[rt_quote]
بهبود کیفیت شیر تولیدی در گاوداری ها از طریق کنترل بیماری ورم پستان و تشخیص، درمان و کنترل آن با توجه به نتایج کشت میکربی شیر از اهداف اصلی مراکز تولید شیر است.
[/rt_quote]
بهبود کیفیت شیر تولیدی در دامداری ها از طریق کنترل ورم پستان گاوداری یکی از اهداف اصلی مراکز تولید شیر است. در یک تحقیق از طریق چند آزمایشگاه مهم در آمریکا، 240 هزار نمونه شیر کشت داده شد. نیمی از نمونه ها برای تشخیص باکتری مایکوپلاسما و نیمی دیگر برای باکتری های هوازی کشت داده شدند. این نمونه ها از شیر کارتیه های مبتلا به ورم پستان بالینی و نمونه های ترکیبی در تحقیقات گله ای گرفته شده است. این اطلاعات برای دامداران مفید است. زیرا با کمک این اطلاعات می توانند تصمیمات درمانی و مدیریتی هدفمندی برای بهبود کیفیت شیر تولیدی گاوداری خود اتخاذ کنند. با مطلع بودن از علت عفونت می توانیم خطر وارد شدن باقیمانده های آنتی بیوتیکی در شیر و گوشت و همچنین مقاومت آنتی بیوتیکی را کاهش دهیم. درضمن باعث می شود از کیفیت نمونه های ارائه شده اطمینان حاصل کنیم. روش های ضعیف نمونه گیری می تواند به آلودگی و درنتیجه به ناکارآمد بودن نمونه ها برای تصمیم گیری منتج شوند.
استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوکوس آگالیته عوامل ابتلا به ورم پستان و انتقال آنها از گاوی به گاو دیگر هستند.
در سال گذشته، به طور میانگین 4.5 درصد (3.2 تا 8 درصد) از نمونه ها حاوی استافیلوکوکوس اورئوس بودند. این رقم بیش از حد انتظار است اما لازم به ذکر است که نمونه های گزارش شده شامل موارد بالینی می باشد. و فقط درصد موارد بالینی ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس رانشان نمی دهد. بیشتر موارد بیماری ناشی از استاف اورئوس تحت بالینی می باشد. این داده ها اهمیت تلاش پی در پی برای بهبود رویه های شیردوشی در جهت کاهش شیوع عوامل بیماری زای مسری را نشان می دهند. درصد شیوع استرپتوکوکوس آگالاکتیه در حال کاهش است و در سال گذشته میانگین آن به 0.2 درصد رسیده است. گاوداری ها با پیروی از استاندارد 400،000 سلول در میلی لیتر (SCC) که از سال 2012 در اروپا وضع شده به سرعت در درصد استرپ آگالاکتیه را در گله های خود کاهش داده اند.
عوامل بازدارنده بهبود کیفیت شیر در گاوداری ها ، مایکوپلاسما
با وجود اینکه درصد مایکوپلاسما نسبت به دیگر عوامل بیماری زای مسری درنمونه های کشت شده کمتر بود ولی بسیاری از دام های مبتلا به این باکتری آلوده هستند. هیچ درمان مؤثری برای باکتری مایکوپلاسما وجود ندارد، این باکتری به روش های مختلف (ورم پستان، عفونت مفصلی، ذات الریه و عفونت گوش) بر دام اثر می گذارد و همه گاوها در خطر ابتلا به این باکتری هستند.
عوامل بازدارنده بهبود کیفیت شیر در گاوداری ها ، ارگانیسم های گرم مثبت موجود در محیط
ارگانیسم گرم مثبت موجود در کشت های مثبت عمدتاً شامل باکتری های استافیلوکوکوس و استرپتوکوکوس هستند. این باکتری ها به احتمال زیاد به درمان ضدمیکربی پاسخ می دهند و بنابراین تشخیص این عفونت های بالینی در هر گاو بسیار اهمیت دارد.
علاوه بر این، کشت شیر گاوهای غیربالینی ممکن است به ما کمک کند که چگونگی به حداقل رساندن عفونت از طریق تغییرات مدیریتی در زمینه بستر یا دیگر بخش های مربوط به محیط گاو را تعیین کنیم. در بعضی از گله ها که از بسترهای کمپوست شده برای گاوها استفاده می کنند نرخ ورم پستان های بالینی و تحت بالینی ناشی از استرپ ها بالاتر از حد میانگین می باشد.
پیشرفت های اخیر در فن آوری میکربی این امکان را برای ما فراهم می کند که بتوانیم دیگر ارگانیسم های استرپ مانند استرپ اوبریس را سریع و دقیق تشخیص دهیم. ولی در حال حاضر براساس اطلاعات موجود، استرپ اوبریس در زیر مجموعه اسپرپ توکوکوس ها طبقه بندی شده اند.
عوامل بازدارنده بهبود کیفیت شیر در گاوداری ها ، ارگانیسم های گرم منفی موجود در محیط
ایکلای و کلیسیا تاکنون از رایج ترین ارگانیسم های گرم منفی کشت شده هستند که در سال گذشته به ترتیب در 5.3 درصد و 2.7 درصد نمونه ها مشاهده شده اند. این نشان می دهد که عوامل بیماری زای محیط گاوداری بخش عمده کشت های مثبت را تشکیل می دهند و باید گاوداران را از اهمیت حفظ محیط تمیز آگاه کرد. به علاوه، اکثر ورم پستان های بالینی ناشی از این ارگانیسم های گرم منفی به درمان ضدمیکربی داخل پستانی نیاز ندارند. بنابراین باید تعداد دام هایی که درمان آنتی بیوتیکی دریافت می کنند را کاهش داد.
چه عوامل دیگری در جلوگیری از بهبود کیفیت شیر در گاوداری ها وجود دارند؟
13 نوع عامل بیماری زای دیگر (تی بیوجنس، بی بویس، سیتروباکر، آنتروباکتر، اینتروکوکوس، قارچ ها، کپک ها، پاستورلا، پروتئوس، پروتوتکا، سودموناس سراتیا و مخمر) به میزان 1 درصد یا کمتر در محیط کشت دیده شدند. اگرچه این عوامل بیماری زا معمول نیستند و گله ها را به طور یکسان در معرض خطر قرار نمی دهند. تشخیص همه این عوامل یک فراسنجه مهم در مدیریت، کنترل و پیشگیری از ورم پستان در هر یک از دام ها می باشد. همهاین عوامل به مقدار بسیار زیادی بر بهبود کیفیت شیر تولیدی در گاوداری ها تأثیر گذار هستد.
شاید “نتایج منفی” با “NSO” (غیرمعنی دار بودن وجود ارگانیسم) کشت یکی از گیج کننده ترین نتایج آزمایشگاه است. به هر حال چنانچه قبل از شروع درمان منتظر نتیجه کشت بمانید برای شما این فرصت را ایجاد می کند که گاو درمان اضافه تری دریافت نکند. لذا شیر کمتری به علت وجود باقیمانده های آنتی بیوتیکی دور ریخته می شود. تقریبا 53 درصد نتایج نمونه های ارائه شده به آزمایشگاه های QMPS (که شامل نمونه های غیربالینی می باشند) منفی یا NSO می باشد. اطلاعات مربوط به عوامل بیماری زای ورم پستان یا باعث بروز ورم پستان بالینی هستند یا اینکه در گله هایی با موارد غیربالینی رایج هستند. مجموع این اطلاعات می توانند به گاوداران کمک کنند که تصمیمات آگاهانه در رابطه با درمان هر گاو و مدیریت محیط را اتخاذ کنند.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)