گاوداری یک شغل پرخطر
با رعایت همه مراقبت ها و راهکارهای پیش گیرانه برای جلوگیری از حادثه های خطر آفرین، اطلاعات آماری نشان می دهند که گاوداری از جمله پرخطرترین مشاغل است.
کابل برق پاره شد، انتهای کابل به سر کارگر برخورد کرد و او کشته شد. این اتفاق شوکه کننده ای بود که در یک دامداری اتفاق افتاده بود و اتفاقات مشابه دیگری که هر از چند گاهی در دامداری ها رخ می دهد. بسیاری از افراد به دلیل شیوه خاص زندگی دامپروری، این حرفه را انتخاب می کنند. کار کردن با طبیعت، کار در محوطه آزاد، انجام کارهای جالب و داشتن مکان مناسب برای بزرگ کردن فرزندان نسبت به شهرها، برخی از فواید این حرفه است ولی متأسفانه، خطرات زیادی نیز این حرفه می تواند داشته باشد.
بخشی از خطرات کار در دامداری شامل موارد زیر می باشند
- حیوانات بزرگ: اگرچه گاوها معمولاً آرام هستند ولی وزن آنها چندین برابر وزن ما است. وقتی گاوها روی انسان می افتند یا فقط به او تکیه می دهند، می توانند باعث جراحت، شکستگی و یا حتی مرگ شوند. اگر گاو نر در گله حضور داشته باشد، ویژگی آرام بودن گاو غالبا حذف می شود.
- مواد شیمیایی سمی یا سوز آور: آفت کش ها و ترکیبات تمیز کننده، همگی برای افراد به ویژه کودکان مصر هستند.
- تجهیزات بزرگ: تراکتورها و ادوات بزرگ، کاملاً بی رحم هستند. تلفات ناشی از واژگون شدن آنها یا به حرکت در آمدن آنها وقتی به طور صحیح متوقف و مهار نشده باشند، کاملاً رایج است.
- قسمت های متحرک: زمانی که محافظ (سپر) وجود نداشته باشد، بخش های متحرک خطرآفرین خواهند بود.
- تابلوهای برق و کابل های برق: تابلوها و جعبه های برق بدون درب و حفاظ و همچنین کابل های برق فرسوده و یا رها شده در مسیرهای عبور و تردد، خطرات همیشگی هستند که کارکنان را تهدید می کنند.
- گاز کود و سیلو: زیاد می شنویم که افراد دچار گاز گرفتگی ناشی از گاز کود یا سیلو شده اند. گاهی وقتی فردی سعی می کند نفر دیگر را نجات دهد، هر دو ممکن است از بین بروند.
- مکان های مرتفع: برداشت از سیلوها، توده های علف خشک و سطل های غلات، غالباً مستلزم این است که افراد بالاتر از سطح زمین کار کنند. سقوط از این مکان ها، جراحت و حتی مرگ از عواقب این نوع کار است. اگر روی سقف کار می کنید از وجود حصار در اطرافتان مطمئن شوید.
- نردبان های قدیمی یا آسیب دیده: از نردبان های قدیمی و آسیب دیده استفاده نکنید. آنها را مرمت کنید و در صورت فرسودگی آنها را از چرخه استفاده خارج کنید.
- استخرها و حوض های کود: غرق شدن می تواند در این استخرها اتفاق بیفتد.
- زمستان و یخ زدگی سطوح: فصل زمستان زمانی است که خطرناک بودن معابر، پله ها و دیگر سطوح اتفاق می افتد. اقداماتی در جهت جلوگیری از افتادن و لیز خوردن کارکنان و ایجاد امنیت آنها انجام دهید تا در عملکرد اعضای گروه وقفه ایجاد نشود. روی سطوحی که خیس هستند و ممکن است یخ بزنند از ماسه و نمک برای ایجاد اصطکاک و جلوگیری از لیزخوردن استفاده کنید.
- قطعات متحرک: اطراف کلیه قطعات متحرک تجهیزات گاوداری مانند اطراف تسمه ها، پولی ها، زنجیرها و شافت هایی که با سرعت زیاد حرکت می کنند و اغلب بچه ها نزدیک آنها بازی می کنند و یا کارکنان با آنها کار می کنند را بپوشانید.
برشمردن خطرات آسان است. مرحله سخت آن، برداشتن گام های ضروری برای به حداقل رساندن این خطرات و جلوگیری از اتفاقات خطرناک تر است. 4 عامل اصلی وجود دارد که می تواند دامداری شما را به محل امن تری برای خانواده و کارکنان تبدیل کند.
اول: همیشه بدانید که سایرین شما را نگاه می کنند.
اگر شما مالک یا مدیر هستید، افرادی که زیردست شما هستند، با احتمال بیشتری از رفتار شما تقلید می کنند تا از صحبت های شما. اگر مسئولیت های مدیریتی هم نداشته باشید، سایر افراد اگر ببینند کار خطرناکی انجام می دهید و بر حسب شانس اتفاقی نمی افتد ممکن است از شما تقلید کنند. کدکان بویژه تأثیرپذیرتر هستند. چه الگویی می خواهید برای آنان باشید؟
دوم: وقتی که می دانید خطر بالقوه ای وجود دارد.
وقتی که می دانید خطر بالقوه ای وجود دارد، گام هایی برای به حداقل رساندن آن بردارید. در واگن خوراک ریز، قبل از باز کردن قلاب آن از تراکتور، چرخ ها را قفل (مسدود) کنید. گوساله های نر و ماده را جدا از هم نگهداری کنید. صفحه محافظ (سپر) تجهیزات را بعد از تعمیر کردن در جای خود قرار دهید. روی جعبه برق، محافظ قرار دهید. دور نردبان سطل های غلات، محافظ قرار دهید. دور تا دور استخر خود را حصارکشی کنید. هنگام پر کردن سیلوهای عمودی، خطرات گاز گرفتگی را برای همه کارگران توضیح دهید.
سوم: وقتی که کاری متداول انجام می دهید که ظاهراً خطری ندارد.
وقتی که کاری غیرمتداول انجام می دهید که خطری ظاهراً ندارد، به طور کامل در مورد خطرات احتمالی آن فکر کنید. قبل از سیم کشی، کابل را بررسی کنید. آیا به اندازه کافی قوی هست؟ آیا سایش یا نقاطی که ضعیف شده باشد دارد؟ اگر پاره شود چه اتفاقی می افتد؟ آیا راه ایمن تری برای رسیدن به خواسته های شما وجود دارد؟
چهارم: طی هفته آینده یک بررسی ایمنی انجام دهید.
طی هفته آینده، یک بررسی ایمنی انجام دهید. همراه با فرد دیگری که دغدغه ایمنی دارد، در محوطه دامداری قدم بزنید. مخصوصاً به دنبال خطرات بالقوه باشید. در مورد همه اتفاقات ناگواری که طی سال ها روی داده است، فکر کنید. چقدر احتمال دارد که این اتفاقات در واحد شما روی دهد؟ چه کاری می توانید برای ایمن سازی بیشتر انجام دهید؟ در تقویم سال آینده علامت بزنید تا این کار را انجام دهید.
به کارکنان آموزش دهید.
پرورش گاو شیری یک کار سخت با ساعت های کار طولانی و فشار زیاد به علت انجام دادن کارها با نهایت سرعت ممکن، می باشد. انسان وسوسه می شود که خطرهایی که وجود دارند را تجربه کند، ولی وقتی تجربه این خطرات باعث ایجاد حادثه می شوند، ناراحتی و درد و ضرر و زیان به شکل دائمی در می آیند. با فکر کردن در باره روش هایی که مزرعه شما را ایمن می کند شروع کنید به کارکنان و بچه هایتان آموزش دهید که ایمنی در مزرعه شما یک اولویت است.
به آسانی می توانید با برقراری ارتباط منظم با کارکنان، آگاهی آنها درباره خطرات فعالیت های گاوداری را افزایش دهید. کارگر آگاه و آموزش دیده دور از رخ سیلو می ایستد. مجددا می گویم در هنگامی فشرده سازی سیلو احتمال واژگون شدن تراکتور وجود دارد. در ارتباط با خطرات گازهای سیلو و مخازن فضولات نیز با آنها صحبت کنید. آنها را با خطرات مواد شیمیایی نیز آشنا سازید.
هر هفته یک جلسه ده دقیقه ای در مورد راهکارهای ایمن سازی با کارکنان گاوداری داشته باشید. به کارمندی که یک پیشنهاد خوب برای ایمن سازی می دهد جایزه بدهید. از کارمندانی که مراقب ایمنی هستند قدردانی کنید و مهم تر از آن شخصا رفتارهای ایمنی را نشان دهید چون اگر شما ایمنی را جدی نگیرید کارمندانتان هم جدی نخواهند گرفت.
مطمئن شوید که کارمندانتان از چهار طرز تفکر که عمدتا باعث بروز حوادث می شوند آگاه هستند که شامل عجله نکردن، ناخوشی، خستگی و از خود راضی بودن می باشد. اگر شما چنین احساس هایی دارید باید هرکاری که برای بهبود نیاز است را انجام دهید، یعنی باید استراحت کوتاه بگیرید و طوری به فعالیت بپردازید که منظم تر و آهسته تر و با احتیاط بیشتر کارها انجام شود. بعضی از مواقع نیاز است در گاوداری به کاری در قست دیگری برویم و بعد از بهبودی به محل اصلی بازگردیم.
آخرین نکته ای که باید تذکر داده شود این است که رفتارهای غیر ایمنی را اصلا تحمل نکنید. به کارمندانتان این اطمینان را بدهید که سهل انگاری در قوانین ایمنی منجر به اخراج آنها خواهد شد. شما می توانید متفاوت باشید. والدین، همسر، فرزندان و کلیه کارمندانتان و هرکسی که در گاوداری کار می کند باید مطمئن شوند که می توانند بدون هیچگونه حادثه ای به فعالیت کاری خود ادامه دهند.
یک پاداش کوچک برای هر یک از کارکنانی که به موقعیت های خطر ساز توجه دارد و برای برطرف کردن آنها راه حل های عقلانی ارائه می دهد در نظر بگیرید.
هیچ کس دوست ندارد با خاطره یک اتفاق ناگوار برای همیشه زندگی کند. شما می توانید احتمال این رویدادها را با هوشیاری در مورد نکات ایمنی در دامداری خود کاهش دهید.