نتایج کنترل نشخوار گاو
بسیاری از گاودارها برای تشخیص زمان زایمان، مشکلات متابولیسمی، ورم پستان، لنگش و ایستا فحلی از فن آوری کنترل نشخوارکنندگان تک تک گاوها استفاده می کنند. به طور کلی گاوها 400 تا 600 دقیقه در روز نشخوار می کنند و کاهش 30 تا 50 دقیقه نشخوار از حد آستانه گفته شده به طور کلی مهم است.
نشخوار کم نشانه این است که در بدن گاو تغییراتی صورت گرفته است. کنترل نشخوار گاو کمک می کند تا مشکلات سلامتی را قبل از بروز علائم بالینی و کاهش چشمگیر در تولید شیر تشخیص دهید. میزان نشخوار با جیره گاو تابعی از میزان استراحت و جیره خوراک دام می باشد. بنابراین، از آن می توان برای ارزیابی مواد غذایی، راحتی و مدیریت گاو استفاده کرد.
رابطه نشخوار و نوع مواد غذایی استفاده شده در خوراک دام
فیبر جویدنی بلند با افزایش نشخوار و تولید بزاق که شکمبه را بافری می کند، اسید تولید شده در فرآیند هضم را خنثی می کند. محققان دانشگاه مریلند تخمین زده اند که گاوها هنگام جویدن بالغ بر 2.72 کیلوگرم بافر (مانند سدیم بیکربنات) در روز تولید می کنند. نشخوار، همچنین در تجزیه علوفه خشک و دسترسی بیشتر میکرب های شکمبه ای به آن نقش مهمی دارد. از الک و غربال برای ارزیابی طول ذرات علوفه خشک استفاده می شود.
متاسفانه، طول ذرات علوفه خشک، تمامی تفاوتها در میزان نشخوار علوفه خشک را توجیه نمی کند. در سرعت نشخوار گاو برای علوفه خشکی که به ذرات ریز تبدیل شده نیز تفاوت هایی وجود دارد. برای مثال، در یک تحقیق انجام شده در مرکز تحقیقاتی علوفه خشک ایالات متحده مشخص شده که گاوها هر یک کیلوگرم NDF گراس و بونجه خشک را بین 111 تا 152 دقیقه می جوند (خوردن و نشخوار) ولی جویدن یک کیلوگرم NDF جو دو سر 200 دقیقه طول می کشد. چنانچه هضم پذیری علوفه خشک در جیره بالا باشد، ممکن است در جیره به NDF موثر بیشتری (شاید به صورت کاه و علوفه خشک) برای اجتناب از اسیدوز شکمبه نیاز باشد.
برای مدیریت نشخوار گاو شیری تغییرات را سریعتر شناسایی کنید
بعد از تنظیم جیره خوراک دام، بر عملکرد نشخوار گاوها تمرکز می کنیم که نشان می دهد آیا جیره خوبی تنظیم کرده ایم یا نه. خوشحال می شوم که ببینم 50 تا 60 درصد گاوها نخوابیده اند و در حال خوردن، نوشیدن و جویدن لقمه نشخوار هستند زیرا نشان می دهد که جیره ای که تنظیم شده حاوی فیبر موثر کافی می باشد. می دانم ارزیابی هایی که انجام شده کامل نیست و بسیار عالی است که از فن آوری ها برای تشخیص دقیق تر تغییرات ناشی از تغییر رژیم غذایی در شکمبه استفاده کرد.
به عقیده محققان برای مدیریت نشخوار گاو شیری تغییر در زمان نشخوار باید مورد توجه قرار گیرد. تغییر زمان نشخوار بین 30 تا 50 دقیقه در هر بهاربند هشداری است که نشان می دهد جیره خوراک دام تغییر کرده است. برای مثال، چنانچه مسئول خوراک دام در آخر هفته دستورالعمل مربوط به تغییر مواد خشک علوفه را رعایت نکند یا TMR را بیش از اندازه مخلوط کند چه اتفاقی می افتد؟ مشاهده نشخوار، عدم یکنواختی جیره روزانه را بهتر از کاهش وزن مخزن روزانه شیر نشان می دهد.
نشخوار کم نشانه این است که در بدن گاو تغییراتی صورت گرفته است. کنترل نشخوار گاو کمک می کند تا مشکلات سلامتی را قبل از بروز علائم بالینی و کاهش چشمگیر در تولید شیر تشخیص دهید. میزان نشخوار با جیره گاو تابعی از میزان استراحت و جیره خوراک دام می باشد.
شاید لازم باشد که ذخیره علوفه ای خود را افزایش دهیم و برخی از یونجه های سیلو شده را با منابع فیبر علوفه ای مانند پوسته سویا جایگزین کنید. بهتر است که در طی چند روز متوجه کاهش نشخوار جیره جدید شوید و آن را قبل از مشاهده کاهش چربی شیر یا پیشرفت لنگش تصحیح کنید.
مشاهده نشخوار گاو نیز ممکن است به ارزیابی افزودنی های موجود در خوراک دام کمک کند که منجر به بهبود سلامت شکمبه می شوند. تحقیق انجام شده توسط دانشگاه گوتلف در تعدادی گاوداری نشان داد که نشخوار در گاوهایی که مکمل مخمر زنده به آنها خورانده شد بیشتر بود (570 در مقابل 545 دقیقه در روز)، دمای شکمبه آنها که نشان دهنده بهبود PH شکمبه است کمتر بود و شیر با چربی بالاتری (3.71 در مقابل 3.55 درصد) تولید کردند.
رابطه نشخوار و آسایش گاو
در دانشگاه بریتیش کلمبیا بر روی استال های تشک داری که با خاک اره به میزان 0 ، 0.9 یا 7.2 کیلوگرم بستر ریزی شدند مطالعاتی صورت گرفت. گاوها در استال هایی که به مقدار زیاد بستر ریزی شده بودند 1.5 ساعت بیشتر دراز کشیدند و زمان کمتری در استال ایستادند. آیا از این که بستر ریزی زیاد به گاو شما کمک می کند تعجب می کنید؟
چرا امتحان نمی کنید؟ می توانید به مدت 2 هفته از بستر بیشتری استفاده کنید و مشاهده کنید که مصرف و تولید شیر در گاوداری شما بالا می رود. چنانچه بر نشخوار گاوها نظارت داشته باشید، شما نیز ممکن است مانند محققین متوجه شوید که زمان استراحت و نشخوار با هم افزایش می یابد.
گاوها اصولا چهار عمل شیردهی، خوردن، نوشیدن و دراز کشیدن را انجام می دهند. در اغلب موارد، استراحت و نشخوار ناکافی با صرف بیشتر از 3 ساعت در سالن شیردوشی و سالن انتظار دوشش مرتبط است. در یک مطالعه انجام شده مشخص شد که نشخوار گاوها در استال هایی با 30 درصد تراکم با همان جیره غذایی نسبت به نشخوار آنهایی که در استال هایی بدون تراکم بودند به میزان 25 درصد کاهش یافت.
هر زمانی که گاو را جابجا می کنید به او کمی تنش وارد می شود به خصوص هنگامی که در مرتبه اجتماعی جدید قرار می گیرد. تنش می تواند به کاهش مصرف ماده خشک، افزایش مشکلات متابولیسمی و افزایش فراخوان چربی منجر شود. محققین دانشگاه بریتیش کلمبیا طی تحقیقات خود در تعدادی گاوداری متوجه شده اند که گروه بندی مجدد گاوهای خشک باعث می شود زمان نشخوار در روز به میزان 9 درصد در مدت 2 روز کاهش می یابد. بسیاری از ساختمان های جدید به منظور کاهش جابجایی ها طراحی شدند. تغییرات نشخواری به ارزیابی روش های گروه بندی مجدد برای تعیین گزینه هایی که به کمترین تنش منجر می شوند کمک می کند.
رابطه نشخوار با تشخیص دوره انتقال گاو شیری
مدت زمان نشخوار گاو می تواند به عنوان یک ابزار مدیریتی برای تشخیص گاوهایی که زایمان آنها نزدیک است به کار رود. زمان نشخوار هنگام زایمان حدود 70 درصد کاهش می یابد. اما به عنوان متخصص تغذیه می خواهم بدانم آیا مدیریت جیره گاو دوره انتقال به بازگشت سریع و ثابت نشخوار منجر می شود؟ نشخوار گاوهای سالم در هفته اول بعد از زایمان به میزان 50 درصد در روز افزایش می یابد.
زمان نشخوار گاوهایی که مشکلات متابولیسمی دارند در هفته اول شیردهی کمتر است. در یک تحقیق در کشور ایتالیا در تعدادی گاوداری نشان داده شد که گاوهایی که قبل از زایمان کمتر نشخوار می کنند، بعد از زایمان نیز نشخوار کمتری دارند. میزان BHBA پلاسمای خون در گاوهایی که کمتر نشخوار می کنند در 3 هفته بعد از زایمان بالاتر است و نشان دهنده خطر ابتلا به کتوز می باشد.
چنانچه در نظر دارید بر نشخوار گاو ها به منظور بهبود عملکرد تلقیح و مدیریت انفرادی گاو نظارت داشته باشید، سایر منافعی که برای شما و متخصص تغذیه به همراه دارد را نیز فراموش نکنید.