تولید شیر گاو شیری ارتباط مستقیمی با میکروب های شکمبه ای موجود در سیستم گوارش دام دارد. از نظر بازده تولید شیر گاو ، دو سوم هضم مواد خوراکی و 90 درصد هضم فیبر در شکمبه گاو به کمک میکروب ها صورت می گیرد.
وقتی که یک گاو توسط خوراک دام تغذیه می شود، در واقع به میکروب های شکمبه گاو خوراک می دهید. گاوها نمی توانند اکثر ترکیبات خوراکی، حتی یک قند ساده را به طور مستقیم استفاده کنند. آنها برای استفاده از ترکیبات خوراک دام به حضور میکروب های موجود در شکمبه تکیه دارند. میکروب های شکمبه، اجزای خوراک دام را به اسیدهای چرب فرار (VFAs) تبدیل می کنند. گاو این اسیدها را جذب و برای تولید انرژی و شیر مصرف می کند. تقریباً دو سوم هضم مواد خوراکی و 90 درصد هضم فیبر در شکمبه به کمک میکروب ها صورت می گیرد.
میکروب های شکمبه گاو به هضم خوراک دام کمک می کنند. علاوه بر آن خود میکروب های شکمبه نیز به عنوان یک منبع پروتئینی برای گاوها به حساب می آیند. تقریباً 55 درصد وزن میکروب ها را پروتئین تشکیل داده است (بر اساس وزن خشک). در برخی از جیره ها، میکروب ها نیمی از پروتئین جیره ای کل لازم برای گاوها را فراهم می کنند. علاوه بر آن، پروتئین میکروبی شکمبه تقریباً دارای یک ترکیب عالی از اسیدهای آمینه است که در هیچ جیره ای وجود ندارد. پروتئین میکروبی شکمبه گاوها به طور ویژه دارای منبع غنی از لیزین و متیونین هستند. دو اسید آمینه ای که استفاده از آنها به عنوان مکمل در جیره خوراک دام گاو شیری مشکل می باشد و می توانند در افزایش بازده تولید شیر گاو شیری در گاوداری ها مؤثر باشند.
پیشرفت های اخیر علمی، شناسایی و مطالعه گونه های متفاوت میکروب های شکمبه را آسان تر کرده است. به واسطه این پیشرفت ها، تقریباً هزاران گونه میکروبی را که در گذشته نمی دیدیم شناسایی کردیم. به نظر می رسد که هر گاو، جمعیت میکروبی شکمبه خود با ترکیب جمعیت میکروبی منحصر به فرد خود (BCC) را دارد.
به نظر می رسد که گاوها دارای یک میکروبیوم مرکزی هستند اما گونه های باکتری و فراوانی نسبی آنها در گاوها یکسان نیست. در واقع هیچ دو BCC، (مانند اثر انگشت انسان)، یکسان نمی باشند. به نظر می رسد که BCC در صورتی که جیره گاوها یکسان باشد به راحتی تغییر نمی کند. در تحقیقات قبلی، بین دو گاو با BCCs بسیار متفاوت یک مبادله تقریباً کامل شکمبه ای انجام شد. در طی یک هفته BCC هر گاو به حالت اصلی خود برگشت. به نظر می رسد که گاو نسبت به جیره یا القاء دیگر میکروب ها به شکمبه قدرت بیشتری بر کنترل BCC دارد.
در جمع هزینه های گاوداری ، خوراک دام بزرگترین هزینه تولید در تمام گونه های دامی است. در نتیجه، بازده خوراک دام نقش مهمی در سود نهایی گاوداری دارد. همواره چنین بوده است که دام های گله با وجودی که جیره یکسان دریافت می کنند از لحاظ بازدهی خوراک دام متفاوت هستند. به نظر می رسد که این تفاوت ها ژنتیکی باشد، اما وراثت پذیری صفت، باقیمانده خوراک دام مصرفی RFI (یک شاخص معمول بازده خوراکی در گاوهای شیری) تقریباً متوسط است. این نشان می دهد که دیگر عوامل ممکن است در توضیح تفاوت بازده خوراکی میان گاوها مهم باشند.
یک تحقیق با همکاری آزمایشگاه دانشگاه ویسکانسین انجام گرفت. مشاهده شد که گاوهای کانولاگذاری شده با مصرف ماده خشک متفاوت (DMI) و تولید شیر تصحیح شده بر اساس انرژی به میزان یکسان (ECM)، از نظر BCC تفاوت جزئی داشتند.
در تحقیقات دیگری در فلسطین اشغالی نیز نتایج مشابهی به دست آمد که نشان داد پروفایل متفاوت تخمیر میکروبی، پایه و اساس این تفاوت در بازدهی به نظر می رسند. همه این تحقیقات، ارتباط (همبستگی معنی دار از لحاظ آماری) بین بازده خوراک دام و پروفایل میکروبی را نشان می دهند اما علت و معلول آن را به طور مستقیم نشان نمی دهند.
به منظور نشان دادن این رابطه به طور مستقیم تر، در یک همکاری با آزمایشگاه Suen سه جفت گاو در ادامه تحقیقات اولیه در مرکز تحقیقات U.S. Dairy Forage انتخاب شد.
این 6 گاو به صورت جفتی در 3 دامنه مختلف شیردهی (76 تا 82، 151 تا 157 و 251 تا 257) در شکم دوم به بالاتر و با میزان تولید شیر تصحیح شده بر اساس انرژی یکسان ارزیابی شدند. DMI گاوهای هر جفت متفاوت بود. در نوبت سوم شیردهی محتوای شکمبه هر جفت از طریق کانولاگذاری شکمبه، تقریباً به طور کامل مبادله شد.
به دلیل اینکه مرحله شیردهی گاوها در زمان مبادله، متفاوت بود (در نتیجه مقایسه مستقیم بازده گیج کننده می باشد). تغییر در بازده تولید شیر هر گاو از 8 روز قبل از مبادله تا 56 روز بعد از مبادله مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از مبادله محتوای شکمبه ای بازده تولید شیر 5 رأس گاو از 6 رأس گاو در جهت مخالف (به مدت تقریباً یک هفته) تغییر پیدا کرد.
همچنین با استفاده از توالی نسل بعدی از ژن های (rRAN) ریبوزومی (16sribosornal RNA) جمعیت باکتریایی، BCC مورد بررسی قرار گرفت. این شیوه بسیار پرکاربرد است که برای ارزیابی BCC در محیط های متفاوت میکروبی مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس نتایج مطالعات قبلی در رابطه با مبادله محتوای شکمبه ای گاوهای متفاوت که ارزیابی های بازده خوراکی در آنها گنجانده نشده بود، بازگشت تدریجی BCC بعد از مبادله محتوای شکمبه ای مورد انتظار بود. بازگشت به BCC اصلی در طی بازده زمانی یک هفته ای مشاهده شد. این نتایج شواهدی از تأثیر مستقیم BCC شکمبه بر بازده تولید شیر را ارائه دادند.
سال ها است که می دانیم در حالی که جمعیت میکروبی شکمبه در اثر جیره نویسی و جابجایی ترکیب خوراک دام تغییر می کند اما هر گاو جمعیت میکروبی منحصر به فرد خود را دارد. این جمعیت بسیار انعطاف پذیر است و هنگامی که ترکیب آنها تغییر می کند می توانند به حالت اولیه برگردند. بنابراین زنجیره میکروبی پروبیوتیک برای پرورش دهندگان مؤثر نمی باشد مگر اینکه چندین بار مورد استفاده قرار گرفته شده باشد که نتایج تجربه ها نیز این موضوع را تأئید می کند.
یکی از شش گاو نسبت به تغییرات محتویات شکمبه واکنش غیرمنتظره نشان داد و بعد از دریافت محتوای شکمبه ای گاوهای کم بازده به طور مؤثرتری عمل کرد. این مورد نشان می دهد که BCC حداقل در برخی از گاوها ممکن است هنوز برای بازده بالا به طور کامل بهینه نشده باشند.
علاوه بر تحقیقات انجام شده در زمینه ترکیبات جمعیت میکروبی شکمبه به خصوص شناسایی نقش میکروب های خاص و تأثیر جمعیت میکروبی خاص، راهکارهایی برای تعدیل عملکرد شکمبه در جهت بهبود بازده تولید گاو شیری ارائه می شود.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
فیلم کوتاه از فرآیند تولید در کارخانه خوراک دام دستچین
1- مواد اولیه (جو، ذرت، کنجاله های سویا، کلزا، آفتابگردان، سبوس گندم) وارد کارخانه خوراک دام شده، مواد اولیه پس از بازدید و در صورت لزوم کنترل کیفیت آزمایشگاه تخلیه می گردند. 2- چنانچه ضایعاتی در مواد اولیه وجود داشته باشد جداسازی می گردند. 3- نهاده ها آسیاب شده و به ذرات ریز متناسب با تغذیه دام هدف تبدیل می شوند. مجموعه مواد اولیه شامل غلات و کنجاله های آسیاب شده وارد میکسر می شوند. همزمان ریز مغذی های خاص که بطور طبیعی در نهاده ها وجود ندارند به ترکیب افزوده می گردند. مواد به طور یکنواخت و همگن با یکدیگر مخلوط می شوند. 4- مواد مخلوط شده وارد دستگاه کاندیشنر می شوند. ملاس چغندر برای خوش خوراک شدن و چسبندگی ذرات به مخلوط اضافه می گردد. همزمان تزریق بخار به منظور میکروب زدایی، پخت و تسهیل هضم خوراک در دستگاه گوارش دام انجام می گردد. 5- محصول نهایی در دستگاه پلت ساز تحت فشار بالا قرار می گیرد. طی این فرآیند مواد به کنسانتره پلت (توده های فشرده فشنگی) تبدیل می شوند. 6- دانه های پلت به مدت معینی تحت جریان شدید هوا قرار می گیرند. در این فرآیند دانه های پلت رطوبت خود را از دست داده، خشک و خنک می گردند. 7- انتقال به سیلوهای نگهداری و بارگیری به مقصد مراکز مصرف.
فیلم کمک به درمان گاو تازه زا که به علت کمبود کلسیم زمین گیر شده است
همزمان با زایمان گاو شیری، حیوان با مشکلات زیادی مواجه می شود که کمبود کلسیم گاو برای تولید شیر یکی از بزرگترین آنها می باشد. به منظور تأمین کلسیم مورد نیاز در پستان برای تولید آغوز، گاوها باید حداقل دو برابر کلسیمی که برای رشد در اختیار جنین قرار می دهند را از طریق آزادسازی اضافی کلسیم ذخیره شده در استخوان و دریافت اضافی از طریق جیره جذب کنند. گاودار باید بداند که با آغاز شیردهی و تنها طی یک ساعت نیاز گاوها به کلسیم بالا می رود و ممکن است به آنها شوک وارد شود و در نتیجه گاو شیری عملکرد ماهیچه ای و اسکلتی خود را از دست می دهد.
فیلم در باره چگونگی کنترل نفخ شکم گوساله و گاو
شما باید کاملاً در جهت کاهش عوامل ایجاد نفخ شکمبه ای تلاش کنید. چرای گاو با شبدر یا یونجه تازه باعث بروز نفخ شکم گاو از بهار تا پائیز می شود. نفخ در گوساله هایی که شکمبه آنها کامل رشد نکرده است رایج تر است زیرا دوازدهه آنها در اثر گاز یا مایعات متورم می شود. کلیپ آموزشی جهت کنترل نفخ شکم گوساله و پیشگیری از تلف شدن گوساله در فرآیند پرورش گوساله. لطفاً با نظرات خود از ما حمایت کرده و سبب دلگرمی ما شوید.
فیلم کوتاه از یک گاوداری تمام اتوماتیک در کشور آمریکا
در این بازدید با قسمتهای مختلف یک گاوداری تمام اتوماتیک شامل شیردوشی تمام اتوماتیک، حمل شیر، محل استراحت گاوهای شیرده و تغذیه گاو شیرده آشنا شوید.
فیلم یک گاوداری متوسط شیری در کشور هلند
این فیلم قسمتهای مختلف یک گاوداری شامل بهاربندها، گوساله دانی، انبار سیلوی ذرت و سایر قسمتهای یک گاوداری متوسط شیری را به تصویر کشیده است.
فیلم مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی
در این ویدیو با مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی شامل: ضدعفونی پستان گاو قبل از دوشش ، دوشیدن مکانیزه گاو ، تمیز کردن پستان گاو بعد از دوشش و … آشنا می شوید.
فیلم آشنایی با علائم ظاهری ورم پستان گاو شیری
علائم ظاهری ورم پستان در شرایطی که آلودگی همه پستان ها را درگیر نکرده و در تمامی مجاری منتشر نشده باشد چیست و در این صورت چه مراحلی برای درمان گاو مبتلا به ورم پستان باید طی شود؟
فیلم آموزشی در باره ابتلا به ورم پستان گاو شیری
یکی از مشکلاتی که اغلب افرادی که به پرورش گاو شیری اشتغال دارند مشکل بیماری ورم پستان در گاو شیری می باشد. در این ویدیوی کوتاه آموزشی با مکانیسم ابتلا به ورم پستان در گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی تشخیص و درمان ورم پستان در گاو شیری
در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تشخیص ورم پستان گاو شیری و همچنین با نحوه درمان ورم پستان گاو شیری در یک واحد پرورش گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله تلاشی برای کمک به مدیریت بهتر گاوداری است. شاخ سوزی یک عمل ضروری برای ایمنی انسان و حیوان از سوی انجمن دامپزشکی شناخته شده است.
فیلم آموزشی خارج کردن میخ از سم گاو
در یک مزرعه پرورش گاو شیری ممکن است با مواردی همچون فرو رفتن میخ به سم گاو شیری روبرو شوید. در آن صورت باید هر چه زودتر اقدام به خارج کردن میخ از سم گاو کنید تا دچار عفونت سم نشود. در این ویدیوی آموزشی ساده و کوتاه با چگونگی خارج کردن میخ از سم گاو آشنا می شوید.
فیلم سم چینی گاو
سم چینی منظم در دامداری ها در کنار رعایت بهداشت عمومی دامداری راهکار مؤثری برای کنترل درماتیت انگشتی و جلوگیری از لنگش در گاوداری ها و فارم های پرورشی است.
فیلم عمل آوری سیلاژ ذرت
عمل آوری سیلاژ ذرت علوفه ای شامل مراحل برداشت ذرت علوفه ای ، حمل ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای ، سیلو کردن ذرت علوفه ای.
فیلم خلاصه شده از جمع آوری ذرت علوفه ای تا عمل آوری سیلاژ ذرت
فرآیند جمع آوری ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای و پوشاندن سیلاژ ذرت.
فیلم چگونگی تولید سیلاژ ذرت بسته بندی
ذرت علوفه ای بسته بندی و عمل آوری شده یا سیلوی ذرت تخمیر شده یکی از اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده خوراک دام در دامداری ها و گاوداری ها و مراکز پرورش گاو شیری است. در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تولید سیلوی ذرت بسته بندی شده به صورت استاندارد آشنا می شوید.