[rt_quote]
مصرف آب گوساله شیری نسبت به دیگر مواد مغذی از قبیل پروتئین، انرژی و مواد معدنی بیشتر است و ارتباط مستقیمی بین مصرف آب و مصرف ماده خشک در گوساله ها وجود دارد.
[/rt_quote]
ما برای تأمین نکردن یکی از اساسی ترین مواد مغذی برای گوساله ها هیچ بهانه ای نداریم. در بعضی از مواقع فکر می کنیم آب به اندازه کافی ارزشمند نیست زیرا در مقایسه با دیگر مواد خوراکی به نظر رایگان و یا کم هزینه می باشد.
چرا آب اینقدر ضروری است؟
آب یک ماده مغذی است که بیشتر از دیگر مواد مغذی از قبیل پروتئین، انرژی یا مواد معدنی مورد نیاز می باشد.
هنگامی که گوساله ای به دنیا می آید، تقریباً 70 درصد وزن بدن او را آب تشکیل می دهد که این بیشترین مقداری است که می تواند باشد زیرا محتوای چربی بدن او در هنگام تولد در کمترین حد می باشد (تقریباً 3 تا 5 درصد). بین آب و چربی بدن گاو یک رابطه معکوس وجود دارد، بنابراین هنگامی که دام رشد می کند فراخوان چربی به مقدار بیشتری انجام می گردد و جای آب بدن را اشغال می کند.
عامل مهم دیگری که مصرف آب گوساله شیری را مهم می کند در از دست دادن آب در گوساله های جوان، بواسطه اسهال می باشد. در صورتی که آنها تقریباً 4 درصد آب از دست بدهند، مصرف بیشتر آب می تواند این تفاوت را جبران کند به طوری که گیرنده های اسمزی باعث می شوند مصرف آب گوساله شیری بیشتر شود، اما اگر میزان کاهش مصرف آب بدن به 8 تا 10 درصد برسد، الکترولیت ها نیز از بین می روند و ممکن است به محلول الکترولیت و روش های درمانی بیشتر برای زنده نگه داشتن گوساله نیاز باشد.
دلایلی برای نخوردن آب
گاودارها به دلایل زیر به گوساله ها آب نمی خورانند، آب باعث اسهال می شود، گوساله ها به آن نیاز ندارند، آنها آب را از طریق جایگزین شیر به دست می آورند، آب در زمستان هنگامی که به آن نیاز نیست یخ می زند و باعث دردسر می شود.
البته این دلایل در واقع خوراندن آب را متوقف نمی کند. هنگامی که اسهال در گوساله ها آغاز می شود، آنها آب بیشتری می نوشند. بله آنها آب را از طریق جایگزین شیر دریافت می کنند، اما به طور کامل برای آسان تر شدن مصرف استارتر کافی نمی باشد.
گوساله ها در زمستان به آب نیاز دارند زیرا آنها به جای اینکه رطوبت دریافت کنند هنگام تنفس رطوبت بیشتری به هوای سرد و خشک زمستان می فرستند. بنابراین آنها با هر بار تنفس، آب بدن خود را از دست می دهند.
مصرف ماده خشک با مصرف آب ارتباط مستقیم دارد. محدود کردن مصرف آب گوساله شیری به محدود شدن مصرف ماده خشک منجر می شود. نیاز گوساله ها به آب چهار برابر مصرف ماده خشک است و اگر آب کثیف باشد، گوساله ها آب کمتری می نوشند و همچنین خوراک دام کمتری مصرف می کنند. شاید آب هنگام خوراندن به گوساله ها تمیز باشد، اما اگر ظرف آب و استارتر از هم فاصله نداشته باشند گوساله ها آب را در ظرف خوراک استارتر گوساله و جیره را در ظرف آب می ریزند و این باعث مرطوب شدن جیره و کثیف شدن آب می شود که در نتیجه به کاهش مصرف آب گوساله شیری و ماده خشک به طور همزمان منجر می شود.
بیش از 30 سال پیش، تحقیقی در مورد از شیرگیری گوساله ها انجام شد. در این تحقیق گوساله هایی که ظرف های آنها از هم فاصله نداشت. در ماه بعد از شیرگیری، آب و استارتر کمتری مصرف کرده بودند و افزایش وزن بدن آنها تا 127 گرم کاهش یافته بود.
هنگامی که ظرف ها از هم فاصله دارند نسبت مصرف خوراک گوساله به آب به صورت 4 به 1 می باشد. با توجه به تحقیقات، نسبت مصرف آب به ماده خشک در گوساله ها قبل از شیرگیری 2 به 1 بود، اما تا انتهای روز 35 و از شیرگیری کامل این نسبت به 4 به 1 رسید.
عامل دیگر این است که گوساله ها آب گرم، به خصوص در زمستان، را دوست دارند. با توجه به یک تحقیق گاوها حتی در تابستان آب گرم را ترجیح می دهند. بنابراین گاوداری هایی که ظرف آب را در خروجی سالن شیردوشی قرار می دهند و از آب گرم خنک کننده های شیر استفاده می کنند، از این موضوع سود می برند. تصور می شود که دلیل اصلی اینکه گاوها آب گرم را ترجیح می دهند این است که آب گرم، دمای تبخیر شکمبه و عملکرد آن را زیاد تغییر نمی دهد.
با توجه به تحقیق انجام شده، هنگامی که گوساله آب 7.7 درجه سانتی گراد می نوشد دمای شکمبه آن 11 درجه کاهش می یابد و تقریباً 1 ساعت طول می کشد تا دمای شکمبه به حالت عادی برگردد. یکی از مزایای خوراندن آب گرم این است که در طی زمستان، گوساله به صرف انرژی بیشتر برای گرم کردن آب سرد تا رساندن به دمای شکمبه نیاز ندارند.
نوشیدن آب 17.5 ، 27.2 و 37.2 درجه به ترتیب، کاهش دمای شکمبه کمتری ایجاد می کند، اما هنوز تقریباً 1 ساعت زمان نیاز است تا دمای شکمبه به وضعیت عادی برگردد. یکی دیگر از مزایای خوراندن آب گرم این است که در طی زمستان، گوساله به صرف انرژی بیشتر برای گرم کردن آب سرد تا رساندن به دمای شکمبه نیاز ندارند.
نسبت 4 به 1 مصرف آب به خوراک در کل عمر ادامه می یابد
جالب توجه است که تلیسه ها و گاوها نیز چهار برابر مصرف ماده خشک آب مصرف می کنند. تحقیقات زیادی در زمینه میزان مصرف آب تلیسه ها انجام نشده است. اما با توجه به تحقیقی که اخیراً انجام شده، به تلیسه ها دو مقدار متفاوت علوفه و چهار مقدار متفاوت ساقه ذرت خورانده شد، نسبت مصرف آب به خوراک دام ها تقریباً 4 به 1 بود.
مشاهدات تقریباً 23،000 گاو از 193 گله گاو هلشتاین در بیش از یک سال جمع آوری شد و دامنه این گاوها را گاوهای شکم اول تا شکم نهم، گاوهایی با روزهای شیردهی 6 تا 230 و از سه آزمایش مختلف تشکیل می داد، با توجه به پایه داده گله ها در این تحقیق، نسبت کل مصرف آب به مصرف ماده خشک 4 به 1 بود.
براساس یک تحقیق دانشگاهی، بهترین تخمین از میزان مصرف آب با در نظر گرفتن DMI، تولید شیر، مصرف سدیم و حداقل دمای محیطی انجام می شود. این فرمول برای محاسبه مصرف آب در دمای 7 درجه سانتی گراد در 6 سطح متفاوت تولید شیر به کار رفت. نسبت مصرف آب به DMI 4 به 1 بود. وقتی دمای محیط به 18 و 29 درجه سانتی گراد افزایش می یافت، مصرف آب تخمین زده شده به ترتیب به به 13 و 26 درصد رسید.
چرا نسبت 4 به 1؟ فهم آن می تواند ساده باشد زیرا نسبت مصرف آب به ماده خشک در شکمبه کمی بالاتر از این مقدار و در حدود 6 تا 7 به 1 می باشد و نسبت گردش مایع شکمبه تقریباً 6 به 12 درصد در ساعت است. بنابراین، گاوها مقدار زیادی آب را از طریق سیستم بدنی خود به چرخه در می آورند. با توجه به خلاصه یک تحقیق دیگر، به طور مثال آنها روزانه 18.9 لیتر ادرار با دامنه 7.5 تا 45.4 لیتر تولید می کنند.
این مرجع ساده را می توان برای تخمین نیازهای آب گاوهای شیری به کار برد. با انجام یک سری تحقیقات روی گوساله ها متوجه شدیم که با محدود کردن مصرف آب گوساله شیری ، مصرف ماده خشک و در نتیجه عملکرد دام نیز محدود می شود. آب را برای گوساله ها به خصوص در زمستان گرم کنید.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)