آب مصرفی گاو شیری و اهمیت آن
آب مصرفی گاو بسته به سن از 56 تا 81 درصد از وزن بدن گاو را تشکیل می دهد. آب به لحاظ اهمیت فوق العاده آن در فرآیندهای مختلف فیزیولوژیک و تولیدی دام به عنوان یک ماده مغذی مهم مطرح است. بنابراین همانند همه مواد مغذی، تأمین و عرضه آب کافی و باکیفیت بالا برای نتایج عملکردی مناسب دام بسیار مهم و حیاتی است زیرا آب بسته به کیفیت و محتوای آن می تواند عناصر مهمی را در حد نیاز و حتی بیش از حد مجاز به بدن دام منتقل کرده و عملکرد تولیدی و تولیدمثلی دام را تحت تأثیر خود قرار دهد. متأسفانه محدودیت در تأمین آب و کیفیت بد آن یکی از مشکلات جدی صنعت پرورش گاو است. به همین لحاظ کارشناسان دامپروری بایستی در خصوص کیفیت آب مصرفی دامداری اطلاعات کافی داشته باشند زیرا آب شرب کم کیفیت، یکی از عوامل بازدارنده مهم در تولید شیر مورد انتظار است.
در خصوص اهمیت آب در تغذیه دام به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- آب، مواد مغذی را از سلول ها یا به سلول ها حمل می کند.
- آب، شرایط هضم و سوخت و ساز مواد مغذی را در بدن فراهم می سازد.
- آب، مواد زاید را به بیرون از بدن دام منتقل می سازد.
- آب، حرارت زیاد بدن را از طریق تعریق و تبخیر از سطح ریه ها خارج می کند.
- آب لازم و تعادل یون های لازم را برای بدن تأمین می کند.
- آب، محیط سیالی را برای رشد جنین ایجاد می کند.
- آب، برای رشد روزانه و تولید شیر دام از ضروریات است.
به طور کلی تا 90 درصد از آب مصرفی گاو ها از طریق آب آشامیدنی تأمین می شود و مقدار آب مصرفی گاو بستگی به موارد زیر دارد:
- سن دام
- وزن بدن دام
- میزان تولید شیر
- میزان مصرف ماده خشک
- دمای محیط پرورش
- رطوبت نسبی هوا
- دمای آب مصرفی، کیفیت و نحوه دسترسی گاو به آب و تمیزی آبشخور
- میزان رطوبت خوراک دام مصرفی
میزان احتیاجات گاو به مصرف آب
به طور کلی گاوهای شیرده، بسته به ماده خشک جیره خوراک دام ، رطوبت علوفه دریافتی و دمای هوا به ازای هر لیتر تولید شیر به 4-2 لیتر آب نیاز دارند.
- آب مصرفی گاو های خشک بین 25 تا 50 لیتر در روز
- آب مصرفی گوساله 1 ماهه بین 4 تا 6 لیتر در روز
- آب مصرفی گوساله 2 ماهه بین 6 تا 9 لیتر در روز
- آب مصرفی گوساله 3 ماهه بین 8 تا 11 لیتر در روز
- آب مصرفی گوساله 4 ماهه بین 11.5 تا 13 لیتر در روز
- آب مصرفی گوساله 5 ماهه بین 14 تا 17.5 لیتر در روز
- آب مصرفی تلیسه 15 تا 18 ماهه بین 22 تا 27 لیتر در روز
- آب مصرفی تلیسه 18 تا 24 ماهه بین 28 تا 36 لیتر در روز
کیفیت آب مصرفی گاو
متأسفانه کمیت و کیفیت آب مصرفی و از جمله آب شرب دام ها به لحاظ کاهش نزولات آسمانی و کاهش ذخایر آب های زیرزمینی در حال کاهش است. با کاهش نزولات آسمانی، سطح آب های زیرزمینی رو به کاهش گذاشته و سختی (TDS) و غلظت عناصر معدنی در آب های مصرفی در حال افزایش است. از آنجایی که مصرف آب نقش حیاتی در تولید و تولیدمثل دام ها دارد، هرچه کیفیت آب شرب دام کاهش یابد، عملکرد تولیدی و تولیدمثلی دام نیز تحت تأثیر قرار می گیرد. برای مثال، برای بهترین عملکرد در تولید شیر گاوهای پرتولید TDS (کل مواد جامد محلول) آب شرب بایستی کمتر از 1000 میلی گرم در لیتر باشد. در حالیکه غالب آب های شرب دام فاقد TDS مطلوب برای تولید شیر بهینه هستند.
به طور کلی، کیفیت آب مصرفی، بیشترین تأثیر را روی عملکرد و سلامت گاوهای شیری تازه زا، پرتولید و گوساله های جوان دارد و کمترین تأثیر را روی دام های غیرشیرده و پرواری نشان می دهد. معمولاً با کاهش سطح آب های زیرزمینی و عمیق تر شدن سطح چاه ها، غلظت املاحی مانند سدیم، کلر، منیزیم و سولفات رو به افزایش می گذارد و اثر خود را بر عملکرد دام اعمال خواهد کرد.
مسائل آب شرب دام و راهکارهای مقابله با آب های سنگین در دامداری
با توجه به اینکه عناصر زیادی در بررسی کیفیت آب مصرفی گاو مطرح می باشد، عناصری مانند آهن و سایر عناصر سنگین، در اینجا فقط به موضوع عناصر مهم پرداخته می شود. در ادامه راهکارهای لازم برای مواجه شدن با مشکلات مصرف آب سنگین ارائه می شود.
- سنگینی آب بر شرایط شکمبه اثر منفی دارد و تولید شیر و مصرف خوراک دام را تحت تأثیر خود قرار می دهد.
- سولفات زیاد آب باعث بروز اسهال های مکرر (کاهش قوام کود) و کاهش مصرف خوراک دام می شود.
- سولفات زیاد آب سبب افزایش بیماری های گوساله های شیرخوار می شود.
- سولفات زیاد آب سبب افزایش نیاز دام به تأمین سلنیوم، مس و ویتامین E می شود.
- سولفات منیزیم زیاد آب سبب کاهش قوام کود دام ها می شود.
- وجود کلر زیاد در آب سبب کاهش قوام کود دام ها می شود.
- وجود کلر زیاد در آب سبب خوردگی لوله های فلزی آبرسان می شود.
- نیترات و نیتریت زیاد آب سبب کاهش نرخ باروری در گاوداری ها می شود.
توصیه ها و راهکارها در باره آب مصرفی گاو
به طور کلی اگر آب شرب مصرفی دام، شور و سنگین باشد، در صورت امکان باید با استفاده از دستگاه تصفیه آب میزان املاح آن را به سطح مناسب برسانید و در صورتیکه امکان آن نباشد، به روش های زیر می توان با سختی آب و آثار آن در گله مقابله کرد. هرچند که بهترین راه همان تصفیه آب می باشد.
- در صورت امکان با تهیه و حمل یک آب سبک تر، آب مصرفی گاوهای پرتولید و گوساله ها را رقیق کنید.
- در صورت تهیه آب سبک، فقط آن را در اختیار گاوهای پرتولید و گوساله های زیر 6 ماه سن قرار دهید زیرا گاوهای غیرشیرده و پرواری به آب سنگین مقاوم تر هستند.
- در صورتی که آب مصرفی بر اساس آزمایش، حاوی سدیم و کلر زیاد باشد، حداقل کار این است که در کنسانتره جیره آنها نمک استفاده نشود و نمک به صورت سنگ نمک و به صورت اختیاری در آخور آنها موجود باشد.