سامانه شیردوش گاوداری و تمامی اجزای مرتبط با آن باید دائماً تحت بازرسی و کنترل باشند تا از درستی عملکرد سامانه و استحصال شیر سالم اطمینان داشته باشید چرا که نتیجه همه تلاش ها توسط سامانه شیردوشی گاوداری نمایان می شود.
گاو ممکن است به ورم پستان بالینی یا تحت بالینی مبتلا باشد. در گله هایی که تشخیص ورم پستان خوب است، شیر تمام گاوهای مبتلا به ورم پستان بالینی وارد مخزن شیر نمی شود. پس این نمی تواند یک عامل مسبب باشد. شیر گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی وارد مخزن می شود مگر اینکه گاودار به طور ویژه ورم پستان را تشخیص دهد و شیر را جدا کند. برخی از افراد شیر حاوی شمار سلول بدنی بالا را جدا می کنند و آن را به گوساله های نر می خورانند. این روش برای پائین نگه داشتن شمار سلول بدنی مخزن شیر مفید واقع می شود.
آلودگی محیطی معمولاً زمانی رخ می دهد که آماده سازی سرپستانک به خوبی انجام نشود. سال ها پیش یکی از گاوداران باتجربه و موفق عقیده ای داشت مبنی بر اینکه. اگر سرپستانک گاو به اندازه ای تمیز نباشد که بتوانید آن را در دهان خود قرار دهید، در نتیجه نباید خرچنگی را به سرپستانک وصل کنید. همچنین چنانچه خرچنگی روی فضولات بیافتد و فضولات وارد لاینر شود، سرپستانک می تواند به فضولات آلوده شود.
تمامی اقدامات احتیاطی را برای مدیریت صحیح سالن شیردوشی انجام دهید. روند شستن سامانه شیردوش گاوداری را به طور صحیح انجام دهید یا شیر را به طور مناسب خنک کنید. در غیر این صورت دستگاه شیردوشی و مخزن می توانند باعث بروز مشکلاتی شوند. اکثر سامانه های مدرن، شستشو دهنده های خودکار دارند که می تواند به حذف خطاهای انسانی کمک کند. البته به شرط اینکه سامانه خوب کار کند و مواد شوینده دستگاه تمام نشده باشد.
نقش آزمایش های انجام شده روی شیر در آزمایشگاه ها، در کمک به مشخص کردن قسمت های مشکل دار باارزش می باشد. وجود میزان بالای باکتری های مقاوم در برابر حرارت نشان می دهد که شستشو به خوبی انجام نشده است. شمار بالای کولیفرمی، آلودگی محیطی را نشان می دهد. وجود میزان بالای باکتری های سرمادوست نشان می دهد که در مخزن شیر مشکلاتی وجود دارد. باکتری شناسان می توانند باکتری های مسبب ورم پستان در گاو را تشخیص دهند. نمونه هایی از شیر مخزن برای آنالیز ارسال شد. نتایج نشان داد که شمار کولیفرمی پائین است زیرا غوطه ور سازی سرپستانک در قبل از دوشش به خوبی انجام می شد. شمار باکتری های سرمادوست پائین بود و میزان باکتری های مسبب ورم پستان چشمگیر نبود. با این وجود، دامنه شمار باکتری های سرمادوست بین 400 تا 960 بود (باکتری هایی که طی روند پاستوریزاسیون باقی بمانند) در حالی که میزان شمار باکتریایی هدف 175 بود. در حقیقت، هنگامی که شستشوی شیردوش ها به خوبی انجام شود میزان شمار باکتری های گرمادوست 40 یا 50 خواهد بود.
با مشاهده روند شیردوشی تا انتها، می توان شستشوی شیردوش ها را مشاهده کرد و اقداماتی انجام داد و اطلاعات را ثبت کرد. در این گاوداری، گاوها در یک سالن شیردوشی 40 تایی دو طرفه دوشیده می شوند. دستگاه آب گرم کن 20 سال قبل نصب شده بوده است و یک سال قبل از آن ترموستات آن دچار مشکل شده بوده! دمای آب خارج از دستگاه آب گرم کن مورد بررسی قرار گرفت. دما 80 درجه سانتیگراد بود در حالی که انتظار می رفت دما نزدیک 90 درجه سانتیگراد باشد. این نشان دهنده این است که ترمواستات مجدداً خراب است و باید تعویض گردد. در همین حال کارگر شیردوش در حال شستشوی شیردوش بود. او در مرحله اول 400 لیتر آب سرد را برای باقیمانده های شیر در لوله به جریان درآورد. او در حالی که این کار را انجام می داد لوله آب گرم را پر کرد. زمانی که تمام لوله با آب گرم پر شد، دما به 78 درجه سانتیگراد کاهش یافت و دما در اواخر جریان اولیه آب در لوله اطراف شیردوشی مجدداً به 59 درجه سانتیگراد کاهش یافت.
بعد از سه دقیقه چرخش آب، آب تا 63 درجه سانتیگراد سرد شد. در انتهای شستشو (بعد از 5 دقیقه) دما به 55 درجه سانتیگراد کاهش یافت. کارگر شیردوش، 200 لیتر آب سرد را به همراه هیپوکلریت به عنوان ضدعفونی کننده به چرخش درآورد.
ضدعفونی کننده ها نسبت به دما حساس هستند و باید به مدت 5 تا 8 دقیقه در دمای بین 70 تا 80 درجه سانتیگراد به چرخش درآیند. هنگامی که آب گرم در جریان است شما نباید بتوانید لوله ها را در دست نگه دارید. دمای آب هنگامی که دستگاه شیردوش شسته می شد ولرم بود. چنین دمای پائینی نمی تواند برای ضدعفونی کردن شیردوش مؤثر واقع شود.
غلظت مواد ضدعفونی کننده مورد بررسی قرار گرفت. از سوی کارگر شیردوش، مواد ضدعفونی کننده به میزان دو برابر توصیه شده و هیپوکلریت به میزان 4 برابر توصیه شده، مورد استفاده قرار می گرفت. مدتی قبل یکی از اتصالات پلاستیکی مورد تعویض قرار گرفته بود. هنگام تعویض آن پی برده شده بود که درون آن اتصال را رسوب سیاه رنگی پوشانده بوده است. علت آن می تواند غلظت بسیار بالای هیپوکلریت باشد!
طی روند شستشوی شیردوش، با کارگر متصدی شستشو صحبت شد. از او خواسته شد که کل دستگاه برای زدودن چربی ها و پروتئین ها با آب گرم شستشو داده شود. شستشو باید تا زمانی که آب شستشو کاملاً شفاف شود دامه یابد. متصدی شستشو می گفت چون آب گرم به اندازه کافی وجود ندارد پس این امکان نیز وجود ندارد!
برای ارزیابی این موضوع، آب گرم باقیمانده دستگاه آب گرم کن، بعد از روند شستشو تخلیه گردید. مقدار آن 150 لیتر اندازه گیری شد که به طور واضحی برای شستشو با آب گرم کافی بود. به کارگر متصدی شستشو همچنین توصیه گردید که دستگاه های اندازه گیری جریان شیر به طور دستی تمیز شوند زیرا کثیف شده بودند و جرم و کثیفی در آنها گیر کرده بود.
کارگر متصدی شستشو، دمای آب گرم را بعد از تعویض ترموستات کنترل کرد. آب با دمای 90 درجه سانتیگراد از دستگاه آب گرم کن خارج شد. آب در دمای بین 70 تا 80 درجه سانتیگراد در کل چرخه شستشو جریان پیدا کرد که مدت آن به 8 دقیقه رسانده شد. سپس 200 لیتر آب ترکیب شده با هیپوکلریت برای ضدعفونی کردن سالن شیردوش به کار برده شد.
با مدیر گاوداری توافق شد که بر مبنای روند اجرایی استاندارد، ظروف کالیبره شده جدید برای اندازه گیری دقیق مواد شیمیایی خریداری شود. ضمن آنکه برنامه آموزش تشخیص ورم پستان برای کارکنان در نظر گرفته شود.
مدتی بعد و پس از انجام مجموعه ای از اقدامات، میزان باکتری های تشخیص داده شده در دستگاه باکتو اسکن کاهش یافته بود. علاوه بر آن نمونه های شیر مخزن به آزمایشگاه برده شد تا اطمینان حاصل شود که میزان باکتری های مقاوم در برابر گرما تا میزان سطح هدف کاهش یافته است. حل مشکلات مربوط به باکتو اسکن می تواند کاملاً چالش آور باشد اما نتایج آزمایشگاه خوب، انجام این کار را آسان تر می کند.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
فیلم مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی
در این ویدیو با مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی شامل: ضدعفونی پستان گاو قبل از دوشش ، دوشیدن مکانیزه گاو ، تمیز کردن پستان گاو بعد از دوشش و … آشنا می شوید.
فیلم آشنایی با علائم ظاهری ورم پستان گاو شیری
علائم ظاهری ورم پستان در شرایطی که آلودگی همه پستان ها را درگیر نکرده و در تمامی مجاری منتشر نشده باشد چیست و در این صورت چه مراحلی برای درمان گاو مبتلا به ورم پستان باید طی شود؟
فیلم آموزشی در باره ابتلا به ورم پستان گاو شیری
یکی از مشکلاتی که اغلب افرادی که به پرورش گاو شیری اشتغال دارند مشکل بیماری ورم پستان در گاو شیری می باشد. در این ویدیوی کوتاه آموزشی با مکانیسم ابتلا به ورم پستان در گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی تشخیص و درمان ورم پستان در گاو شیری
در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تشخیص ورم پستان گاو شیری و همچنین با نحوه درمان ورم پستان گاو شیری در یک واحد پرورش گاو شیری آشنا شوید.
فیلم کوتاه از یک گاوداری تمام اتوماتیک در کشور آمریکا
در این بازدید با قسمتهای مختلف یک گاوداری تمام اتوماتیک شامل شیردوشی تمام اتوماتیک، حمل شیر، محل استراحت گاوهای شیرده و تغذیه گاو شیرده آشنا شوید.
فیلم یک گاوداری متوسط شیری در کشور هلند
این فیلم قسمتهای مختلف یک گاوداری شامل بهاربندها، گوساله دانی، انبار سیلوی ذرت و سایر قسمتهای یک گاوداری متوسط شیری را به تصویر کشیده است.
فیلم کوتاه از فرآیند تولید در کارخانه خوراک دام دستچین
1- مواد اولیه (جو، ذرت، کنجاله های سویا، کلزا، آفتابگردان، سبوس گندم) وارد کارخانه خوراک دام شده، مواد اولیه پس از بازدید و در صورت لزوم کنترل کیفیت آزمایشگاه تخلیه می گردند. 2- چنانچه ضایعاتی در مواد اولیه وجود داشته باشد جداسازی می گردند. 3- نهاده ها آسیاب شده و به ذرات ریز متناسب با تغذیه دام هدف تبدیل می شوند. مجموعه مواد اولیه شامل غلات و کنجاله های آسیاب شده وارد میکسر می شوند. همزمان ریز مغذی های خاص که بطور طبیعی در نهاده ها وجود ندارند به ترکیب افزوده می گردند. مواد به طور یکنواخت و همگن با یکدیگر مخلوط می شوند. 4- مواد مخلوط شده وارد دستگاه کاندیشنر می شوند. ملاس چغندر برای خوش خوراک شدن و چسبندگی ذرات به مخلوط اضافه می گردد. همزمان تزریق بخار به منظور میکروب زدایی، پخت و تسهیل هضم خوراک در دستگاه گوارش دام انجام می گردد. 5- محصول نهایی در دستگاه پلت ساز تحت فشار بالا قرار می گیرد. طی این فرآیند مواد به کنسانتره پلت (توده های فشرده فشنگی) تبدیل می شوند. 6- دانه های پلت به مدت معینی تحت جریان شدید هوا قرار می گیرند. در این فرآیند دانه های پلت رطوبت خود را از دست داده، خشک و خنک می گردند. 7- انتقال به سیلوهای نگهداری و بارگیری به مقصد مراکز مصرف.
فیلم کمک به درمان گاو تازه زا که به علت کمبود کلسیم زمین گیر شده است
همزمان با زایمان گاو شیری، حیوان با مشکلات زیادی مواجه می شود که کمبود کلسیم گاو برای تولید شیر یکی از بزرگترین آنها می باشد. به منظور تأمین کلسیم مورد نیاز در پستان برای تولید آغوز، گاوها باید حداقل دو برابر کلسیمی که برای رشد در اختیار جنین قرار می دهند را از طریق آزادسازی اضافی کلسیم ذخیره شده در استخوان و دریافت اضافی از طریق جیره جذب کنند. گاودار باید بداند که با آغاز شیردهی و تنها طی یک ساعت نیاز گاوها به کلسیم بالا می رود و ممکن است به آنها شوک وارد شود و در نتیجه گاو شیری عملکرد ماهیچه ای و اسکلتی خود را از دست می دهد.
فیلم در باره چگونگی کنترل نفخ شکم گوساله و گاو
شما باید کاملاً در جهت کاهش عوامل ایجاد نفخ شکمبه ای تلاش کنید. چرای گاو با شبدر یا یونجه تازه باعث بروز نفخ شکم گاو از بهار تا پائیز می شود. نفخ در گوساله هایی که شکمبه آنها کامل رشد نکرده است رایج تر است زیرا دوازدهه آنها در اثر گاز یا مایعات متورم می شود. کلیپ آموزشی جهت کنترل نفخ شکم گوساله و پیشگیری از تلف شدن گوساله در فرآیند پرورش گوساله. لطفاً با نظرات خود از ما حمایت کرده و سبب دلگرمی ما شوید.
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله تلاشی برای کمک به مدیریت بهتر گاوداری است. شاخ سوزی یک عمل ضروری برای ایمنی انسان و حیوان از سوی انجمن دامپزشکی شناخته شده است.
فیلم آموزشی خارج کردن میخ از سم گاو
در یک مزرعه پرورش گاو شیری ممکن است با مواردی همچون فرو رفتن میخ به سم گاو شیری روبرو شوید. در آن صورت باید هر چه زودتر اقدام به خارج کردن میخ از سم گاو کنید تا دچار عفونت سم نشود. در این ویدیوی آموزشی ساده و کوتاه با چگونگی خارج کردن میخ از سم گاو آشنا می شوید.
فیلم سم چینی گاو
سم چینی منظم در دامداری ها در کنار رعایت بهداشت عمومی دامداری راهکار مؤثری برای کنترل درماتیت انگشتی و جلوگیری از لنگش در گاوداری ها و فارم های پرورشی است.
فیلم عمل آوری سیلاژ ذرت
عمل آوری سیلاژ ذرت علوفه ای شامل مراحل برداشت ذرت علوفه ای ، حمل ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای ، سیلو کردن ذرت علوفه ای.
فیلم خلاصه شده از جمع آوری ذرت علوفه ای تا عمل آوری سیلاژ ذرت
فرآیند جمع آوری ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای و پوشاندن سیلاژ ذرت.
فیلم چگونگی تولید سیلاژ ذرت بسته بندی
ذرت علوفه ای بسته بندی و عمل آوری شده یا سیلوی ذرت تخمیر شده یکی از اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده خوراک دام در دامداری ها و گاوداری ها و مراکز پرورش گاو شیری است. در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تولید سیلوی ذرت بسته بندی شده به صورت استاندارد آشنا می شوید.