[rt_quote]
همزمان با زایمان گاو شیری، حیوان با مشکلات زیادی مواجه می شود که کمبود کلسیم گاو برای تولید شیر یکی از بزرگترین آنها می باشد. به منظور تأمین کلسیم مورد نیاز در پستان برای تولید آغوز، گاوها باید حداقل دو برابر کلسیمی که برای رشد در اختیار جنین قرار می دهند را از طریق آزادسازی اضافی کلسیم ذخیره شده در استخوان و دریافت اضافی از طریق جیره جذب کنند.
[/rt_quote]
ابزارهای تشخیصی دریچه ای به وضعیت کلسیم گاوها ایجاد می کند. کنترل هیپوکلسیمی تحت بالینی در گله و تعداد گاو این امکان را برای ما فراهم می کند که ما تصمیم آگاهانه بگیریم.
در زمان زایمان، گاوهای شیری با مشکلات زیادی مواجه می شوند که کمبود کلسیم گاو برای تولید شیر یکی از بزرگترین آنها می باشد. به منظور تأمین کلسیم مورد نیاز در پستان برای تولید آغوز، گاوها باید حداقل دو برابر کلسیمی را که برای رشد در اختیار جنین قرار می دهند را از طریق آزادسازی اضافی کلسیم ذخیره شده در استخوان و دریافت اضافی از طریق جیره خوراک دام جذب کند.
کمبود کلسیم گاو ، تقریبا نیمی از گاوها افت کلسیم را تجربه می کنند
بسیاری از گاوها نمی توانند این میزان کلسیم را تأمین کنند و در نتیجه با انواع ناهنجاری های کلسیمی که معروف ترین آنها تب شیر است مواجه می شوند. در بیشتر مواقع، علت زمین گیر شدن گاو ها، کمبود کلسیم مورد نیاز برای عملکرد ماهیچه ها است که نشان بروز این ناهنجاری ها در گاوها می باشد. تب شیر به عنوان یک عامل خطرآفرین در بروز بیماری های دیگر و عملکرد ضعیف گاو شناخته شده است. با بکارگیری موفقیت آمیز شیوه های پیشگیرانه، طبق مطالعات انجام شده در سال 2002، تب شیر تا 5 درصد یا کمتر در آمریکا کاهش یافته است.
به هر حال، مطالعات مشابه نشان داده اند که در گاوداری های شیری ، 47 درصد گاوهای شکم دوم یا بیشتر و 25 درصد تلیسه های شکم اول با افت کلسیم بیش از حد طبیعی مواجه شده اند اما هیچ نشانه بالینی از تب شیر (هیپوکلسیم تحت بالینی) در آنها وجود نداشت. سئوالی که مطرح می شود این است که آیا گاوهای مبتلا به هیپوکلسیمی تحت بالینی از عواقبی همانند گاوهای مبتلا به تب شیر بالینی، رنج می برند؟ اگر چنین است چگونه می توانیم وضعیت کلسیمی گاوهای تازه زا را برای پیشگیری از صدمات طولانی مدت ناشی از کلسیم پائین خون ارزیابی کنیم؟
تحقیقات چند سال اخیر شواهد محکمی ارائه داده است که نشان می دهند گاوهای مبتلا به هیپوکلسیمی تحت بالینی نه تنها به میزان زیادی در معرض بیماری ها قرار دارند، بلکه تولید شیر آنها کاهش می یابد و عملکرد تولید مثلی آنها نیز ضعیف می شود. محققین در دانشگاه فلوریدا نشان دادند که نسبت به گاوهایی که قادر هستند کلسیم خون را در روزهای بعد از زایمان حفظ کنند، گاوهای مبتلا به هیپوکلسیمی تحت بالینی به میزان زیادی در معرض خطر ابتلا به ورم پستان قرار می گیرند، سطح انرژی آنها پائین می آید و بارداری در آنها نیز با تأخیر صورت می گیرد. در دانشگاه گوئلف روی 55 گله تجاری تحقیقی صورت گرفت و میزان کلسیم خون آنها در یک هفته بعد از زایمان ارزیابی شد. ارزیابی ها نشان دادند که تولید شیر در اولین روز آزمایش در گله هایی با شیوع بالای هیپوکلسیمی تحت بالینی به میزان 3.79 کیلوگرم کاهش یافت. همچنین احتمال باروری آنها در اولین تلقیح مصنوعی در مقایسه با گله هایی با شیوع پائین هیپو کلسیمی بالینی به میزان 30 درصد کاهش یافت. به طور واضح، این بیماری ها تأثیر ماندگاری بر گاوها دارد. مسئله مشکل ساز این است که هیچ علائم آشکاری در این گاوها دیده نمی شود و فقط با ارزیابی می توان کمبود کلسیم گاو آشکار می شود.
کمبود کلسیم گاو ، مشکلاتی که ما نمی توانیم مشاهده کنیم
توانایی تشخیص گاوهای مبتلا به هیپوکلسیمی بالینی در مزرعه کمک می کند که با یک مداخله هدفمند بتوانیم مکمل های کلسیمی را در زمان تشخیص کمبود کلسیم گاو در اختیار حیوان قرار دهیم. این توانایی تشخیص همچنین امکان نظارت بر شیوه های پیشگیرانه تغذیه ای در دوره خشکی را فراهم می سازد و هنگامی که گاو اهداف تولیدی و تولید مثلی را برآورده نمی کند، ابزار گره گشایی است.
با اندازه گیری کل کلسیم خون یا بخشی از کلسیم که طی 48 ساعت بعد از زایمان یونیزه می شود (هنگامی که کلسیم خون به پائین ترین میزان می رسد)، می توان وضعیت کلسیم گاوهای تازه زا را ارزیابی کرد. به نظر می رسد که کلسیم یونیزه شده وضعیت کلسیمی گاوها را بهتر نشان می دهد زیرا شکلی از کلسیم است که برای عملکردهایی از جمله انقباض ماهیچه راحت در دسترس است.
به هر حال اندازه گیری دقیق کلسیم یونیزه شده سخت است و بنابراین به نوعی کل کلسیم خون اندازه گیری می شود (این شامل کلسیمی است که با دیگر ترکیبات خون ترکیب شده است و در دسترس گاو قرار نمی گیرد) به طور معمول، هنگامی که کل کلسیم خون به زیر 8 میلی گرم بر دسی لیتر می رسد هیپوکلسیمی تحت بالینی تشخیص داده می شود. تحقیقات اخیر نشان داده اند که حداقل نقطه مناسب کلسیم خون برای جلوگیری از مشکلات سلامتی و کاهش تولید شیر در اواخر شیردهی، میزان 8.5 میلی لیتر بر دسی لیتر می باشد.
کمبود کلسیم گاو ، وضعیت کلسیم خون را در گاوداری مشخص کنید
تحقیقات صورت گرفته روش های متفاوت ارزیابی وضعیت کلسیم برای تشخیص کمبود کلسیم گاو ها در روزهای بعد از زایمان را بررسی کردند. هدف اصلی ارزیابی، تعیین ابزاری است که پتانسیل تشخیص هیپوکلسیمی بالینی در گاوداری ها را و همچنین توانایی مقایسه ارزیابی های کلسیم کل و کلسیم یونیزه شده خون و تعیین مقدار نسبی آنها در انعکاس وضعیت کلسیمی گاوها را داشته باشد.
به طور معمول در تحقیقات، ارزیابی های کل کلسیم خون از طریق آزمایشگاه تشخیصی صورت می گیرد. به هر حال، جدا از ارزیابی شیوع هیپو کلسیمی تحت بالینی در گله، این روش در گاوداری ها، کاربرد کمی دارد زیرا در زمان برگشت نتایج، امکان درمان برای همه گاوها فراهم نیست. آنالیزور ابزاری است که به طور بالقوه امکان ارزیابی کلسیم خون را فراهم می کند زیرا کار با آن آسان است و هزینه ارزیابی کلسیم خون در آنالیزور در مقایسه با آزمایشگاه تشخیص، کمتر می باشد. ارزیابی کلسیم خون روی نمونه های گرفته شده بعد از زایمان از گاوهای شکم دوم و بالاتر که توسط آنالیزور صورت گرفته به میزان زیادی با آزمایشگاه تشخیص همبستگی دارد. به هر حال ارزیابی های صورت گرفته توسط آنالیزور به علت ارزیابی های بالای کلسیم کل، کمی انحراف داشت. برای ایجاد هماهنگی بین تشخیص آزمایشگاه تشخیصی از هیپوکلسیمی تحت بالینی، نقطه حداقل به کار رفته توسط آنالیزور برای ارزیابی کلسیم خون باید بالاتر از نقطه حداقل به کار رفته توسط آزمایشگاه تشخیصی باشد (8.9 میلی گرم بر دسی لیتر در برابر 8 میلی گرم بر دسی لیتر)، ابزار آزمایش در مزرعه با استفاده از حداقل نقطه تطبیقی می تواند هیپوکلسیمی تحت بالینی را به طور موثقی تشخیص دهد.
در جهت بررسی ارزش نسبی کلسیم کل در برابر کلسیم یونیزه شده در انعکاس وضعیت کلسیمی گاو، بخش یونیزه شده کلسیم روی نمونه های یکسان ارزیابی شد و با کلسیم کل به عنوان پیش بینی کننده میزان نوتریفیل ها (با توانایی از بین برندگی) مقایسه شدند. نوتروفیل ها اولین سلول های ایمنی واکنش دهنده به مشکلات عفونی هستند.
کلسیم برای فعال سازی سلول های ایمنی ضروری است و انتظار داریم که بوسیله کلسیم یونیزه شده میزان واریانس بیشتر اکسیداتیوهای مکرر نوتروفیل ها را توضیح دهیم زیرا آنها شکل فعال شده کلسیم در خون هستند. درست است که هر دو مقیاس کلسیم در توضیح اکسیداتیو مکرر نوتروفیل اهمیت زیادی دارند ولی کلسیم یونیزه شده مزیت خوبی نسبت به کلسیم کل ندارد.
هیپوکلسیمی تحت بالینی یک بیماری شایع است که بر سلامتی، تولید شیر و تولید مثل اثرات سؤ بسیاری دارد. ابزارهایی که کلسیم کل خون را ارزیابی می کنند می توانند پاسخگوی مسائل مربوط به کنترل کمبود کلسیم گاو های تازه زا باشند و همچنین شیوع هیپوکلسیمی بالینی در گله را به طور مداوم کنترل می کنند. همچنین این ابزار این امکان را فراهم می کند که کارآمدی شیوه های پیشگیرانه به طور هدف دار بررسی شود. از روش های درمانی در جهت افزایش موفقیت گاوها در سرتاسر دوره شیردهی به طور هدف دار استفاده شود.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)