علائم زایمان طبیعی گاو ، علائم سخت زایی گاو و تشخیص اینکه آیا گاو برای زایمان نیاز به کمک دارد یا نه، نیاز به شناخت علائم زایمان گاو دارد. زایش یکی از پرتنش ترین وقایع برای گاو شیری است که در چرخه تولید تجربه می کند. در طی این زمان، یک گاو باید بتواند دردها را به همراه تغییرات محیطی و جدا شدن از هم گروهی ها و جدا شدن از گوساله اش تحمل کند. در ضمن آنها در خطر مواجهه با شرایطی از قبیل سخت زایی هستند که به تولید شیر کمتر و بیماری بعد از زایمان منجر می شود.
با توجه به اطلاعات سامانه ملی نظارت سلامت دام در سال 2007، گاودارها گزارش دادند که 17.2 درصد از گاوها هنگام زایمان به کمک نیاز دارند. سخت زایی روی سلامت گاو، گوساله، تولید و باروری تأثیر منفی دارد (جدول). بنابراین، برای جلوگیری از بروز بیماری بعد از زایمان و به طور بالقوه جلوگیری از سخت زایی، اهمیت دارد که رفتارهای طبیعی زایمان گاو و فرآیند زایمان را بشناسید تا بتوانید گاوهایی که سخت زایی را تجربه می کنند شناسایی کنید.
علائم زایمان طبیعی گاو
درک کارکنان گاوداری از فرآیند طبیعی زایمان گاو و رفتارها به آسایش گاو کمک می کند. زایمان گاو در سه مرحله صورت می گیرد:
در طی مرحله 1 گردن رحم باز می شود، رحم شروع به منقبض شدن می کند و گوساله در رحم برای خارج شدن می چرخد. این مرحله بین 4 تا 24 ساعت طول می کشد اما فقط با لمس گردن رحم فرا رسیدن این مرحله را می شود تائید کرد. نشانه های غیرمستقیم فیزیکی گاو نیز نشان می دهد که گاو در مرحله اول زایش است. این نشانه ها شامل متورم شدن پستان، شل شدن لیگامنت های لگنی و ترشحات واژن می باشد.
مرحله دوم با پاره شدن کیسه آب و انقباض های شکمی در گاو و وارد شدن گوساله به کانال رحمی آغاز می شود. در این مرحله، واضح است که گاو در حال زایمان است زیرا او گوساله را با فشار به بیرون می راند و کیسه آب پاره شده یا ترشحات واژنی به بیرون می ریزد. با توجه به تحقیقات دانشگاه ایالت اوهایو، تقریباً بعد از 70 دقیقه این مرحله با خروج گوساله به پایان می رسد.
مرحله سوم، مرحله ای است که جفت خارج می شود. این مرحله با بازگشت رحم به حالت اولیه همراه است.
توأم با تغییرات فیزیکی، یک زایمان طبیعی را می توان با استفاده از نشانه های رفتاری نیز شناسایی کرد. البته زمانی که گاو شروع به نشان دادن این رفتارها می کند، بر اساس محیط گاو در زمان زایمان، متفاوت است. محققین از دانشگاه سوئد عنوان کردند که گاوهایی که در چراگاه هستند علائم زایمان در روز زایمان را با جدا شدن از گله نشان می دهند.
با توجه به تحقیق آنها، گاوها به دنبال گوشه ای خلوت و خشک (برگ های خشک) هستند که با علوفه های طبیعی (درخت و بوته ها) احاطه شده باشند. به نظر می رسد که این رفتار گوشه گیرانه ارتباط بین مادر و گوساله را بدون مداخله دیگر گاوها بهبود می بخشد.
تغییراتی رفتاری در طی زایمان در محیط بسته وجود دارند که ممکن است کمتر مشهود باشد. با این وجود، برخی از گاوهایی که در مکان بسته هستند ممکن است سعی کنند همین رفتار انزواطلبی را از خود بروز دهند. محققین از برنامه آسایش دام دانشگاه کلمبیا متوجه شدند گاوهایی که در فضای بسته زایمان می کنند، تقریباً 8 ساعت قبل از زایمان هنگامی که یک فضای مخفی در جایگاه زایش برای آنها فراهم می شود، رفتار انزواطلبی را بروز می دهند.
دیگر نشانه های رفتاری هنگام زایمان ممکن است پیچیده تر باشند اما تحقیقات آشکار کرد که داشتن محیط های محصور به زیر نظر داشتن گاو کمک می کند. برای مثال، محققین با توجه به برنامه آسایش دام دانشگاه کلمبیا متوجه شدند که زمان خوراک خوری در روز زایمان تقریباً از 300 دقیقه به 135 دقیقه کاهش می یابد.
محققین دانشگاه ادینبورگ متوجه شدند که دفعات دراز کشیدن گاو از 16 دفعه در سه روز قبل از زایمان به 24 دفعه در فاصله 6 ساعت به زایمان می رسد. همچنین دفعات بلند کردن دم به طور میانگین از 19 دفعه در سه روز قبل از زایش به 59 دفعه در 6 ساعت قبل از زایمان افزایش می یابد.
علاوه بر آن، در 2 ساعت اواخر زایمان سر خود را 16 دفعه به سمت شکم می چرخانند در حالی که در فاصله 2 تا 12 ساعت قبل از زایمان سر خود را فقط 2 تا 3 دفعه به سمت شکم می چرخانند. کارکنان گاوداری می توانند از این شاخص های رفتاری و فیزیکی استفاده کنند تا از روند طبیعی زایمان اطمینان حاصل کنند.
نشانه ها و علائم سخت زایی گاو
برخی از رفتارهای زایمانی نشان می دهد که گاو دچار سخت زایی شده است و به کمک نیاز دارد. محققین دانشگاه کلمبیا بیان می کنند که گاوهایی که دچار سخت زایی هستند نسبت به گاوهایی که بدون کمک زایمان می کنند، مصرف خوراک دام در آنها در 24 ساعت قبل از زایمان به شدت کاهش می یابد. زمان خوراک خوردن گاوهای سخت زا در طی 24 ساعت قبل از زایش نسبت به گاوهایی که بدون کمک زایمان می کنند، 35 دقیقه بیشتر کاهش می یابد.
علاوه بر آن، محققین دانشگاه ادینبورگ دریافتند که گاوهای سخت زا نسبت به گاوهایی که بدون کمک زایمان می کنند، در فاصله 2 تا 4 ساعت قبل از زایمان بی تاب تر هستند و دفعات بلند شدن و ایستادن آنها بیشتر است. توانایی تشخیص کارکنان گاوداری در شناسایی این انحرافات از رفتارهای طبیعی زایمان، امکان شناسایی دقیق گاوهایی که احتمالاً دچار سخت زایی می شوند را فراهم می کند. این مسئله به کارکنان گاوداری در مداخله و کمک در زمان مورد نیاز، کمک می کند.
لازم است که کارکنان در صورت ضرورت کمک کنند. گاوها تلاش می کنند مکانی خلوت برای زایمان پیدا کنند و چنانچه مزاحمتی برای آنها فراهم شود زایمان متوقف می شود. محققین دانشگاه اوهایو عنوان می کنند که گاوهای در حال زایمان باید هر 15 تا 20 دقیقه برای بررسی علائم پیشرفت زایمان زیر نظر قرار گیرند (برای مثال، پیشرفت از مرحله انقباض رحمی تا ظاهر شدن پاهای گوساله). نصب دوربین در محل زایش راه حلی برای مشاهده مداوم گاو است بدون اینکه مزاحمتی برای گاو ایجاد شود.
چنانچه روند پیشرفت واضح نیست، لازم است که با لمس موقعیت و اندازه گوساله از نظر امکان حرکت از کانال رحمی ارزیابی شود. محققین دانشگاه ایالت اوهایو توصیه می کنند چنانچه 65 دقیقه بعد از ظاهر شدن پاها، هیچ پیشرفتی در روند زایمان صورت نگرفت به گاو در زایمان کمک شود. ضروری است که کارکنان توسط شخص باتجربه با دامپزشک برای چگونگی کمک به زایمان گاو به منظور امنیت گاو و گوساله آموزش ببینند.
رفتارهای زایمانی گاو مهم هستند
زایش بر سلامت گاو، گوساله، تولید و باروری اثر می گذارد. گاو در برابر تنش و تغییراتی که در زمان زایمان تجربه می کند آسیب پذیر است که این آسیب پذیری گاو را مستعد ابتلا به بیماری بعد از زایمان می کند. زایمان طولانی و پرتنش بر سلامت گوساله و پتانسیل آن در آینده تأثیر منفی دارد.
تحقیق در مورد رفتارهای زایمان گاو به ما آموزش داده است که گاوها در زمان زایمان به دنبال مکانی خلوت هستند در نتیجه مزاحمت کمتر در زمان زایمان ایده آل است. توانایی تشخیص رفتارهای طبیعی و غیرطبیعی هنگام مشاهده روند زایمان، بسیار اهمیت دارد زیرا به کارکنان کمک می کند تشخیص دهند که چه زمانی به کمک نیاز است.