تخمین باروری گاو شیری با انتخاب اسپرم های برتر
رسیدن به نرخ آبستنی بالا در گاو شیری با استفاده از اسپرم گاوهایی که از لحاظ ژنتیکی برتر هستند هدف اصلی گاودارها می باشد و گاوداری ها با افزایش آگاهی در مورد مسائل تولید مثلی گاوها، از هر فرصتی برای بهبود نرخ گیرایی استفاده می کنند و همین موضوع باعث شده است که روی تخمین باروری گاو شیری در فرآیند انتخاب اسپرم های برتر بیشتر تأکید شود.
برنامه های کنترل کیفیت و مدیریت استفاده از اسپرم های برتر گاو در مراکز تلقیح مصنوعی دو هدف دارند:
1- اطمینان حاصل کنند که نی های اسپرم تولید شده و به فروش رسیده حاوی مقدار کافی اسپرم با قابلیت باروری بالا در جهت به حداکثر رساندن نرخ گیرایی به دست آمده از هر اسپرم می باشند.
2- به حداقل رساندن تفاوت باروری در میان اسپرم گاوهایی که از لحاظ ژنتیکی برتر هستند.
دامنه واریانس باروری در 90 درصد از گاوهای نر موجود در بازار 6 درصد می باشد. در نظر داشته باشید که در یک جمعیت، ما نمی توانیم باروری را با دقت بیشتر از 3± واحد درصد اندازه گیری کنیم، زیرا عوامل زیادی وجود دارند که از کنترل خارج هستند که شامل متغیرهای وابسته، محیط گله، خطاهای اندازه گیری و انحراف در استفاده از اسپرم است که در بعضی از مواقع تحت تأثیر قیمت و میزان اطمینان از فحلی گاو ها می باشند.
احتمال موفقیت تلقیح مصنوعی در باروری گاو شیری
در هر تلقیح، چندین عامل بر احتمال موفقیت در باروری گاو شیری اثر می گذارد، اما فقط دو نتیجه وجود دارد: آبستنی یا عدم آبستنی. احتمال آبستنی در تلقیح مصنوعی زمان بندی شده کمتر تحت تأثیر پیش زمینه باروری اسپرم برتر می باشد و بیشتر عوامل مرتبط با گاو ماده بر آن اثر دارد که این عوامل عبارتند از: شکم، تولید شیر، روزهای شیردهی، موازنه انرژی، دفعات تلقیح، سلامتی، صحت تشخیص فحلی، زمان بندی تلقیح، نگهداری و مدیریت اسپرم در گاوداری ، مهارت تکنسین و غیره.
در نهایت، هنگامی که نی های اسپرم فریز شده با کد یکسان برای تلقیح گاوها در گله های مختلف یا تلیسه ها در مقابل گاوها در یک گله به کار می روند این عوامل به تفاوت های بزرگی در باروری گاو شیری منجر می شوند. بنابراین، باروری مشاهده شده تحت تأثیر چندین عامل می باشد:
باروری مشاهده شده = باروری اسپرم × (باروری گاو ماده × عوامل مدیریتی)
برای افزایش احتمال باروری گاو شیری نیاز به همه اطلاعات و فاکتورهای مؤثر بر باروری است
معمول است که گاودارها و کارشناسان دامپروری خلاصه ای از تاریخچه تلقیح در گاوداری خود را به صورت نسخه چاپی داشته باشند و در مورد چگونگی بهبود عملکرد تولیدمثلی گله خود به بهترین شیوه عمل کنند. در اغلب موارد، پیروی کردن ار این توصیه ها یک دوره ای از تلاش سخت را در پی خواهد داشت.
در اختیار داشتن نسخه چاپی سابقه های تلقیح، خود به خود باعث می شود که بر مسئله باروری اسپرم و گاوهای برتر از نظر ژنتیکی تمرکز شود زیرا در این صورت این کار نسبتاً راحت، ارزان و بدون دردسر خواهد بود. هنگام استفاده از گاوهای ماده و نر با ویژگی های ژنتیکی یکسان، عوامل مدیریتی فاکتورهای اصلی در وجود تفاوت در نرخ های گیرایی مشاهده شده در بین گله ها هستند.
بنابراین، تنها در نظر گرفتن برآورد باروری اسپرم به کار رفته شده بدون در نظر گرفتن عوامل تأثیرگذار بر باروری (جدول تحت عنوان A-Z) هنگام تلقیح باعث می شود که نتایج حاصل، غیر قابل پیش بینی و در هم و بر هم باشد. این عوامل نه تنها توضیح دهنده علت اختلاف در باروری در بین گله هایی که از یک اسپرم مشخص استفاده کرده اند می باشد بلکه می تواند به میزان زیادی دلیل اختلاف باروری بین گاوهای یک گله را نیز نشان دهد.
در کاتالوگ های اسپرم، همه اطلاعات به طور کامل آورده نشده اند و شما باید یک تصویر کلی از تمامی اطلاعات و فاکتورهای مؤثر در باروری در اختیار داشته باشید. عوامل A-Z تأثیرگذار بر موفقیت اسپرم تلقیح شده که ربطی به باروری اسپرم مورد نظر ندارد.
عواملی که ممکن است بر باروری گاو شیری مؤثر باشند
در نهایت این نتیجه بدست می آید که مقایسه اسپرم های برتر در واحدهای تلقیح مصنوعی بر اساس 6 درصد دامنه واریانس در قابلیت باروری تخمین زده شده، رقم کمی است و سودمند نخواهد بود زیرا اسپرم های موجود در واحدهای تلقیح مصنوعی مانند مقایسه دانش آموزان برتر با یکدیگر می باشد در حالی که دانش آموزان ضعیف نادیده گرفته می شوند.
داده های موجود نشان می دهند که مراکز اصلی تلقیح مصنوعی در رسیدن به هدفی که قبلاً تعیین شده است، موفق می باشند. آگاه نبودن از محدودیت های روش های تخمین پتانسیل باروری باعث می شود که شما یک تفاوت کوچک در باروری ظاهری در بین اسپرم ها را به یک تفاوت فاحش اقتصادی و بیولوژیکی تفسیر کنید.