[rt_quote]
افزایش باروری گاو در دوره طلایی و رسیدن به تولید مثل موفق مستلزم متغیرهای زیادی است و قطعا مدت دوره خشک گاوها یکی از آنها می باشد. ممکن است لازم باشد در برخی زمینه ها تغییرات جدی ایجاد کنید و سپس با انجام صحیح این اقدامات منتظر گوساله ها شوید.
[/rt_quote]
بحث هایی که در رابطه با تولید مثل در گله های گاو شیری برای افزایش باروری گاو مطرح می شوند عبارتند از: بهترین دوره انتظار اختیاری چه مدت است؟ آیا لازم است این دوره را کوتاه تر یا طولانی تر کنیم؟ آیا باید برنامه همزمان سازی را به طور کامل تغییر دهیم یا تغییر جزئی در آن ایجاد کنیم؟ آیا تمام دستورالعمل ها 100 درصد اجرا شده اند؟ آیا باید از سیستم رایانه ای تشخیص فحلی استفاده کنیم؟ آیا با زیاد شدن تعداد گاوها زمان آن رسیده است که یک مأمور تلقیح را برای گله خود ستخدام کنید؟
بدون شک تلقیح زمان بندی شده، گاو را داخل گله حفظ می کند و سبب افزایش باروری گاو و در مجموع افزایش بازدهی گاوداری می شود. کل دوره خشک که اغلب موجب افزایش موفقیت تولید مثلی می شود را دوره طلایی گاوداری می نامیم.
افزایش باروری گاو و ارتباط آن با مدیریت سم . بسیاری از شما، سم چینی گاوهای خشک را پیش نیاز سلامت گاوهای دوره انتقال می دانید که یقیناً روش موفقی هم است. روش های ابتدایی برای کنترل گندیدگی سم و درماتیت انگشتی (زگیل موئی سم) لازم است. در اکثر مواقع این گاوها در برنامه زمان بندی شده و متعارف حمام سم قرار ندارند و این مسئله باعث می شود که آنها بیشتر در معرض بیماری سم قرار بگیرند.
افزایش باروری گاو و ارتباط آن با مدیریت جایگاه . چنانچه جایگاه های با بستر فشرده به خوبی مدیریت نشوند بحران شدیدی به وجود می آید که منجر به لنگش و کاهش مصرف خوراک در زمان زایمان می شود. توجه به تراکم دام، دسترسی گاو به فضای کافی و استال هایی با بستر عمیق، راهکارهایی درازمدت هستند که ما را به سمت سلامت سم گاوهای خشک هدایت می کنند. گاوهایی که سم های سالم دارند در اکثر روش های زمان بندی شده مجددا فحل می شوند.
افزایش باروری گاو و ارتباط آن با واکسیناسیون . برنامه زمان بندی شده واکسیناسیون، شامل دز معمولی و دز افزایش یافته می باشد که در برخی اوقات در دوره خشکی انجام می شود و این یک فعالیت مرسوم در مراقبت از گاوهای خشک است. این برنامه واکسیناسیون ممکن است در دوره خشک گاو یا قبل از آن صورت گیرد.
همچنین، برخی از دامداری ها به گاوها تقریبا 3 هفته قبل از زمان زایمان مورد انتظار (هنگامی که وارد جایگاه پیش از زایمان شوند) واکسن می زنند. به طور معمول باید سعی کنیم 2 هفته آخر زایمان از وارد شدن تنش به گاو اجتناب کنیم. مراقبت از گاو با تزریق پادتن گرم منفی قطعا به کاهش شیوع و شدت ورم پستان گرم منفی (کولیفرم) کمک می کند. این عوامل بیماری زا به همراه عفونت های جدید پستانی در زمان زایمان خسارات شدیدی وارد می کنند.
افزایش باروری گاو و ارتباط آن با مدیریت ورم پستان . بر اساس اکثر اطلاعات به دست آمده مشخص شده است که ورم پستان بر گیرایی و باروری تأثیر منفی دارد. یکی دیگر از عوامل بیماری زا که به سامانه ایمنی تضعیف شده گاوهای دوره انتقال حمله می کند میکرب سالمونلا می باشد. عوارض تحت بالینی این بیماری مانند دیگر بیماری ها، باعث کاهش عملکرد تولید مثلی می شوند.
افزایش باروری گاو و ارتباط آن با خوراک دام ویژه گاو خشک . برای افزایش باروری گاو در دوره طلایی یکی از فعالیت هایی که می تواند باعث موفقیت پرورش گاو شیری باشد، تعدیل انرژی نگهداری خوراک دام ویژه گاو خشک می باشد. در واقع انرژی جیره خوراک گاو خشک در ابتدای دوره خشک گاو را به انرژی لازم برای نگهداری محدود می کنیم.
عموما این مقدار انرژی برای گاوهای هلشتاین 14 تا 16 مگا کالری در روز است. این نوع ویژه از خوراک دام برای تأمین پروتئین قابل سوخت و ساز کافی و میزان بالای فیبر (کاه گندم، علف خشک، علوفه خشک با NDF بالا) به خوبی تنظیم شده است و روزانه 12.7 تا 13.6 کیلوگرم ماده خشک در اختیار آنها قرار می گیرد. توجه به فرآوری علوفه از نظر کوتاه کردن به اندازه کافی جهت پیشگیری از رفتار انتخاب مواد خوراکی حائز اهمیت است.
به نظر می رسد که محدودیت در مصرف بیش از حد انرژی دوره خشک گاو موازنه انرژی در دوره انتقال را بهبود می بخشد. در نتیجه این گاوها در زمان انتقال و هفته های پس از آن بهتر می خورند. اشتهای بالا به همراه شیوع کم کتوز تحت بالینی و بیماری های مربوط به گاوهای تازه زا منجر به موفقیت در بارداری این گاوها و در نتیجه افزایش باروری گاو می شود.
این موفقیت با مصرف بیش از حد خوراک دام ویژه گاو خشک صورت می گیرد اما قطعاً، افزایش دیگر افزودنی های مواد خوراکی (یونوفر، مخمر کشت شده، تعدیل کننده های سیستم ایمنی) نیز سلامت کلی گاو را در مراحل بعدی شیردهی بهبود می دهد.
هدف ما حفظ سلامت گاوهای تازه زا است
با عوارض منفی هیپوکلسیمی بالینی و مهم تر از آن تحت بالینی در روزها و هفته های اول شیردهی آشنا هستید. به طور کلی ثابت شده است که کاربرد علوفه خشک با پتاسیم پائین به همراه تعدیل جیره جهت منفی شدن DCAD (تفاوت کاتیون – آنیون جیره) در کاهش شدت و تداوم هیپوکلسیمی در جریان خون در زمان زایمان و هفته اول شیردهی سودمند است. اکنون با نقش کلسیم نه تنها در تب شیر بلکه در تغییر عملکرد سامانه ایمنی، مصرف کم خوراک دام و قرار دادن گاو تازه زا در معرض دیگر ناهنجاری ها آشنا شدیم. این مشکلات قطعاً منجر به کاهش عملکرد تولید مثلی گاو می شود.
رسیدن به تولید مثل موفق و افزایش باروری گاو در دوره طلایی مستلزم متغیرهای زیادی است و قطعا مدت دوره خشک گاو ها یکی از آنها می باشد. ممکن است لازم باشد در برخی زمینه ها تغییرات جدی ایجاد کنید و سپس با انجام صحیح این اقدامات منتظر گوساله ها شوید.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)