ذر
ذر
[rt_quote]
غلات تقطیری (DDGS) که یک فرآورده اصلی صنعت تولید سوخت اتانول است و در جیره گاوهای شیری استفاده می شود، دارای غلظت بالای سموم قارچی هستند.
[/rt_quote]
توسعه زیاد صنعت اتانول از غلات که از سال 2005 آغاز شده توانسته است عرضه فرآورده های جانبی را برای خوراک دام افزایش دهد. دانه غلات تقطیری خشک حاوی محلول (DDGS) یک فرآورده اصلی صنعت تولید سوخت اتانول است که به طور مکرر در جیره گاوهای شیری استفاده می گردد. وجود سموم قارچی (مایکوتوکسین ها) یکی از خطرات بالقوه در تولید اتانول از دانه ذرت است. چندین نوع از سموم قارچی می تواند در دانه ذرت و فرآورده های آن یافت شود مانند آفلاتوکسین ها، دی اکسی ئی والئون (DON)، فومونیسین، سموم T-2 و زیرالنون.
در یک بررسی محلی انجام شده توسط دانشگاه ایالتی جنوب داکوتا در سال 1011 گاوداران از نظر میزان مصرف چندین نوع غلات تقطیری DDGS ، طبقه بندی شدند (1=عدم مصرف، 2= مصرف کم، 3= مصرف متوسط، 4= مصرف زیاد). میزان مایکوتوکسین (سم قارچی) با درجه اهمیت 3.8 برآورد شد.
چندین آزمایش میزان غلظت مایکوتوکسین ها را در DDGS از مرحله فرآیند تخمیر اتانول در زمان استفاده از دانه ذرت آلوده شده به کپک به عنوان یک ماده قابل تخمیر، مورد ارزیابی قرار دادند. مواردی که به عنوان یک نتیجه کلی در این آزمایش ها به دست آمد عبارتند از:
میزان بالای سموم قارچی که در غلات تقطیری DDGS گزارش شده است تقریبا 3 برابر دانه ذرت است. مضافا اینکه قارچ ها می توانند در زمان حمل و نقل و ذخیره و تغذیه DDGS نیز رشد کرده و تولید سموم قارچی کنند. محصول DDGS در مقایسه با دانه ذرت (یا دانه گندم) فرآوری نشده نسبت به کپک ها خیلی حساس تر و مستعدتر هستند، زیرا قسمت پریکاربی که دانه را حفاظت می کند کاملا متلاشی شده است و اجازه می دهد که استقرار اسپورهای قارچی بر مواد مغذی باقیمانده بهتر صورت گیرد.
گاوهای شیری حساس هستند
گاوهای شیری به لحاظ اینکه قادر به تجزیه سموم قارچی در شکمبه هستند، بهتر می توانند نسبت به اثرات منفی مایکوتوکسین ها بر سلامتی خود مقاومت کنند. متابولیت های حاصل از تجزیه سموم قارچی می توانند به همان اندازه و یا بیشتر سمی باشند. گاوهای شیری که تولید شیر بالایی دارند حساسیت بیشتری نسبت به آثار سموم قارچی دارند. این سموم قارچی می توانند عامل اولیه مشکلات حاد سلامتی در گله شیری باشند و به احتمال زیاد در مشکلات مزمن گله مانند بروز بیشتر بیماری ها، عملکرد ضعیف تولیدمثلی یا تولید کمتر از انتظار شیر نیز مشارکت داشته باشند.
حداکثر میزان مجاز تعیین شده سموم قارچی توسط FDA (اداره غذا و دارو آمریکا) در خوراک دام برای گاوهای شیری برای آفلاتوکسین B1،DON و فومونسین به ترتیب ppb20 ، ppb5 و ppb30 می باشد. متأسفانه FDA حداکثر غلظت سایر سموم قارچی مضر مانند سموم شناخته شده 2-T ، اکراتوکسین و زیرالنون را منتشر ننموده است.
FDA، دستورالعملی برای ایمنی در برابر ذیرالنون پیشنهاد نکرده است ولی کمیسیون اروپا میزان ppb250 را به عنوان حداکثر محدودیت در کل خوراک دام برای این سم قارچی تعیین کرده است. نمونه های خوراکی که توسط گاوداران کارولینای شمالی طی بیش از 5 سال گذشته به آزمایشگاه ها تحویل داده شده است نشان دهنده غلظت بالای سموم قارچی است که به طور مکرر در جیره های کاملا مخلوط (TMR) آلودگی با ورمی توکسین، زیرالنون، فومونسین و آفلاتوکسین مشاهده شده است و 61.4 ، 30.2 ، 25 و 17.8 درصد از نمونه ها به ترتیب به سموم بالا آلوده بودند.
ارزیابی غلات تقطیری (DDGS) حاصل از تولید اتانول
پژوهشگران مرکز تحقیقات ملی “ذرت تا اتانول” (Corn to Ethanol) محصول DDGS را در کارخانه های واقع شده در ایالات مرکزی آمریکا را مورد بررسی قرار دادند. در اولین مطالعه، آنها تعداد 182 نمونه از 20 کارخانه را که به طور دوره ای از 2006 تا 2008 جمع آوری شده بود مورد تجزیه قرار دادند. این محققان آلودگی بیش از حد مجاز به سموم قارچی آفلاتوکسین B1،DON و فومونسین را در نمونه ها نیافتند. سم T-2 و آفلاتوکسین های B2 ، G1 و G2 نیز در این نمونه ها یافت نشد. علاوه بر این، غلظت زیرالنون کمتر از حداکثر قابل تحمل توصیه شده توسط کمیسیون اروپا بود.
در دومین آزمایش، آلودگی DDGS به سموم در بین سال های 2009 و 2010 در 8 کارخانه تولید اتانول مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی برخلاف آزمایش قبلی، پژوهشگران در 12 درصد نمونه ها غلظت بالاتر از حد مجاز تعیین شده برای گاوهای دوشا توسط FDA برای سم DON را ردیابی کردند. اگرچه سم DON در کلیه نمونه ها وجود داشت ولی مقادیر بالاتر از حد مجاز فقط در نمونه های اخذ شده از 2 کارخانه تولید اتانول مشاهده شد. به علاوه، نویسنده مقاله دریافت که از سال 2009 تا 2010 نمونه های اخذ شده از 8 کارخانه غلظت بالایی از سم DON را داشته اند. این سطوح بالا از ماه مارس تا سپتامبر 2010 بالا ماند و نهایتا به شدت در ژانویه 2011 کاهش یافت.
نویسنده مقاله تصور می کند که جریان غلظت DON در محصول DDGS بین آگوست 2009 و ژانویه 2010 می تواند نتیجه مصرف دانه ذرتی باشد که قبلا به سم DON آلودگی داشته اند زیرا آب و هوای سال 2009 مطلوب رشد قارچ Fusobacterium graminearum بود که سبب تولید این نوع سم قارچی می شود. این داده ها نشان می دهند که چقدر مهم است کارخانه های تولید اتانول به طور معمول وضعیت و غلظت سموم قارچی را در دانه ذرت مورد استفاده برای تولید اتانول در کارخانه پایش کنند. همچنین دستورالعمل های جلوگیری از فروش فرآورده های فرعی آلوده به سموم قارچی نیز از اهمیت برخوردار است.
نگاهی دقیق تر به گاوداری ها
در یک مطالعه که در طی یک دوره 5 ساله توسط شرکت تغذیه دام صورت گرفته است، پژوهشگران میزان انواع سموم قارچی را در 409 نمونه غلات تقطیری DDGS از محل گاوداری ها یا کارخانه فرآوری در کل دنیا مورد تجزیه و آنالیز قرار دادند. نویسنده مقاله گزارش نمود که فقط 2 درصد از نمونه های غلات تقطیری DDGS دارای آلودگی سموم قارچی زیر حد مجاز بودند (98 درصد بالای حد مجاز).
در این آزمایش 6 درصد نمونه ها تنها به یک سم قارچی آلوده بودند در حالیکه اکثر نمونه ها (92درصد) حاوی 2 تا 3 نوع سم بود و غلظت آفلاتوکسین و سم DON (به ترتیب 2 و 8 درصد) بیشتر از حد مجاز تعیین شده توسط FDA برای گاوهای شیرده بود. به علاوه، در هیچ یک از نمونه ها غلات تقطیری (DDGS) غلظت فومونسین بالاتر از حد مجاز آن نبود.
در یک بررسی توسط پژوهشگران دانشگاه ایالتی جنوب داکوتا، غلظت سموم قارچی در 19 نمونه از محصولات غلات تقطیری (13 نمونه مرطوب و 6 نمونه خشک) از گاوداری های بزرگ جنوب داکوتا و مینه سوتا مورد ارزیابی قرار گرفت. در دو نمونه غلات تقطیری خشک (یعنی 10.5 درصد از کل) آفلاتوکسین B2 به میزان بیشتر از حداکثر مجاز FDA برای گاوهای شیری و دام جوان بود (به ترتیب ppb32 و ppb36.7). در سایر نمونه ها سموم قارچی آفلاتوکسین، DON یا فومونسین بالاتر از حد مجاز نبودند.
به طور کلی، رشد قارچ ها و تولید سموم قارچی در دانه ذرت و DDGS بستگی به شرایط آب و هوایی دارد و بنابراین ممکن است که بین سال های مختلف متفاوت باشد. آنالیز نمونه های خوراک دام و مدیریت جیره می تواند از اثرات مخرب حاصل از آلودگی های خوراکی به سموم قارچی روی گاوهای شیرده جلوگیری کند.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
فیلم کوتاه از فرآیند تولید در کارخانه خوراک دام دستچین
1- مواد اولیه (جو، ذرت، کنجاله های سویا، کلزا، آفتابگردان، سبوس گندم) وارد کارخانه خوراک دام شده، مواد اولیه پس از بازدید و در صورت لزوم کنترل کیفیت آزمایشگاه تخلیه می گردند. 2- چنانچه ضایعاتی در مواد اولیه وجود داشته باشد جداسازی می گردند. 3- نهاده ها آسیاب شده و به ذرات ریز متناسب با تغذیه دام هدف تبدیل می شوند. مجموعه مواد اولیه شامل غلات و کنجاله های آسیاب شده وارد میکسر می شوند. همزمان ریز مغذی های خاص که بطور طبیعی در نهاده ها وجود ندارند به ترکیب افزوده می گردند. مواد به طور یکنواخت و همگن با یکدیگر مخلوط می شوند. 4- مواد مخلوط شده وارد دستگاه کاندیشنر می شوند. ملاس چغندر برای خوش خوراک شدن و چسبندگی ذرات به مخلوط اضافه می گردد. همزمان تزریق بخار به منظور میکروب زدایی، پخت و تسهیل هضم خوراک در دستگاه گوارش دام انجام می گردد. 5- محصول نهایی در دستگاه پلت ساز تحت فشار بالا قرار می گیرد. طی این فرآیند مواد به کنسانتره پلت (توده های فشرده فشنگی) تبدیل می شوند. 6- دانه های پلت به مدت معینی تحت جریان شدید هوا قرار می گیرند. در این فرآیند دانه های پلت رطوبت خود را از دست داده، خشک و خنک می گردند. 7- انتقال به سیلوهای نگهداری و بارگیری به مقصد مراکز مصرف.
فیلم کمک به درمان گاو تازه زا که به علت کمبود کلسیم زمین گیر شده است
همزمان با زایمان گاو شیری، حیوان با مشکلات زیادی مواجه می شود که کمبود کلسیم گاو برای تولید شیر یکی از بزرگترین آنها می باشد. به منظور تأمین کلسیم مورد نیاز در پستان برای تولید آغوز، گاوها باید حداقل دو برابر کلسیمی که برای رشد در اختیار جنین قرار می دهند را از طریق آزادسازی اضافی کلسیم ذخیره شده در استخوان و دریافت اضافی از طریق جیره جذب کنند. گاودار باید بداند که با آغاز شیردهی و تنها طی یک ساعت نیاز گاوها به کلسیم بالا می رود و ممکن است به آنها شوک وارد شود و در نتیجه گاو شیری عملکرد ماهیچه ای و اسکلتی خود را از دست می دهد.
فیلم در باره چگونگی کنترل نفخ شکم گوساله و گاو
شما باید کاملاً در جهت کاهش عوامل ایجاد نفخ شکمبه ای تلاش کنید. چرای گاو با شبدر یا یونجه تازه باعث بروز نفخ شکم گاو از بهار تا پائیز می شود. نفخ در گوساله هایی که شکمبه آنها کامل رشد نکرده است رایج تر است زیرا دوازدهه آنها در اثر گاز یا مایعات متورم می شود. کلیپ آموزشی جهت کنترل نفخ شکم گوساله و پیشگیری از تلف شدن گوساله در فرآیند پرورش گوساله. لطفاً با نظرات خود از ما حمایت کرده و سبب دلگرمی ما شوید.
فیلم کوتاه از یک گاوداری تمام اتوماتیک در کشور آمریکا
در این بازدید با قسمتهای مختلف یک گاوداری تمام اتوماتیک شامل شیردوشی تمام اتوماتیک، حمل شیر، محل استراحت گاوهای شیرده و تغذیه گاو شیرده آشنا شوید.
فیلم یک گاوداری متوسط شیری در کشور هلند
این فیلم قسمتهای مختلف یک گاوداری شامل بهاربندها، گوساله دانی، انبار سیلوی ذرت و سایر قسمتهای یک گاوداری متوسط شیری را به تصویر کشیده است.
فیلم مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی
در این ویدیو با مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی شامل: ضدعفونی پستان گاو قبل از دوشش ، دوشیدن مکانیزه گاو ، تمیز کردن پستان گاو بعد از دوشش و … آشنا می شوید.
فیلم آشنایی با علائم ظاهری ورم پستان گاو شیری
علائم ظاهری ورم پستان در شرایطی که آلودگی همه پستان ها را درگیر نکرده و در تمامی مجاری منتشر نشده باشد چیست و در این صورت چه مراحلی برای درمان گاو مبتلا به ورم پستان باید طی شود؟
فیلم آموزشی در باره ابتلا به ورم پستان گاو شیری
یکی از مشکلاتی که اغلب افرادی که به پرورش گاو شیری اشتغال دارند مشکل بیماری ورم پستان در گاو شیری می باشد. در این ویدیوی کوتاه آموزشی با مکانیسم ابتلا به ورم پستان در گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی تشخیص و درمان ورم پستان در گاو شیری
در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تشخیص ورم پستان گاو شیری و همچنین با نحوه درمان ورم پستان گاو شیری در یک واحد پرورش گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله تلاشی برای کمک به مدیریت بهتر گاوداری است. شاخ سوزی یک عمل ضروری برای ایمنی انسان و حیوان از سوی انجمن دامپزشکی شناخته شده است.
فیلم آموزشی خارج کردن میخ از سم گاو
در یک مزرعه پرورش گاو شیری ممکن است با مواردی همچون فرو رفتن میخ به سم گاو شیری روبرو شوید. در آن صورت باید هر چه زودتر اقدام به خارج کردن میخ از سم گاو کنید تا دچار عفونت سم نشود. در این ویدیوی آموزشی ساده و کوتاه با چگونگی خارج کردن میخ از سم گاو آشنا می شوید.
فیلم سم چینی گاو
سم چینی منظم در دامداری ها در کنار رعایت بهداشت عمومی دامداری راهکار مؤثری برای کنترل درماتیت انگشتی و جلوگیری از لنگش در گاوداری ها و فارم های پرورشی است.
فیلم عمل آوری سیلاژ ذرت
عمل آوری سیلاژ ذرت علوفه ای شامل مراحل برداشت ذرت علوفه ای ، حمل ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای ، سیلو کردن ذرت علوفه ای.
فیلم خلاصه شده از جمع آوری ذرت علوفه ای تا عمل آوری سیلاژ ذرت
فرآیند جمع آوری ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای و پوشاندن سیلاژ ذرت.
فیلم چگونگی تولید سیلاژ ذرت بسته بندی
ذرت علوفه ای بسته بندی و عمل آوری شده یا سیلوی ذرت تخمیر شده یکی از اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده خوراک دام در دامداری ها و گاوداری ها و مراکز پرورش گاو شیری است. در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تولید سیلوی ذرت بسته بندی شده به صورت استاندارد آشنا می شوید.