[rt_quote]
درماتیت انگشتی و جلوگیری از لنگش گاو شیری نیازمند مدیریت شدید حمام سم، بهداشت عالی سم و پا، اقدامات زیست ایمنی شدید و روند مداوم سم چینی به عنوان برنامه های کنترلی موفق می باشد.
[/rt_quote]
کنترل درماتیت انگشتی نیازمند مدیریت شدید حمام سم، بهداشت عالی سم و پا، اقدامات زیست ایمنی شدید و روند مداوم سم چینی به عنوان برنامه های کنترلی موفق می باشد.
کنترل درماتیت انگشتی نیازمند مدیریت شدید حمام سم، بهداشت عالی سم و پا، اقدامات زیست ایمنی شدید و روند مداوم سم چینی به عنوان برنامه های کنترلی موفق می باشد.
لنگش می تواند یک موضوع نگران کننده مهم در سلامت گاوهای شیری باشد، این مسئله نه تنها یک موضوع مهم در آسایش گاوها می باشد بلکه هر مورد لنگش باعث وارد شدن خسارت به اقتصاد دامداری می گردد. برای جلوگیری از لنگش گاو شیری در ابتدا باید بدانید که یکی از دلایل آن، درماتیت انگشتی (DD) می باشد، که البته به عنوان زگیل مویی سم رایج تر است. این بیماری عفونی در اثر باکتری ها ایجاد می شود و معمولاً بر سم های عقبی بیشتر اثر می گذارد. محققین ترویجی در یک تحقیق موضوعی به بررسی میزان شیوع مراحل مختلف DD پرداختند. آنها متوجه شدند که 18.9 درصد از 11817 گاو مورد بررسی قرار گرفته به زخم های M2 (حاد، فعال) یا M4 (مزمن، غیرفعال) مبتلا بودند.
میزان شیوع درماتیت انگشتی را پائین نگه دارید
45 گاوداری شیری به 3 دسته تقسیم شدند: کوچک (گاوداری های مجهز به تای استال) و متوسط (گاوداری های مجهز به فری استال تا 700 رأس گاو) و یا بزرگ (گاوداری های مجهز به فری استال با 700 رأس گاو به بالا). با وجود اینکه تقریباً همه گله ها حداقل گاوهایی مبتلا به DD را داشتند اما میزان شیوع در 17.8 درصد از گاوداری ها پائین بود (5 درصد یا کمتر).
اقدامات مراقبت از سم در گله هایی با شیوع پائین یکسان بود. گاوهای 8 گله با شیوع پائین از چهار گاوداری بزرگ، یک گاوداری متوسط و سه گاوداری کوچک تشکیل شده بودند. سه گاوداری مجهز به تای استال (با دامنه 34 تا 95 رأس گاو و میانگین 66 گاو در هر گاوداری) و پنج گاوداری مجهز به فری استال (با دامنه 350 تا 6100 گاو و با میانگین 1819 رأس گاو در هر گاوداری) وجود داشت.
در میان گله هایی با شیوع DD پائین (کمتر از 5 درصد) و در میان گروهی از گاوهای امتیازبندی شده، تمامی موارد سلامت سم و موارد درماتیت انگشتی درمان شده با آنتی بیوتیک و بانداژ به طور منظم ثبت شد. تمامی این گاوداری ها از سم چین های حرفه ای استفاده می کردند ولی یکی از آنها از سم چین آموزش دیده در گاوداری خود استفاده می کرد. تقریباً تمامی گاوداری ها (86 درصد) عنوان کردند که آنها براساس یک برنامه زمان بندی شده سم چینی می کردند و 71 درصد از گاوداری ها حداقل 3 بار در ماه سم چینی می کردند.
آنها متوجه شدند که 71 درصد از گاوداری های با شیوع پائین، از حمام سم حداقل 3 بار در هفته استفاده می کردند. 43 درصد از گاوداری ها از سامانه امتیازدهی سیستماتیک لنگش استفاده می کردند.
برای کنترل درماتیت انگشتی و جلوگیری از لنگش گاو شیری هرچه دفعات سم چینی بالاتر، بهتر
برای کنترل درماتیت انگشتی و جلوگیری از لنگش گاو شیری هرچه دفعات سم چینی بالاتر، بهتر
15 درصد از گله ها در بهاربند تای استال قرار داشتند در حالی که 30 درصد از گاوداری ها به بهاربند فری استال مجهز بودند. هیچ تفاوت معنی داری در شیوع DD بین گروه گاوهای امتیاز بندی شده با توجه به نوع بهاربند وجود نداشت.
در حالی که نوع جایگاه تفاوتی ایجاد نمی کند اما دیگر عوامل در میزان شیوع DD مؤثر هستند. غلظت حلال حمام سم، دفعات سم چینی و نوع درمان تأثیر معنی داری (P بیشتر از 0.1) بر نوع و شیوع زخم های DD دارد. اگرچه تفاوت معنی داری بر اساس تعداد دفعات استفاده از حمام سم وچود نداشت اما نتایج تحقیق نشان داد تکرار بالا، افزایش درصد سم های غیرعفونی (M0) و کاهش درصد زخم های فعال (M2) و غیر فعال، مزمن (M4) را نشان داد.
درصد گاوهای غیرعفونی M0 در گاوداری هایی که از حمام سم استفاده نمی کردند نسبت به گاوداری هایی که حمام سم بخشی از راهکارهای کنترل DD آنها می باشد، کمتر بود (71.5 درصد). در نتیجه آن گاوداری ها نیز درصد بالایی از شیوع زخم های فعال M2 و غیرفعال M4 داشتند. گاوداری هایی که در هفته 4 تا 7 دفعه از حمام سم استفاده می کردند درصد شیوع کمتری از زخم های M2 (1.7 درصد) در گروه گاوهای امتیازبندی شده داشتند در مقایسه با گاوهایی که از حمام سم استفاده نمی کردند ( 6.9 درصد).
با توجه به دفعات سم چینی، گاوداری هایی که یک هفته یا دو هفته یک بار سم چینی انجام می دادند نیز در گروه های جدا قرار گرفتند. نتایج نشان داد که درصد سم های غیرعفونی در گروه هایی که به طور هفتگی یا دو هفته یک بار سم چینی انجام می دادند در مقایسه با گروه هایی که ماهی یک بار (70.1 درصد)، چهار ماه یک بار (72.9 درصد)، یا سالی یک بار (76.1 درصد) سم چینی انجام می دادند بالاتر بود (82 درصد). درصد شیوع زخم های M2 و M4 در گروه هایی که در هفته یک بار سم چینی انجام می دادند نسبت به سم چینی دوماهیانه کمتر بود.
گاوهای مبتلا به درماتیت انگشتی را به درستی درمان کنید
گاوهای مبتلا به درماتیت انگشتی را به درستی درمان کنید
در گله ها از درمان آنتی بیوتیکی و بانداژ، درمان آنتی بیوتیکی بدون بانداژ و اسپری موضعی برای درمان DD استفاده شد. از گاوداری ها از بانداژ به عنوان برنامه درمانی خود استفاده می کردند. درصد سم های بدون زخم در گاوداری هایی که از بانداژ استفاده می کردند در مقایسه با گاوداری هایی که از بانداژ استفاده نمی کردند بالاتر بود (78.5 درصد).
هنگامی که گاوداری ها برای درمان DD از بانداژ استفاده می کردند، درصد سم های بدون زخم در این گاوداری ها در مقایسه با گاوداری هایی که از بانداژ استفاده نمی کردند بالاتر بود (78.5 درصد در مقایسه 65 درصد)، همچنین درصد شیوع زخم های M2 در آنها در مقایسه با تیمارهای بدون استفاده از بانداژ کمتر بود (31 درصد).
گاوداری هایی که در درمان از بانداژ استفاده می کنند شیوع کمتری از زخم M4 داشتند.
مدیریت DD آسان نمی باشد اما اقدامات خاص می تواند تأثیر آن بر روی گله را محدود کند (به توصیه های ذکر شده در زیر توجه کنید)، گاوداران در این تحقیق توانسته اند از طریق مدیریت جدی حمام سم، رعایت بهداشت پا و سم به طور عالی، اقدامات جدی زیست ایمنی و برنامه زمان بندی منظم سم چینی، DD را به طور موفقیت آمیزی کنترل کنند.
توصیه هایی برای کنترل درماتیت انگشتی
با توجه به توصیه های دامپزشکی، ابعاد حمام سم باید به صورت زیر باشد:
- طول 3 تا 3.6 متر
- عرض 60 سانتی متر
- عمق 25 سانتی متر
- تعویض محلول حمام سم بعد از استفاده 150 تا 300 گاو
- PH محلول حمام سم 3.5 تا 5.5 (این سطح PH به حفظ سلامت پوست و بهبود نتایج درمان کمک می کند).
- استفاده از محلول سولفات مس (CuSo4) با غلظت 2 تا 5 درصد
- استفاده حداقل 3 بار در هفته از حمام سم هنگام شیوع بیماری، این تعداد دفعات باید به 4 تا 5 بار در هفته برسد.
هنگام درمان زخم سم فعال DD قسمت مبتلا شده را تمیز کنید و از 2 گرم پودر اکسی تترا سایکلین استفاده کنید. لطفا توجه کنید که استفاده از پودر اکسی تترا سایکلین برای درمان DD یک تجویز خارج از نسخه می باشد و باید بر اساس یک مشاوره درست دامپزشک، مشتری، بیماری (VCPR) صورت گیرد.
هنگام استفاده از بانداژ مطمئن شوید زخم درمان شده خشک است و حداقل به مدت 30 دقیقه با پودر آنتی بیوتیک در تماس بوده است. بانداژ را در صورتی که بعد از 24 ساعت جدا شده باشد باز کنید تا خطر جراحت و ادامه دار شدن بیماری پا کاهش یابد.