مدیریت اقتصادی گاوداری مستلزم اجرای دستورالعمل ها و توصیه های کاربردی است. یکی از این دستورالعمل ها برای مدیریت گاوهای خشک در گله های پرورش گاو شیری به اجرا درآمده است.
این دستورالعمل بر اساس خوراک دام بهتر و مدیریت نمره وضعیت بدنی گاو ها تنظیم شده است و با به اجرا درآوردن این دستورالعمل درمورد گاوهای خشک می توان مزایای بیشتری به دست آورد. بر این اساس هنگام خوراک دهی گاو خشک چهار موضوع باید به خاطر سپرده شود:
- مصرف مواد خشک در طی دوران زایمان حفظ گردد.
- تهیه و مصرف مواد مغذی بهینه گردد.
- نمره وضعیت بدنی گاوها حفظ گردد.
- فشارهای محیطی و اجتماعی را کاهش داده شود.
مصرف مواد خشک را می توان حفظ نمود زیرا مصرف انرژی را می توان با تنظیم دقیق و مناسب انرژی و فیبر در جیره کنترل کرد. هنگامی که مصرف ماده خشک تنظیم شد، می توان جیره را برای تأمین 100 گرم پروتئین قابل سوخت و ساز در هر روز تنظیم نمود.
گاوهای چاق قبل از زایمان، بیشتر در معرض ناهنجاری های متابولیکی قرار می گیرند و بعد از زایمان، فراخوان چربی بیشتری دارند. توجه به تنظیم جیره در اواخر شیردهی کمک می کند تا به نمره وضعیت بدنی مناسب (3.5) در گاوهای ابتدای دوره خشکی برسیم.

مجتمع صنایع تبدیلی دستچین فرصتی در اختیار واحدهای پرورشی قرار داده است. کارشناسان، مشاوران یا مدیران هر گاوداری می توانند اطلاعات و نتایج به دست آمده را به صورت روزانه یا هفتگی به کارشناسان تغذیه دستچین انتقال دهند. متناسب با هر تغییر جدید در راندمان تولیدات گاوداری، ارزش غذایی خوراک دام تولیدی نیز از نظر میزان انرژی و پروتئین و سایر ریزمغذیهای مورد نیاز متوازن می گردد.
5 حوزه تغذیه ای که گاودار با تغییر جزئی آنها می تواند در راستای مدیریت اقتصادی گاوداری سوددهی را افزایش دهد
برنامه تغذیه ای علوفه با پایه ذرت سیلو شده. قابلیت هضم نشاسته با افزایش مدت سیلو کردن بهبود می یابد. فرآوری سیلو را به نحوی انجام دهید که بیش از 95 درصد از دانه ها بشکنند، چوب بلال 8 تکه شود و تقریبا 70 درصد از نشاسته از الک 4.75 میلی متری عبور کنند.
مدیریت جداگانه گاوهای تازه زا . طی دوره انتقال، گاوهای تازه زا باید در بهاربندی جدا از گاوهای دوشا و مریض قرار بگیرند. جیره گاو تازه زا باید حاوی علوفه خشک با کیفیت بالا، منابع نشاسته ای با هضم آهسته در شکمبه و افزودنی های خوراکی، در صورت نیاز، باشد. در ضمن فضای کافی فراهم شود و تنش گرمایی کاهش یابد.
جیره گاوهای اواخر شیردهی . جیره گاو اواخر شیردهی با نمره وضعیت بدنی 3 باید به نحوی تنظیم شود که نمره وضعیت بدنی مطلوب و تولید بالای شیر آنها حفظ شود. مواد مغذی در جیره ها بیشتر برای تولید شیر نسبت به ذخیره چربی مصرف می شوند.
به حداقل رساندن اتلاف مواد خوراکی. نرم افزارها به ما کمک می کنند اتلاف مواد خوراکی را دنبال کنیم. همچنین این امکان را برای ما فراهم می کنند تا خیلی سریع خطاهای تغذیه ای و مشکلات مصرف خوراک دام را تشخیص دهیم و آنها را اصلاح کنیم.
سیلوهای ذوذنقه ای را سریع پر کنید و مواد خوراکی را با تراکم 720 کیلوگرم در متر مکعب فشرده کنید و با پلاستیک با ضخامت 6 میلی متری آن را بپوشانید.
نگهداری گاوهای شکم اول در جایگاه مجزا . گاوهای شکم اول با هم سن های خود، کمتر رقابت می کنند. به همین دلیل هنگامی که آنها در جایگاه مجزا از گاوهای بالغ قرار می گیرند 20 درصد بیشتر استراحت می کنند، 10 درصد بیشتر می خورند و 10 درصد شیر بیشتری تولید می کنند. پس برای آنکه در راستای مدیریت اقتصادی گاوداری موفق عمل کنید حتما گاوهای شکم اول را در جایگاه مجزا نگهداری کنید.

طی دوره انتقال، گاوهای تازه زا باید در بهاربندی جدا از گاوهای دوشا و مریض قرار بگیرند. جیره گاو تازه زا باید حاوی علوفه خشک با کیفیت بالا، منابع نشاسته ای با هضم آهسته در شکمبه و افزودنی های خوراکی، در صورت نیاز، باشد. در ضمن فضای کافی فراهم شود و تنش گرمایی کاهش یابد.
اهمیت تلفات در گاوداری اطلاعات خوبی برای مدیریت اقتصادی گاوداری در اختیارتان می گذارد
اگر گوشی برای شنیدن داشته باشیم حتی مرگ گاوها هم حرفی برای گفتن دارد! بر طبق اطلاعات و آمار، سه علت اصلی مرگ گاوهای شیری عبارت از: لنگش یا آسیب (20 درصد)، ورم پستان (16.5) درصد و مشکلات تولید مثلی (15.2 درصد) بوده اند و چهارمین علت معمول در موارد ناشناخته (15 درصد) می باشد.
این مسئله بر نیاز اطلاعات بیشتر در شرایط مختلف تأکید می کند. وقتی علت مرگ ناشناخته باشد مدام مجبور به کالبد شکافی پس از مرگ حیوان خواهیم بود.
شناخت و ثبت علت مرگ دام باید به روش استانداردی صورت گیرد. وقتی ارتباط اطلاعات درمانی موجود و اطلاعات مربوط به مرگ و میر بررسی شود، مشکلات بالقوه مزرعه مشخص می شوند. برای مثال، چنانچه تلفات طی ماه های تابستان خیلی بیشتر باشد، سیستم خنک کننده برای همه گروه های درگیر تنش باید بهبود و ارتقاء یابند.
کمتر از 2 درصد تلفات سالانه، هدف مطلوب گله می باشد. با این حال درصدهای کمی بیش از این هم قابل اغماض اند. بر طبق اطلاعات، مرگ و میر سالیانه گاوها تقریبا 5.7 درصد است.

هنگام خوراک دهی گاو خشک چهار موضوع باید به خاطر سپرده شود: مصرف مواد خشک در طی دوران زایمان حفظ گردد. تهیه و مصرف مواد مغذی بهینه گردد. نمره وضعیت بدنی گاوها حفظ گردد. فشارهای محیطی و اجتماعی کاهش داده شود. برای آنکه در راستای مدیریت اقتصادی گاوداری موفق عمل کنید حتما گاوهای شکم اول را در جایگاه مجزا نگهداری کنید.
تأمین نیاز برخی گاوها به استفاده از مکمل کلسیم در زمان زایش همسو با مدیریت اقتصادی گاوداری
هیپوکلسمیا یا غلظت پائین کلسیم خون در زمان گوساله زایی، مشکل هزینه بری می باشد. نشان داده شده است که چنانچه بلوس های خوراکی کلسیم نزدیک به زمان زایمان به مصرف حیوان برسند، تولید اوایل شیردهی بهبود یافته و مشکلات پس از زایش کاهش می یابند.
در جهت مدیریت اقتصادی گاوداری ، محققان مدل هایی را برای تخمین اثر اقتصادی مصرف کلسیم خوراکی توسط گاوهای شکم دوم یا بیشتر، پس از زایمان، طراحی کرده اند.
راهکارهای مکمل شبیه سازی شده برای چهار گروه ارزیابی شدند، گاوهای با تولید بالای شیر در شیردهی های پیشین، گاوهای دارای لنگش، هر دوی این گروه های پرخطر و همه گاوها. بر اساس این ارزیابی، مصرف مکمل پس از زایمان در گاوهای مسن تر و گاوهای دارای لنگش، بالاترین نرخ بازگشت سرمایه را داشت.
در اولین آزمایش، میانگین تولید شیر گله بیشترین تأثیر را بر میزان سود خالص و مصرف مکمل داشت. بنابراین گله های با میانگین تولید شیر بالا در اولین آزمایش احتمالا پاسخ بهتری را به استفاده از مکمل برای گاوهای مسن، می دهند. استفاده از بلوس های مکمل کلسیم در گاوهای مسن تر، پس از زایش، سود خالص مثبتی برای گله در حدود 80 درصد در بر داشت.
بررسی روند کتوز بالینی
اسید بتاهیدروکسی بوتیریک خون (BHBA) یک جسم کتونی است که در اکثر موارد برای تشخیص کتوز تحت بالینی استفاده می شود. میزان 1.2 میلی مول بر لیتر یا بیشتر BHBA نشان دهنده بیماری کتوز است.
طی بررسی آزمایش ها و روند درمانی 2000 گاو شیری، آزمایش های کتوز را به طور متناوب بین گله ها و تلیسه ها انجام دادند. یک هفته از روز سوم تا چهاردهم شیردهی حدوداً از 20 گاو تازه زا و هفته بعد نیز حدودا از 20 تلیسه تازه زای دیگر نمونه گیری کردند.
چنانچه مقدار اسید بتاهیدروکسی بوتیریک در 15 درصد گاوها یا کمتر، زیر 1.2 میلی مول بر لیتر باشد، دستورالعمل آزمایش مداوم ادامه دارد. چنانچه آزمایش بیشتر از 15 درصد، و کمتر از 40 درصد گاوها مثبت باشد، از تمامی گاوهای تازه زا نمونه گیری می شود و آنهایی که مقدار BHBA خون آنها بالا باشد درمان می شوند. چنانچه مقدار این اسید در 40 درصد یا بیشتر از گاوها مثبت باشد تمامی آنها درمان می شوند.
بر این اساس عنوان شد که بین مدت دوره خشکی و میزان BHBA یک همبستگی وجود دارد. BHBA در 10 درصد از گاوها با دوره خشکی 60 روزه یا کمتر به میزان 1.2 میلی مول بر لیتر یا بالاتر بود، علیرغم درمان پیشگیرانه، 24 درصد از گاوها دوره خشکی طولانی داشتند.
همچنین سن تلیسه ها در اولین زایش نیز تفاوت ایجاد می کند. میزان BHBA در تلیسه هایی که سن زایش بالاتر از 24 ماه داشتند نسبت به تلیسه هایی که در 24 ماهگی یا کمتر زایش نمودند بیشتر بود (21 در مقابل 12 درصد).

گاوهای شکم اول با هم سن های خود، کمتر رقابت می کنند. به همین دلیل هنگامی که آنها در جایگاه مجزا از گاوهای بالغ قرار می گیرند 20 درصد بیشتر استراحت می کنند، 10 درصد بیشتر می خورند و 10 درصد شیر بیشتری تولید می کنند. پس برای آنکه در راستای مدیریت اقتصادی گاوداری موفق عمل کنید حتما گاوهای شکم اول را در جایگاه مجزا نگهداری کنید.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)