[rt_quote]
زایشگاه گاو شیری به بهاربندی گفته می شود که گاو، یا چند ساعت قبل از زایش به آن منتقل می شود یا بهاربند انتظار زایشی است که گاوها چند هفته قبل از تاریخ مورد انتظار زایش به آن منتقل می شوند.
[/rt_quote]
عملکرد عالی گاو تازه زا در گاوداری نتیجه کارکرد صحیح سه عامل است: مدیریت تغذیه و خوراک دهی مناسب، افراد متعهد و ماهری که اداره گاوها در زایشگاه گاو شیری را به عهده دارند و گاوهای بیمار را در ابتدای زایش شناسایی می کنند و تجهیزات مناسب. طراحی تجهیزات، مرکز توجه تحقیقات و آزمایش های بالینی طی دوره اخیر بوده است. بر اساس نتایج این بررسی ها داشتن چهار ویژگی اصلی در هنگام طراحی بهاربند زایشگاه گاو شیری توصیه شده است:
- 75 سانتیمتر فضای آخور برای گاوها از 21 روز قبل تا 21 روز بعد از زایش
- بستر نرم و ماسه ای فری استال یا بستر فشرده راحت، تمیز و خشک
- فضای کافی برای استراحت در جایگاه با طراحی خوب با فضای استراحت عاری از رقابت
- اجتناب از گروه بندی مجدد طی 7 روز آخر قبل از زایش
تأمین فضای تغذیه خوراک دام در بهاربند و زایشگاه گاو شیری
تأمین فضای کافی جهت خوراک خوردن همزمان همه گاوهای دوره انتقال، به نظر می رسد که مهم ترین عامل تعیین کننده عملکرد گاو در گاوداری باشد. به طور عملی ما توصیه می کنیم که حداقل 70 سانتیمتر فضای آخور برای هر گاو هلشتاین طی 21 روز قبل و بعد از زایش وجود داشته باشد. تصاویر ویدیویی نشان می دهند که گاوهای هلشتاین دوشا به طور انتخابی، با فاصله یک گاو یا 75 سانتیمتر، سر آخور قرار می گیرند. گاوهای انتظارزایش، حتی فضای بیشتری اشغال می کنند.
این توصیه 75 سانتیمتر فضای خوراک به ازای هر گاو، با فرض این است که جایگاه ها مجهز به سربند یا مقسم های عمودی باشند. اگر گاوها با آخورهای دارای نرده و ستون تغذیه می شوند، فضای اضافه باید در نظر گرفته شود زیرا گاوهای سلطه گر، گاوهای مغلوب را از این مکان ها دور نگه می دارند.
تحقیق به عمل آمده در گاوداری های شیری نشان می دهد که در زایشگاه گاو شیری وقتی رقابت بر سر آخور هنگام دادن خوراک دام وجود دارد، گاوهای مغلوب، کمتر می خورند و دیگر به آخور برای خوردن غذای بیشتر مراجعه نمی کنند. چنین افت مصرف ماده خشکی، برای گاوهایی که در هفته آخر قبل از زایش قرار دارند، می تواند بسیار چشمگیر باشد و منجر به مشکلات سلامتی مرتبط با کتوز، متریت و جابه جایی شیردان شود.
اختصاص محلی برای استراحت در بهاربند و زایشگاه گاو شیری
کف نرم همراه با عمق کافی بستر، در مطالعات ما عامل اصلی بهبود عملکرد گاو تازه زا معرفی شده است. گاوهای حول و حوش زایش، بی قرار می شوند و به دفعات بیشتری بر می خیزند و دراز می کشند. این جابه جایی بین ایستادن و دراز کشیدن، به خصوص برای گاوهای لنگ روی سطوح سفت، چالش برانگیز است. سطوح عمیق و نرم نسبت به سطوح سفت، برتری دارند. تشک های پوشیده شده با مقادیر مناسب خاک اره یا سایر مواد، متوسط در نظر گرفته شده با بستر فشرده عمیق، نرم، تمیز و خشک، استاندارد طلایی برای آسایش گاو طی این دوره بحرانی هستند.
در هر نوع جایگاهی، گاوهای دوره انتقال به فضای کافی برای استراحت بدون رقابت نیاز دارند. برای بستر فشرده، حداقل 9 مترمربع مساحت به ازای هر گاو باید باشد که این تنها سطح بستر فشرده است و فرض می شود که گاوها دسترسی به راهروی خوراک یا محوطه باز نیز دارند. اندازه بستر فشرده باید به حدی باشد که اوج افزایش تعداد گاوها را نیز پوشش دهد. در دامداری های دارای محوطه آزاد، باید حداقل 4 مترمربع سایه بان با بستر نرم دارای حداقل 7.5 سانتیمتر عمق برای گاوهای دوره انتقال، فراهم نماید.
فری استال های دوره انتظار زایش باید به اندازه ای باشد که گاوهای با اندازه بزرگتر در اواخر آبستنی را در خود جای دهد. عرض کافی فری استال، این اطمینان را ایجاد می کند که گاو خوابیده، فضای جایگاه های مجاور را اشغال نمی کند و همه جایگاه ها مورد استفاده گاوها قرار می گیرند.
در بهاربند گاوهای انتظار زایش، تنش اجتماعی را محدود نمائید
به حداقل رساندن تعداد گروه بندی ها، کلید دیگر داشتن گاوهای تازه زای سالم تر است. هر جابه جایی بین باربندها نیازمند آشنا شدن گاو با محیط جدیدش است و کسب جایگاه اجتماعی درون گروه جدید برای او تنش زا می باشد. در دو روز اول ورود به محیط اجتماعی جدید، بیشترین تنش ها و تقابلات اجتماعی وجود دارد و زمان خوردن خوراک دام و استراحت کردن گاوها کاهش می یابد.
اگر گاو جدید اضافه ای وارد بهاربند نشود، گروه نسبتا پایدار می گردد. از جابه جایی انفرادی دام ها باید اجتناب نمود زیرا عقیده بر این است که آشنایی و ارتباطات اجتماعی میان سه تا پنج گاوی که با هم جابه جا می شوند، تنش اجتماعی هم گروه شدن با گروه بزرگ تر را کاهش می دهد. بهاربندهایی که هر روز گاو جدید وارد آنها می شود، همواره با به هم خوردگی اجتماعی مواجه است و باید تلاش شود تا گاو انتظارزایش، حداقل زمان را در این بهاربندها سپری کند.
برای رسیدن به تعداد روزهای پرتنش کمتر و کاهش گاو جابه جا شده، شیوه انتقال هفتگی به بهاربند انتظار زایش توصیه می شود.
بهاربند دوره انتقال مطلوب، بهاربندی است که دارای سامانه ورود همزمان است به طوری که دسته ای از گاوها که فاصله زمانی کوتاهی به موعد زایش دارند (7 تا 14 روز)، در یک گروه قرار می گیرند و هیچ گاو دیگری به این گروه اضافه نمی شود. رتبه اجتماعی طی چند روز بعد از گروه بندی شکل می گیرد و بی نظمی های نسبتا کمتری در چند هفته قبل از زایش اتفاق می افتد.
ایجاد گروه های پایدار در دوره خشکی به نظر می رسد که چندین ایده داشته باشد، نخست اینکه گروه مدت زیادی قبل از تاریخ زایش شکل گرفته است و حتی گاوهایی که یک یا دو هفته زودتر زایش می کنند، در وضعیت پایداری به سر می برند. دوم، نیاز به سربند اضافی حذف می شود. سوم، وقتی گاوهای درون هر بهاربند، تعداد و مرحله شیردهی ثابتی دارند، نظارت بر مصرف ماده خشک بهاربند انتظارزایش، معنی دارتر می شود.
معمولا، نیاز به جابه جایی در گروه های اجتماعی پایدار نیز وجود خواهد داشت. در برخی موارد وقتی گاوها زایش می کنند و از گروه خارج می شوند، تنها یک گاو در گروه باقی می ماند. بهتر است وقتی تنها چند گاو باقی می مانند، آنها را با گروه بعدی ترکیب کنیم، تا اینکه بگذاریم در همان گروه باقی بمانند.
زایشگاه گاو شیری به بهاربندی گفته می شود که گاو آبستن یا چند ساعت قبل از زایش به آن منتقل می شود یا بهاربند انتظار زایشی است که گاوها چند هفته قبل از تاریخ مورد انتظار زایش به آن منتقل می شوند. اگر بهاربند زایش، ساختار اجتماعی پایداری داشته باشد (بعد از پرشدن اولیه، گاو دیگری به آن اضافه نشود)، باقی ماندن طولانی مدت، مسئله ای ایجاد نمی کند ولی اگر گاوهای جدید به طور دائم اضافه می شوند، توصیه می کنیم که مدت زمان ماندن، به دو روز یا کمتر کاهش یابد.
داده های بالینی بررسی های مزرعه ای توسط گروه ما، افزایش شدید در بروز کتوز، جابه جایی شیردان و حذف در اوایل شیردهی را در گاوهایی که سه تا ده روز در بهاربند گاو انتظار زایش می مانند و روزانه به آنها گاو اضافه می شود را نشان داد.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)