ماده خشک علوفه
ماده خشک علوفه برای تنظیم جیره دام به طور مناسب و نیز مدیریت بهتر خوراک دام دارای اهمیت است. اکثر متخصصین تغذیه گاو های شیری معتقدند که یک جیره یکنواخت به تولید شیر بهتر منجر می شود. مشکلات مرتبط با یکنواختی جیره در اغلب موارد با تغییرات ماده خشک علوفه مرتبط است.
به نوعی، هنگامی که وزن علوفه جیره با تغییرات ماده خشک تنظیم نمی شود گاوها با مشکلات متعددی روبرو می شوند. به بیماری های شکمبه ای مبتلا می شوند، دست از خوراک خوردن می کشند و یا تغذیه کافی دریافت نمی کنند. در تحقیق USDA هنگامی که در تعیین مقدار اسفد TMR، رطوبت علوفه سیلو شده مرطوب در نظر گرفته نمی شود، مقدار شیر روزانه هر گاو به طور معنی دار تا بیش از 2.7 کیلوگرم کاهش می یابد. در اینجا تصور می شود که گاوها مقدار ماده خشک مورد نیاز خود را مصرف می کنند و محتوی ماده خشک به همان میزان علوفه تعیین شده می باشد در حالیکه ماده خشک مصرف شده کمتر از مقدار تنظیم شده در جیره است.
اخیراً از یک گاوداری با سیستم خوراک خوران کاملاً اتوماتیک بازدید کردم. همه علوفه در سیلوهای عمودی ذخیره می شدند، مستقیماً در میکسر بارگیری می شدند و سپس TMR وارد نوار نقاله می شد. هیچ سامانه ای برای ارزیابی مداوم ماده خشک علوفه نبود به جز خود گاوها که مناسب نبودن جیره را نشان می دادند (نشخوار کم، شل بودن مدفوع، کاهش تولید شیر) و سپس بر اساس آن جیره تنظیم می شد.
جیره ای را در نظر بگیرید که حاوی 6.8 کیلوگرم ماده خشک است و ماده خشک آن از علوفه سیلو شده ای که حاوی 46 درصد ماده خشک است و به نظر می رسد که حاوی 43 درصد NDF باشد تأمین می شود. همین علوفه سیلو شده اگر به طور واقعی حاوی 40 درصد NDF باشد، 0.2 کیلوگرم NDF کمتر از حد انتظار برای دام فراهم می کند.
این تفاوت در میزان NDF می تواند به خطای نمونه گیری یا آزمایشگاهی مرتبط باشد. ممکن است ماده خشک علوفه سیلو شده در واقع 43 درصد باشد اما شما گمان کنید که آن 46 درصد است که این به خوراندن فقط 6.3 کیلوگرم ماده خشک از طریق علوفه سیلو شده منجر می شود و میزان NDF ارائه شده 0.2 کیلوگرم کمتر خواهد بود (در 43 درصد NDF). علاوه بر این، خطا در تعیین مقدار ماده خشک، روی سهم مواد مغذی دیگر جیره نیز اثر می گذارد.
مقدار ماده خشک واقعی جیره را بدانید
مدیران عالی گاوداری ها به طور کلی، ماده خشک علوفه مصرفی گاوهای خود را هر هفته ارزیابی می کنند و اگر بروز تغییراتی نیاز باشد به دفعات بیشتری ارزیابی می شود. اهمیت دارد که گاوداری ها امکان نظارت بر ماده خشک علوفه را داشته باشند و بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط آزمایشگاه در برنامه تغذیه ای خود تغییراتی ایجاد کنند.
تسترهای Koster برای ارزیابی ماده خشک علوفه در داخل گاوداری ها به کار می روند. استفاده از آون تحت فشار یا دستگاه خشک کن و ترازوها یک روش ایده آل برای مدیریت خوراک دام و ارزیابی ماده خشک علوفه می باشد. این روش بیشترین صحت وانعطاف پذیری در ازای پرداخت یک هزینه منصفانه را دارد. بهترین نتیجه زمانی به دست می آید که نتایج آزمایشگاه و گاوداری با هم مطابقت داشته باشند.
یکی از مشکلات چشمگیری که مدیران و متخصصین تغذیه با آن مواجه می شوند این است که تعریف ماده خشک در گاوداری و آزمایشگاه متفاوت است که می تواند نا امید کننده باشد و یا به عنوان یک تفاوت اصلاح ناپذیر پذیرفته شود.
چگونه می توان ماده خشک علوفه را به درستی ارزیابی کرد
تعریفی که از ماده خشک (یا تر) ارائه می شود به طور کلی بر اساس ماهیت شیمیایی خوراک نیست بلکه در از دست دادن وزن در فرآیند خشک کردن علوفه ریشه دارد. بر همین اساس، ماده خشک علوفه با توجه به دما، زمان، جریان هوا، حجم نمونه، رطوبت نمونه و همچنین اندازه ظرف و ویژگی ها باید تعریف شود.
تعریفی که آزمایشگاه های تجاری علوفه ای از ماده خشک ارائه می دهند بر اساس نوع تکنیک خشک کردن نیست. نوع ابزارهای آزمایش رطوبت که اغلب به وسیله NIR (Near Infrared Reflectance Spectroscopy) انجام می شود نیز به افزایش واریانس در تعیین ماده خشک منجر می شود. به منظور ارزیابی کیفیت آنالیز ماده خشک در آزمایشگاه علوفه خود و تطبیق شیوه های ارزیابی ماده خشک در گاوداری تان، شناخت شیوه ای که آزمایشگاه شما برای تعیین ماده خشک علوفه ای به کار می برد، می تواند مفید باشد.
شیوه خشک کردنی که ما در آنالیز آزمایشگاه ترجیح می دهیم بالا نرفتن دما به بیش از 60 درجه سانتیگراد می باشد. فیبر، قند، نشاسته و دیگر ترکیبات علوفه ای ممکن است در دمای بالای 60 درجه سانتیگراد تحت تأثیر قرار گیرند. خشک کردن نمونه ها به وسیله مایکروویو می تواند مشکل ساز باشد زیرا کنترل دما مشکل ساز است. در مایکروویو نمونه ها تا دمای بالای 80 درجه سانتیگراد می توانند حرارت ببینند حتی اگر سوخته به نظر نرسند.
همچنین احتمال دارد که برای نمونه های کوچکتر از مایکروویو استفاده شود که این ریز نمونه گیری خود می تواند به بروز خطاهای بالقوه بیشتر منجر شود.
به منظور اطمینان از کیفیت نتایج، اکثر آنالیزهای آزمایشگاه باید تکرار شوند و صحت آن تأیید شود. نتایج یک بار آنالیز ممکن است اشتباه باشد و بدون تکرار نمی توان وجود خطا را تشخیص داد. فشار زیادی بر آزمایشگاه ها برای اعلام سریع نتایج وجود دارد و آزمایشگاه ها برای مدیریت مناسب حجم زیادی از نمونه ها و نگهداری و آنالیز نمونه با کیفیت بالا، به رویه های صحیح و خوب نیاز دارند.
آیا یکنواخت کردن خوراک دام امکان پذیر است؟
بسیاری از متخصصین تغذیه، واریانس روزانه مصرف ماده خشک جایگاه گاوها یا واریانس روزانه مخزن شیر را ارزیابی می کنند. کاهش این واریانس ها، در اغلب موارد با افزایش تولید شیر مرتبط است.
بهبود فرآیند آماده سازی TMR مؤثر می باشد که شامل اندازه گیری دقیق تر وزن و ماده خشک علوفه سیلو شده، صحت بیشتر ترازو، رعایت ترتیب بهتر در ترکیب کردن اجزاء خوراک دام ، سرعت ترکیب، طول ترکیب و همچنین بهبود عملکرد دستگاه میکسر می باشد. بهینه کردن طول فیبر و کاهش جداسازی TMR نیز به کاهش واریانس تغذیه در جایگاه منجر می شود.
به واسطه بهبود آسایش دام، اختصاص فضای بیشتر به آخور و ارائه آب تمیز و تازه نیز، یکنواختی خوراک دام بهبود می یابد.
راه های یکنواخت کردن خوراک دام در گاوداری خود را پیدا کنید. آیا محتوای ماده خشک علوفه را به درستی ارزیابی می کنید و در زمانی که لازم است تعدیل های لازم را انجام می دهید؟ اگر می توانید، واریانس روزانه را در سطح گله، جایگاه گاوها و تک تک گاوها اندازه گیری کنید و سپس تأثیر آن را در نتایج مخزن ارزیابی نمائید.