عوامل سخت زایی گاو
سخت زایی گاو در اثر عوامل مختلفی می تواند رخ دهد که عبارتند از بزرگ بودن یا قرارگیری نامناسب جنین در رحم، کوچک بودن نسبی لگن مادر و یا ناتوانی رحم یا سرویکس در منقبض یا منبسط شدن به صورت طبیعی. این موارد عواملی هستند که در اکثر گاوداری ها به طور نسبتاً معمول رخ می دهند.
در اغلب موارد، با مشاهده داده های ثبت شده مربوط به زایش گاوداری ها می توان پی برد که مدیریت زایمان گاوها در آن گاوداری چگونه می باشد. به طور معمول مقیاس 1 تا 5 نشان دهنده وضعیت زایمان یک گاوداری از نظر موفقیت و یا سخت زایی است.
- عدد 1 به این معنی است که زایش موفق و بدون هیچ کمکی صورت گرفته است.
- عدد 2 برای مواقعی به کار می رود که یک کمک ساده با دست یا با استفاده از جک زایمان صورت می گیرد.
- عدد 3 به قرارگیری گوساله در وضعیت سخت، احتمالاً سر و ته بودن گوساله یا مرده بودن گوساله مربوط می باشد که در آن نیروی زیادی برای بیرون کشیدن گوساله استفاده می شود.
- عدد 4 به زایشی اشاره دارد که در آن حضور چند نفر برای کمک به زایمان گاو لازم است، البته این موارد به ندرت اتفاق می افتد.
- عدد 5 که یک عدد ترسناک می باشد، مربوط به زمانی است که حضور دامپزشک لازم است.
بررسی نوع زایش گاو
بسیاری از شماها از نعمت مشاهده زایش گاوها بهره مند شده اید. چگونگی بررسی نوع زایش را می توان از طریق مشاهده آموزش داد یا در اثر تجربه یاد گرفت، اما در اغلب موارد این یک استعداد است.
برخی از گاودارها در 2 یا 3 هفته آخر زایمان از جایگاه های گروهی زایش استفاده می کنند ولی برخی از گاودارها دام را هنگام ظاهر شدن علائم زایش گاو از جایگاه گروهی فری استال به مکان زایش انفرادی منتقل می کنند.
همه ما می دانیم که گاوها موجودات گروهی هستند و به نوعی از قرار گرفتن در جایگاه جداگانه لذت نمی برند و نمی توان آنها را به مدت طولانی در جایگاه انفرادی قرار داد. بنابراین، ما باید از تمامی حواس خود برای مشاهده تغییرات زایش استفاده کنیم. این تغییرات شامل شل شدن رباط لگن یا سر دم، بی قراری دام، پر شدن پستان، ترشح واژن و غیره می باشند.
بسیاری از شما برای مشاهده جایگاه های انتظار زایش در منزل یا محل کار از دوربین مدار بسته استفاده می کنید. این دوربین ها یک دید کلی برای شما ایجاد می کنند که امکان تشخیص زودهنگام مشکلات را فراهم می کنند. این شیوه کاملاً سودمند است.
گاوهای در حال زایش به دنبال مکان خلوت و حتی کوچک هستند. تحقیقات نشان داده اند که فراهم کردن مکان های آرام با موانع بصری کم برای زایمان موفق گاوها از اهمیت بالایی برخوردار است.
چهار عامل کلیدی برای زایمان موفق گاوها
1- آموزش افرادی که مسئولیت مدیریت مکان زایش را بر عهده دارند.
بسیاری از شما چندین دهه تجربه دارید، بنابراین صبور باشید و پیشرفت طبیعی زایمان را توضیح دهید. مرحله 1 در اغلب موارد قابل مشاهده نیست. در مرحله 2، جفت، بینی و پای گوساله تا زمان گشاد شدن کامل واژن مشاهده می شود که این مرحله در گاوها می تواند سریع رخ دهد، اما در تلیسه ها طول می کشد. آیا فرآیند زایمان در حال پیشرفت است؟ اگر این چنین است دام را سریع تر و به موقع مجدداً معاینه کنید. هدف ما این است که کمترین مداخله در زایمان را داشته باشیم، اما لازم است که تصمیم گیری به موقع انجام شود.
2- در سرمایه گذاری برای فراهم کردن تجهیزات مقید کننده و امکان دسترسی به گاو، ویژگی های زیر را مد نظر قرار دهید.
- تعبیه درهای چرخشی یا درهای دارای گردن گیر برای اینکه شخص بتواند به آرامی به دام دسترسی داشته باشد. فراهم کردن یک محیط آرام برای گاو ضروری است زیرا گاوهای در حال زایمان سر و صدا و شلوغی را دوست ندارند.
- فراهم کردن بستر خوب، نور کافی و کاه تمیز و فراوان سودمند می باشد.
- دسترسی آسان به آب گرم و تمیز و پریز برق
- فراهم کردن ابزار و ملزومات زایمان از قبیل ابزارهای تمیز، اسکراپ ید، محلول روان کننده و طناب برای بستن دم
3- پیروی از دستورالعمل کمک به زایش
خودتان را تمیز کنید، دم را ببندید، واژن را با محلول ید تمیز کنید، آستین تمیز بپوشید، از محلول روان کننده تمیز استفاده کنید و عجله نکنید. چه چیزی احساس می کنید؟ پیچ خوردگی یا گشاد شدن رحم را احساس می کنید؟ آیا وضعیت و بیرون آمدن گوساله طبیعی است؟ اگر روند زایمان با پیشرفت همراه نیست کمک لازم است.
اگر گوساله در وضعیت مناسب قرار ندارد، برای مثال سر و ته است یا دو گوساله در رحم می باشند، سعی کنید این وضعیت را در حین ایستادن گاو اصلاح کنید. جاذبه به روند زایمان کمک می کند. زمان سنج را روشن کنید و اگر نمی توانید مشکل را برطرف کنید، به موقع درخواست کمک کنید. علاوه بر همه آنها مراقب باشید به دام صدمه نزنید.
4- مدیریت به منظور داشتن زایش آسان
آیا تلیسه هایی که در سن تلقیح حستند دارای جثه و نمره وضعیت بدنی مناسب هستند؟ یا آنها خیلی کوچک یا خیلی سنگین هستند؟
آیا انتخاب اسپرم شما بر اساس آسان زایی است؟ آیا شما برای تلیسه ها از اسپرم تعیین جنسیت شده استفاده می کنید؟
آبستنی دوقلو تشخیص داده شده توسط اولتراسوند را برای هشدار مراقبت های زایمان ثبت کنید. تولد گوساله دوم در 2 روز بعد جالب نیست. علاوه بر آن، گله دوشا را برای به حداقل رساندن افزایش وزن مدیریت کنید.