[rt_quote]
مدیریت تولید سیلاژ سالم در جهت مدرن سازی ایمنی خوراک، ضرورت شناسایی خطرهای موجود در زنجیره غذایی را اجتناب ناپذیر می کند. کاهش این خطرات با یک برنامه واضح و حصول اطمینان از تمیز و سالم بودن خوراک خریداری شده از کارخانه ها میسرمی باشد.
[/rt_quote]
مدیریت تولید سیلاژ سالم و تمیز در جهت مدرن سازی ایمنی خوراک دام ، ضرورت شناسایی خطرهای موجود در زنجیره غذایی را اجتناب ناپذیر می کند. کاهش این خطرات با یک برنامه واضح و حصول اطمینان از تمیز و سالم بودن خوراک دام خریداری شده از کارخانه ها میسرمی باشد. 50 درصد تمیز و سالم بودن خوراک دام ها به خوراک خریداری شده ای که به دام می دهید و 50 درصد دیگر به غلات و علوفه تخمیر شده مربوط می باشد
به طور واضح، خوراک های کشت شده در مزرعه هیچ خطر چشمگیری برای زنجیره غذایی انسان ندارند. به جز آفلاتوکسین که بسیار سرطان زا است و در شیر مشاهده می شود، توصیه نمی شود که دولت در امور مزرعه دخالت کند ولی گاودارها می توانند نقش مدیر را بر عهده بگیرند و با محدود کردن جمعیت باکتریایی و قارچی در غلات و علوفه کشت شده در مزرعه در جهت تمیزی و سالم بودن خوراک دام در سطح مزرعه تلاش کنند.
خطرهای آلودگی خوراک دام از طریق خاک و محصولات، بارها در مقاله ها مورد بحث قرار گرفته است. عوامل بیماری زا با منشاء باکتریایی و قارچی شناسایی شده و اقدامات کنترل آنها در سطح خاک و مزرعه توصیه گردید ه است.
یک تخمیر موفقیت آمیز می تواند با کپک و باکتری های بیماری زای وارد شده از مزرعه مبارزه کند. در این مقاله با موضوعیت مدیریت تولید سیلاژ سالم، مراحل کنترل بعدی، شناسایی و کنترل آلودگی در سیلو و طی عملیات پر کردن سیلو و حفظ خوراک دام مورد بحث قرار گرفته و هدف آن ارائه نکته هایی در جهت کنترل جمعیت میکروبی ناشی از تخمیر طولانی مدت و یا خروج ضعیف اکسیژن می باشد که این دو وضعیت در تمامی گاوداری ها به طور معمول رخ می دهد.
همانطور که قبلاً گفته شده، باکتری های مضر از قبیل (Clostridium spp ، Listeria spp ، E.Coli spp و Salmonella spp) و کپک های مضر از قبیل (Aspergillus spp یا Fusarium spp) در خاک محیط وجود دارند. این گونه های بیماری زا برای سلامت دام مشکل ساز خواهند بود اگر مقدار آنها در خوراک دام یا علوفه زیاد باشد یا دام شیری تحت تنش باشد وسیستم ایمنی آن در معرض خطر قرار گرفته باشد. مایکوتوکسین و زایش هر دو تنش آور هستند و سیستم ایمنی را سرکوب می کنند. عوامل بیماری زا در شرایطی که سیستم ایمنی تضعیف می شود و گاو تحت تنش می باشد می تواند مشکلات سلامتی ایجاد کند و حتی به مرگ منجر شود.
با توجه به تحقیقات دانشگاه بن آلمان در مورد مدیریت تولید سیلو سالم ، آمین های بیوژنیک و الکل ها مصرف خوراک دام را سرکوب می کنند. در برخی از شرایط که تخمیر ناکافی است، خوراک دام هرگز به مرحله پایداری نمی رسد و حتی به تدریج بدتر می شود. یکی از این موارد زمانی است که لگوم در رطوبت 65 درصد یا بالاتر سیلو می شود. چنانچه این شرایط غیرقابل اجتناب باشد، خوراک فقط به مدت چند هفته تخمیر شود و زودتر مصرف شود زیرا کیفیت خوراک هنگامی که باکتری های منفی غلبه کنند به مرور زمان بدتر می شود.
محتوای معدنی بیشتر در علوفه نیز باعث طولانی شدن زمان تخمیر می شود. حتی هنگامی که میزان قند برای تولید اسید لاکتیک که باعث رشد باکتری می شود کافی باشد، بالا بودن میزان مواد معدنی از قبیل کلسیم، پتاسیم و منیزیم باعث می شود که کاهش PH به سختی صورت گیرد. مواد معدنی خاک به راحتی توسط اغلب گیاهان جذب می شوند (که البته به PH خاک و دیگر عوامل بستگی دارد).
مدیریت تولید سیلاژ سالم ، باکتری های بد به زمان نیاز دارند
باکتری های خوب را از بد جدا کنید، باکتری های خوب (تولید کننده های اسید لاکتیک) در خوراک رشد می کنند و علوفه را اسیدی می کنند. این اتفاق چند روز بعد از پرشدن سیلو باید رخ دهد. از طرفی بارش باران روی علوفه و یا کیفیت پائین علوفه، آلودگی خاک، محتوای رطوبت بالا، یا محتوای معدنی بالا باعث می شوند اسیدی شدن علوفه سخت تر صورت بگیرد. هر روز که PH علوفه بالای 4.5 یا 5 است، باکتری های بد رشد می کنند.
باکتری های خوب برای رشد به علوفه نیاز دارند. نگهداری علوفه ای که باران بر آنها باریده یا کم کیفیت هستند، سخت تر است زیرا خوراک، ترکیبات مهمی مانند قند (سوخت) و باکتری های تولید کننده اسید لاکتیک را از دست می دهد. نگهداری گراس با رطوبت بسیار بالا (بیش از 65 درصد) و علوفه لگوم سیلو شده نیز سخت می باشد. تحت شرایطی که تخمیر طولانی می شود، کلستریدیاها و دیگر ارگانیسم های منفی می توانند با شکستن پتئین به اسید پروبیتیک، آمین های بیوژنیک و سایر الکل ها خوراک را آلوده کنند. این ترکیبات که بوی تندی هم دارند برای سلامت گاوهای دوره انتقال، مشکل ساز است و روی کبد اثر منفی می گذارند.
برای مدیریت تولید سیلاژ باید بدانید که محتوای معدنی بیشتر در علوفه نیز باعث طولانی شدن زمان تخمیر می شود. حتی هنگامی که میزان قند برای تولید اسید لاکتیک که باعث رشد باکتری می شود کافی باشد، بالا بودن میزان مواد معدنی از قبیل کلسیم، پتاسیم و منیزیم باعث می شود که کاهش PH به سختی صورت گیرد.
لگوم ها و گراس ها مواد معدنی را به خوبی جذب می کنند و باعث می شوند محتوای مواد معدنی علوفه بالا رود و در نتیجه تخمیر علوفه سخت تر صورت بگیرد. این اتفاق به علت ظرفیت بافری شدن است. گنجایش بافری خوراک هایی که محتوای پتاسیم بالایی دارند باعث می شود موازنه DCAD منفی در جیره گاوهای پیش از زایش، کمتر مؤثر باشد. همانطور که جوش شیرین (سدیم) می تواند سرکه (اسید استیک) را خنثی کند و واکنش ایجاد کند، مواد معدنی نیز تأثیر اسیدها بر PH را جبران می کنند.
PH علوفه خود را بررسی کنید، چنانچه PH علوفه بیش از 5 باشد، فرصتی برای بهبود وجود دارد. به منظور شدت بخشیدن به فرآیند تخمیر علوفه ، اسیدی کردن یا حفظ علوفه با گروه مدیریت علوفه خود مشورت کنید.
آلودگی با خاک، از جانب مزرعه یا سیلوی ذوزنقه ای و یا توده ای، مشکلاتی برای خوراک فراهم می کنند. مواد معدنی خاک، گنجایش بافری بیشتری برای علوفه فراهم می کند و همچنین خاک زیستگاه قارچ و باکتری ها می باشد و به طور بالقوه بار آلودگی را افزایش می دهد. محتوای خاکستر علوفه خود را بررسی کنید. چنانچه محتوای خاکستر ذرت سیلو شده شما بیش از 5 درصد یا محتوای خاکستر لگوم و گراس سیلو شده بیش از 12 باشد، برای مشخص کردن منشاء خاکستر با گروه مشاوره تشکیل شده از متخصص و مشاور تغذیه مشورت کنید. در طی دوره خشکسالی به دلیل اینکه وزش باد و خاک، بارش باران، سیلاب و … بیشتر است محتوای خاکستر می تواند بالاتر باشد.
مدیریت تولید سیلاژ سالم ، مخمر وحشی به اکسیژن نیاز دارد
لازم است که هوا را از سیلو به منظور جلوگیری از رشد بیش از حد کپک و مخمر وحشی خارج کنید زیرا مخمر وحشی و قارچ برای رشد به اکسیژن نیاز دارند. فشردن نامناسب، علوفه بسیار خشک، یا سوراخ بودن کیسه یا لایه پوششی به این معنی است که اکسیژن بیشتری وجود دارد و قارچ حتی در مواقعی که PH پائین است رشد می کند.
وجود مخمر وحشی به طور ویژه ای مشکل ساز است زیرا آنها از قند و اسید تخمیری به عنوان سوخت استفاده می کنند. این مسئله دو مشکل سلامتی مربوط به خوراک دام ایجاد می کند:
- قند کمتر (انرژی) موجود برای دام شیری
- خوراک دام با پایداری کمتر در اثر بالا رفتن PH سیلو
علاوه بر آن، مخمر اتانول و دیگر الکل ها را تولید می کند و باعث از بین رفتن انرژی خوراک دام می شود. بر اساس تحقیقات انجام شده، مخمر وحشی همچنین می تواند در عملکرد شکمبه اختلال ایجاد کند. در رأس همه آنها، هنوز موارد زیادی است که در مورد مخمر وحشی باید بیاموزیم. مخمر و کپک مشکلات سلامتی مربوط به خوراک دام را ایجاد می کنند زیرا کم بودن قند و بالاتر بودن PH علوفه به مشکلات باکتریایی ذکر شده در بالا منجر می شوند.
علوفه را به میزان 800 کیلوگرم علوفه تر به ازای هر متر مربع بسته بندی کنید. از مشاور خود بخواهید با استفاده از معیار تراکم، این موضوع را بررسی کند. ایجاد چنین تراکمی در سیلوی عمودی یا کیسه ای مشکل تر است در نتیجه سعی کنید این سیلوها را محکم بسته بندی کنید. چنانچه از کیسه استفاده می کنید هر هفته آن را بررسی کنید که مبادا پرندگان و موش ها در آنها سوراخ ایجاد کرده باشند و هوا وارد آنها شده باشد.
خوراکی که آلوده یا گرم می باشد نسبت به خوراکی که در ظاهر خراب می باشد 50 درصد بیشتر دور ریختنی است. مخمر، کپک و باکتری ها در جایی به دور از چشم غیرمسلح رشد می کنند. از ترکیب این آلودگی با جیره اجتناب کنید.
در نهایت، با گروه مشاوره خود برای پیدا کردن مناطق آلوده در سیلو مشورت کنید. شاخص های فرآورده های تخمیری را تفسیر کنید (PH ، اسید لاکتیک و اسید استیک به همراه اتانول) و به سطح مخمری و باکتریایی پی ببرید. محتوای خاکستر و ظرفیت بافری را که به خوراک تمیز مربوط است را مشخص کنید.
قبل از برداشت برنامه ای طرح کنید. در مورد چگونه به حداقل رساندن تأثیر خاکستر صحبت کنید و اطمینان حاصل کنید که برداشت علوفه از فشرده سازی علوفه در سیلو پیشی نمی گیرد. مدیریت تولید سیلاژ که در این مقاله ذکر شد مانع رشد باکتری و قارچ در انبار می شود و باعث می شود تا زمان خوراک دهی، انرژی بیشتر و خوراک دام سالم تری فراهم شود.