دامپزشکی گاو 6. سئوال: در پیشگیری از بروز کتوز و جا به جایی شیردان در دوره انتقال چه شیوه های مدیریتی و تغذیه ای توصیه می شود؟ سئوال: آیا می توان از تتراسایکلین در حمام سم استفاده نمود؟ سئوال: نظر شما در مورد ترشحات چسبناک چشم و سرفه های خشک در گوساله ها چیست و چه آزمایش هایی را پیشنهاد می کنید؟ چه مدت می توان علوفه سیلو شده را نگهداری نمود؟ سئوال: آیا می توانیم تمامی ذرت های آسیاب شده را از جیره حذف کنیم و ذرت سیلو شده را جایگزین آن کنیم چنانچه میزان نشاسته آنها یکی باشد؟
آیا می توان از تتراسایکلین در حمام سم استفاده نمود؟
ما نباید از تتراسایکلین یا هر آنتی بیوتیک دیگری در حمام سم استفاده کنیم. آنتی بیوتیک ها معمولاً برای همه حیوان ها تجویز می شوند ولی برای استفاده در حمام سم توصیه نمی کنیم.
نظر شما در مورد ترشحات چسبناک چشم و سرفه های خشک در گوساله ها چیست و چه آزمایش هایی را پیشنهاد می کنید؟
چشم های چسبناک و سرفه های خشک در گوساله هایی که به تازگی به جایگاه های گروهی منتقل شدند، یک مشکل معمول می باشد. علائم می تواند در حد حساسیت به بستر خاکی و وزش باد باشد اما ممکن است علائم اولیه یک عفونت ویروسی یا شیوع بیماری چشم صورتی باشدکه می تواند بسیار پیچیده تر شود. تنها با دو علامت بالینی (ترشحات چشمی و سرفه) می توان تشخیص داد که یک مشکل دستگاه تنفسی فوقانی وجود دارد که می تواند به دلیل عفونت (ویروس، باکتری، مایکوپلاسما یا ترکیبی از آنها)، تحریک توسط ذرات گرد و غبار محیط، اندوتوکسین های باکتری، اجزای مخمر یا دبریس کنه و با احتمال کمتر به دلیل مواد حساسیت زای ناشی از علوفه یا بستر موجود در فضا باشد. در شیوع عفونت دستگاه تنفسی فوقانی در گوساله های تازه از شیر گرفته، ما انتظار داریم گوساله در مدت 2 هفته بهبود یابد و بعد از سه هفته، به ندرت موارد جدید بیماری بروز کند. عفونت های ویروسی مجاری تنفسی فوقانی، با تب همراه می باشند. این گوساله ها به ندرت به آنتی بیوتیک نیاز دارند اما ممکن است به یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی جهت کنترل تب بالا و کمک به غذا خوردن و آشامیدن گوساله ها، نیاز باشد. اگر این بیماری یک عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی باشد، در تعداد محدودی از گوساله ها ممکن است بیماری، پیچیده شده و پنومونی ایجاد کرد. با مراقبت دقیق بازرسین آموزش دیده بهداشت گوساله، گوساله های مبتلا به پنومونی را می توان جدا کرد چون وقتی تمام گوساله های گروه دراز کشیده اند آنها آخرین گوساله هایی هستند که بلند می شوند یا زمانی که غذای جدید را می آورند آنها آخرین گوساله هایی هستند که بلند می شوند. گوساله های مبتلا به پنومونی، برای تنفس تلاش بیشتری می کنند که از راه دور نیز قابل مشاهده می باشد. در گوساله هایی که تنفس طبیعی داشته باشند قفسه سینه هنگام دم به خارج و هنگام بازدم به داخل می رود. در گوساله ها هنگام تنفس طبیعی جا به جایی شکم به میزان خیلی کم می باشد در صورتیکه در گوساله های مبتلا به پنومونی، هنگام بازدم زمان و تلاش بیشتری صرف شده که همراه با جا به جایی مشخص شکمی می باشد. اینها گوساله هایی هستند که به آنتی بیوتیک نیاز دارند. دامپزشک مزرعه پس از انجام برخی آزمایش های تشخیصی می تواند بهترین گزینه را برای درمان زود هنگام و موثر، پیشنهاد دهد.
این امکان وجود دارد که در مرحله میانی شیوع بیماری چشم صورتی باشید. چشم صورتی در گوساله ها همیشه به دلیل عامل باکتریایی کلاسیک، Moraxella bovis، نمی باشد. سایر عوامل تحریکی آن ovis Moraxella، Histophilussomnus، و ویروس BVD، ویروس IBR، Mycoplasma bovis، Pasteurella sp. و عفونت عای عمومی که می توانند منجر به ایجاد مشکلات چشمی شوند نیز می باشند. تنش، تراکم بالا، ضعف ایمنی و حشرات، به خصوص در گوساله های تازه از شیر گرفته، می توانند این مشکل را ایجاد کنند.
در صورت عفونی نبودن، وجود ترشحات چسبناک چشم و سرفه در این گروه از گوساله ها، ممکن است به دلیل التهاب ناشی از شرایط معمول محیطی مثل باد، گرد و غبار، ذرات (باکتریایی، مایکوپلاسما، انگلی، مخمر، گرده گل)، کیفیت بستر یا غذا باشد.
جهت تشخیص عفونی یا التهابی یودن بیماری، دامپزشک شما می تواند سو آب های مخصوص عمقی بینی، حلقی را برای انجام آزمایش های باکتریایی، مایکوپلاسما و ویروسی استفاده نماید. آزمایشگاه تشخیص دامپزشکی که این آزمایش ها را انجام می دهد ممکن است سو آب ها و محیط مخصوصی که برای انتقال سواب ها لازم می باشد تا صحیح ترین نتیجه به دست آید را در اختیار شما قرار دهد. برنامه ریزی کنید تا حداقل از 6 گوساله ای که به تازگی علائم را نشان داده و هنوز درمان نشده اند، نمونه برداری کنید.
ارزیابی تهویه جایگاه های گوساله بسیار تعیین کننده می باشد. علی رغم بادخیز بودن، ممکن است هوای موجود در قسمت پشتی جایگاه های متراکم آنطور که شما توصیف نمودید، شدیدا آلوده به باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها، مخمرها و سایر منابع عفونت، التهاب یا حساسیت باشد. شمار باکتریایی بستر، آزمایش تشخیصی دیگری است که ممکن است سایر عوامل خطر ساز را مشخص نماید. در پایان، کیفیت آب را آزمایش نمائید. ترشحات تنفسی مملو از ویروس یا باکتری بوده که منبع آبی را آلوده می نمایند، بخصوص اگر به صورت مشترک، برای بیش از یک جایگاه گوساله ها استفاده شود.
چه مدت می توان علوفه سیلو شده را نگهداری نمود؟
ذرت سیلو شده را می توان تا بیش از سه سال ذخیره نمود. من گاوداری هایی را دیده ام که پایین و بالای سیلوها را تخلیه نمی کنند. وقتی بعد از چند سال به این قسمت ها دست پیدا می کنند، که بخش زیادی از خوراک را از دست داده اند. بنابراین سیلاژ یونجه و علوفه حداکثر به مدت دو سال قابلیت انبار شدن در سیلو را دارند. به ویژه در سیلوهای مرطوب، آمونیوم و اسید بوتیریک بیش از حد می تواند منجر به خراب شدن سیلو شود.
علوفه سیلو شده مثل پنیر یا سرکه نیست که هر چه بیشتر بماند مرغوب تر شود. سعی کنید که علوفه سیلو شده را پیش از یک سال و نیم تا دو سال مصرف کنید.
آیا می توانیم تمامی ذرت های آسیاب شده را از جیره حذف کنیم و ذرت سیلو شده را جایگزین آن کنیم چنانچه میزان نشاسته آنها یکی باشد؟
من گاوداری هایی را دیدم که حداکثر میزان ذرت سیلو شده و خوراک گلوتن را به گاوها می خوراندند. به منظور این کار توجه به میزان نشاسته و NDF علوفه بسیار مهم می باشد. گاوداری هایی که از خوراک هایی با نشاسته بسیار کم و NDF علوفه ای کم استفاده می کنند میزان فیبر خوراک خود را با کمک محصولات فرعی با فیبر بالا افزایش می دهند. فکر می کنم که همین را برای ذرت سیلو شده با نشاسته بالا نیز انجام می دهند.
مشکل در فصل بهار و تابستان شروع می شود، هنگامی که تمامی نشاسته های ذرت سیلو شده تا حد زیادی قابل هضم می شوند، اگر جیره را با محصولاتی از قبیل خوراک گلوتن یا دیگر محصولات فرعی حاوی فیبر بالا رقیق نکنید، قطعا جیره شما حاوی نشاسته با قابلیت هضم بالای شکمبه ای خواهد بود. این مسئله در زمستان و پاییز هنگامی که قابلیت هضم نشاسته جیره خیلی کم است مشکل ساز نیست، اما باید درباره قابلیت هضم شکمبه ای بیش از حد نشاسته در سال آینده، محتاط باشیم.
آیا زودتر خوراندن جیره آغازین به گوساله ها در روش دسترسی آزاد آنها به خوراک منفعتی دارد؟
سئوال بسیار خوبی است که لازم است جواب داده شود. با توجه به دستگاه گوارش گوساله ها به نظر من و دیگر همکاران در صنعت دامداری که در زمینه تغذیه گوساله های جوان تجربه دارند بهتر است که به آنها 45 تا 60 روز اول خوراک مایع داده شود. می توانید بررسی کنید که تا چه حد شکمبه گوساله ها تا قبل از 45 روز رشد کرده است و تا چه حد لازم است که به سمت خوراک جامد پیش برده شوند چنانچه فرآیند از شیرگیری گوساله ها را در روز 45 ام شروع کنیم، بهتر است که تا قبل از آن روز منحصراً جیره مایع به آنها خورانده شود. قطعا لازم است که بلافاصله پس از آن خوراک جامد به آنها داده شود. البته تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
میانگین شیر 70 گاو هلشتاین گله ما حدود 35.8 کیلوگرم در هر گاو می باشد و در حال حاضر درصد چربی شیر آنها 3.6 درصد است. آیا ارزش دارد که به منظور بالا بردن درآمد، با افزودن چربی جیره، درصد چربی شیر را افزایش دهیم؟
طبق دستورالعمل، ما زمانی چربی را به جیره غذایی اضافه می کنیم که متوسط چربی شیر گله بیش از 1.13 کیلوگرم باشد و هدف ما رسیدن به 5 تا 5.5 درصد کل چربی در جیره غذایی باشد. میانگین چربی شیر گله شما 1.29 کیلوگرم است (35.8 ضربدر 3.6 درصد چربی). بنابراین توصیه می کنم به منظور بهبود موازنه انرژی گله، مکمل چربی به جیره غذایی اضافه کنید.
این کار ممکن است درصد چربی شیر گله را تا متوسط نژاد 3.7 درصد افزایش دهد و به تولید شیر بیشتر کمک کند.
ولی در درجه اول، بررسی کنید که آیا عوامل دیگر از جمله کاهش الیاف شیمیایی و فیزیکی، نشاسته مازاد، انتخاب مواد غذایی توسط گاو و دیگر عوامل مربوط به شکمبه در کاهش درصد چربی شیر گله شما اثر دارد.