره افزایش یافت. بازده خوراک (واحد شیر تصحیح شده بر اساس انرژی (ECM) تولید شده به ازای هر واحد (DMI) در هر دو تحقیق به طور مستقیم ارزیابی نشد ولی بهبود تولید شیر (بدون هیچ تفاوتی در مصرف ماده خشک) نشان دهنده افزایش بازده خوراک برای این گاوها می باشد. علاوه بر آن، در تحقیق اول، نمره وضعیت بدنی گاوها در طی دوره تحقیق با افزایش میزان کنجاله کلزا در جیره افزایش یافت که نشان دهنده موازنه بهتر انرژی برای این گاوها می باشد.
اگرچه در 3 تحقیق گذشته محققین در رابطه با تأثیر مثبت گنجاندن کنجاله کلزا در جیره های گاوهای اوایل شیردهی بر افزایش تولید شیر به اتفاق نظر نرسیدند، اما تأثیر خوراندن کنجاله کلزا در دوره انتظار زایش هنوز شرح داده نشده است. تحقیق گذشته روی تأثیر خوراندن مکمل متیونین محافظت شده در شکمبه، در طی دوره خشکی تاکنون به نتایج ترکیبی (مثبت و منفی) برای تولید شیر منجر شده است. بنابراین، اخیراً در یک گاوداری تحقیق دیگری جهت مشخص کردن تأثیر جایگزینی کنجاله کلزا (کانولا) در جیره گاوهای شیری با کنجاله سویا در طی دوره انتقال تا هفته 16 شیردهی، انجام شد. گاوها در طی دوره انتظار زایش، جیره حاوی کنجاله کلزا و کنجاله سویا دریافت می کردند.
بلافاصله بعد از زایش، نیمی از گاوهایی که جیره انتظار زایش دریافت کردند، در اوایل شیردهی همان جیره با منبع پروتئینی یکسان دریافت کردند، در حالی که نیمی دیگر جیره ای با منبع پروتئینی دیگری دریافت کردند. هر دو جیره خورانده شده در طی دوره انتظار زایش و اوایل شیردهی جیره های ایزونیتروژنوس بودند. با استفاده از نتایج این تحقیق نه تنها تأثیر خوراندن کنجاله کلزا در مقایسه با کنجاله سویا مشخص شد بلکه مشخص گردید که آیا خوراندن کنجاله کلزا در هر دوره بر تولید شیر تأثیر هم افزایی مثبت دارد یا خیر!
در این تحقیق، گاوهایی که جیره حاوی کنجاله کلزا (کنجاله کانولا) دریافت کردند در دوره قبل و بعد از زایش مصرف خوراک بیشتری داشتند. علاوه بر آن، تولید شیر گاوهایی که در بعد از زایش، جیره حاوی کنجاله کلزا دریافت کردند روزانه به میزان 1.9 کیلوگرم افزایش یافت. متأسفانه، اثر هم افزایی در تولید شیر گاوهایی که قبل و بعد از زایش جیره های حاوی کنجاله کلزا دریافت کرده بودند، مشاهده نشد. در آزمایش دیگری در سال 2016 کاهش MUN برای گاوهایی که بعد از زایمان جیره حاوی کنجاله کلزا (کانولا) در مقایسه با جیره حاوی کنجاله سویا دریافت کرده بودند مشاهده شد و موازنه بهتر نیتروژن برای گاوهایی که جیره حاوی کنجاله کلزا دریافت کردند را نشان داد.
تمرکز مطالعات بیشتر بر روی اسیدهای آمینه موجود در کنجاله کلزا (کانولا)
در حال حاضر آنالیزهای بیشتری در جهت مشخص کردن منبع اسیدهای آمینه و استفاده از آن، هضم پذیری در جیره ها و تأثیرات آنها بر بیان ژن در غدد کبدی و پستانی در حال انجام است. همچنین، چگونگی تأثیر پذیری این منابع پروتئینی در دوره انتقال و اوایل شیردهی در مقایسه با کنجاله سویا مورد بررسی واقع خواهد شد. مشخص کردن اثرات این منابع بر زمینه های بیولوژیکی گاو، دیدگاه واضح تری از چگونگی تأثیر کنجاله کلزا بر بهبود تولید شیر در اوایل شیردهی در مقایسه با کنجاله سویا فراهم می کند.
اگرچه داده های کمی در رابطه با جایگزینی کنجاله کلزا با کنجاله سویا در دوره انتقال و اوایل شیردهی وجود دارد، اما نتایج تجمیعی تولید شیر، به طور واضح مثبت می باشد. این فرضیه وجود دارد که تفاوت محتوای متیونین کنجاله کلزا (کانولا) و کنجاله سویا، دلیل بزرگی برای تأثیر کنجاله کلزا بر افزایش تولید شیر می باشد، تحقیق در زمینه هایی از قبیل هضم پذیری و بیان ژن و چگونگی تغییر در طی زمان نیز موارد مهمی هستند که مورد توجه قرار می گیرند.