[rt_quote]
جیره گاو و سلامت گاو به یکدیگر وابسته هستند و متخصص تغذیه دامداری حداقل هفته ای یکبار به گاوداری سر می زند و با بازدید مداوم گله سعی می کند رابطه بین جیره گاو، عملکرد گاو و سلامت گاو را در بهترین حالت ممکن نگه دارد.
[/rt_quote]
اکثر گاوداری های بزرگ صنعتی یک تیم مشاوره دارند که اغلب اعضای آنها مالک گله، دامپزشک و متخصص تغذیه هستند. در گاوداری هوردزدیری من که بر اثر متقابل تغذیه، سلامت و تجارت تأکید می شود نیز این گونه است.
برنامه تغذیه گاوداری ما بر پایه رابطه 14 ساله با متخصص تغذیه است و با تعامل گسترده بین تغذیه و سلامت کلی دام بهبود یافته است.
متخصص تغذیه دامداری در آخرین جلسه عنوان کرد که ” فکر نمی کنم که جیره مهم ترین مسئله باشد، سلامت گاو مهم ترین مسئله است که تغذیه به آن کمک می کند”.
این روشی است که متخصص تغذیه دامداری و تیم گاوداری هوردزدیری من از آن خوشنود هستند. متخصص تغذیه دامداری حداقل هفته ای یکبار به گاوداری سر می زند و سعی دارد که از گله به طور مداوم بازدید داشته باشد.
منظور اصلی متخصص تغذیه از این بازدیدهای سازمان یافته، کسب اطلاعات از گاو است. او توضیح داد که در آزمایش ها ممکن است خطاهای بسیاری صورت گیرد، در نتیجه فلسفه کاری من این است که از گاوها شروع کنم. بازدیدهای هفته ای شامل راه رفتن در بهاربندها و برسی آخورها، مشاهده تغییرات رفتاری گاو، قوام مدفوع و دیگر تغییرات مشاهده شده، حاصل از جیره می باشد. متخصص تغذیه دامداری هنوز انجام آزمایش روی خوراک دام ها را توصیه می کند. این کار اغلب در گاوداری های هوردزدیری من هنگام برداشت علوفه یا تغییر خوراک دام صورت می گیرد. به علاوه آزمایش روی ماده خشک بطور روزانه صورت می گیرد.
سلامت گاو با یک جیره خوب آغاز می شود
امسال، در مزرعه 257 هکتار ذرت و 74.8 هکتار یونجه به منظور تهیه سیلو کاشته شد. از نظر متخصص تغذیه دامداری و گروه هوردز دیری من، کیفیت و کمیت مناسب علوفه برای تنظیم جیره های خوب ضروری هستند. با این نگرش تیم ما به داشتن منبع کافی هیلاژ و سیلاژ ذرت به شدت معتقد است. گاوداری هوردزدیری من در سال 2009 توسعه یافت و گاوهای جرسی نیز به گله افزوده شد. خوشبختانه، برنامه ریزی دقیق و کنترل موجودی علوفه در انبار، گاوداری را برای توسعه گله و خوراک دام مورد نیاز آماده نگه داشت.
براساس گفته های مدیر گاوداری، ذخیره خوراک به اندازه کافی و نه بیشتر از حد نیاز، نتیجه رضایت بخش تری به همراه دارد. این کار علاوه بر اینکه کیفیت خوراک دام را به حداکثر می رساند، هدرروی علوفه و احتمال فساد مواد خوراکی در اثر شرایط آب و هوایی و آفت ها را کاهش می دهد.
در واقع میانه روی موضوعی است که در مدیریت علوفه در نظر می گیریم. به دلیل اینکه تمامی علوفه مصرفی را در مزرعه خودتان نمی کارید و نوع علوفه انبار همیشه یکسان نمی باشد انجام آزمایش به ما این اجازه را می دهد که بدانیم با چه علوفه ای سر و کار داریم. اگر ارزش غذایی نسبی بین دو محصول هیلاژ متفاوت باشد، برای مثال می توانیم آن دو را با یکدیگر ترکیب کنیم تا آنچه را گاو دریافت می کند متعادل کنیم.
در طی هفته ای که برداشت جدید علوفه به خوراک دام ها اضافه می شد، متخصص تغذیه دامداری یک یا دو بار به گاوداری سر می زد تا واکنش گاوها را مشاهده کند.
سلامت گاو به یکنواختی جیره وابسته است
دومین استراتژی مهم برای حفظ تغذیه و سلامت گاوهای هوردزدیری من، خوراندن جیره های تا حد امکان یکنواخت می باشد. این یعنی اینکه آنالیز ماده خشک نمونه های سیلاژ ذرت و هیلاژ را هر روز در گاوداری انجام دهید تا از یکنواختی میزان ماده خشک جیره اطمینان حاصل شود. نوسان میزان ماده خشک در جیره می تواند عملکرد گاو را تحت تأثیر قرار دهد. در گاوداری با استفاده از تعیین میزان کاهش ماده خشک مربوط به جیره کاملا مخلوط (TMR) میزان سیلوی (براساسASFED) که باید خورانده شود تعیین می شود.
متخصص تغذیه دامداری توضیح داد که ” اهمیت دارد که از رطوبت آن خوراک در آن روز مطلع شویم”. او توضیح داد که آب پنیر، حاصل شده از شیر گاوداری خودمان، 7 سال پیش به جیره اضافه شد و این امکان را در دامداری ها فراهم می کند که میزان ذرت آسیاب شده جیره را کاهش دهیم.
علوفه 45 درصد ماده خشک جیره را تشکیل می دهد. گاوهای گرنزی و جرسی گاوداری هوردزدیری من جیره های متفاوتی دریافت می کنند. یکنواختی جیره برای موفقیت تغذیه گاوداری بسیار ضروری است. طبق گفته متخصص تغذیه دامداری “از نظر خوراک دهی تغذیه غلط ولی به صورت مداوم بهتر از عدم یکنواختی در خوراک دهی می باشد”.
متخصص تغذیه دامداری و تیم هوردزدیری من در نظر دارند که جیره را فقط چهار بار در سال و در مواقعی که علوفه لزوما باید تغییر کند، تغییر دهند.
میزان عملکرد گاوها، مؤثر بودن جیره را نشان می دهد
این موضوع در رابطه با یکنواختی جیره کاملا مشخص است و به طور مداوم در عملکرد گاوهای گرنزی و جرسی نشان داده می شود. میانگین گردش سالیانه (RHA) گاوهای گرنزی هوردزدیری من 9218 کیلوگرم شیر با 4.66 درصد چربی و 3.53 درصد پروتئین بود. گاوهای گرنزی گله هوردزدیری من برترین گله گرنزی تجاری در سراسر کشور در سال 2015 شناخته شدند که میزان شیر تصحیح شده بر پایه انرژی آنها به 11455 کیلوگرم رسید. این گروه در میان دیگر گله ها از نظر پروتئین تولیدی در رده سوم کشور قرار گرفت.
RHA گاوهای جرسی 9373 کیلوگرم با درصد چربی 5.1 و درصد پروتئین 3.85 بود. همانطور که متخصص تغذیه دامداری گفت: شیر تولیدی، سلامت و موفقیت تولیدمثلی گاوها همه چیز را در مورد جیره خوراک دام ها به شما می گوید. مانند هر گاوداری دیگر، همیشه فضا برای پیشرفت وجود دارد و هدف گاوداری هوردزدیری من توجه مداوم به تغذیه و خوراک دام ها است، زیرا در انتها سلامت گاو مهم ترین چیز است.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)