[rt_quote]
مدیریت گاو دوره انتقال نیاز به برنامه ریزی و عمل دارد زمانی که انتظار می رود که گاوها شیر تولید کنند، سالم باشند، کمترین کاهش نمره بدنی را داشته باشند، زود به چرخه فحلی برگردند و مجدداً آبستن شوند و گوساله های زنده و آماده رشد به دنیا بیاورند.
[/rt_quote]
بسیار شگفت آور است که گاوهای دوره انتقال بتوانند انتظارات زیاد گاودارها را برآورده کنند. از گاوها انتظار می رود که شیر تولیدکنند، سالم باشند، کمترین کاهش نمره بدنی را داشته باشند، زود به چرخه فحلی برگردند و مجدداً آبستن شوند و گوساله های زنده و آماده رشد به دنیا بیاورند. فقط گاوداری های با عملکرد بالا می توانند به تمامی این موارد دست یابند و دستیابی به این منظور تحت مدیریت گاو دوره انتقال آن هم با اجرای صحیح و پایدار امکان پذیر است.
مدیریت گاو دوره انتقال با بکارگیری 10 توصیه در جهت بهبود تولید و سلامت گاوهای خشک و انتظارزایش انجام شدنی است.
اگرچه اجرای بسته مدیریت گاو دوره انتقال که ما را به موفقیت می رساند چالش آور است اما انجام آن به طور مرتب و مناسب باعث می شود که شیوه مدیریتی ما به طور مداوم بهبود یابد. بخشی از این چالش، نگرش بسیار متعصبانه گاودارها نسبت به عملکرد خوب برنامه های دوره انتقال می باشد. یکی از چالش هایی که عموماً گاودارها با آن مواجه هستند این است که برنامه های دوره انتقال خود را هنوز براساس علائم بیماری های بالینی یا مواردی که به سطح گاوداری مربوط است قضاوت می کنند. گاهی از موارد اگر فقط به بیماری های بالینی توجه شود، سایر فرصت ها از دست می روند، فرصت هایی که می توانند در جهت بهبود نتایج دوره انتقال از طریق بهبود عملکرد تولیدی و تولید مثلی مورد استفاده قرار بگیرند.
در یک تحقیق انجام شده بر روی 72 گله با 80،000 رأس گاو، فرصت هایی که واقعاً وجود دارند را آشکار کرد. این تحقیق به رابطه بین مواردی از قبیل نرخ آبستنی گاو ها، تولید شیر طی دوره شیردهی در سطح گله توجه داشت، اهمیت این رابطه ها روز به روز بیشتر می شود، ما لازم است که نه تنها بر بیماری تمرکز کنیم بلکه باید بر تولید شیر گاو ها به عنوان نتیجه استفاده از این فرصت ها در سطح گله نیز توجه کنیم.
مدیریت گاو دوره انتقال با بکارگیری 10 توصیه که گاوداری ها می توانند در جهت بهبود تولید و سلامت گاوها انجام دهند:
1- تغذیه مواد معدنی پرنیاز در گاوهای خشک. در سال های اخیر، به بیماری هیپوکلسمی تحت بالینی توجه زیادی شده است که این بیماری یک ناهنجاری به شدت رایج است که نه تنها به سلامت گاو، بلکه به تولید شیر و عملکرد تولیدمثلی گاو نیز مرتبط می باشد. مدتها است که گاوداری ها در استفاده از راهکارهای نمک آنیونی فعال بوده اند. داده ها به ما می گویند که ما در هر صورت، بهبود تولید شیر و احتمالاً بهبود عملکرد تولیدمثلی را داریم. ما به کنترل PH و استفاده از مکمل های تجاری معتقد هستیم زیرا خوشخوراکی خوراک دام ها را افزایش می دهند.
2- کنترل مصرف انرژی در گاوهای ابتدای دوره خشکی و انتظارزایش نه خیلی کم و نه خیلی زیاد. این نگرانی وجود دارد که تلیسه های شکم اول در صورتی که جیره های خوراک دام حجیم و بسیار کم انرژی دریافت کنند با کمبود انرژی مواجه شوند.
3- اطمینان از دریافت پروتئین قابل متابولیسم کافی (MP) در گاوهای قبل از زایش. ما قطعاً می خواهیم اطمینان حاصل کنیم که پروتئین متابولیسمی جیره گاو انتظار زایش به مقدار کافی موازنه شده است. رقم پیشنهادی حدود 1200 یا 1400 گرم در روز به ازای گاوهای هلشتاین و موازنه اسیدهای آمینه ای مانند متیونین و لیزین در جیره خوراک دام ها به طور همزمان می باشد.
4- مدیریت صحیح روزانه خوراک دام ها. این موضوع در بسیاری از گاوداری ها مطرح است که بر جیره متمرکز می شوند. اما بر فعالیت هایی که به صورت روزانه در مزرعه پرورش گاو شیری در رابطه با جیره خوراک دام ها باید انجام شود به اندازه کافی توجه نمی شود. یکی از بزرگترین موارد مربوط به TMR گاو خشک ، مدیریت جداسازی خوراک دام است. به این معنی که ما در اغلب موارد آب یا دیگر ترکیبات مربوط را برای چسباندن اجزاء خوراک دام اضافه می کنیم. اهمیت تغذیه گاو انتظار زایش براساس یک برنامه کاملاً منسجم تأکید دارد و داده های مربوطه، عملکرد ضعیف برخی از گاوداری ها در این تحقیق را نشان می دهد.
برخی از گاوداری ها در این زمینه عملکردی عالی دارند (در تغذیه گاوهای پیش از زایش واریانسی وجود ندارد یا واریانس آن خیلی کم است). اما برخی از گاوداری ها در 25 تا 30 درصد از موارد تأخیر بیش از یک ساعت در توزیع خوراک دام گاوهای انتظار زایش دارند. تأخیر دو تا از گاوداری ها حداقل 2 ساعت بود.
5- اطمینان از تمیز و راحت بودن جایگاه و دریافت آب تازه.
6- مدیریت تعامل اجتماعی وسلسله مراتب بین گاوها.
7- مدیریت تنش گرمایی گاو خشک . داده های جدید تحقیقات نشان می دهند که خنک کردن گاوهای خشک بر میزان تولید شیر و همچنین بر رشد و سلامت گوساله و عملکرد آنها در اولین دوره شیردهی تأثیر چشمگیری دارد.
8- گاوهای تازه زا به علوفه با کیفیت و جیره های قابل تخمیر نیاز دارند. لازم است اطمینان حاصل گردد که به گاوها در بعد از زایمان به اندازه کافی فیبر مؤثر از نظر فیزیکی و همزمان جیره های با قابلیت تخمیر بالا داده می شود.
9- به طور مدبرانه از افزودنی های خوراک دام و ترکیبات خاص خوراکی استفاده کنید.
10- از برنامه های مدیریتی در سطح گله و گاو استفاده کنید. البته نظارت در سطح گاو در گاوداری ها هر روز صورت می گیرد و برخی از موارد برای گرفتن تصمیمات درمانی یا تشخیصی برای هر دام مورد ارزیابی قرار می گیرند. نظارت در سطح گله ممکن است به طور هفتگی صورت گیرد. برای مثال ارزیابی کتون گاوها در فواصل روزهای 13 و 14 شیردهی یا ارزیابی هفتگی PH ادرار چهارده روز قبل از زایش.
مدیریت گاو دوره انتقال با بکارگیری 10 توصیه در جهت بهبود تولید و سلامت گاوهای خشک و انتظارزایش انجام شدنی است.
همه این توصیه ها، مواردی هستند که به عنوان شاخص در گله ها استفاده می گردند. این زمینه رو به توسعه است و گمان می رود که موضوعی بزرگ است زیرا تا حدی به مشخص کردن انحراف از حالت بهینه که دشمن گاوهای دوره انتقال است کمک می کند.
ما در صنعت تمایل داریم که بر میانگین تمرکز کنیم اما چالش ما در بسیاری از موارد به خصوص گاوهای دوره انتقال انحراف زیاد از میانگین است. ما به راه هایی برای تشخیص آن گاوها و مدیریت انحراف از حالت بهینه که وجود دارد نیاز داریم
ابزارها در آینده
ابزارها و فن آوری های جدیدی برای انجام این کار اختراع شده و یا در حال ساخت است که توانایی مدیران را در افزایش سلامت و بهتر کردن عملکرد تولیدمثلی گاوها بهبود می بخشند. بر این اساس می توان پیش بینی هایی در مورد آنچه که گاودارها طی 5 تا 10 سال آینده با آن مواجه خواهند شد ارائه کرد:
- خنک کردن گاوهای خشک در سطح گسترده تر.
- استفاده بیشتر از تکنولوژی برای مدیریت در سطح گله و گاو.
- ارزیابی مداوم هزینه نیروی کار در برابر هزینه تکنولوژی (متأسفانه، گمان نمی رود که استفاده از نیروی کار آسانتر شود، اگرچه خواسته ما این است، قطعاً هزینه نیروی کار ارزان تر نمی شود).
استفاده از سامانه هایی که رفتار خوراک خوری گاو های دوره انتقال به خصوص گاوهای تازه زا که در مورد آن کم تحقیق شده است. اعتقاد بر این است که رابطه بین مواردی از قبیل نشاسته و فیبر، پروتئین قابل متابولیسم و اسیدهای آمینه، عملکرد اسیدهای آمینه زنجیره ای و مکانیسم اسیدهای چرب خاص بیواکتیو به درک بیشتری نیاز دارد.