[rt_quote]
رشد روزانه گوساله و قابلیت بهبود آن موضوعی است که طی سه مقاله تحقیقی روی پرورش گوساله های ماده از تولد تا مرحله از شیرگیری به بررسی نتایج آن پرداخته ایم.
[/rt_quote]
تغذیه آغوز هنوز حیاتی است
این مطالعه، بخشی از بررسی های مربوط به سامانه پایشی سلامت دام شیری است که در آن 104 واحد گاوداری مختلف مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه به مدت 18 ماه انجام شد و موضوع خود را بر روی پرورش گوساله های ماده از تولد تا مرحله از شیرگیری متمرکز کرد.
در تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده تعداد 1972 رأس گوساله بررسی شد. میانگین ایمنوگلوبولین جی (lgG) برابر 74.4 گرم در هر لیتر (lgG) آغوز بود، که در 77.4 درصد نمونه های آغوز میزان ایمنوگلوبولین آنها بالای 50 گرم در هر لیتر بود. میانگین lgG سرم خون گوساله ها 21.6 گرم در لیتر و 73.3 درصد گوساله ها در سرم خون خود دارای 15 گرم lgG بودند.
تجزیه آماری داده ها تعیین کرد که مهم ترین عامل برای اندازه گیری میزان lgG کدام است. در مدل lgG آغوز، منبع آغوز و شاخص دما و رطوبت (THI) برای ماه قبل از زایمان گاو در نظر گرفته شد. میزان lgG آغوز در گاوهای زایش سوم یا بالاتر در حداکثر خود بود (84.2 گرم در لیتر) و کمترین مقدار آن در آغوزهای جایگزین تجاری بود (39.5 گرم در لیتر)، به ازای هر 10 واحد افزایش در THI، میزان lgG آغوز به میزان 1.4 گرم در لیتر افزایش یافت.
در این تحقیق مهم ترین عوامل مربوط به پیش بینی میزان lgG آغوز مورد ارزیابی قرار گرفتند. در آخرین مدلی که برای lgG سرم خون مورد استفاده قرار گرفت عواملی مانند منبع آغوز، زمان تا اولین تغذیه آغوز، کل مقدار آغوز تغذیه شده در 24 ساعت اول تولد گوساله، میزان lgG آغوز و میزان THI در ماه آخر آبستنی در نظر گرفته شد.
گوساله های متولد شده از مادرهای زایش اول، بیشترین (23.4 گرم در لیتر) و آغوزهای جایگزین تجاری کمترین مقدار lgG سرم خون را داشتند بود (14.5 گرم در لیتر)، به ازای هر ساعت گذشت زمان پس از تولد گوساله ای که با آغوز تغذیه شده بود و میزان سرم خون به میزان 0.37 گرم در لیتر کاهش یافت. به ازای هر یک لیتر مصرف آغوز به گوساله ها در اولین ساعت پس از تولد گوساله، میزان lgG سرم خون 1.1 گرم در لیتر افزایش یافت. برای هر 10 واحد افزایش در میزان THI در ماه آخر آبستنی مادر، میزان lgG سرم خون به مقدار 0.32 گرم در لیتر افزایش یافت.
این نتایج نشان می دهند که سرعت بخشیدن در تغذیه آغوز با کیفیت و به مقدار مناسب پس از تولد گوساله و تعدیل THI محیط چقدر برای انتقال غیرفعال ایمنوگلوبولین ها در گوساله های شیری تعیین کننده است.
پیام اصلی مقاله
امکان بهبود رشد روزانه گوساله
همانند مطالعه ای که در مقاله قبلی توضیح داده شد، این مطالعه نیز به عنوان بخشی از بررسی های مربوط به سامانه پایشی سلامت دام شیری در سال گذشته انجام شد. این بررسی شامل 1331 رأس گوساله هلشتاین بود. میانگین رشد روزانه گوساله های ماده 750 گرم بود و دوره شیرخواری گوساله ها به طور میانگین تا 64 روز بود.
از یک مدل آماری استفاده شد تا تعیین گردد که کدام یک از عوامل محیطی، جیره و عملیات مدیریتی به طور معنی داری می توانند بر میانگین رشد روزانه گوساله ها اثرگذار باشند. مدل نهایی بروز بیماری ها، میزان گرم پروتئین تغذیه شده از طریق شیر، میانگین شاخص دما و رطوبت (THI) برای دوره پیش از شیرگیری، دوره شیردهی گاو مادر، جنس بستر و تک قلوزایی در مقابل دوقلوزایی در نظر گرفته شد.
پس از کنترل متغیرهای غیرمستقل در مدل به کار گرفته شده، گوساله های بدون درگیری با هیچ بیماری در مقایسه با گوساله هایی که به یک یا بیش از یک بیماری مبتلا بودند، مقدار 50 گرم رشد روزانه بیشتری را نشان دادند. دریافت هر 450 گرم پروتئین در روز، معادل 45 گرم رشد روزانه بود. کاهش هر 10 واحد THI برابر 20 گرم افزایش رشد روزانه بود.
بیشترین رشد روزانه را ( 680 گرم در روز) گوساله هایی که از گاوهای شکم سوم و بعد از آن متولد شده بودند نشان دادند و پس از آن گوساله های حاصل از زایش دوم و سپس گوساله های حاصل از گاوهای زایش اول قرار داشتند. گوساله هایی که ترکیبی از مواد بستری را استفاده کردند بیشترین رشد روزانه را نشان دادند (720 گرم) و پس از آن گوساله هایی که بستر آنها خاک اره، سپس بستر کاه غلات و علوفه خشک و نهایتاً گوساله هایی که از بستر ماسه و یا بدون آن استفاده کردند (520 گرم در روز). گوساله های تک قلوزا روزانه مقدار 82 گرم رشد روزانه بیشتری نسبت به گوساله های دوقلوزا نشان دادند.
این نتایج مشخص کننده آن است که تغذیه گوساله با مقادیر و کیفیت مناسب خوراک مایع، حفظ سلامتی گوساله و متعادل کردن اثرات دما و رطوبت بر رشد میانگین روزانه آنها بسیار با اهمیت است.
پیام اصلی مقاله
دو برابر کردن وزن تولد گوساله ها تا آخر دوره پرورش شیرخوارگی به عنوان یک هدف در نظر گرفته می شود. از آنجا که میانگین وزن زنده گوساله های ماده در این مطالعه حدود 45.5 کیلوگرم بود. برای رسیدن به وزن دو برابر اولیه آنها نیاز به رشد روزانه برابر 725 گرم دارند.
در این مطالعه، گوساله ها به طور متوسط 750 گرم افزایش وزن در روز داشتند. این میزان رشد خوب است ولی متغیرهای بسیار زیادی وجود دارد که می تواند بر میانگین رشد روزانه تأثیرگذار باشد. بسیاری از گاوداری ها در زمان تولد و دو ماهگی گوساله ها را توزین نمی کنند و بنابر این دامنه زیادی در رشد روزانه گوساله ها وجود دارد که مورد توجه قرار نمی گیرد. بنابراین هنوز فرصت زیادی برای بهبود رشد گوساله ها در گله ها وجود دارد.
سنجش بریکس آغوز با رفرکتومتر میزان ماده جامد آن را تعیین می کند
رفرکتومتر بریکس آغوز در گاوداری ها و گوساله دانی ها به چند دلیل از جمله ارزیابی کیفیت آغوز (تخمین غلظت lgG)، تخمین غلظت lgG سرم خون در گوساله های نوزاد و ارزیابی شیرهای ضایعاتی از نظر کل مواد جامد برای تغذیه گوساله ها مورد استفاده قرار می گیرد. ظرفیت دیگر این دستگاه استفاده برای تخمین غلظت کل مواد جامد مخلوط جایگزین شیر به عنوان عامل پایش (رصد) یکنواختی تغذیه گوساله است.
این مطالعه به منظور استفاده از دو دستگاه متفاوت برای تخمین کل مواد جامد در محلول جایگزین شیر شد انجام شد. پنج نوع مختلف پودر جایگزین شیر مخلوط شد تا غلظت مواد جامد کل 5 درصد تا 18 درصد برای 90 محلول مختلف به دست آید. در این بررسی، دستگاه دیجیتال و چشمی رفرکتومتر بریکس آغوز برای مقایسه کل مواد جامد استفاده شد.
دو نوع دستگاه رفرکتومتر به خوبی با یکدیگر همبستگی داشتند. قرائت بریکس به میزان زیادی برای درصد کل مواد جامد با هم دارای همبستگی بالایی بود. اعداد تقریبی 1.08 تا 1.47 مورد نیاز است که باید به قرائت بریکس برای تخمین کل مواد جامد جایگزین شیر اضافه گردد. میزان اسمولاریته بریکس همبستگی داشت اما ارتباط آن بسته به نوع جایگزین شیر متفاوت بود.
به طور کلی، رفرکتومتر بریکس می تواند به طور موفق برای تخمین غلظت کل مواد جامد مخلوط جایگزین شیر استفاده شود تا به یکنواختی تغذیه جایگزین شیر استفاده شود کمک کند.
پیام اصلی مقاله
غلظت مواد جامد شیر یا آغوز می تواند به مقدار زیادی بسته به نوع پرورش گوساله و به خصوص در هنگام اضافه کردن شیر ضایعاتی (غلظت مواد جامد آن متغیر است) به شیر جایگزین متغیر باشد. سامانه هضمی گوساله به خوبی نمی تواند خود را با مواد جامد متغیر تطبیق دهد، به خصوص مواد جامد بالای 15 درصد. یک دستگاه رفرکتومتر بریکس می تواند یک وسیله مفید برای پایش (رصد) و مدیریت سطح مواد جامد مصرفی گوساله باشد.
استفاده از پروتئین های با منبع غیرشیری هنوز مشخص نیست
در این مطالعه گوساله ها شیر ضایعاتی پاستوریزه شده (PWM) یا ترکیبی از 67 درصد PWM با 33 درصد جایگزین شیر (MR) تغذیه شدند که با میزان پروتئین خام مشابه با استفاده از PWM متوازن شده بود که منابع مختلفی از پروتئین شیر و پروتئین غیر از شیر در آن (جایگزین شیر) بکار گرفته شده بود. جمعا 108 رأس گوساله ماده (2 تا 5 روزه) هلشتاین با وزن 38.5 کیلوگرم به روش تیمارهای مختلف تغذیه شدند.
- PWM به مقدار 340 گرم ماده خشک (ماده خشک)، 2- PWM (67 درصد) به همراه 33 درصد جایگزین شیر با منبع پروتئینی کامل شیر، 3- PWM (67 درصد) به همراه جایگزین شیر حاوی 50 درصد پروتئین کامل شیر و 50 درصد مخلوط پروتئین سویا و پروتئین گندم، 4- PWM (67 درصد) به همراه 33 درصد جایگزین شیر حاوی 50 درصد پروتئین کامل شیر و 50 درصد مخلوطی از پروتئین های گیاهی و مخمر اوتولایزد شده (عصاره مخمری).
تمام گوساله ها روزانه از روز اول تا روز 42 تولد دوبار شیر و از روز 43 یک وعده شیر تا مرحله شیرگیری در 49 روزگی دریافت کردند. مصرف استارتر گوساله و آب به صورت انتخاب آزاد از روز اول تا 56 روزگی در اختیار گوساله ها بود.
میانگین رشد روزانه گوساله های دریافت کننده تیمار اول بیشترین بود (800 گرم) و سپس تیمار دوم (730 گرم) در مقابل تیمار 3 (690 گرم) و تیمار 4 (700 گرم). در این تیمارها از روز 57 تا 84 روزگی، با جیره یکسان، پس از مرحله شیرگیری تفاوتی از نظر رشد روزانه وجود نداشت. ماده خشک مصرفی استارتر در مرحله قبل از شیرگیری در کل تیمارها به طور متوسط به ترتیب برابر 21.8 و 15.4 کیلوگرم بود.
رشد ارتفاع هیپ (Hip) از روز اول تا 56 به طور متوسط 12.5 سانت بوده است. رشد گوساله ها به ازای خوراک مصرفی، در مرحله قبل از شیرگیری از روز اول تا 56 روزگی برای تیمار 1 بیشترین بود.
در بین گروه ها، تفاوتی از نظر روزهای اسهال گوساله ها وجود نداشت. وقتی که گوساله ها از روز 57 تا 84 روزگی با جیره یکسان تغذیه شدند، تفاوتی از نظر میانگین رشد روزانه در بین گروه ها وجود نداشت.
در این مطالعه، گوساله هایی که از شیر کامل استفاده کردند، در مقابل آنهایی که دو سوم شیر کامل و یک سوم جایگزین شیر با منابع مختلف پروتئینی تغذیه کردند، عملکرد بهتری در مرحله قبل از شیرگیری نشان دادند.
پیام اصلی مقاله
نظر قطعی در خصوص استفاده از منابع پروتئینی در تهیه جایگزین شیر هنوز مشخص نیست. زیرا دامنه زیادی از منابع پروتئینی غیر از منبع شیر وجود دارد (آرد سویا، کنسانتره پروتئینی سویا، سویای خالص بدون پوسته و چربی (ایزولات)، کنسانتره پروتئینی گندم، گندم خالص بدون پوسته و چربی (ایزولات)، پروتئین های پلاسما و غیره). در بین هر یک از این منابع اختلاف کیفی وجود دارد و عملکرد گوساله به منبع پروتئینی غیر از شیر، سطح تغذیه و سن گوساله ها بستگی دارد.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)