[rt_quote]
غذای گوساله و تغذیه مناسب گوساله به طور مطلوب زمینه یک عمر طولانی و پربازده را برای گوساله فراهم می کند و بعد از سال ها بی توجهی مورد توجه برخی از محققین دامپروری قرار گرفته است.
[/rt_quote]
غذای گوساله و تغذیه گوساله به طور مطلوب زمینه یک عمر طولانی و پربازده را برای گوساله فراهم می کند. تغذیه گوساله بعد از سال ها بی توجهی مورد توجه برخی از محققین دامپروری قرار گرفته است.
افزایش میزان خوراک دهی محتوی پروتئین و چربی بالا، پاستوریزه کردن شیر و روش های جدید خوراک دهی روش هایی هستند که می توانیم از طریق آن تغذیه گوساله را بهبود دهیم. کدامیک از این گرایش ها در صنعت تأثیرگذار می باشند؟ آیا امکان پیشرفت بیشتری در زمینه خوراک دهی گوساله وجود دارد؟
گاوداری های شرکت کننده در یک تحقیق در باره غذای گوساله به چهار گروه تقسیم شدند:
1- خیلی کوچک (کمتر از 30 گاو در گله دوشا).
2- کوچک (بین 30 تا 900 گاو).
3- متوسط (بین 100 تا 499 گاو).
4- بزرگ (500 گاو به بالا).
این تحقیق طی سال های گذشته در 17 گاوداری مهم انجام شد. یافته ها نشان دادند که برنامه های موجود در باره غذای گوساله ها در این گاوداری ها بسیار متفاوت است.
وقت و انرژی بیشتری صرف غذای گوساله و تغذیه گوساله صرف کنیم
استفاده از جایگزین شیر در بسیاری از گاوداری ها رایج است. در یک تحقیق گزارش شد که نیمی از گاوداری ها (49.9 درصد) حداقل از مقداری جایگزین شیر دارویی یا غیر دارویی استفاده می کنند. گله های متوسط بیشتر از جایگزین شیر استفاده می کنند.
درصد بالایی از گله ها (55.7 درصد) برای مقداری از غذای گوساله یا تمام خوراک خود از شیر پاستوریزه استفاده می کنند. برخلاف اینکه خوراندن شیر پاستوریزه نشده مشکلات سلامتی را با خود به همراه دارد، برخی از گاوداری ها آن را یک منبع غذای گوساله می دانند که به راحتی و آسانی قابل دسترس است. مصرف شیر پاستوریزه نشده با افزایش اندازه گله کاهش یافت و مصرف آن در گله های کوچک 72.9 درصد و در گله های بزرگ 26.3 درصد می باشد. پاستوریزه کردن شیر در گاوداری بزرگ (43.8 درصد) بسیار رایج بود. به طور کلی، شیر پاستوریزه شده فقط در 7.4 درصد از گاوداری ها خورانده می شد.
افزودن انواع خاص اسیدها به شیر برای کاهش PH و محدود کردن رشد باکتری ها، که امکان نگه داشتن شیر در بیرون از یخچال به مدت 1 تا 3 روز را فراهم می کند، از محدودیت کمی برخوردار بود. نتیجه این عمل شیر اسیدی شده ای است که در 1.7 درصد گاوداری ها خورانده می شود.
با وجودی که جایگزین های شیر منبع تغذیه ای بسیار خوبی به عنوان غذای گوساله ها می باشند، اما با شیر کامل قابل مقایسه نیستند. درصد پروتئین در شیر کامل 27 درصد و در جایگزین شیر 20 درصد می باشد. اکثر گاوداری ها جایگزین شیر با 20 درصد پروتئین به گوساله ها می خورانند اما جایگزین شیر محتوی پروتئین بالا یک گزینه مهم می باشد. گاوداری های بزرگ به احتمال زیاد جایگزین شیر با محتوی پروتئین بالا به گوساله ها می خوراندند. حدود گاوداری های بزرگ (23 درصد) جایگزین شیر با محتوی پروتئینی 25 تا 29 درصد به گوساله ها می خوراندند. اما فقط 6.6 درصد گاوداری های کوچک و 9.4 درصد گاوداری های متوسط از جایگزین شیر با همان میزان محتوی پروتئینی استفاده می کردند.
شیر کامل نسبت به جایگزین شیر، چربی بیشتری دارد (30 درصد در شیر کامل و 20 درصد در جایگزین شیر) اکثر گاوداری ها (81.7 درصد) از جایگزین شیر با چربی 20 درصد به عنوان غذای گوساله ها استفاده می کردند.
اخیرا به مسئله خوراک دهی با تکرار بیشتر به گوساله های پیش از شیرگیری پرداخته شده است اما هنوز اکثر گاوداری ها (88.9 درصد) دوبار در روز به گوساله ها خوراک می دهند. فقط 6.6 درصد آنها سه بار در روز به گوساله ها خوراک می دهند. خوراک دهی گوساله های باقیمانده یا به صورت انتخاب آزاد یا یک بار در روز و یا بیشتر از سه بار در روز می باشد.
تحقیقاتی در جهت مشخص کردن میزان خوراک گوساله های پیش از شیرگیری انجام شده است. مدتهاست که حد نرمال روزانه 3.8 لیتر می باشد ولی گوساله ها در صورتیکه بیشتر از 3.8 لیتر خوراک مصرف کنند می توانند رشد کنند. اکثر گاوداری های بسیار کوچک و متوسط، روزانه 3.8 تا 4.7 لیتر خوراک در اختیار گوساله ها قرار می دهند. درصد بالایی از گاوداری های بزرگ 7.5 تا 8.5 لیتر و کمتر از 10 درصد آنها روزانه میزان 9.5 لیتر خوراک به گوساله ها می دهند. بیش از نیمی از گاوداری ها (53.3 درصد) روزانه مقدار 3.8 تا 4.7 لیتر خوراک به گوساله ها می دهند. آب به طور میانگین در روز 17.3 به گوساله ها خورانده شد و خوراندن کنسانتره گوساله به طور میانگین در روز 10.8 آغاز شد. علوفه به طور میانگین در روز 36 ارائه می شد اما زمان شروع خوراندن علوفه با افزایش اندازه گله طولانی تر می شود به طور مثال در گله های بزرگ تا روز 58.1 به گوساله ها علوفه نمی خورانند.
میانگین سن از شیرگیری هفت هفتگی بود و تقریبا گله ها در سن 9 هفتگی گوساله های ماده را از شیر می گیرند. تعداد کمی از گاوداری ها در سن 4 هفتگی یا کمتر گوساله ها را از شیر می گیرند، در حالی که تقریبا آنها در سن 13 هفتگی یا بیشتر گوساله ها را از شیر می گیرند.
تعیین سن از شیرگیری در اکثر گاوداری ها (34.1 درصد) هدف اصلی فرآیند از شیرگیری است. سن از شیرگیری در دیگر از گاوداری ها زمانی است که گوساله 0.9 کیلوگرم استارتر مصرف می کند. گله ها با اندازه های متوسط به احتمال زیاد سن از شیرگیری را براساس مصرف استارتر قرار می دادند.
ما به دستاوردهای زیادی در زمینه پرورش گوساله رسیده ایم و همچنان به یادگیری ادامه می دهیم زیرا هنوز فضا برای پیشرفت وجود دارد. پرورش گوساله یک سرمایه گذاری برای آینده گاوداری می باشد.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)