یونجه و سیلوی ذرت عامل پایداری سیستم های علوفه خوراک دام
سالهاست که یونجه و علوفه سیلو شده ذرت جزء علوفه اصلی جیره گاوهای شیری می باشند. در سال های اخیر تولید علوفه سیلو شده افزایش یافته است، در حالی که تولید یونجه کاهش داشته است. دلایل مختلفی این اتفاق را توجیه می کند که شامل شرایط نسبتاً سخت کشت و مدیریت این دو علوفه، تفاوت تولید، مدیریت فضولات و تفاوت در ترکیب مواد مغذی می باشد. کشت یونجه برای سلامت خاک، تثبیت نیتروژن و پایداری سیستم های علوفه در مزارع گاو شیری سودمند است.
از لحاظ تغذیه ای یک سئوال مهم مطرح می شود: آیا نسبت ایده آلی برای یونجه به علوفه سیلو ی ذرت در جیره گاو شیری وجود دارد که مصرف خوراک و ترکیبات شیر را بهبود دهد؟ در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم.
ترکیب یونجه و علوفه سیلو شده ذرت مکمل یکدیگرند
یونجه و علوفه سیلوی ذرت در جیره مکمل یکدیگر می باشند. یونجه اگر در مراحل اولیه بلوغ برداشت شود حاوی فیبر سریع الهضم، مقدار چشمگیری از پروتئین با حلالیت بالا در شکمبه و لیزین بیشتری نسبت به علوفه ذرت می باشد. این مشخصه های تغذیه ای یونجه بالاتر بودن نشاسته قابل تخمیر شکمبه را تکمیل می کند اما محتوای پروتئین و لیزین علوفه سیلوی ذرت را کاهش می دهد.
راهکار تنظیم جیره از جمله دیگر ترکیباتی که در جیره به کار می روند، قطعاً بر هم افزایی بین این دو علوفه تأثیر می گذارند. اما ما باید بتوانیم تعامل بین یونجه و علوفه سیلوی ذرت را در جهت افزایش تولید پروتئین میکروبی شکمبه بهینه کنیم که به افزایش مقرون به صرفه تولید پروتئین و چربی شیر منجر می شود.
در یک تحقیق به 105 گاو هلشتاین پرتولید، 5 جیره کاملاً مخلوط خوراندیم که همگی حاوی 62 درصد علوفه بر اساس ماده خشک بودند، اما از پنج نسبت متفاوت یونجه به علوفه سیلوی ذرت استفاده شد.
سئوال ما این است که آیا خوراندن مقدار بیشتری از یونجه نسبت به آنچه که معمولاً در جیره گنجانده می شود، سودمند است؟
برای اطمینان از یکنواخت بودن منبع یونجه در سرتاسر تحقیق، مقدار تناژ کافی از یک علوفه برای استفاده تا پایان تحقیق را خریداری کردیم. یونجه به طور میانگین حاوی تقریباً 22 درصد پروتئین خام و 34 درصد NDF تصحیح شده بر اساس آمیلاز (NDF بر پایه ماده ارگانیک aNDFom) می باشد. به طور کلی اندازه گیری NDF مشکل می باشد اما این یک روش توصیه شده برای اندازه گیری آن است. زیرا هرگونه ناخالصی خاک (بسته به شیوه های آبیاری و برداشت می تواند یک مشکل بزرگ برای علوفه یونجه باشد) را در فرمول اصلاح می کند.
علوفه سیلوی ذرت حاوی 32 درصد ماده خشک است، خوب تخمیر شده است و حاوی 9 درصد پروتئین خام و 37 درصد aNDFom می باشد. یونجه و علوفه سیلوی ذرت در پنج نسبت بر اساس ماده خشک، 10:90 ، 70:50 ، 50:50 ، 70:30 و 90:10 خورانده شدند. هدف ما این بود که نسبت های کاربردی ترکیبات یونجه و علوفه سیلوی ذرت را در گاوداری ها تعیین کنیم.
یونجه خشک با استفاده از دستگاه پرس Haybuster خرد شد و برای حفظ رطوبت برای پنج جیره (به کمتر از 40 درصد نرسد) به آن آب افزوده شد. ساقه های علوفه به شرطی که محصول کاملاً نرسیده باشد نسبتاً ریز خرد شدند و در نتیجه اندازه ذرات جیره های حاوی مقادیر بالاتر یونجه، نسبت به جیره های حاوی مقادیر بالاتر ذرت، ریزتر بود.
جیره ها به گونه ای تنظیم شدند که حاوی مقادیر مشابهی از نشاسته، قند و چربی باشند. با افزایش نسبت یونجه جیره، محتوای aNDF در هر جیره به میزان یک واحد درصد کاهش یافت. هدف ما این بود که همه پنج جیره حاوی میزان یکسانی از پروتئین قابل متابولیسم باشند، اما هنگامی که تمامی نمونه های خوراک آنالیز شدند، میزان پروتئین قابل متابولیسم جیره های حاوی بالاترین مقدار یونجه نسبت به جیره های حاوی بالاترین مقادیر علوفه سیلوی ذرت، به میزان 150 گرم در روز بیشتر بود.
پاسخ ترکیبات شیر به نسبت یونجه و سیلوی ذرت در جیره
بعد از چهار هفته خوراک دهی، مصرف خوراک، تولید شیر و ترکیبات شیر ارزیابی شدند. صرف نظر از نوع جیره، گاوها به طور میانگین 26.7 کیلوگرم ماده خشک در روز مصرف کردند و روزانه 48 کیلوگرم شیر تصحیح شده بر اساس انرژی تولید کردند. بنابراین، اولین پیام این تحقیق این بود که می توان دامنه وسیعی از نسبت یونجه به علوفه سیلوی ذرت را در جیره های حاوی مقادیر بالاتر یونجه به کار برد در حالیکه میزان تولید شیر تصحیح شده بر اساس انرژی و بازده تولید آنها همچنان یکسان باشد.
ارزیابی تولید پروتئین و چربی شیر نشان داد که میزان پروتئین شیر در جیره های با نسبت 30:70 و 50:50 یونجه به علوفه سیلوی ذرت، نسبت به دیگر نسبت ها افزایش یافت، میزان تولید چربی شیر در میان جیره ها متفاوت نبود و از 4 درصد بالاتر نرفت. در جیره با نسبت 30:70 یونجه به علوفه سیلوی ذرت، علاوه بر افزایش پروتئین شیر، میزان نیتروژن اوره ای شیر به حداقل رسید. علاوه بر آن، میزان اسید چرب دنوو در چربی شیر جیره ای با نسبت 70:30 یونجه به علوفه سیلوی ذرت کمی بالاتر بود که شرایط بهتری را برای هضم فیبر و تخمیر میکروبی فراهم می کند. ترکیب میزان بیشتر پروتئین شیر و میزان کمتر نیتروژن اوره ای شیر به ما می گوید که این جیره بازده شکمبه را بهینه می کند و بر ویژگی های تغذیه ای هر دو علوفه بهترین تأثیر را می گذارد.
در گذشته در تحقیقات چاپ شده، نتایج شیردهی متفاوتی را از نسبت های مختلف یونجه به علوفه سیلوی ذرت مشاهده کرده اند. در برخی از مطالعات، هیچ تأثیری بر مصرف ماده خشک و تولید شیر مشاهده نشد و در برخی تأثیر مثبت با افزایش نسبت یونجه مشاهده شد. در یک تحقیق مشاهده شد که نسبت بالاتر علوفه سیلوی ذرت به یونجه تأثیر مثبتی دارد. به طور کلی، در چندین مطالعه نشان داده شد که نسبت مناسب یونجه به علوفه سیلوی ذرت، تولید شیر تصحیح شده بر اساس جامدات را بهینه می کند. تحقیقات ما نیز این نکته را تأیید می کنند و متوجه شده ایم که نسبت 30:70 یا 50:50 یونجه به علوفه سیلوی ذرت بهترین نتیجه از لحاظ تولید ترکیبات شیر را به همراه دارند.
تحقیقات ما تأکید کردند که می توان دامنه وسیعی از نسبت های یونجه به علوفه سیلوی ذرت به دام را خوراند بدون اینکه بر مصرف یا تولید شیر تصحیح شده بر اساس انرژی تأثیرگذار باشد. بنابراین، از نقطه نظر تغذیه ای، احتمالاً می توان یونجه بیشتری خوراند و نسبت بهینه احتمالاً به نسبت های 30:70 یا 50:50 یونجه و علوفه سیلوی ذرت نزدیک است.
عوامل دیگری بر تعیین مقدار بهینه نسبت یونجه به علوفه سیلوی ذرت تأثیر دارند. این عوامل شامل هزینه تولید علوفه یونجه یا علوفه یونجه سیلو شده در مقابل علوفه سیلویه ذرت و تفاوت های زراعی بین دو علوفه می باشد که شامل: مدیریت کود، استفاده از آب، تفاوت محتوای مواد مغذی در زمان برداشت و هزینه های نسبی ترکیبات مختلف جیره از قبیل پروتئین می باشد. در نهایت، ما به یک رویکرد بر پایه اقدامات مدیریتی استاندارد نیاز داریم تا به واسطه آن بتوانیم پایدارترین نسبت یونجه به علوفه سیلوی ذرت را در هر مزرعه گاو شیری تعیین کنیم.
یونجه مزایای مهمی دارد
یونجه مزایای مهمی از لحاظ سلامت خاک و تثبیت نیتروژن به همراه دارد. تحقیقات ما نشان دادند که می توان بیش از 90 درصد علوفه جیره را از محل گنجاندن 62 درصد یونجه و علوفه سیلوی ذرت در جیره تأمین کرد. در جیره هایی که با نسبت 30:70 و 50:50 یونجه به علوفه سیلوی ذرت تنظیم شدند، میزان چربی و پروتئین شیر بهینه شد و به نظر می رسد که برای تنظیم جیره یک استاندارد منطقی باشد. در آینده، جیره ها نسبت به جیره های کنونی حاوی نسبت بالاتری از یونجه به علوفه سیلوی ذرت خواهند بود. تحقیقات به ما در شناسایی بهترین دیدگاه های تغذیه ای، کشاورزی و اقتصادی کمک می کنند.