[rt_quote]
خوراک دهی گوساله یک سامانه برای تبدیل گوساله به تلیسه برتر است که می تواند تولید شیر آنها را در آینده تا دو برابر افزایش دهد
[/rt_quote]
بازده همه گاوها تحت تأثیر دو عامل قرار دارد، ژنتیک و محیط.
آیا اطلاعات خود در رابطه با تلقیح تلیسه ها را تقویت کرده اید و گوساله ها را در جهت رسیدن به پتانسیل مورد انتظار که بر اساس آن تلقیح شده اند را توانمند ساخته اید؟ ما به عنوان اشخاص کارمحور، فراموش می کنیم که نقش این موضوع در صنعت دامپروری چقدر بزرگ است. مایک وان امبورگ از دانشگاه کرنل معتقد است که گوساله، بخشی بزرگ از یک سامانه است که کار آن فراتر از خوراندن آغوز ، زنده نگه داشتن و از شیرگیری گوساله ها می باشد. این سامانه باید پویا باشد و فراتر از زنده نگه داشتن و از شیرگرفتن گوساله قدم بردارد. در واقع خوراک دهی گوساله یک سامانه برای تبدیل گوساله به تلیسه برتر است که می تواند سبب افزایش تولید شیر تلیسه به دو برابر در آینده گردد .
مایک وان امبورگ در یک سمینار آموزشی دانشگاه کرنل در رابطه با عواملی که بر کیفیت عملکرد تلیسه ها و سپس، گاوها اثر می گذارد گفتگو کرد.
وان امبورگ در اواخر دهه نود با طرح یک سئوال اساسی، صنعت دامپروری را به چالش کشاند. چرا ما در موضوع خوراک دهی گوساله ، مواد غذایی شیری را که به گوساله های تازه متولد شده می خورانیم محدود می کنیم؟ از آن زمان تحقیقات بدست آمده از آزمایشگاه وان امبورگ و دیگران نشان داد که با محدود کردن خوراک دهی گوساله ها به حداکثر پتانسیل رشدی خود نمی رسند.
در بعضی مواقع، محدود کردن خوراک مانند این است که به گوساله گرسنگی دهید. وان امبورگ با شوخی بیان کرد که «گرسنگی مسئله سختی نیست که نتوان آن را قبل از بروز مشکل حل کرد». این مسئله در مکان هایی با آب و هوای شمالی که دما در زمستان کاهش می یابد و بادهای شدید می وزد حیاتی است. وان امبورگ ذکر کرد که «در چنین شرایطی، گوساله ها برای گرم ماندن از بافت های کوچک خود بهره گیری می کنند».
باید صحبت کردن در مورد خوراندن تعداد مناسب بطری های شیر به گوساله در روز را متوقف کنیم و به گفتگو در مورد آنچه که به درد گوساله ها می خورد بپردازیم. بر اساس گفته وان امبورگ باید به جای آن به مسئله مگاکالری انرژی و گرم پروتئین مورد نیاز بپردازیم. برای حل مسئله گرسنگی باید به این سمت حرکت کنیم.
همانطور که در جدول مشاهده می کنید تفاوت چندانی بین جایگزین شیر 20.20 و 28.20 وجود ندارد فقط باید میزان بیشتری از آن به گوساله ها بخورانید. در ضمن انرژی شیر مادر به خاطر چربی بالای آن بیشتر است.
همانطور که می بینید جایگزین شیر استاندارد، (20.20) مشابه شیر مادر نیست. هنوز می شنوم که دامداران می گویند «من از شیر ضایعاتی برای تغذیه گوساله ها استفاده کردم و گوساله ها خوب جواب دادند» این به دلیل مواد مغذی بیشتر آن است.
خوراک دهی گوساله و تبدیل گوساله به تلیسه برتر، مصرف شیر بیشتر به تولید شیر بیشتر منجر می شود
تاکنون تحقیقات زیادی انجام شده که به بررسی مواد غذایی در اوایل سن گوساله ها و تولید شیر پرداخته است. در دو مورد از این تحقیقات مشاهده شد که برنامه افزایش مواد مغذی در دوره قبل از شیرگیری به تولید شیر بیشتری منجر نشد. این مطالعات همچنین تفاوتی در نرخ رشد گوساله ها در زمان از شیرگیری مشاهده نکردند. در 11 تحقیق باقیمانده، افزایش مواد مغذی در دوره قبل از شیرگیری باعث بهبود تولید شیر گردید. وان امبورگ عنوان کرد چنانچه در نرخ رشد گوساله ها در قبل از شیرگیری تفاوت فاحشی وجود داشته باشد، شما بازخورد تولید شیر بین 454 تا 1362 کیلوگرم شیر را در دوره شیردهی اول آنها مشاهده می کنید. همچنین ذکر کرد که «چنانچه به آنها زمانی که گوساله هستند خوراک بهتری دهید، تولید شیر آنها در آینده دو برابر می شود».
وان امبورگ و گروه خود از نتایج به دست آمده از 13 تحقیق به طور میانگین به این نتیجه رسیدند که «به ازای هر 0.454 کیلوگرم افزایش وزن روزانه در دوره قبل از شیرگیری باید میزان تولید شیر 686 کیلوگرم بیشتر شود.
وان امبورگ بیان کرد که اگر به گوساله، جایگزین شیر 20.20 به میزان 0.56 کیلوگرم در روز بخورانید (بدون وجود تنش)، بهترین گوساله ها روزانه 0.18 کیلوگرم افزایش وزن خواهند داشت و اگر یک کیلوگرم جایگزین شیر 28.20 به آنها بخورانید روزانه حداقل 0.72 کیلوگرم افزایش وزن خواهند داشت.
همچنین در ادامه گفته های خود گفت «به طور میانگین با 0.54 کیلوگرم تفاوت در افزایش وزن روزانه، انتظار داشته باشید که تلیسه ها با نرخ افزایش وزن بهتر حداقل 817.2 کیلوگرم شیر بیشتری تولید کنند. در چنین ارزیابی، 22 درصد از واریانس تولید شیر در اولین دوره شیردهی به نرخ رشد گوساله ها تا قبل از 49 روزگی آنها مربوط بود. وان امبورگ اضافه کرد که انتخاب ژنتیکی تا 7 درصد می تواند بر تولید شیر اثر داشته باشد.
به طور خلاصه، انتخاب ژنتیکی بر اساس ویژگی اصلی (تولید شیر) همانند طرح تغذیه ای فقط 30 درصد واریانس در تولید شیر را توجیه می کند.
خوراک دهی گوساله و تبدیل گوساله به تلیسه برتر، گوساله ها نسبت به جذب خوراک حساس هستند
میانگین پاسخ داده های گله شیری کرنل به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن روزانه، 850 کیلوگرم شیر بود. بخشی از این تفاوت بازده هنگام مقایسه با میانگین 681 کیلوگرم متاآنالیز می تواند به واسطه فعالیت های درمانی توجیه شود.
روند اجرائی استاندارد کرنل پیشنهاد می کند که اگر گوساله ای دچار ناهنجاری تنفسی شود باید با آنتی بیوتیک درمان شود. گوساله هایی که درمان شدند، به ازای هر کیلوگرم اضافه وزن روزانه، 1400 کیلوگرم شیر بیشتری تولید کردند.
گوساله هایی که به مشکلات تنفسی مبتلا نشده بودند، از خوراک نیفتادند و شیر کمتری تولید کردند. وان امبورگ ذکر کرد که گوساله ها در دوران اولیه زندگی خود به شدت نسبت به جذب خوراک حساس هستند و از همین رو خوراک دهی گوساله ها یک سیستم و سامانه محسوب می شود که بازده مناسب آن سامانه به داشتن تلیسه های بهتر منجر خواهد گردید.
ایجاد محیطی که بروز مشکلات تنفسی را به حداقل برساند و همچنین درمان آنها بسیار ضروری است. بروز هرگونه مشکلات تنفسی باعث کاهش میزان تولید شیر در تلیسه ها هنگامی که به بلوغ می رسند می شود.
در انتها منظور این است که چنانچه تصمیم دارید دامی را بر اساس توانایی ژنتیکی برتر در جهت تولید شیر بیشتر انتخاب کنید باید از او به همین منظور مراقبت کنید. اما ما این کار را انجام نمی دهیم. این مسئله باعث شکست ما در صنعت می شود. ما بر هزینه های کم تمرکز می کنیم. وان امبورگ اضافه کرد که «این مسئله همانند گاوهای دوره انتقال یکی از زمینه های شکست است و هزینه های کم، بهترین گزینه نیستند و به بهترین جواب ممکن نیز منجر نمی شوند.
می دانیم که رشد زیاد در دوره نوزادی تأثیر طولانی مدت بر تولید شیر دارد و تأثیر محیط و خوراک دهی گوساله ها تا هفت برابر بیشتر از تأثیر ژنتیکی است. او نتیجه گرفت که «برای تقویت توانایی ژنتیکی تلیسه ها از شیوه صحیح مدیریت تغذیه تلیسه ها استفاده کنیم».
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)