اوج تولید شیر گاو چیست؟
اوج تولید شیر گاو ، بالاترین میزان شیر ثبت شده گاو در 150 روز اول شیردهی می باشد. تولید شیر بیانگر این است که گاو چطور به شیوه های تغذیه در دوره خشکی، زایمان و اوایل شیردهی پاسخ داده است. بیشتر گاوها بین روزهای 45 تا 90 شیردهی به اوج تولید شیر دست می یابند. سپس به آرامی با گذشت زمان آن را از دست می دهند. بسیاری می گویند که افزایش هر یک کیلوگرم شیر در اوج تولید می تواند منجر به تولید 200 تا 250 کیلوگرم شیر بیشتر در کل دوره شیردهی گاو شود.
هرگونه ناهنجاری های تغذیه ای و سلامتی در اوایل دوره شیردهی گاو روی اوج تولید تأثیر می گذارند. به طور مثال، تغذیه فیبر قابل هضم کم یا انتخاب کردن اجزای خوراک توسط گاو. این عوامل می توانند منجر به اسیدوز شکمبه ای و در نتیجه لنگش و یا جابه جایی شیردان گردند. هر دو وضعیت می توانند موجب کاهش اوج تولید شیر شوند.
ده راهکار برای بهبود عملکرد آغاز دوره شیردهی گاو و اوج تولید شیر :
1- شروع خوب گاوها با دوره خشکی موفق مقدمه ای برای دستیابی به اوج تولید شیر گاو ها
تحقیقات نشان می دهند که نوع تغذیه و مدیریت دوره خشکی گاو ها روی سلامتی و عملکرد تولید شیر، بعد از زایش تأثیر می گذارند. پس اگر از عملکرد تولید شیر راضی نیستید برنامه های دوره خشکی گاو های خود را ارزیابی کنید. اهداف کلیدی برای دوره خشکی دام ها شامل:
- حفظ ماده خشک مصرفی (12.5 تا 14.5 کیلوگرم در روز).
- جلوگیری از تغذیه بیش از حد.
- جلوگیری از افزایش نمره وضعیت بدنی (BCS).
- بهینه کردن آسایش گاو.
- پرداختن به سلامتی سم.
2- جلوگیری از تب شیر تحت بالینی
کاهش کلسیم خون (کمتر از 8 میلی گرم در دسی لیتر) در طی هفته اول شیردهی با بروز موارد زیر در ارتباط است:
- کتوز.
- افزایش شمار سلول بدنی.
- تأخیر در جمع شدن و بازگشت رحم.
- متریت.
- کاهش مصرف خوراک دام
- کاهش تولید شیر.
3- بهینه سازی مصرف خوراک دام بلافاصله بعد از زایش
از طریق موارد زیر می توان به این هدف نائل آمد:
- فراهم سازی 37 تا 54 لیتر آب آشامیدنی ولرم قابل نوشیدن.
- اجازه دسترسی به TMR تازه.
- فراهم سازی 2.2 تا 4.5 کیلوگرم یونجه یا علوفه گراس.
- حفظ نظافت آخورها و تازه سازی خوراک دام.
4- بهینه سازی آسایش گاو
برای افزایش آسایش گاو ها در گروه گاوهای تازه زا، رعایت موارد زیر سودمند است:
- حفظ تراکم 80 تا 85 درصد در جایگاه نگهداری دام ها.
- نگهداری گاوهای تازه زای 14 تا 21 روز در گروه جداگانه.
- فراهم کردن 75 تا 90 سانتیمتر فضای آخور برای هر گاو.
- کاهش تنش های اجتماعی (خصوصاً برای تلیسه های زایمان کرده).
- جلوگیری از جدا شدن گاوها از گله طبیعی.
- سرمایه گذاری روی سیستم های خنک کننده برای گاوهای خشک و گاوهای شیری.
5- بهینه سازی سلامت شکمبه و جلوگیری از اسیدوز
برای جلوگیری از ابتلا به اسیدوز و ارتقاء سلامت شکمبه رعایت موارد زیر سودمند است:
- فراهم سازی یونجه برای 5 روز اول بعد از زایش (جیره اوایل دوره شیردهی باید شامل علوفه با کیفیت خوب و فیبر قابل هضم، 31 تا 35 درصد NDF باشد).
- حفظ تله فیبری با مصرف خوراک دام به صورت مداوم و جلوگیری از خالی ماندن آخور.
- جلوگیری از تغذیه بافرهای آزاد انتخابی و بررسی میزان مصرف بافر.
- به حداقل رساندن جداسازی خوراک دام توسط گاو که می تواند به اسیدوز شکمبه ای منجر شود (کاهش PH شکمبه).
6- شناسایی دام های با سابقه بیماری های متابولیکی یا مشکلات سلامتی
گاوهایی که سابقه تب شیر، کتوز یا ورم پستان داشته اند احتمالاً دوباره با این مشکلات مواجه می شوند.
- تحت نظر داشتن گاوها با سابقه بیماری. این کار به شما کمک می کند تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری نمائید. انتقال زودتر گاوهای آبستن دوقلو یا تلیسه های شکم اول به دوره خشکی. داده ها تاریخ زایمان آنها را 7 تا 10 روز زودتر از تاریخ زایش طبیعی نشان می دهند.
7- ارزیابی BCS
هدف BCS در هنگام زایمان، 3 تا 3.25 است. شما باید از رسیدن گاوها به BCS بیشتر از 4 جلوگیری کنید. در عین حال BCS کم در هنگام زایش نیز 0.5 تا 1 واحد BCS گله را تغییر می دهد. این یک حاشیه امن برای جلوگیری از داشتن گاوهای با اضافه وزن است که:
- احتمال ابتلاء بالاتری برای کتوز و کبد چرب دارند.
- اغلب مشکلات بیشتری برای آبستن شدن دارند.
8- بررسی وضعیت افزودنی های خوراک دام
به احتمال زیاد بازده سرمایه گذاری روی تغذیه افزودنی های خوراک دام در جیره گاوهای تازه زا بالاتر است.
- یونوفرها در دسترس بودن گلوکز را افزایش می دهند.
- کولین محافظت شده در شکمبه عملکرد کبد را بهبود می بخشد.
- اسیدهای آمینه محافظت شده بدون نیاز به تغذیه پروتئین بیش از حد، نیاز اسید آمینه ای را برآورده می کند.
- مکمل چربی محافظت شده انرژی را افزایش می دهد.
- مخمر کشت شده تخمیر شکمبه ای را تثبیت می کند.
9- جلوگیری از مصرف فاکتورهای غیر تغذیه ای
فاکتورهای ضد تغذیه ای شامل خوراک های حاوی کپک و مخمر وحشی و خوراک دام تخمیر شده نامناسب می باشند. کپک دارای بیش از 100،000 کلونی در هر گرم می باشد که احتمالاً باعث کاهش مصرف خوراک دام و قابلیت هضم می شود.
10- مصرف آنتی اکسیدان های تصحیح شده خوراکی
آنتی اکسیدان ها (برای مثال ویتامین E و سلنیوم) به کاهش تأثیر تنش های اکسیداتیو کمک می کند. تنش های اکسیداتیو می تواند به طور مثال ناشی از فراخوان بیش از حد چربی، کیفیت هوای پائین یا جراحت باشد. همه این موارد باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی در بدن دام می شوند.