تهویه در گوساله ها حتی در هوای سرد هم مهم است
در تابستان، تهویه مناسب در جایگاه دامها شامل کنترل حرارت و خنک کردن است. در زمستان، هدف دیگری از تهویه اهمیت پیدا می کند، حذف رطوبت. این امر بویژه برای گوساله ها اهمیت دارد چرا که میزان رطوبت در جایگاه در انتقال بیماری ها نقش دارد.
رطوبت، عمدتاً از تنفس دام ها حاصل می شود و برآورد شده است که یک گوساله تقریباً 900 گرم آب طی 24 ساعت در دمای 3 درجه سانتیگراد تولید می کند. هوای سرد نمی تواند به اندازه هوای گرم، این مقدار از رطوبت را در خود نگه دارد. بنابراین، اگر هوا به طور پیوسته جریان نداشته باشد، این رطوبت در محیط گوساله میعان می شود. گوساله ها حرارت بدن زیادی همانند گاوها ندارند تا به جذب رطوبت کمک کند.
علاوه بر تبادل هوا، توزیع هوا نیز عامل کلیدی برای اجتناب از ایجاد هوای مانده و مرطوب در جایگاه است. تهویه فشار مثبت می تواند این کار را به خوبی انجام دهد و جایگاه گوساله ها باید ضمن تبادل هوای کافی، محیطی عاری از کوران در قسمت عقب تأمین کند. صرف نظر از نوع سیستم، مواد مغذی کافی به گوساله ها تغذیه کنید و از ژاکت گوساله در صورت لزوم استفاده نمایید.
بهترین بستر برای گله
عوامل بیماری زا دشمن موفقیت مزارع پرورش دهنده گاو شیری هستند و بستر می تواند زیستگاهی برای رشد این عوامل باشد. هنگام انتخاب بهترین گزینه برای بستر، آسایش گاو و گاودار را مد نظر قرار دهید. گاوها در هنگام دراز کشیدن و تولید شیر باید احساس راحتی کنند و گاودارها در استفاده و پرداخت هزینه بستر باید راحت باشند.
استفاده از بسترهای فشرده یکی از شیوه های بسترریزی است که برای گاو آسایش و راحتی فراهم می کند، اما معمولاً میزان عوامل بیماری زا در آن بالا است و به نیروی کار بیشتری نیاز است. توصیه شده است که بستر فشرده باید یک تا دو بار در سال تعویض شود و فن ها برای خشک کردن سطوح استفاده شوند. استفاده از کاه برای بستر می تواند به جذب رطوبت کمک کند و به صورت عایق عمل کند.
طبق مطالعه انجام شده در مجله علوم دامی، گاوها کاه ها با قطعات کوچکتر را ترجیح می دهند (1.8 سانتیمتر). کاه یک بستر ارزان قیمت است و نسبت به دیگر بستر ها سریع تر خشک می شود.
ماسه یک بستر تمیز است که برای سلامت سم و پا سودمند است. علاوه بر آن، سطح خنک تری برای گاو فراهم می کند. با این وجود اندازه ذرات ماسه اهمیت دارد. ذرات بسیار کوچک ماسه، آب را در خود نگه می دارند و ذرات بسیار بزرگ آسایش کمتری برای گاو فراهم می کنند. اندازه ذرات 0.1 تا 2 میلیمتری ترجیح داده می شود و عمق 15 تا 20 سانتیمتری برای بستر فری استال بهینه است.
بستر مناسب را بر اساس میزان فراهمی آسایش، بودجه مالی و زمانی انتخاب کنید. اگر استال ها به خوبی تمیز و نگهداری شوند، گاوها تمیز شوند و آماده سازی سرپستانک قبل از شیردوشی به طور کامل انجام شود، سطح شمار سلول بدنی را در هر منبع بستری می توان پایین نگه داشت.
تنش گرمایی در تلیسه ها اثرات طولانی مدت دارد.
مراقبت مناسب از تلیسه های جایگزین در دوران آبستنی، برای موفقیت طولانی مدت گاو در تولید شیر و حفظ سلامت آن هنگامی که وارد گله دوشا می شود، اهمیت دارد.
محققان عنوان کردند که تلیسه های آبستن همانند گاوهای خشک می توانند اثرات مخرب تنش گرمایی بر رشد پستان را تجربه کنند. تنش گرمایی می تواند اثرات طولانی مدتی مانند کاهش تولید شیر و کاهش انتقال فعال به گوساله ها داشته باشد.
در یک مطالعه 60 درصد تلیسه ها ارزیابی شده و به دو گروه تقسیم شدند. جایگاه نیمی از تلیسه ها مجهز به سایبان، فن و آب پاش بود، در حالیکه جایگاه گروه دیگر فقط به سایبان مجهز بود. بعد از زایمان، میزان تولید شیر تلیسه هایی که در محیط کاملاً خنک بودند نسبت به تلیسه های گروهی که فقط سایبان داشتند 3.9 کیلوگرم بیشتر بود.
علاوه بر آن، تلیسه هایی که تنش گرمایی را تجربه کردند زودتر زایمان کردند و گوساله های آنها کاهش انتقال lgG را تجربه کردند. تیم تحقیقاتی چنین نتیجه گرفت که کاهش نرخ انتقال غیرفعال به کاهش عملکرد سیستم ایمنی و نرخ بقا منجر می شود. با استفاده بیشتر از فن ها و آب پاش ها می توان اثرات تنش گرمایی در تلیسه ها را کاهش داد.
استفاده از علوفه سبز برای گوساله های تازه از شیر گرفته را محدود کنید
بعد از شیرگیری، دامداران زیادی احتمالاً شروع به تغذیه گوساله ها با علوفه می کنند. در یک تحقیق وقتی گوساله ها بعد از شیرگیری با مقادیر نسبتاً بالای علوفه ریز خرد شده همراه با کنسانتره تغذیه می شدند، سرعت رشد استاندارد محقق می گردید ولی تهیه علوفه با اندازه درشت راحت تر است زیرا زمان فرآوری و هزینه جیره کاهش می یابد. محققان، سه سطح مختلف از علوفه سبز در جیره گوساله های از شیرگیری شده را مورد بررسی قرار دادند و پاسخ گوساله ها را در میزان رشد، مصرف خوراک، قابلیت هضم و تخمیر ارزیابی کردند. به محض اینکه 45 رأس گوساله در 6 هفتگی از شیر گرفته شدند، استارتر و علوفه سبز درشت خرد شده را جداگانه از 7 تا 9 هفتگی دریافت کردند. سپس جیره کاملاً مخلوط (TMR) دارای کنسانتره آسیاب شده و علوفه سبز در سطح 10، 17.5 و 25 درصد ماده خشک جیره دریافت کردند. میزان رشد، نمونه های مدفوع و خون و نمونه های مایع شکمبه تا 16 هفتگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. گوساله هایی که علوفه زیادی در جیره آنها بود، 16 درصد ماده خشک کمتر، به دلیل پر شدن بیشتر شکمبه مصرف کردند ولی قابلیت هضم ماده خشک متفاوت نبود. همه گوساله ها بعد از انتقال به جیره کاملاً مخلوط، با کم شدن افزایش وزن روزانه و وزن کلی بدن مواجه شدند، هر چند که تفاوتی در رشد اسکلتی آنها وجود نداشت. محققان نتیجه گیری کردند که تغذیه علوفه سبز در سطح بیش از 10 درصد ماده خشک مورد نیاز، مصرف خوراک و رشد را در گوساله های شیرگیری شده کاهش می دهد.
مصرف لبنیات در سالمندان، خطرات مربوط به دوره پیری را کاهش می دهد
در بسیاری از جوامع عده زیادی از افراد مسن در خانه سالمندان زندگی می کنند و متأسفانه آنها محصولات لبنی که غنی از مواد مغذی سازنده استخوان مانند کلسیم و پروتئین هستند را به مقدار کافی دریافت نمی کنند و خطر شکستگی استخوان در آنها افزایش می یابد. مطالعه ای توسط دو محقق در دانشگاه ملبورن استرالیا انجام شد و نتایج آن نشان داد که وقتی سالمندان، شیر، پنیر و ماست بیشتری مصرف می کنند، خطر شکستگی ها و زمین خوردن ها کاهش می یابد.
گروه محققان استرالیایی، 60 مرکز مراقبت از سالمندان با 7200 سالمند که بیش از دو وعده لبنیات در روز مصرف نمی کردند را مورد مطالعه قرار دادند و به طور تصادفی آنها را در یکی از دو تیمار قرار دادند. گروه شاهد همان منوی همیشگی خود و کمتر از دو وعده محصولات لبنی در روز مصرف کردند و روزانه شامل 700 میلیگرم کلسیم و 58 گرم پروتئین از محصولات لبنی بود. در تیمار آزمایشی، لبنیات بیشتری به منوی آنها اضافه شد به طوری که شیر مصرفی با پودر شیر تقویت شد و دسرها و میان وعده های لبنی در اختیار آنها قرار داده شد. در این مراکز، مصرف لبنیات به 3.5 وعده و کل کلسیم دریافتی به 1142 میلیگرم و پروتئین به 69 گرم در روز افزایش یافت. نتایج در یک مجله بین المللی پزشکی منتشر شد و نشان داد افرادی که لبنیات بیشتری مصرف کرده اند، خطر شکستگی استخوان در آنها 33 درصد، خطر شکستگی استخوان لگن 46 درصد و خطر زمین خوردن تا 11 درصد کاهش یافته است. به دلیل اینکه بخش زیادی از شکستگی ها و زمین خوردن ها در مراکز سالمندان روی می دهد، این محققان نتیجه گیری کردند که تأمین لبنیات بیشتر در منوی این مراکز، روشی ساده و در دسترس برای کاهش خطر این شکستگی ها در افراد سالمند است.