خوراک مرطوب TMR به مقدار بیشتری مورد علاقه گاوهاست اما میزان بهینه آن چقدر است و آیا جیره می تواند بسیار مرطوب باشد؟
سئوالی مطرح است که به تفکر زیادی نیاز دارد. چرا مقدار آب موجود در خوراک مرطوب TMR اهمیت دارد در حالی که می دانیم TMR تنها بخش خشکی است که گاوها برای رشد و تولید استفاده می کنند؟
در دانشگاه، آموزش مفهوم ماده خشک (DM) در مقابل با اسفد (As-Fed) بسیار مهم است. در این مقاله در مورد سهم آب در جیره گاو صحبت می کنیم و اینکه چرا میزان رطوبت جیره خوراک دام همیشه مورد بحث بوده است؟ به تفاوت خوردن غلات خشک و غلات با شیر توجه کنید. به طور واضح غلات با شیر، بیشتر ترجیح داده می شود. گاوها نیز خوراک دام مرطوب را دوست دارند. اما میزان بهینه آن چه مقدار است، آیا جیره خوراک دام می تواند بسیار مرطوب باشد؟
اگر محتوای ماده خشک (DM) جیره 51 درصد و بنابراین 49 درصد آن آب باشد چگونه متوجه می شویم که آیا میزان آن در حد بهینه است؟
ما باید منبع رطوبت را مشخص کنیم. رطوبتی که در اثر افزودن آب به جیره حاصل شده باشد نسبت به رطوبتی که در خود علوفه به عنوان علوفه سیلو شده یا علوفه سبز خرد شده وجود دارد متفاوت است.
در درجه اول خوشخوراکی خوراک مرطوب TMR را باید مد نظر قرار دهیم. مصرف گاوها زمانی افزایش می یابد که به خوراک دام خشک آب افزوده می شود. در اکثر موارد، ما برای بالا بردن تولید شیر در گاوداری ها و بهبود وضعیت بدنی و تولیدمثل گاوها می خواهیم که مصرف خوراک دام نزد آنها به حداکثر برسد و مرطوب کردن TMR خشک ما را در رسیدن به این هدف یاری می کند.
دلیل دومی که ما خوراک مرطوب TMR را با خوراک دام خشک مخلوط کرده و به دام می خورانیم، این است که هر لقمه از خوراک دام خشک موازنه شده است و برای حفظ توازن آن، ترکیبات خوراک دام از زمانی که ساخته می شود تا زمانی که مصرف می شود، نباید از یکدیگر جدا شوند.
گاوها توانایی عجیبی در جدا کردن خوراک دام با زبان خود و خوردن بخش های خوشخوراک را دارند. اگرچه با شیوه های خوراک دهی نمی توان جداسازی را 100 درصد حذف کرد اما یک TMR با محتوای رطوبتی مناسب کمک می کند که جداسازی به حداقل برسد.
اگر مجبور باشید یک هدف کلی برای بهترین نسبت ماده خشک به رطوبت در TMR در نظر بگیرید، احتمالاً نسبت 50 به 50 درصد را در نظر می گیرید. می توان با خوراک دهی میزان معمول علوفه سیلو شده، محصولات فرعی مرطوب و با افزودن مقدار کمی آب به این درصد دلخواه رسید. اما به خاطر داشته باشید که ترکیبات جیره ای رطوبت یکسان در جیره ایجاد نمی کنند.
آبی که از طریق خوراک مرطوب TMR (مانند سیلاژ) به جیره اضافه می شود رطوبت کل جیره را افزایش می دهد، اما در میزان رطوبت دیگر ترکیبات خشک جیره سهیم نیست. ترکیبات مایعی مانند آب و آب پنیر در طرف دیگر طیف هستند و در افزایش رطوبت علوفه و غلات خشک می توانند بسیار مؤثر باشند.
ترکیباتی مانند تفاله مرطوب باقیمانده کارخانجات تولید ماءالشعیر یا باقیمانده غلات تخمیری مرطوب در وسط طیف هستند. آب این ترکیبات رطوبت سایر ترکیبات را افزایش نمی دهند، اما به طور کامل آب دار هستند و آب اضافه شده به جیره خوراک دام را جذب نمی کنند.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
فیلم کوتاه از فرآیند تولید در کارخانه خوراک دام دستچین
1- مواد اولیه (جو، ذرت، کنجاله های سویا، کلزا، آفتابگردان، سبوس گندم) وارد کارخانه خوراک دام شده، مواد اولیه پس از بازدید و در صورت لزوم کنترل کیفیت آزمایشگاه تخلیه می گردند. 2- چنانچه ضایعاتی در مواد اولیه وجود داشته باشد جداسازی می گردند. 3- نهاده ها آسیاب شده و به ذرات ریز متناسب با تغذیه دام هدف تبدیل می شوند. مجموعه مواد اولیه شامل غلات و کنجاله های آسیاب شده وارد میکسر می شوند. همزمان ریز مغذی های خاص که بطور طبیعی در نهاده ها وجود ندارند به ترکیب افزوده می گردند. مواد به طور یکنواخت و همگن با یکدیگر مخلوط می شوند. 4- مواد مخلوط شده وارد دستگاه کاندیشنر می شوند. ملاس چغندر برای خوش خوراک شدن و چسبندگی ذرات به مخلوط اضافه می گردد. همزمان تزریق بخار به منظور میکروب زدایی، پخت و تسهیل هضم خوراک در دستگاه گوارش دام انجام می گردد. 5- محصول نهایی در دستگاه پلت ساز تحت فشار بالا قرار می گیرد. طی این فرآیند مواد به کنسانتره پلت (توده های فشرده فشنگی) تبدیل می شوند. 6- دانه های پلت به مدت معینی تحت جریان شدید هوا قرار می گیرند. در این فرآیند دانه های پلت رطوبت خود را از دست داده، خشک و خنک می گردند. 7- انتقال به سیلوهای نگهداری و بارگیری به مقصد مراکز مصرف.
فیلم کمک به درمان گاو تازه زا که به علت کمبود کلسیم زمین گیر شده است
همزمان با زایمان گاو شیری، حیوان با مشکلات زیادی مواجه می شود که کمبود کلسیم گاو برای تولید شیر یکی از بزرگترین آنها می باشد. به منظور تأمین کلسیم مورد نیاز در پستان برای تولید آغوز، گاوها باید حداقل دو برابر کلسیمی که برای رشد در اختیار جنین قرار می دهند را از طریق آزادسازی اضافی کلسیم ذخیره شده در استخوان و دریافت اضافی از طریق جیره جذب کنند. گاودار باید بداند که با آغاز شیردهی و تنها طی یک ساعت نیاز گاوها به کلسیم بالا می رود و ممکن است به آنها شوک وارد شود و در نتیجه گاو شیری عملکرد ماهیچه ای و اسکلتی خود را از دست می دهد.
فیلم در باره چگونگی کنترل نفخ شکم گوساله و گاو
شما باید کاملاً در جهت کاهش عوامل ایجاد نفخ شکمبه ای تلاش کنید. چرای گاو با شبدر یا یونجه تازه باعث بروز نفخ شکم گاو از بهار تا پائیز می شود. نفخ در گوساله هایی که شکمبه آنها کامل رشد نکرده است رایج تر است زیرا دوازدهه آنها در اثر گاز یا مایعات متورم می شود. کلیپ آموزشی جهت کنترل نفخ شکم گوساله و پیشگیری از تلف شدن گوساله در فرآیند پرورش گوساله. لطفاً با نظرات خود از ما حمایت کرده و سبب دلگرمی ما شوید.
فیلم کوتاه از یک گاوداری تمام اتوماتیک در کشور آمریکا
در این بازدید با قسمتهای مختلف یک گاوداری تمام اتوماتیک شامل شیردوشی تمام اتوماتیک، حمل شیر، محل استراحت گاوهای شیرده و تغذیه گاو شیرده آشنا شوید.
فیلم یک گاوداری متوسط شیری در کشور هلند
این فیلم قسمتهای مختلف یک گاوداری شامل بهاربندها، گوساله دانی، انبار سیلوی ذرت و سایر قسمتهای یک گاوداری متوسط شیری را به تصویر کشیده است.
فیلم مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی
در این ویدیو با مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی شامل: ضدعفونی پستان گاو قبل از دوشش ، دوشیدن مکانیزه گاو ، تمیز کردن پستان گاو بعد از دوشش و … آشنا می شوید.
فیلم آشنایی با علائم ظاهری ورم پستان گاو شیری
علائم ظاهری ورم پستان در شرایطی که آلودگی همه پستان ها را درگیر نکرده و در تمامی مجاری منتشر نشده باشد چیست و در این صورت چه مراحلی برای درمان گاو مبتلا به ورم پستان باید طی شود؟
فیلم آموزشی در باره ابتلا به ورم پستان گاو شیری
یکی از مشکلاتی که اغلب افرادی که به پرورش گاو شیری اشتغال دارند مشکل بیماری ورم پستان در گاو شیری می باشد. در این ویدیوی کوتاه آموزشی با مکانیسم ابتلا به ورم پستان در گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی تشخیص و درمان ورم پستان در گاو شیری
در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تشخیص ورم پستان گاو شیری و همچنین با نحوه درمان ورم پستان گاو شیری در یک واحد پرورش گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله تلاشی برای کمک به مدیریت بهتر گاوداری است. شاخ سوزی یک عمل ضروری برای ایمنی انسان و حیوان از سوی انجمن دامپزشکی شناخته شده است.
فیلم آموزشی خارج کردن میخ از سم گاو
در یک مزرعه پرورش گاو شیری ممکن است با مواردی همچون فرو رفتن میخ به سم گاو شیری روبرو شوید. در آن صورت باید هر چه زودتر اقدام به خارج کردن میخ از سم گاو کنید تا دچار عفونت سم نشود. در این ویدیوی آموزشی ساده و کوتاه با چگونگی خارج کردن میخ از سم گاو آشنا می شوید.
فیلم سم چینی گاو
سم چینی منظم در دامداری ها در کنار رعایت بهداشت عمومی دامداری راهکار مؤثری برای کنترل درماتیت انگشتی و جلوگیری از لنگش در گاوداری ها و فارم های پرورشی است.
فیلم عمل آوری سیلاژ ذرت
عمل آوری سیلاژ ذرت علوفه ای شامل مراحل برداشت ذرت علوفه ای ، حمل ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای ، سیلو کردن ذرت علوفه ای.
فیلم خلاصه شده از جمع آوری ذرت علوفه ای تا عمل آوری سیلاژ ذرت
فرآیند جمع آوری ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای و پوشاندن سیلاژ ذرت.
فیلم چگونگی تولید سیلاژ ذرت بسته بندی
ذرت علوفه ای بسته بندی و عمل آوری شده یا سیلوی ذرت تخمیر شده یکی از اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده خوراک دام در دامداری ها و گاوداری ها و مراکز پرورش گاو شیری است. در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تولید سیلوی ذرت بسته بندی شده به صورت استاندارد آشنا می شوید.