[rt_quote]
شیر کامل یک منبع خوراکی مغذی برای گوساله ها است اما استفاده از شیر غیرقابل فروش گاوداری برای تغذیه گوساله ها محدودیت دارد و باید به خوبی مدیریت شود.
[/rt_quote]
شیر غیرقابل فروش گاوداری به عنوان یک منبع خوراکی برای گوساله ها محدودیت هایی دارد که باید به خوبی مدیریت شود. بسیاری از گاوداری ها برای تغذیه گوساله ها از برنامه خوراک دهی افزایشی استفاده کرده اند و میزان مصرف شیر و جایگزین شیر را از 4.5 لیتر به 8 لیتر افزایش داده اند. هزینه جایگزین شیر (به خصوص جایگزین های با کیفیت بالا که از لحاظ بیولوژی برای تغذیه طبیعی تنظیم شده اند) باعث شده است که برخی دامداران استفاده از شیر غیرقابل فروش گاوداری (USM) را در برنامه تغذیه گوساله مورد نظر قرار دهند.
معمولا ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” شامل شیر درجه دو که برای فروش مناسب نیست و یا شیر گاوهای تحت درمان با آنتی بیوتیک می باشند. قبل از تصمیم گیری در مورد جایگزین های شیر با کیفیت بالا، چند فاکتور مهم باید در نظر گرفته شوند.
گوساله ها را در نظر بگیرید
به یاد داشته باشید که گوساله یک حیوان جوان و با سامانه ایمنی در حال رشد است و در برابر بیماریهای تنفسی و گوارشی بسیار حساس می باشد. برای داشتن یک برنامه تغذیه ای موفق گوساله باید خطرات استفاده از ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” را در نظر بگیرید.
” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” می تواند منبع باکتریهای بیماری زا باشد، این مسئله در دامداری هایی که گاوهایی با وضعیت سلامتی نامشخص خریداری می کنند مشکل ساز است و در تغذیه گوساله با شیر غیرقابل فروش گاوداری ممکن است چندین بیماری مهم به او منتقل شود.
علاوه بر عوامل بیماری زای خاص، مصرف شیر با شمار باکتری بالا در هفته های اول برای سلامتی گوساله های جوان که فلور باکتری شکمبه آنها ناپایدار است سودمند نمی باشد. تمیز نکردن مرتب ظرفها یا خنک نکردن به طور کافی، به رشد سریع باکتری ها و کاهش کیفیت شیر منجر می شود. شمار باکتری های هوازی نمونه های خام ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” چندین دامداری بین 5000 تا بیش از 100،000،000 سلول در میلی لیتر متغیر بود.
علاوه بر آن، باکتری های شیر گاوهای درمان شده، بر فلور باکتری طبیعی شکمبه گوساله (بویژه در گوساله هایی که کمتر از 20 هفته سن دارند) تاثیر نامشخص دارد.
همچنین مواد مغذی ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” بسیار متفاوت است. همانطور که در ( جدول ارزش تغذیه ای شیر ) مشاهده می کنید، مطالعات موضوعی انجام شده بر ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” دامداریها نشان می دهد که محتوای پروتئین و چربی ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” بسیار متغیر است. چندین دلیل برای این تفاوت وجود دارد. یکی از آنها اضافه نکردن آب کافی و به هم نزدن کافی هنگام ذخیره سازی می باشد.
” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” باید همیشه موجود باشد
مقدار شیر ضایعاتی روزانه و هفتگی اکثر دامداری ها بسیار متفاوت است. با توجه به بررسی های انجام شده در بیشتر از 1300 گاو شیری در مناطق شرقی آمریکا، مشخص شده است که تولید روزانه ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” بین 45 کیلوگرم تا 363 کیلوگرم متفاوت است. تقاضای برنامه تغذیه گوساله با میزان تولید ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” مرتبط نمی باشد.
چه مقدار ” شیر غیرقابل فروش ” در روز باید تولید شود؟ مقدار فراوان ” شیر غیرقابل فروش ” نباید به عنوان منبع وافر برای تغذیه گوساله در نظر گرفته شود بلکه این مقدار ضررهای مالی به همراه دارد. تولید شیر قابل فروش با SCC پائین باید هدف هر دامداری پیشرفته باشد. با دو روش می توان به این هدف دست یافت:
- ایجاد برنامه شیردوشی مدیریت شده که به تولید شیر با SCC پائین منجر می شود.
- خودداری از دوشیدن گاوهای با شمار سلول بدنی بالا که به کاهش درآمد و بالا رفتن هزینه ها در تولید هر کیلوگرم شیر منجر می شود. خسارت ناشی از شیرهای غیرقابل فروش باید با فروش شیر باقیمانده جبران شود.
” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” باید پاستوریزه شود
” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” به دلیل خطر انتقال بیماری های عفونی به گوساله ها به هیچ وجه نباید به صورت خام خورانده شوند. شیر گاوهای مبتلا به یون و BVD (اسهال ویروسی گاوی) مشکل زا هستند. خوشبختانه دستگاههای پاستوریزه کننده مناسبی وجود دارند که می توان از آنها در مزرعه برای پاستوریزه کردن “شیر غیرقابل فروش” استفاده کرد. دو نوع پاستوریزه کننده وجود دارد، اول بچ پاستوریزاتور و دوم HTST (پاستوریزه کننده هایی که در مدتی کوتاه دما را بالا می برند). بچ پاستوریزاتورها شیر را تا دمای 62.7 درجه سانتیگراد بالا می برند و به مدت 30 دقیقه دما را ثابت نگه می دارند در حالیکه HTST دما را تا 71.6 درجه سانتیگراد بالا می برد و دما را به مدت 15 دقیقه ثابت نگه می دارد.
لازم به ذکر است که دستگاهها زمانی 98 تا 99 درصد باکتریها را از بین می برند که به درستی نصب شوند و به خوبی نگهداری شوند. عمل پاستوریزه را زمانی می توان گفت موفقیت آمیز بوده است که شمارش باکتری ها پس از پاستوریزاسیون 20،000 سلول در میلی متر یا کمتر باشد. بنابراین، شمارش باکتری ها قبل از پاستوریزه کردن نباید بالاتر از 2،000،000 سلول در میلی لیتر باشد.
برای پاستوریزه سازی موفق و منسجم، دستورالعمل های اساسی باید دنبال شود. به طور کلی، تمامی سطوح در تماس با “شیر غیرقابل فروش” از جمله تجهیزات شیردوشی، خطوط و شلنگ های شیردوشی و ظروف ذخیره سازی باید به خوبی تمیز گردند.
بهتر است که جمع آوری، پاستوریزه کردن و خوراندن ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” به گوساله ها تا حد امکان در زمان کوتاهی صورت بگیرد تا از رشد باکتری ها جلوگیری شود. گاوداری ها برای محدود کردن رشد باکتری ها باید از دستورالعمل های یکسانی که برای شیرهای قابل فروش به کار می رود استفاده کنند.
استفاده از این سامانه را مورد ارزیابی قرار دهید
اولین مسئله ای که در رابطه با استفاده ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” در برنامه تغذیه گوساله باید در نظر بگیرید مشخص کردن هزینه واقعی خرید و عملکرد دستگاه پاستوریزه می باشد. علاوه بر هزینه خرید، هزینه نصب از جمله هزینه برق و لوله کشی و تهیه منبع کافی آب گرم برای سامانه “شیر غیرقابل فروش” باید در نظر گرفته شود. هزینه های اضافی مربوط به کارگر، برق یا گاز مورد نیاز برای عملکرد دستگاه و آب گرمکن را بررسی کنید.
عملکرد دستگاه پاستوریزه را روزانه با اندازه گیری شمارش باکتری بعد از پاستوریزه سازی با حداقل ماهیانه با نمونه گیری از شیری که به آخرین گوساله خورانده می شود کنترل کنید. آزمایشگاهها می توانند چنین خدماتی را به شما ارائه دهند.
بسیاری از دامداری ها توانسته اند “شیر غیرقابل فروش” پاستوریزه شده را با موفقیت در سامانه تغذیه گوساله بگنجانند. به هر حال، اولین مسئله ای که باید در نظر گرفته شود این است که هزینه این سامانه نسبت به استفاده از جایگزین شیر بررسی و ارزیابی گردد. برای آنکه بتوان ” شیر غیرقابل فروش گاوداری ” را با موفقیت مدیریت کنید بعد از پاستوریزه سازی باید با دقت از آن مراقبت شود.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)